ГЕРБ ще осветли работата на ЦИК, но не съвсем

ГЕРБ ще осветли работата на ЦИК, но не съвсем

© Цветелина БелутоваГЕРБ ще осветли работата на Централната избирателна комисия (ЦИК), но не съвсем. Управляващите отхвърлиха искането на ДПС, подкрепено от другите опозиционни партии, на заседанията на всички изборни комисии - централна, районни, общински, секционни, да могат да присъстват кандидати, застъпници, представители на партии, чужди и местни наблюдатели, журналисти и представители на неправителствени организации. Вместо това ГЕРБ предвижда заседанията на ЦИК и районните комисии да се предават онлайн, като не е ясно кога ще бъдат направени интернет страници на районните комисии.


За пет часа работа на парламента днес депутатите успяха да гласуват едва четири текста, а най-продължителната дискусия беше именно за публичността на изборния процес и работата на комисиите. Опозицията искаше становищата на застъпниците, наблюдателите и кандидатите, изразени на заседанията на изборните комисии, да бъдат отразени в протокола.


"Вие ни предлагате контролирана публичност, ние ви предлагаме пълна публичност", заяви Христо Бисеров (ДПС) по повод аргумента на председателя на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ), че с излъчването на заседанията в интернет работата на ЦИК ще е публична.
Лютви Местан (ДПС) призова за повече коректност при прочита на препоръките в доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) след президентските и местните избори 2011 г. Ключови изрази са "публичност на секциите за всички нива", "прозрачност през целия изборен период", не само през изборния ден, отбеляза той. 


И подчерта, че технологията на изборите - гласуването, броенето, отчитането е в секционните комисии. Точно там се извършват манипулациите и фалшификациите. "Ако не гарантирате прозрачността на работата на първичната комисия - секционната, вие няма да изпълните препоръките на ОССЕ", коментира Местан.


Фидосова му опонира, че "целият изборен процес е 100% публичен, през цялото време има различен брой наблюдатели, журналисти, застъпници. Ако в Турция не е имало наблюдатели, разбирам". На територията на България във всички секционни комисии има 100% публичност, това не се променя и няма да се промени, смята тя.


ОССЕ казва изрично - "да се предвиди безпрепятствено наблюдение на целия изборен процес. На всички равнища от национални и международни наблюдатели", подчерта и Мая Манолова от БСП. Сесиите на избирателните комисии на всички равнища следва да са открити. Следва изрично да се предвиди, че национални и международни наблюдатели имат право да присъстват на сесиите на избирателните комисии, да присъстват физически там, където се вземат важни решения, заяви тя.


Изборният кодекс може и да стигне до Конституционния съд заради обжалваемостта


Депутатите приеха, че когато липсва мнозинство от две трети в изборните, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което може да се обжалва пред по-висшата комисия или пред Върховния административен съд. Членовете на избирателни комисии, които подписват протоколи и решения с особено мнение, трябва да посочват в какво се изразява то, записаха още депутатите.


Обжалването на различните видове решения на ЦИК обаче породи разгорещени спорове между управляващи и опозиция. Мая Манолова от БСП настоя всички решения на комисията да могат да се обжалват пред ВАС и заяви, че ако това не бъде прието, левицата ще атакува в Конституционния съд поправките в Изборния кодекс.


От ДПС настояват пред ВАС да може да се обжалва решението на ЦИК за разпределение на мандатите на избори. Те искат още броя на депутатските места в съответните райони да се определя на база данните на ГРАО, а не прогнозните данни на Националния статистически институт. Според опозицията с мнозинството на управляващите ЦИК ще преразпредели депутатските места от по-малките райони (където влияние имат БСП и ДПС) към по-големите като София, Пловдив и Варна (където подкрепата за ГЕРБ е по-голяма).


От БСП пък искат още на обжалване да подлежи и техническият образец на бюлетините заради проблема с прозрачната хартия на последните избори.


Георги Анастасов от левицата пък иска забавянето на отговор от страна на ЦИК по жалби да се счита за мълчалив отказ и той също да може да се обжалва пред съда. Идеята му подкрепя и ДПС. Лютви Местан цитира данни, че 36% от жалбите на изборите са останали без отговор. Мнозинството селектира кои сигнали да се гледат в ЦИК и кои не, заяви той.


"Какво трябва да обжалваме в решенията за поименно назначаване на членовете в комисиите. Така ще дадем възможност да се обжалва всяко едно решение, за да се блокира изборният процес", отвърна  Фидосова. Не може всичко да обжалваме, заяви тя.


Заради изчерпване на времето депутатите така и не стигнаха до гласуване на текстовете за обжалваемостта на решенията на ЦИК.


Опозицията се заканва да бойкотира "ремонта" на Изборния кодекс


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова опозиционните партии в парламента да бойкотират гласуването на второ четене на поправките в Изборния кодекс, да напуснат пленарната зала и да настояват пред президента за обществен съвет. Три милиона българи не искат да гласуват, защото не вярват, че изборите ще са честни, каза той. Подготвят се правила, които не гарантират честност и прозрачност на изборите, заяви той.


Възрази и срещу силовото налагане от страна на мнозинството за приемането на промените в кодекса, без за това да има нито политическо съгласие, нито обществен консенсус.


Христо Бисеров подкрепи казаното от Сидеров, като отбеляза, че ако управляващите не се вслушат и не подкрепят ключови за ДПС предложения, са готови да ги оставят сами да приемат правилата за изборите догодина. Говорителят на БСП Ангел Найденов намекна за същото още сутринта, когато ГЕРБ не прие законови гаранции опозицията да има представител в ръководството на изборните комисии.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 581 Весело

  Това нещо като полубременна ли е? Докога всичко ще става на тъмно в тази държава?

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2603 Весело

  "да се предават онлайн" - прозрачно отвсякъде, ама със сигурност няма да има звук! И не е "не съвсем", а поосветлена работа, като кучето на нивата ще да е.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#1:"moloko_"]Това нещо като полубременна ли е?[/quote]

  Точно така.Прахосват си силите в незначителни подробности,след като са отхвърлили всички предложения на неправителствения сектор за радикални промени в Избирателния кодекс.Симулират парламентарна борба за повече прозрачност,след като дебелата завеса пред изборния процес окончателно е спусната.Лицемери!До един.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 752 Разстроено

  [quote#1:"moloko_"]Докога всичко ще става на тъмно в тази държава? [/quote]
  Докато търпим!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Много светлина, много нещо ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Гневно

  ГЕРБ ще ни купи колело, ама друг път!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 7. 7 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Ако в Турция не е имало наблюдатели, разбирам"

  Алоу, Фидоошу, внимавай как говориш за ИСЛЯМИСТИТЕ в Турция, с които Тиквата явно се разбира отлично и които ухажва усилено!

  Все пак на техния конгрес ДПС прати само един делегат, а ГЕРБ - двама! При това единия беше Цецоолу, и той беше "единственият българин на официалната вечеря, давана за високите гости на конгреса" !

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 8. 8 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Аз, като наблюдател,обещавам да си отварям
  очите "на четири", и при мен да нямат възможност
  за манипулации!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Никой не е спечелил избори с прекрояване на изборния кодекс.Справка комунистите на последните избори

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Петя, с още малко практика ще станеш истински цар на манипулациите.
  НИКОГА досега не е имало подобна публичност, но видите ли лошия ГЕРБ какво (не) прави. И то забележете , по искане на ДПС - партията с най-много обвинения в контолиран ( а и фалшифициран вот).
  Започвам все по-добре да разбирам защо Киркегор е казал прословутото " Предпочитам дъщеря ми да стане проститутка, отколкото синът ми да бъде журналист."

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Весело

  И аз ще гласувам за ГЕРБ на следващите избори, но не съсем.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Какво има да осветляват - те ЦИК винаги са се управлявали от комунисти и некадърници.. Само на първите и вторите избори (90-91г), имаше някаква жажда за промяна, и това беше..

 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#8] от "arnautsky":

  ОтварАй ги...А за осветЕването...ша раздаде на пипонкьовците по една миньорска ламБа, та да не са сАпинят коги носАт чувалЕте каде ЦИК...Па и у тЕмното да мо'ат си сврЪши работата(далаверата де)...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 14. 14 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До [#11] oт "Lady Zeppelin":
  A aз направо казвам, че НЯМА да гласувам за ГЕРБ. Все ще намеря по-кадърни от тях.

 15. 15 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#6] от "Настрадин Ходжа":
  А след като мине другият път ще ни заведе на море! Ама зимата!

 16. 16 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  С Цветозар Томов разговаря Димитрина Чернева

  Твърдите, че факторите, довели до смъртта на СДС и кризата вдясно, са неполитически, “несвързани със СДС, а свързани преди всичко с новите управляващи”. Разбира се, можем да виним Бойко Борисов за много неща, включително за последното разцепване на СДС, но не можем да му вменим отговорността за дългата агония и постепенното стопяване на т. нар. стара десница. Нека погледнем назад, към самото начало през 1989 г. Как започна това стопяване?

  СДС не възникна като дясна политическа организация, СДС възникна като коалиция на хора и партии, желаещи България да разруши тоталитарния режим и да избере друг път на развитие, да се превърне в демократична страна. Патосът на СДС, същината на синята идея бе в страната да има свобода и демокрация, така че тази партия се разположи не по оста ляво-дясно, а по оста тоталитаризъм-антитоталитризъм, която тогава бе равнозначна на оста комунизъм-антикомунизъм. Но СДС не беше примитивна антикомунистическа организация. Дори и най-радикалните течения в СДС никога не са подкрепяли бруталната и силова разправа с отговорните за комунистическия режим. Мисля, че драмата на българското общество се зароди още през 1990 г., след като СДС не успя да спечели изборите за Велико народно събрание, и дори още преди тези избори, когато на кръглата маса дейците на СДС се съгласиха изборите да бъдат проведени твърде рано, преди в страната да са настъпили процеси, които да позволят спечелването им от демократичната опозиция.

  Един недалновиден ход?

  Или ход, повлиян от стремежа бързо да се вземе политическата власт. Кръглата маса тогава работеше като институция, която стои над фасадните институции на комунистическия режим – в парламента се гласуваше това, което се реши на кръглата маса. Така че най-важните промени и най-важните демократични реформи можеха да бъдат направени още тогава. Оказа се обаче, че трябва да мине мъчителен период на борба за власт и на връщания назад преди тези промени да бъдат наложени едва в края на десетилетието и страната закъсня ужасно много. Изборите през 1990 г. бяха ключов момент. Това беше пирова победа на БСП. Ако се беше стигнало – както в другите източно-европейски страни – до загуба на бившата комунистическа партия, това щеше да стимулира процесите на вътрешна демокрация в самата БСП. Това беше кризисният момент, който доведе до твърде бавното настъпване на демократичните промени в България. Вторият кризисен момент беше свързан с управлението на СДС.

  Всъщност много скоро след първите избори през 1990 г. СДС пое властта, но не успя да я задържи дълго.

  СДС пое властта реално едва през 1997 г. Спечелването на изборите през 1991 г. беше с изключително малка преднина и фактически тогава за пръв път партията на Ахмед Доган се оказа необходимият посредник в политическия процес. След една година управление ДПС бламира правителството на Филип Димитров и по-късно наложи свой кабинет. България беше в изключително тежко състояние. Реално СДС имаше възможност да осъществи програмата си едва след победата на парламентарните избори през 1997 г., когато страната отново бе в изключително тежко състояние.

  Споменахте, че вторият кризисен момент е свързан с управлението на СДС. Какво по-точно имате предвид?

  Имам предвид управлението на Иван Костов. Филип Димитров нямаше нито време, нито достатъчно политическа подкрепа, за да направи кой знае какво. Не мисля, че правителството на Филип Димитров е отговорно за това, че не успя да направи почти нищо. Правителството на Иван Костов обаче разполагаше с контрол върху всички важни институции на властта. В интерес на истината това беше единственото последователно реформаторско правителство, което сме имали през последните 23 години. Голямата грешка на СДС и на неговия тогавашен лидер беше в това, че се полагаха усилия да се реши само едната от двете задачи, които трябваше да бъдат решени, за да се модернизира страната. За да разрушиш една тоталитарна държава и да изградиш условия за възникване на демократично общество, е необходим комплекс от десни реформи, които да освободят икономическата предприемчивост, да създадат модерни институции, да разделят властите на институционално равнище. И това кабинетът на Костов го правеше. Втората задача обаче – да се създадат механизми за контрол на гражданите върху държавата, тоест да се създадат реални условия за възникване на гражданско общество, не само не беше решена, но и изобщо не беше поставена от кабинета на Костов. Напротив, той наследи тоталитарната машина и я употреби такава, каквато я наследи, за да реши първата от тези две задачи. В резултат СДС придоби имиджа чисто и просто на дясна партия, а ние и досега влачим последиците от това, че българската държава не може да бъде контролирана от своите граждани. Днес виждаме как лека-полека от демокрацията е останала само фасадата и как е възобновен моделът, при който власт и отговорност са разделени. Ако институциите на една държава работят нормално, то точката, в която се вземат властовите решения, е и точката, в която се носи отговорност. В България тези точки не съвпадат. Легалните институции носят отговорност за властови решения, които се взимат на друго място и от други хора, както при тоталитарния модел на управление. По същия начин навремето Окръжният комитет на партията нареждаше на Окръжния народен съвет какво да прави, но ако възникнеше гаф, отговорност носеше Окръжният народен съвет. Така сега Борисов решава кой да стане конституционен съдия, но отговорност носи парламентът. Същото е с тази разлика, че сега е съвсем криминализирано. Това стана възможно поради факта, че в страната не се развиха механизмите за граждански контрол върху властта, в резултат на което държавните институции функционират на тъмно.

  Един от най-важните моменти в историята на СДС е превръщането на някогашната коалиция в партия и по-късното разцепване на тази партия. Как се отрази на старата десница отцепването на Иван Костов и хората около него и създаването на ДСБ?

  Трудно ми е да кажа дали ако това не се беше случило, СДС щеше да има по-големи шансове да оцелее. Аз мисля, че тези шансове бяха проиграни по време на мандата на СДС. Образуването на ДСБ е до голяма степен политически ход, на който трябва да се гледа като на опит за възстановяване на СДС в една нова политическа черупка. Това обаче доведе до конфликт, който тлееше през всички тези години и реално намали влиянието и на двете организации. Мнозина упрекват Иван Костов – това че Костов е противоречива фигура е извън всякакво съмнение – мисля обаче, че никой сериозен анализатор не би отрекъл заслугите му на държавник и реформатор. Същевременно съществуват сериозни съмнения, че много често личните му амбиции за влияние върху българската политика са надделявали над някои по-принципни виждания за бъдещето на страната. Все пак не бих си позволил да упреквам само един човек – за всяко политическо разцепление са необходими обективни условия. Обективните условия се изразяваха в това, че програмата на СДС за смяна на системата беше изпълнена в този половинчат вариант, за който говорих преди малко, а нова програма, нова дясна кауза, СДС никога не обяви. Нито СДС, нито ДСБ (макар че това важи в по-малка степен за ДСБ, които по-последователно заставаха зад някои десни политически ценности) бяха носители на някаква нова дясна кауза, която да събуди социална и политическа енергия в българското общество. След своя управленски мандат СДС загуби моралното си превъзходство над БСП и повече не го възстанови. Поради това теренът на дясното се превърна в терен за всевъзможни политически манипулации. От доста време избирателите, които са склонни да мислят себе си като хора с десни политически разбирания, трудно намират политическо представителство.

  Как изглежда теренът на дясното днес – говорим за смъртта на старата десница, която според социолозите няма особени шансове да прескочи 4-процентната бариера и да влезе в следващия парламент, така че най-вероятно единствената политическа сила, която членува в Европейската народна партия и ще влезе в следващия парламент, ще бъде партията на Бойко Борисов.

  Членството в ЕНП не е доказателство, че една партия е дясна. Влизането на ГЕРБ в ЕНП беше резултат от политически комбинации. Не виждам нищо дясно в управляващата партия, нищо, което да ме кара да я възприема сериозно като партия, която би могла да представлява дясномислещите избиратели в България. ГЕРБ е тоталитарна партия. Това е видимо с просто око, ако гледаме непредубедено на политическия процес у нас. Бих казал още нещо – ГЕРБ не е партия, тъй като не отговаря на понятието за партия. ГЕРБ е организирана около своя лидер престъпна група. Това, което движи тази организация, не са политически мотиви, тя се храни с власт и разглежда държавата като плячка. Какво общо има това с идеята за дясно? Идеята за дясно винаги е изправяла индивида срещу държавата. Идеята за дясно е в това, че индивидът е по-ценен от държавата, че държавата е за индивида, а не индивидът за държавата. Ни най малко – ние виждаме, че дори в пропагандата на ГЕРБ основното са комунистическите мантри, приказките за това как градим настоящето и за това как ще изградим светлото бъдеще. „Всички вие днес сте бедни и трябва да стискате зъби, защото аз правя това заради вас”. Това е точно противоположно на идеята за дясното, безкрайно добре описана от Ромен Ролан в класическата фраза, че една революция не струва, колкото сълзата на едно дете. Мисля, че до голяма степен страната стана жертва на политическото лицемерие на ЕНП, която направи този компромис заради няколко евродепутати, и на политическото лицемерие на водачите на ДСБ и СДС.
  Защо казвам, че ГЕРБ не е партия, защото в една партия трябва да има и някакво движение отдолу-нагоре, трябва да има някаква възможност членовете на тази партия да оказват влияние върху взимането на политически решения. В ГЕРБ тази възможност е равна на нула и винаги е била нула. В този смисъл БСП е различна – каквото и да говорим за нея, БСП е партия и ръководството й не може да взима решения без да отчита настроенията на партийните организации. Същото важи за СДС. В ГЕРБ обаче това го няма. Всъщност в България има множество силно персонализирани партии, чиито модел на изграждане е сходен с този на ГЕРБ, но не са така мощни.

  Говорите за липса на дясно представителство. Възможно ли е партията на Меглена Кунева да заеме това празно място – има стремеж профилът на “България на гражданите” да бъде дефиниран като десен и да се правят постъпки за членство на формацията в ЕНП.

  Краткият ми отговор е, че е възможно, но това зависи от развитието на политическия процес в следващите няколко месеца. Безспорно генераторът на политическо влияние, с който тази партия стартира, е самата Меглена Кунева и личната й популярност. Засега тя като че ли привлича хора, които са десни и имат демократични разбирания. Доколко ще запълни обаче празното място на дясното е рано да се каже. Но ако в момента някой има шансове да го направи, това е тя. Разбира се, от значение ще е силата на вълната на негодувание срещу диктатурата на Борисов, която неизбежно ще се породи през следващите месеци, а също възможностите на управляващите да разбият тази вълна с репресивни методи. Ако Кунева издържи и постигне сериозен изборен резултат, нейната организация може да се превърне в основа за възраждането на десницата. Но не бива да го прави сама според мен.

  А с кого?

  Въпросът не е в това да възникне просто партия вдясно. Днес ситуацията е сходна с тази през 1990 г., тоест необходимо е да възникне съпротива срещу реставрацията на тоталитаризма. Това означава да възникне политически субект, който да бъде припознат от всички хора, които биха искали да окажат такава съпротива, а не да се пилеят техните гласове в различни организации.

  Да разбирам ли думите ви така – необходимо е да се търси обединение между изпадналите от някогашната СДС десни отломки и партията на Меглена Кунева? На този етап това звучи доста нереалистично.

  В България много неща първо изглеждат нереалистични, а след това се случват. Например, изглеждаше съвършено нереалистично народът да избере точно такъв карикатурен диктатор, а се случи. Изглеждаше нереалистично отново да започнем да преживяваме кошмара на тоталитарните години, а го правим. Засега все още ми изглежда нереалистично да се стигне до пряк терор и репресии, но вече не изключвам и това. Сега ни изглежда нереалистично утре да изчезнем от Европейския съюз, но и това може да стане реалистично. Нищо не е толкова сигурно в този несигурен свят. Въпросът не е в това да се създават обединения, в които да съчетаят интересите си, да кажем, Кунева, Костов и Мартин Димитров. Въпросът е в това, че тези организации привличат едни и същи избиратели. Те могат да изиграят някаква позитивна роля в странния български политически процес, ако и доколкото са в състояние да дадат на тези избиратели кауза. Дали могат да направят това заедно или поотделно? Мога да кажа само, че поотделно не могат да го направят. Ако дясното е терен за политически боричкания между партии, това само ще намали шансовете за възникване на нова дясна кауза в България. Следователно всички сега съществуващи партии могат единствено да бъдат зародиши за образуването на истинска, силна и цивилизована десница в България.

  Очаквате терор и репресии, определяте управлението на ГЕРБ като диктатура. Това не е ли прекалено, все пак имаме реално функционираща многопартийна система?

  Говоря за диктатура, защото институциите са обезличени. Решенията се взимат в късна и потайна доба от полупияния министър-председател. Говоря за диктатура, защото министър-председателят може да извърши престъпление, упражнявайки търговия с влияние, това да стане широко известно, той да си го признае и прокуратурата да не реагира. На всичкото отгоре е възможно после да се окаже, че свидетелите на това престъпление умират по странен начин. Всичко това става пред очите ни и ще си дадем сметка, че то е доста зловещо, ако само за секунда се отърсим от потока на всекидневието. Имаме очевидния факт, че страната обеднява с плашещи темпове. По последни данни на Евростарт 49 на сто от населението на България е под прага на бедността. Ако сравним медийния образ с това, с което се сблъскваме в реалния живот, ще видим, че живеем в раздвоена действителност. Има насаждане на политически страх в обществото, има огромни злоупотреби с власт и селективно правосъдие. Всичко това го има и ако си отворим очите съвсем непредубедено и не ни е страх да го споделим, би трябвало да го кажем. В какъв смисъл Борисов не е диктатор? Той има класическите качества на всеки диктатор освен две – не е държавник и е напълно безотговорен човек. Всяка диктатура в един момент изчерпва възможностите си да се легитимира по демократичен път. Мисля, че това предстои да се случи в България. Когато това се случва, използването на доктрината за моркова и тоягата от един диктатор винаги е свързано с изтъняване на моркова и удебеляване на тоягата. Поради това очаквам режимът да стане още по-репресивен, очаквам Борисов да се опита да фалшифицира изборите през юли и по всякакъв начин да пречи на образуването на политически легитимни организации, които биха имали някакъв ресурс да съберат наказателния вот срещу него. Затова и смятам, че това, което ГЕРБ ще прави през следващите месеци, след като разби отвътре СДС, е да се опита да осъществи същото с формацията на Меглена Кунева и с оглавяваната от Иван Костов партия ДСБ. Предполагам, че на предстоящите парламентарни избори манипулациите ще бъдат далеч по-страшни, отколкото във всички досегашни случаи. Въпреки това смея да кажа, че само с фалшификации избори не се печелят, поради което очаквам ГЕРБ да ги загуби.

  Доц. д-р Цветозар Томов е завършил журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. През 1984 г. защитава докторантура по социология. От 1991 г. е директор на Центъра за изследване на демокрацията, а от 2002 г. оглавява социологическата агенция “Скала”. Ръководител на катедра “Критическа и приложна социология” в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ до ноември миналата година, когато напуска преподавателското си място заради присъденото звание доктор хонорис кауза на Христо Стоичков.  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 17. 17 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  [quote#10:"qwertqwert"]НИКОГА досега не е имало подобна публичност[/quote]
  Това е безсмислена публичност, която цели отвличане на вниманието от истинската далавера. Много важно, че ще можем да гледаме РИК и ЦИК непрекъснато като Биг Брадър едва ли не. Шашмите стават в секционните комисии (СИК). Именно в СИК гробарите не пускат никакво външно око (наблюдатели, застъпници, журналисти). Именно в СИК гробарите отказаха да има задължително представител на опозицията. Явно става, че се готвят мащабни фалшификации, щом действат така нагло и безогледно.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  [quote#16:"Хипчо"]Въпросът не е в това да се създават обединения, в които да съчетаят интересите си, да кажем, Кунева, Костов и Мартин Димитров. Въпросът е в това, че тези организации привличат едни и същи избиратели. Те могат да изиграят някаква позитивна роля в странния български политически процес, ако и доколкото са в състояние да дадат на тези избиратели кауза. Дали могат да направят това заедно или поотделно? Мога да кажа само, че поотделно не могат да го направят.[/quote]
  Това го пиша във форумЕто от два месеца насам. Но мисля, че това не е възможно преди изборите, а само след тях. А преди изборите трябва да се установи пакт за ненападение. Десните избиратели нямат полза ДСБ + "Единство" да нападат Кунева и обратно. Нека всеки събере максимума десни и дясноцентристки избиратели, които може да привлече с идеите си и управленските си програми. Така общата сума ще бъде по-голяма, отколкото ако воюват помежду си за десните гласове. Защото истинският противник е мутромилиционерската банда, която руши обществото и държавата. И тя трябва да бъде изритана от властта. Ако Костов, Кунева и Мартин не виждат или забравят това, нямат голямо бъдеще. А банкянският Кръстник рано или късно ще го изритаме ние - но ще бъде в буквалния смисъл на думата.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на masterfori
  masterfori
  Рейтинг: 515 Весело

  ...нещо като:"Булката е малко бременна!"

 20. 20 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Да ги осветлят и тях там къде слънце не огрява

 21. 21 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#10] от "qwertqwert":
  Не си прав - виж как си дават награди герберите в Пловдив за това, че допринесли за недействителни бюлетини. като резултат - вместо в ареста, Иван Тотев цял кмет стана, ай да му се не види..

 22. 22 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  По бреме на изборите: където Герб печелят, ще е прозрачно, където Герб губят, ще се анулират заради нещо си там!

 23. 23 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ще я осветли.....със свещи!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 24. 24 Профил на o_gor
  o_gor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  с което си гарантира прескачането на минималния праг за влизане в парламента

 25. 25 Профил на o_gor
  o_gor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "Калибър 6.5Х55":

  чл. 1 от "Конституцията" не е "нещо си там"

 26. 26 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Също, като бременна, ама не съвсем!

  goblenka
 27. 27 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А не искате ли да са голи по " пищови " за да не скрият нещо ?

 28. 28 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Това което се случва е по-важно от всичките магистрали построени от герберастите през мандата им.Купуването на гласове и мъртвите души решават проблемите на държавата за 4 години напред.Но това което сам си направиш никой друг не може да ти го направи.Дай боже Герб и БСП да съберат по равно гласове на изборитеи да видим как ще управляват едните и другите,че след изборите малодушниците които не гласуват да излязат на улицата.

 29. 29 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#27:"Nikolay Hadjiminchev"]А не искате ли да са голи по " пищови " за да не скрият нещо ? [/quote]
  Само Фидоошу стига!

 30. 30 Профил на Тюхчев
  Тюхчев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#29] от "solaris69":

  А-а-а,не!Задължително трябва да се въведе годишен ценз.От 18 до 30 годишни - задължително голи.

  69
 31. 31 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Разстроено

  [quote#28:"pitanka_3"]Дай боже Герб и БСП да съберат по равно гласове на изборитеи да видим как ще управляват едните и другите[/quote]
  Както досега.

 32. 32 Профил на mandrah
  mandrah
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кебапчета ,кюфтета и пари на ръка за .............
  Капачки за буркани за ..........
  Автобуси от Турция гласуващи за ........
  Да живее Христо Бисеровия честен изборен вот!
  Ха Ха

 33. 33 Профил на mandrah
  mandrah
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До Вени Г.
  Рейтинг: 4681
  Много си накокържена бе душа, Костов е най-големият в БГ антикомунист как ще се събере с Кунева- Пръмова.Ако целта е само да влезе в парламента става, но си е политическо самоубииство за членовете десебари. Недей така много хора инвестираха в тази партия купиха си по 2-3 клавиатури.

 34. 34 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#1] от "moloko_":

  Ха ха ха нещо като "Татко ще ми купи колело, ама друг път"

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 35. 35 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 668 Неутрално

  - На заседанията на всички изборни комисии да присъстват представители от всички партии (180 на брой!), като и от неправителствени организации (Х на брой). Това означава заседанията да се водят в зала Арена-Армеец!
  Ако всеки има право да се изкаже (че как иначе!), всяко заседание ще продължава до следващите избори!
  Има ли толкова глупави хора у нас, които биха могли да го измислят това или сме си внесли отвън???
  -Онази патка - Мая, заяви, че искали зад всеки, който въвежда данните в компютъра да има представители на всички политически партии (Х на брой!). Кажете, че не е патка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK