Ресурсните учители: Ранната предучилищна може да е вредна за децата със специални нужди

Ресурсните учители: Ранната предучилищна може да е вредна за децата със специални нужди

© Георги КожухаровВ този си вид законопроектът за предучилищното образование категорично не отговаря на интересите на децата със специални потребности в нашата страна, заяви председателя на Националната асоциация на ресурсните учители Калоян Дамянов днес пред журналисти.


На срещата представители на протестиращите родителски организации отново изложиха исканията си да отпадне задължителния характер на предучилищното образование от 4-годишна възраст, както и да се узаконят алтернативите на детските градини - родителските кооперативи. Те са категорични, че ако законът бъде приет на второ четене, ще се борят за вето. "Политиците да не очакват, че родителите ще се откажат и да не забравят, че идват избори", предупреди Гергана Николова от Национално сдружение "Единство".


В подкрепа на родителите има още един аспект - този за децата със специални потребности. В България официално те са около 11 хиляди, които се обучаат в общообразователната среда, каза Дамянов. По думите му ако родители на тези деца бъдат задължени да ги изпращат в предучилищна толкова рано, това не само няма да отговаря на техния интерес, но в много случаи може да бъде противопоказно, от гледна точка на затруднената им адаптация в средата.
"Не е нормално при услоивето че училищата ни са проектирани като сгради през 60-е и 70-е години, да смятаме че като се въведе задължителната предучилищна от ранна възраст, ще успеем да подобрим интеграцията на децата със специални потребности. Точно обратното. По принцип и ние подкрепяме концепцията за приобщаващо образование, но считаме че с мерките в този законопроект по-скоро се нарушават правата на децата и на техните родители", каза Дамянов.


Друг проблем, който ще възникне с евентуалното приемане на закона идва от предложението за преструктуриране на ресурсните центрове в страната, отбеляза специалистът. "Държавата спира да гарантира достъпа до интегрирано обучение в България, като предлага да преструктурира съществуващите 28 ресурсни центрове в поредните общински социални услуги, които общините не желаят да издържат така или иначе", обясни Дамянов. Това според него ще лиши много семейства на деца със специални потребности от достъп до услуги, особено в малките общини и отдалечените места.


Дамянов даде конкретен пример как промяната може да се отрази на едно семейство: "Ако имате дете със слухово или зрително нарушение и то се обучава с браилов шрифт или със жестомимична реч, но липсва такъв център и такъв специалист, ще се очаква, от директора на малкото училище в малката община да осигури човек... Това ще лиши вашето дете от възможността да се обучава в града, където живеете". По думите му тези специалисти са рядкост и обикновено са съсредоточени в областните центрове, а по този начин малките и отдалечени населени места ще бъдат пренебрегнати. 


По думите на специалиста, при една от срещите между гражданските организации и просветното министерство заместник-министърът на образованието Милена Дамянова обяснила, че "една малка община можела да си закупи специалист от друга, където го има". Тази "покупка на специалисти" обаче не е регламентирана и не е ясно как ще се случва, коментира председателят на асоциацията на ресурсните учители. 


В проектозакона е записано, че ресурсните центрове ще имат две години от приемането на закона, за да бъдат анализирани и оценени, след което да преминат под управлението на съответните общини, в които се намират. В случай, че не спазят срока за това обаче, ще бъдат затворени. 


Дамянов съобщи, че още през юни т.г. асоциацията е събрала над 33 хиляди подписа в защита на ресурсните центрове, които са били предадени в ресорната парламентарна комисия. До този момент обаче повдигнатите въпроси в петицията не са получили отговор. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Училището, ако не е на ниво е вредно за всички.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 2. 2 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Решението няма да стане само с ранна детска градина (за роми и всички). Това е неадекватен бюрократичен подход, ако семействата не се оправят, децата няма да се променят! Трябва да има повече работа с родителите от ниските слоеве, ограмотяване, обучение на хигиенни и трудови навици, грижа за децата - да не третират децата както тях са ги третирали ...

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Любопитно

  Някой може ли да обЯсни поради что въпросните учители са наричат със странното определение "ресурсни"?

  Защото такива деца имат нужда от допълнителни ресурси?

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Всъщност, точно въпросните деца ще имат полза от тази ранна предучилищна.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Хайде няма нужда! Разбираме,че всеки си гледа собствения интерес,но няма как интерграцията на тези деца да е вредна за тях.Какво искат в клетки ли да ги държим?

 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "simeonov_":

  Ти или не четеш или не разбираш какво си прочел. Обясни ми, как ще интегрираш едно сляпо или глухонямо дете, при това на 4 години, в заведение в което няма да има и един човек който да знае как да общува с него?!
  Това ще бъде невероятен стрес за хлапето, да не говорим за пещерното отношение към такива деца битуващо в татковината, особено в по-малките населени места.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 739 Любопитно

  До коментар [#3] от "xm...":
  Тези учители не работят с ученици БЕЗ диагноза.
  И в Слатина се намира Ресурсен център София.

  Да,тези деца имат нужда от помощ /т.е. ресурси,ако така е по-ясно/ с която да успеят да настигнат учениците без диагноза и да се интегрират.Ако това не се случи,отиват в помощните училища и обществото забравя за тях.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#7] от "arnautsky":
  Това го разбирам и без уточнението ти.

  Въпросът ми е за словесния урод "ресурсни", с който са ги нарекли ...

 9. 9 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":Ресурсния учител търси ресурсите за развитие на детето,от там идва това название.Както вече коментирахме,това са деца с диагноза, и учителя търси начин да ги "измъкне" от заболяването.

  Така каза жена ми,тя е ресурсен.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  Защото градините нямат на щат такива учители. Те са допълнителен ресурс, който се заявява за всеки отделен случай. Отпуска се горе-долу на същия принцип, на който се отпускат и всякакви други ресурси или пари - молба, аргументация, отсреща се разглежда, изготвя се становище, следва доклад за одобрение и на база на неговото решение се отделя въпросния "ресурс" по колкото там часа седмично е одобрено.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#9] от "arnautsky":
  До коментар [#10] от "Тони!":
  Мерси.
  Излиза, че е някаква наложила се дебилночиновническа "терминология" ... Нейсе!

  А защо не са предвидени в този закон ... няма нужда и да питам.
  На това точно му се вика "българска работа". Пишат си закони "по принцип" и на тагадък, пък после преправяй, допълвай, па па изменяй ... А хората ходят по мъките заради недомислиците ...

 12. 12 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 739 Любопитно

  До коментар [#11] от "xm...":
  "Изчезват" от закона,защото Ресурсните центрове се раздробяват почти на квартален принцип.
  И естествено,се освобождава място за честни частници да заемат мястото, и да приберат парите на отчаяните родители.
  Поредния закон, писан на коляно.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 13. 13 Профил на Оракулът от Делфи
  Оракулът от Делфи
  Рейтинг: 464 Неутрално

  По света хората протестиратхсрещу замърсяването, липсата на образование и високи данъци на техния труд. В България хората протестират за повече тютюно-тровене, против образование и зя повече помощи да не работят. Факт.

  Γνώθι Σεαυτόν
 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Гневно

  На мен само думата "задължително" , когато става дума за образованието на 4-годишни деца, ме кара да подскачам.
  Нито има условия, нито е ясно откъде ще идват средствата, нито е разработена система как точно ще протича тази предичилищна, но трябва да е "задължителна", че и глоби!
  Аааа, не.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Децата със специални нужди имат нужда да се учат в нормални училища, за да се интегрират и развиват по-добре.
  Такава е практиката в Западна Европа, въпреки че и там не е лесно за тези деца.
  Но ходенето в нормално училище е съпроводено с адаптирана среда (например асансъор), чин, учебни материали, компютър и често придружители. Само при тези условия децата могат да имат полза от училището. Не бива просто отговорността за тях да се прехвърля на учителите.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Разбира се, че за децата със специални потребности трябва да има специализирани детски заведения, но за останалите не виждам къде е проблемът. В голяма част от Западна Европа децата започват образованието си на 4 години и доколкото забелязвам, стават нормални хора.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  За децата с Любов...колкото по-късно училище толкова по- добре.Психиката си изисква годините.На 4 годинки какво ще изисквате от едно дете освен игри,игри, игри...

 18. 18 Профил на s.t.o.
  s.t.o.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не мога да разбера цялата драма ????
  От една страна родители ЛУНАТИЦИ които не могат да скъсат пъпната връв. От друга държавата която се старае да скатай всеки лев, а тук проявява идотизъм и зорлем се мъчи да изхарчи пари ???

 19. 19 Профил на kyon_kun
  kyon_kun
  Рейтинг: 451 Гневно

  Това е по същество лобистки закон! Просто държавата иска още години от живота на гражданите си в своя полза.

 20. 20 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#2] от "Aлфepaц":

  с всички родители трябва да има повече работа. както и да им намерят повече сигурност и свободно време да бъдат с децата си. нищо не прави един човек ЧОВЕК както здрава семейна среда, любов и внимание в детските му години

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 21. 21 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  пак са превели нещо неправилно. тъпи журналистчета!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 22. 22 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Едно е обучение, друго е образование. Поради това "обучението" от 4 годишна възраст, ако е съобразено с нивото на психичното развитие на детето, не е беда. Лошото е че всички и задължително!
  А децата със специални образователни потребности в общообразователното училище, половината от които са с ментални проблеми, не биха могли да се обучават от толкова ранна възраст - ще им се отрази негативно, ако не се създадат учебни програми и адаптирано учебно съдържание със съответните помощни средства, а такива няма. Те и така са на плещите на масовите учители, които нямат нужната специализирана подготовка. На всички трябва да е ясно какво ще стане с тези деца...

  effi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK