Борисов: Разбихме монополите; Найденов: Точно така

Бойко Борисов и Мирослав Найденов

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Мирослав НайденовКакво се случва с цените на храните - това е една от темите на разговор между премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Мирослав Найденов на редовното правителствено заседание в сряда.


"Вчера (б.ред. - вторник) излезе статистика на ЕВРОСТАТ, според която България е с най-ниските цени на хранителни продукти във всички страни от Европейския съюз", хвали се Найденов пред колегите си. Борисов се включва: "Това е защото разбихме монополите" и после и добавя: "Които монополи те изграждаха през годините". След всяка реплика на премиера агроминистърът само казва: "Точно така" и "Това е също категорично".


Накрая Борисов задава риторичен въпрос: "Защо като им казах да посочат кои са монополите в горивата, никой не иска да ги каже на глас?".
След като във вторник ЕВРОСТАТ съобщи, че у нас храните са най-евтини, в четвъртък други данни на европейската статистическа агенция показаха, че в България Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението, изразяващ се в покупателна способност, през 2011 г. е бил най-нисък.


След критиките на опозицията за състоянието на земеделието, Найденов решава да се защити. "През 2011 г. брутната добавена стойност бележи ръст с 22% спрямо предходната година в номинално изражение", казва пред колегите си той. Според него по предварителни данни за първото полугодие на 2012 г. допълнителното увеличение е 14.5 на сто спрямо същия период за 2011 г.


Неговите данни показват, че общата стойност на брутната продукция в отрасъл "Селско стопанство" за 2011 г. нараства с 15% спрямо 2010 г., а през 2011 г. положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст с 52.2% и надхвърля 1.4 милиарда долара. "Тук едно уточнение - това е най-високата стойност от златните 80 години на миналия век. Тоест, ние сме минали и това нещо", коментира данните министърът на земеделието.


За сектора като директни плащания са изплатени 996.3 милиона лева, а по Програмата за развитие на селските райони - допълнително 503 милиона лева. "И като прибавим към тях над 50 милиона като държавни помощи и пазарна подкрепа надхвърляме 1.5 милиарда лева изплатени през 2011 г.", добавя Найденов.


"Ние отговаряме пред народа, а не пред тях. Разкрих ви тактиката, която вече прилагат - говорят лъжи, водейки се от поговорката "Една лъжа, повторена сто пъти, става истина". Лъжат, лъжат, лъжат и понеже са много - защото са малки, но много, и се чува от пет-шест места едно и също. Никой не иска да вникне в цифрите", успокоява подчинения си Борисов.


След това дава съвет на Найденов да отива в телевизионните предавания и да се подписва под данните си, както Борисов направи миналата неделя в БиТиВи. "И казвате - ето, когато дойдат колегите от опозицията, нека си донесат своите данни, ние сме готови веднага да дойдем да си ги защитим. Това е положението. Защото Станишев какво казва – изядоха 5 милиарда от държавния резерв. Хубаво, но на публичната страница на БНБ като погледнеш се вижда колко пари има в резерва. Само че колко хора ще си направят труда да видят дали е казал истина или не", дава заръка премиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK