Здравната комисия запази пълната забрана на пушенето, решението остава за икономическата

Здравната комисия запази пълната забрана на пушенето, решението остава за икономическата

© Красимир ЮскеселиевВъпросът с отмяната на пълната забрана на пушенето на закрито остана за следващата седмица. Днес здравната комисия отхвърли единодушно предложението на отцепниците от "Атака" Кирил Гумнеров и Стоян Иванов за промяна в Закона за здравето, с която да се върне старият режим със зали за пушачи и непушачи.


В същото време депутатът от ГЕРБ Иван Божилов предложи поправка между първото и второто четене на новия Закон за туризма, която да разреши пушенето в заведенията, като има зали за пушачи и непушачи. Това се случи на заседанието на икономическа комисия. Гласуването обаче беше отложено за следващия вторник, за да изчакат депутатите становища на икономическото и здравното министерство.


Идеята на управляващите беше, за да стане
по-бързо отмяната на пълната забрана


и да се гласува преди Нова година, тя да мине с второто четене на Закона за туризма.


Здравият министър Десислава Атанасова успя да присъства на заседанията на двете комисии и да изложи пред депутатите тезата си за запазване на пълната забрана. "Здравната комисия трябва да подкрепи Министерството на здравеопазването. Ако вследствие на тази забрана може да бъде спасен един живот, едно дете да поеме по-малко дим, или един пасивен пушач да не страда от онкологично или сърдечно заболяване, здравната комисия трябва да подкрепи Министерството на здравеопазването", заяви тя пред депутатите от комисията по здравеопазването, цитирана от агенция "Фокус".


Тя не дочака края на заседанието и отиде при депутатите от икономическата комисия, която заседаваха по същото време в зала в основната сграда на парламента. И там Атанасова заяви, че няма да подкрепи предложените промени, още повече, че са били внесени незаконосъобразно - след като е изтекъл срокът за даване на предложения по законопроект между първо и второ четене.


Няма да говоря за икономическите аспекти, тъй като за здравния министър е много по-важно да защити здравето на нацията, отколкото да пресмята загубите от намалената консумация или посещаемост в заведенията, заяви Атанасова. И добави, че за Министерството на здравеопазването винаги е било важно да отстояваме защита здравето на нацията.


Фалирали заведения или чисти бели дробове


Словесни нападки си размениха депутатите в здравната комисия, като основни действащи лице в тях бяха единствените двама защитници на законопроекта за промяна – вносителят Гумнеров и депутатът от "Атака" Станислав Станилов, предаде БГНЕС. Станилов реагира остро на изказване на един от гостите на комисията, което той интерпретира като опит да го характеризират като лобист.


"Ние не сме се събрали тук за да обсъждаме дали тютюнопушенето е вредно, а да създадем работеща дълготрайна стратегия за намаляването на пушенето", каза в изявлението си в защита на законопроекта Гумнеров. Независимият депутат заяви, че не оспорва добрите намерения на закона, а ефективността на забраната. "Пътят към ада е покрит с добри намерения, това се случва с тази забраната", заяви той.


Забраната за пушене се провали, каза още Гумнеров, като се позова на статистика, според която след влизането в сила на забраната е събран с 8% повече акциз за цигари. Дори само тези цифри биха ни накарали да се съмняваме в ефективността на забраната, коментира той. "Резултатите са обратни – след забраната се пуши повече, и то значително", заяви депутатът.


По думите на Гумнеров след забраната има и драстичен спад на оборота на заведенията с между 30 и 60%, което той определи като силен удар срещу икономическата стабилност в страната. Очевидно това е и предпоставка за корупция, допълни депутатът. "Този закон принуждава бизнесът да го престъпва, който го спазва е обречен на фалит", заяви Гумнеров. Очевидно е, че тази забрана не постига поставените си цели, тя е вредна както за бизнеса, така и за пушачите, заключи депутатът.


Десислава Атанасова пък му опонира с други статистически данни, според която страната ни е на първите места по сърдечно-съдовите заболявания и онкологични заболявания. "Световната статистика е категорична, че тези заболявания, голяма част от тях се дължат на вредните навици на хората, включително тютюнопушенето", заяви Атанасова, цитирана от БГНЕС.


Твърдо против промяната в закона се обяви и доц. Галина Куртева, национален консултант по онкология. "Ако ние сега позволим този закон да се върне отстъпваме от позициите си на лекари, което ще направи бъдещото поколение наши длъжници за това, че не сме взели навременни мерки", каза тя.


Позицията й подкрепи и доц. Явор Иванов, председател на Българското дружество по белодробни болести. Тази забрана приемаме преди всичко като възпитателна и за младото поколение, отбеляза той. По негова информация 50% от младите на 15-16-годишна възраст пушат, а всяка година болните от рак на белия дроб се увеличават с 3 200 души. Призивът на белодробните лекари е "Защитете бъдещото поколение", каза доц. Иванов.


Равни права на пушачи и непушачи


Тоталната забрана на тютюнопушенето не отказа пушачите, но пък, особено в студените месеци, доведе до фалит около 30% от заведенията", заяви на заседанието на икономическата комисия председателят на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в София Атанас Димитров. По думите му след забраната само 4% от пушачите са спрели цигарите.


Фотогалерия: Протест срещу отмяната на забраната за пушене >


В началото на заседанието Иван Иванов от "Синята коалиция" възрази срещу начина на гледане на предложението, тъй като депутатите получават поправката в момента и не могат да се произнесат веднага в следващия час. Зам.-председателят на комисията Диан Червенкондев (ГЕРБ) му отговори, че решението е важно, тъй като въпросът касае икономиката и туризма в България.


Заседанието се превърна в дискусия между представители на ресторантьорите и хотелиерите и представители на граждански асоциации.


"Тук сме, за да защитим малкия и среден бизнес. Над 60 хил. българи заминават, за да прекарат коледните и новогодишни правници в Сърбия, защото там пушенето не е забранено. Не искаме да се политизира този проблем, защото той засяга всички - и леви, десни, и всякакви други", коментира председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.


След него думата взе Атанас Димитров, който заяви, че не дошъл, за да защитава употребата на тютюневи изделия, а да настоява за равни права за пушачи и непушачи. Според него ефектът от закона е довел до провал на бранша, тъй като след въвеждането на забраната заведенията са загубили 50% от клиентите си.


В защита на забраната говори Методи Байкушев от гражданска асоциация "България без дим", който каза, че след забраната оборотът на заведенията се е вдигнал с над 15%. Той призова да бъде даден шанс на закона, тъй като той е в сила само от шест месеца.


"Много по-важно е да се защити здравето на нацията, отколкото да се пресмятат загубите от намалената консумация или посещаемост на заведенията", заяви в края на заседанието здравният министър Десислава Атанасова. По думите й действащият закон защитава не само пасивните пушачи, но и хората, които работят в заведенията и не желаят да дишат тютюневия дим.


След края на изказването на здравния министър членовете на комисията решиха единодушно да отложат гласуването на предложенията за поправки в законопроекта за следващото заседание на комисията, предвидено за вторник.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK