Комисията "Антимафия" ще проверява конкурса на фонда за научни изследавния

Бойко Великов

© Георги Кожухаров

Бойко ВеликовПарламентарната комисия за борба с корупцията, оглавявана от Бойко Великов от БСП, ще изиска документи от всички институции за процедурата с конкурсите във фонд "Научни изследвания", за която се твърди, че е опорочена.


Днес депутатите се събраха по време на почивката на парламента и обсъдиха сигнал от Бойко Великов. Комисията реши да поиска докладите на бившия изпълнителен директор на фонда д-р Емил Хорозов, доклада от проверката на АДФИ, както и доклада на сегашния шеф проф. Кирил Топалов и резултатите от проверката на просветния министър Сергей Игнатов, уточни Великов.


Отделен сигнал по казуса е постъпил и от проф. Мирослава Кортенска и комисията е решила да я изслуша, като има предвид обвиненията срещу нея. По думите на Великов през 2010 - 2011 в прокуратурата е постъпил сигнал от Хорозов и затова депутатите ще се обърнат и към обвинението, за да разберат дали и извършена проверка и какви са резултатите от нея.
Великов съобщи още, че в комисията "Антимафия" е постъпил сигнал срещу отказалия се кандидат за конституционен съдия Галя Гугушева със съмнения за нарушения при разпределението на делата. С него комисията ще се занимава след Нова година.


До края на януари звеното ще събере в книжка сигналите, които са разглеждани през цялата година. По думите на Великов 50-те сигнала могат да се групират в три категории – такива, по които няма действия, при които няма отговор над една година и такива, при които се работи, но е нужна допълнителна проверка.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  Трябва да се сложи край на пилеенето на пари за изследвания като например за института на А.Лилов! БАН е пълно с комунистически паразити!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 627 Неутрално

  И не се казва комисия "Антимафия", а "ПРОмафия"!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Разгеле - сетиха се!

  "Да, България"
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Обикновено такива проверки потъват в забвение

 5. 5 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А кой ще провери Комисията "Антимафия"?

 6. 6 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#1:"lz2"]като например за института на А.Лилов[/quote]
  Кой е тоя институт, ако не е тайна? Или още живееш във времето на Тодор Живков, когато Лилов беше шеф на институт - ама институт Що ли пък питам, следпх като самият ви Вожд реабилитира Живков...

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Комисията Хохегер да не би да отне 380-те хиляди евро от Моника и Сергей Станишеви- получени за да трият образа на Бг---Прекрасно бг-изобретение за скриване на корупцията е Комисията

 8. 8 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Първо Топалов е бивш шеф, който сега се скри в Президентството.
  Но той е хитрец и неговите прегрешения са много по-малки.
  Комисията трябва да знае, че няма точни предварителни финансови изисквания и затова нам няма да излезе нищо. Само за отчитането на старите проекти.
  Нарушенията са основно: търговия с влияние, бартерни сделки, липса на прозрачност и на цивилизовани правила, определянето на печеливши по всякакви други критерии, но не и на значимост на проекта.
  Огромни са сумите за печелившите проекти в хуманитарните научни области, което е чиста далавера.
  Освен това след като Кошлуков каза: А, задължително е да се стигне до край и да се видят и обнародват разходните показатели на всички печеливши проекти.

  Миша
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  [quote#6:"Вени Г."]Кой е тоя институт, ако не е тайна? [/quote]

  Извинявам се, института е към БСП,но Лилов е чл.кореспондент на БАН-висока титла за пенсия!

  "Научна дейност [редактиране]Член-кореспонент на БАН от 1989, доктор на философските науки. Работи върху философията на изкуството, проблемите на идеологическата дейност на БКП, идеологическата борба между двете световни системи, международните отношения."

  От Уикипедия.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Няма ли най-после да разкарат крадеца Герберски професор от Ангола като начлник на фонда?

 11. 11 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Махнете шефа на фонда, анулирайте конкурса!


  12. Декември 2012,

  Отворено писмо
  до г-н Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката
  Копие: г-н Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и проблемите на децата, младежта и спорта

  Уважаеми господин министър,
  През последните няколко месеца българската научна общност, българският печат и електронни медии неколкократно повдигаха въпроса около фалшивото професорско звание на д-р инж. Рангел Гюров. Името на този учен е свързано и с многобройни скандали, като два от последните са свързани с:
  1) "Прогнозата" на г-н Гюров за катастрофално земетресение в София на 18 или 19 юни, с която прогноза след земетресението в Перник беше допълнително стресирано населението на региона.
  2) "Данните" на г-н Гюров и свързана с него фирма, според които населението от района на Нови хан е заплашено от радиация, изтичаща от хранилището за радиоактивни материали там. Това твърдение беше опровергано и от парламентарната трибуна с данни, приведени от министър Делян Добрев.
  Името на "професор" Гюров нашумя преди време и с поддържаната от него "теория на тирбушона", и твърдението, че планетата Земя е куха, "хипотези", които противоречат на всички известни геофизични факти и не са публикувани в нито едно научно списание. Още през 2005 г. учени и вестници повдигнаха въпроса за необоснованите твърдения, "прогнози" и претенции на г-н Гюров, като посочиха очевидните комерсиални намерения на този псевдоучен.
  Справките в авторитетните международни бази данни на WEB OF SCIENCE и SCOPUS показват, че г-н Гюров няма публикации в международни списания и други списания с импакт фактор. Публикации на този автор или такива с негово участие не са цитирани нито веднъж в световната научна литература.
  Нещо повече, г-н Гюров е непознат и за българската научна общност в областта на науките за Земята, на която претендира да е член. Той няма нито една, собствена или колективна с негово участие, публикация в авторитетните български списания - Доклади на Българската академия на науките (единственото българско списание с импакт-фактор, което публикува статии от областта на науките за Земята), Geologica Balcanica (орган на Карпато-Балканската геологическа асоциация), Списание на Българското геологическо дружество.
  В качеството си на председател на Изпълнителния съвет на ФНИ Р. Гюров е пряко отговорен за безпримерната последна сесия, при която бяха "раздадени" скъпи договори на "приятелски кръг" от "научни" фирми. Българската научна общност е дълбоко скандализирана от факта, че самозваният професор Гюров получи високата научна степен "доктор на науките" от Университета по библиотекознание и информационни технологии, който няма право да присъжда научни степени по специалността геология. В резултат този университет получи през ноември 2012 г. по съмнителни критерии богато финансиране за четири свои проекта.
  Долуподписаните български учени, работещи в областта на науките за Земята, намираме присъствието на господин Гюров начело на Фонд "Научни изследвания" за крайно неподходящо и уронващо престижа на Фонда. Немислимо е как г-н Гюров в качеството си на председател на Изпълнителния съвет на ФНИ ще въвежда високи изисквания към постъпващите проекти, след като равнището на неговите собствени научни изследвания е значително под средното равнище на научната колегия от неговото направление.
  В интерес на възстановяването на международната репутация на българската наука, която се уронва в резултат на скандалните практики на ФНИ и на безконтролното назначаване на академични длъжности на учени със скромни приноси в науката, настояваме да освободите от длъжност г-н Гюров, да анулирате резултатите от последната сесия на Фонда и да вземете спешни мерки за коренна реформа и реорганизация на тази важна за развитието на българската наука институция.

  Акад. проф. дгн Тодор Николов, геолог
  Акад. проф. дфн Георги Милошев, геофизик
  Акад. проф. дгн Илия Бручев, инженер-геолог
  Акад. проф. дфн Людмил Христосков, сеизмолог
  Проф. дгн инж.-геолог Иван Загорчев, член-кор. на БАН, геолог, председател на Националния комитет по геология
  Проф. дфн Николай Милошев, член-кореспондент на БАН, директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН
  Проф. дгн инж.-геолог Христо Дабовски, член-кор. на БАН, геолог
  Проф. дгн Георги Милев, член-кор. на БАН, геодезист
  Проф. дфн Димчо Солаков, член-кор. на БАН, сеизмолог
  Доц. д-р Дончо Карастанев, директор на Геологическия институт при БАН
  Доц. д-р Желязко Дамянов, директор на Института по минералогия и кристалография при БАН
  Доц. д-р Марин Иванов, декан на Геолого-географския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски"
  Доц. д-р Стефка Приставова, заместник-ректор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски"
  Доц. д-р Ефросима Петрова Занева-Добранова. Геолого-проучвателния факултет в МГУ "Св. Иван Рилски"
  Доц. д-р Радослав Наков, председател на Българското геологическо дружество
  Доц. дгн Руслан Костов, председател на Българското минералогическо дружество
  Проф. дгн Стефан Шанов, председател на Дружеството на геофизиците в България

 12. 12 Профил на hajmanata
  hajmanata
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ще е прекрасно, ако комисията "Антимафия" вземе, че обърне внимание и на всичките бивши "СИК"аджии, "ВИС"аджии и тем подобни. Иначе по темата - хвала, че най-сетне са се сетили.

 13. 13 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За новите закони на Нютон-Гюров и други интересни неща
  погледнете

  http://fairscience.wordpress.com/

 14. 14 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А знаете ли, че Фондация Тракия на Васил Божков също е получила 220 000 лв. И той, бедният, посегнал към парите на фонда.
  Зам.-деканът на Физ. ф-тет на СУ доц. Валери Голев, който е астроном, пък вместо да помогне на колегите си от обсерваторията на Рожен, получава 480000 лв чрез две новоизлюпени фирмички. Като видял "дебелия", се "оттеглил морално" от проекта. Но не оттеглил самия проект. Така че неговото пак не се губи...

 15. 15 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 515 Гневно

  До коментар [#11] от "helleborn_2":
  И шефа на фонда и министъра и всички които са се облажили незаконно да се отстранят и върнат псредствата с подобаваща лихва!
  Истинската ни наука е на полугладно съществуване. Младите хора, все по необразовани поради скъпостуващо образование!
  Какво бъдеще ни очаква, когато такива като министър Игнатов
  вместо строго да контролира парите за научна дейност, допуска те да бъдат разхищавани?

  yustal
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK