Лекарският съюз отхвърли Националния рамков договор за 2013 г.

Цветан Райчинов

© Георги Кожухаров

Цветан РайчиновБългарският лекарски съюз (БЛС) отхвърли Националния рамков договор за 2013 г. и поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков, предаде БНР. Решението срещу договора беше взето на събор на лекарския съюз. "Против" гласуваха 224, "за" бяха 27 делегати, а 15 се въздържаха.  


Лекарите не одобряват предложените от здравната каса обеми и цени за медицинските дейности за следващата година. По този начин те ще се опитат да предотвратят прехвърлянето на дейности, които са отговорност на държавата, от здравното министерство към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Плановете тези дейности да бъдат плащани от касата бяха направени, след като Конституционният съд обяви за противоконституционен трансферът от 100 млн. лева от НЗОК към здравното министерство.


В края на септември председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов поиска да бъдат осигурени 100 млн. лева от Министерството на финансите за здравното ведомство, за да може то да покрие медицинските дейности, за които досега се е грижило и да не се налага да ги прехвърля на касата. 
Сега лекарите изразяват разочарование има и липсата на актуализация по финансовото обезпечаване на много доболнични дейности и клинични пътеки, които според съюза остават крайно недофинансирани. От лекарския съюз посочват много примери от онкологията, коремната хирургия, урологията, ортопедията и други специалности, където лечението на тежки заболявания и придружаващите ги усложнения и странични ефекти е силно затруднено заради недофинансираните клинични пътеки.


На събора в Пловдив бяха приети две декларации. Едната завършва с призив на делегатите на Събора към премиера Бойко Борисов да освободи от всички заемани постове финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков. Съсловната организация на лекарите изтъква "серия от действия на ресорния вицепремиер и финансов министър, които многократно нарушават законите на страната, като отклоняват средства от здравните вноски на неселението към държавния бюджет". 


Според декларацията на БЛС през последните 3 години отклонените средства възлизат общо на 2 млрд. лв. В края на миналия месец съсловните с писмо до премиера Бойко Борисов организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите, медицинските сестри и пациентите поискаха оставката на Дянков 


Втората декларация на лекарския съюз е срещу "одържавяването и политизирането на здравната каса" и призовава премиера да предприеме управленски действия за възстановяването на статута на касата като обществена институция.


В интервю за Дарик радио премиерът Бойко Борисов коментира, че лекарският съюз всяка година иска оставката на финансовия министър, макар че той успява да увеличава постоянно парите за здравеопазване. "Толкова пари, колкото сега се наливат в здравеопазването, никога не са давани. Въпросът е лекарите да помислят как да ги харчат", заяви премиерът. 

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Нека някой каже кой е крив и кой прав. Едно е ясно - става дума за мноооого пари, а бедният такъв ще продължава да си отива без време заради тях.

 2. 2 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не само не трябва да се подписва този договор,а трябва да се стачкува безсрочно.

 3. 3 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Просто парите от осигуровки се пренасочват в други сектори, а пари за здравеопазване няма.

 4. 4 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "The_Fly": Аз съм убедена, че Десислава Атанасова няма да позволи това да продължава така.Дано не греша!


 5. 5 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Едно и също всяка година и накрая отново НИЩО!

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Като няма договор, няма и основание да получават заплати! Не се наядоха знахарчетата,ей!ВСЕ ДАЙ, ДАЙ ,ДАЙ! А лечението от ден на ден, все по мъляво!Обложиха ни с данък,за да има какво да крадат тия, и все недоволни!Искат да го увеличават!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Дянков се изживява на Робовладелец,иска да се работи, а когато дойде времето за разплащане - Аз ...не разбира.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3661 Неутрално

  Боже, Боже, Боже!
  И нямам предвид бог Боце, комуто се молят ... ъъъъ ... пишат декларации де ...

  Тръшкат се срещу Моня, втора, трета година вече, бият челО пред Истукана от Банкя ... Майтап, бе! Лаф да става!
  Само не разбрах ... като ставало дума за близо 2 милиарда лева, по които Моню бил нарушавал законите и неправомерно ги бил отклонявал ... мч'и за чий се молят на Боце, а не го съдят Моня?
  Майтап, бе! Питането си е риторично ...
  *******************************************
  На събора в Пловдив бяха приети две декларации. Едната завършва с призив на делегатите на Събора към премиера Бойко Борисов да освободи от всички заемани постове финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков. Съсловната организация на лекарите изтъква "серия от действия на ресорния вицепремиер и финансов министър, които многократно нарушават законите на страната, като отклоняват средства от здравните вноски на неселението към държавния бюджет".

  Според декларацията на БЛС през последните 3 години отклонените средства възлизат общо на 2 млрд. лв. В края на миналия месец съсловните с писмо до премиера Бойко Борисов организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите, медицинските сестри и пациентите поискаха оставката на Дянков

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2774 Весело

  "които многократно нарушават законите на страната..." - нарушаване(?!?) в ПРАВОВА държава, се ЗАМИТА с ПАРИ?! Закононарушители НЯМА! Принципи, закони, правила може и да има, но в БГ са само за пред всички, които ни гледат сеира, а НИЕ тук си кретаме търпеливо към следващите, които ще ни баламосват с наблюдаващите...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  А дали качеството на работа съответства на исканата от лекарите сума?

 11. 11 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Договорът е в ущърб на пациентите, за това го атакуват. Дано тази година излязат корави и не отстъпват ( както предните години). На тези, които не им е ясно, Националният рамков договор не гарантира заплатата на лекарите, нито на сестрите, нито на санитарите. Договорът гарантира обем от пътеки, които включват обем от изследвания и лечебни процедури, касаещи единствено пациента, както и парите, които ще се отпускат за направления и т.н. Договорът в този му вид гарантира единствено безпрецедентен фалит на много болници, недостатъчно финансиране на клиничните пътеки, а от това страда само пациента, не лекаря. Разберете го накрая и не плюйте на общо основание по медицинското съсловие!

 12. 12 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "Отнесен":

  А те тази сума я искат за себе си ли? Направи си труда и отвори рамков договор , за която си година пожелаеш, за да разбереш, че парите, които се опитват лекарите да договорят отиват за лечение, а не за самите лекари.Четете , бе хора, не приказвайте смешки!

 13. 13 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  само не разбрах правителството ще върне ли откраднатите пари от резерва на здравната каса, като начало

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Преди време оутсорснахме митниците на Краун инджълс и приходите от мита, които в последните три години преди тов бяха паднали от 1.1% от БВП през 1999 до 0.6% през 2002-ра се вдигнаха отново до 0.9% от БВП през 2005-та въпреки непрекъснато намаляващите тарифни ставки.

  След като развалихме договора с тях паднаха до 0.3%.

  Предлагам да ги викнем пак и да оутсорснем цялото управление на държавата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "stg":

  Дянков да върне пари? 2 милиарда от здравните вноски на хората бяха присвоени от Дянков, без до ден днешен да обясни, къде отидоха тези пари. И народа плюе по лекарите, не плюе по ГЕРБ-авите! Е, това ако е логика!

 16. 16 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  И със основание поради факта че здравните осигуровки не се използват по предназначение .Там яко пипа очилатия чиновник Дянков като ги краде , за да отидат не по предназначение и незнайно къде.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 17. 17 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#12:"khaleesi"]А те тази сума я искат за себе си ли? Направи си труда и отвори рамков договор...[/quote]
  Нали знаеш, много често на хартия нещата изглеждат по един начин, а всъщност става дума за съвсем друго.

  Ето един интересен коментар по въпроса, който намерих в интернет:

  "Всеки, който има поне един познат, работещ в болница, знае за какво става дума - корупция, слаба организация, нерегламентирано работно време (регламентирано само на хартия, но не и в действителност). А за търговете за медицински консумативи и техника няма какво да си говорим. Ако от 100 търга 2-3 са честни и прозрачни със справедлив конкурс без задкулисни игрички и плащания, то това е постижение. Директорските състави на почти всички обществени болници разполагат с душите и телата на подчинените си, докато сами те лапат като за световно. От чий зор например се организира мазно пиршество по повод пристигането на някой виден политик в някоя болница за откриване на нещо (на което папат само шефовете!), след като НЯМА пари за конци, игли, чаршафи, легла и куп други базови неща?!?! Колкото и да плюете Дянков, ако имахте малко разум в главите, щяхте да разбете, че е прав. Нито БАН, нито 90% от обществените болници у нас, нито администрацията в доста държавни институции е на ниво. Че има малко пари, това го знаем. Но тези пари стават още по-малко, когато не се разпределят така, както трябва. Няма и смисъл също така да споменавам, че доста големи софииски болници например имат борд на директорите съставен изцяло от бивши членове на политбюрото и видни комунисти."

 18. 18 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Не се тревожете,Тиквата обещава,че догодина ако спечели изборите/а той всякак ще ги манипулира/,Дянков отново ще му е министър...тъй че мислете си ще може ли да издържите още един мандат да ви налагат с нови данъци...

 19. 19 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Колко неинформиран трябва да си, за да напишеш това? Колко трябва да те мързи, за да не отвориш сайта на НЗОК и да видиш що е това Национален рамков договор? Ей така, за обща култура, преди да напишеш поредната глупост!

 20. 20 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  1. По принцип Здравна Каса си е чисто "държавна" структура - парите в нея си отиват по пътя на данъците!
  2. Докторите се опитват да си спретнат подобна "неприкосновена" система, като бюджета на съдебната система. Дай Боже всекиму... Но вече 3 "държави в държавата" са май малко множко!?
  3. За пследните 4 години парите за здравеопазване са увеличени с около 2.5 милиарда лева. Някой да е усетил?
  4. Ако си платя всичко по "клиничната пътека", дали аджеба ще има разлика? "+" НЕ, "-" ДА

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 21. 21 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Браво на делегатите, напук на подлогите им от управата на БЛС и политическите лицемери Д.Атанасова и Пламен Цеков , позволили да се окрадат парите от здравносигурителните ни вноски ,които са за нашето здраве и да бъдат насочени към дейности, увеличаващи ореола на ББ ,ЦЦ и СД.Време е българския лекар,унижаван,гонен насила да работи в чужбина, да вземе в ръце здравната политика и разпределението на средствата за здраве, само за здраве.Ако това не стане , ако обществото не го осъзнае, скоро наистина, хората работещи в системата здравеопазване ще стигнат минимума и не само в болниците няма да имат специалисти , ами и Първичната и Специализираната извънболнична помощ ще останат без кадри. В големите градове това ще бъде сериозен проблем , но в малките населени места ще настъпи бедствена ситуация, а там са най-беззащитните , бедни и възрастни хора , нуждаещи се от постоянна медицинска помощ.Тогава кой ще ни бъде виновен ? Кой ? И ако всяка мидиа просто пуска информация за да пълни бюлетина си , жалко !Никоя медия няма да загуби имидж , ако подкрепи Лекарската общност в България и да се окаже натиск над политиците да се осъзнаят. На лекарите им се пречи да работят нормално ,като лекари и от това страда цялото ни общество . Болни хора не могат да правят икономика, а и нашата икономика не може да издържа толкова болни хора.Необходима е профилактика , но тя не се прави с форуми и кръгли маси и обещания .

 22. 22 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#17:"Отнесен"]Нали знаеш, много често на хартия нещата изглеждат по един начин, а всъщност става дума за съвсем друго. [/quote]
  А това е точно, защото Рамковият договор ощетява пациентите и медицинските специалисти. А точно за това става въпрос в статията, че се опитват хората да прекъснат тази порочна практика.


  [quote#17:"Отнесен"] Директорските състави на почти всички обществени болници разполагат с душите и телата на подчинените си, докато сами те лапат като за световно.[/quote]
  Защото директорските състави са назначени на партиен принцип. За последните 3 години всички управители на болници, управителни съвети, регионални управители на Районните здравни каси, както и на Националната здравна каса бяха сменени от ГЕРБ с "наши хора". Тези наши хора имат една едничка цел - да отклоняват средства за една друга каса, ама не здравна, ами партийна.  [quote#17:"Отнесен"] Колкото и да плюете Дянков, ако имахте малко разум в главите, щяхте да разбете, че е прав.[/quote]
  Човече, събуди се, Дянков открадна 2млрд лева от здравни вноски, а с тези пари, ако ги бяхме използвали само за здраве, както и трябва, щяхме да имаме здравеопазване по-добро от на швейцарците и скандинавците.


  [quote#17:"Отнесен"]след като НЯМА пари за конци, игли, чаршафи, легла и куп други базови неща[/quote]
  Тук ще ти задам контравъпрос? Колко време смяташ, че може да издържи здрав и годен един спален комплект, който се използва в болница?


  [quote#17:"Отнесен"]Няма и смисъл също така да споменавам, че доста големи софииски болници например имат борд на директорите съставен изцяло от бивши членове на политбюрото и видни комунисти.[/quote]
  Ами така или иначе го спомена. Но аз ти отговорих вече - тези бордове бяха сменени през последните 3 години с "наши" хора. Не че преди е било добре, но ако трябва да сме честни, през последните 3 години стана непоносимо зле.Толкова зле не е било и по Виденово време.

 23. 23 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#20:"The Core"]1. По принцип Здравна Каса си е чисто "държавна" структура - парите в нея си отиват по пътя на данъците! [/quote]

  Ти се обърка още на първи въпрос. Парите за здраве не могат да бъдат харчени за друго.Достатъчно е , че с нашите здравни вноски издържаме една сюрия цигани. Парите са за здраве и не бива да бъдат присвоявани и харчени за друго.

  [quote#20:"The Core"]. За пследните 4 години парите за здравеопазване са увеличени с около 2.5 милиарда лева. Някой да е усетил? [/quote]
  Хахахаха, Дянков ги усети тези 2 милиарда лева, щом питаш! Хахахахаха.

 24. 24 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#17] от "Отнесен":

  "бивши членове на политбюро"??тези измрЕха бе!какви ги говориш!да не би и Цола Драгойчева да е в някой директорски борд ?
  Политбюро беше "бригадата Чавдар",не докторите!докторите бЕха народни врагове-кулаци -изедници и изглежда все още за такива се водят по българските земи)

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 25. 25 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#24] от "María Lapiedra":

  Нищо не се е променило след т.нар. комунизъм, когато интелигенцията на България беше избита в лагерите. В Белене са избити много български лекари, особено на прицел са били тези, които са завършили образованието си в най-добрите университети в Европа - във Франция, в Германия.Докато комунистите хранеха прасета с лекарите, народа е марширувал и ръкопляскал на убийците.
  И до ден днешен всеки в България с добро образование, с добра професия бива презиран, обиждан, унизяван. На България не и трябват умни и интелигентни хора, трябват и овце, които безусловно ще следват овчаря.

 26. 26 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#24:"María Lapiedra"]"бивши членове на политбюро"??тези измрЕха бе![/quote]
  Не се прави, че не разбираш за какво става въпрос. Изпадането в буквализъм е тъпо. Не става въпрос за истинското политбюро, а въобще за партийни функционери от различни нива.

 27. 27 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#22:"khaleesi"]Ами така или иначе го спомена. Но аз ти отговорих вече - тези бордове бяха сменени през последните 3 години с "наши" хора.[/quote]
  Аха, а пък преди това - не, нямаше лапане. А, и един мърмот ...

  Когато този от снимката "пропее" за предишните далавери, тогава ще му повярвам, че и сега "пее" за сегашните. Дотогава ще е мошеник, официално.

 28. 28 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Като няма договор - няма и работа!
  Отиваш при доктора и той ти казва - "Или плащай или си търси друг доктор! На мене касата не ми плаща да те лекувам!"
  Те тогава ще се види "кой кум-кой сват"!

 29. 29 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Правилно решение от страна на лекарите, Дянков трябва да обясни в кое направление отиват парите от здравните осигуровки, а Атанасова е интелигентен и хуманен човек и аз вярвам, че ще заеме страната на лекарите.

 30. 30 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "Отнесен":Ами министърката за какво получава заплата? Като има злупотреби защо директорите и бордовете не са уволнени? Ако тя не знае,какво търси на този отговорен пост? Има само едно обяснение.Лапачите са от нашата партия.

 31. 31 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  За 1228 дни управление герберасите опоскаха 6 миларда лева или горе долу по 4,8 милиона лева на ден ( делник и празник).Срещу това няма нищо на лице , защото големите строежи( магистралите) се финансират от ЕС, а Дунав мост е от кредит.
  Парите за здравните вноски се крадат също, а не е ясно държавата дали внася собствения дял за служители и учащи..

 32. 32 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#17] от "Отнесен":

  Искам ти кажа, че копираният от теб интернет-бисер, е пълна манипулация и подронване авторитета на медицинската професия.
  Факт е, че болниците изнемогват, факт е, че голяма част от персонала е демотивиран, но също така е и факт, че за последните три години, нова медицинска техника, оборудване и обзавеждане са доставяни единствено в лечебни заведения, чиито ръководители са правили политически секс със Бибитко Борисов...
  Сам си направи труда да проследиш колко лентички общо има за болниците и ги съпостави с броя на лентичките, за асфалтови участъци, навеси и заслони, на които ББ лично им е теглил ножицата...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 33. 33 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Много боклук и в транспортното, сега се оказва че и здравното министерство и НЗОК! То в правителството на слънцето има ли нещо друго? Ужас!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  едва 3% от дадените пари за здравеопазване стигат до работещите с пациенти лекари ,парите се крадат и отиват по всякакви други пера но не и за това ,което са предназначени ,отделя се близо милиард в джобовете на аптекарите ,които ни доставят за този 1 милиард най скъпите в света лекарства ,с най огромните надценки и реват как нямало пари ,е на запад как с 3 пъти по ниски цени ,със заплати 3 пъти по големи уот тук и цени на разходите 3 пъти по големи оживяват .Същото е и с болниците и с ДКЦ ,с частинте лекарски фирми .НЗОК не покрива по никакъв начин елементарни разходи за всяко нещо ,което иначе е добре и подробно описано НРД ,само ,че пропускат да му напишат реалната стойност и да гоазплатят ,просто им е по лесно всичко на калпак при джипитата и давай денонощно юр ,при специалистите намалени изисквания и им хвърлят по 20 лв ,те са и половин болнични лекари и си докарват ,за болниците си го докараха ,че шефовете да вземат по 30-50000 на месец законно ,а останалите на заплата плюс каквото си изрекетират от всеки ,пациентите и те крайно недоволни ,просто защото смятат ,че лекарите са ичм безплатна даденост ,касата им плаща там нещо ,а те са задължени денонощно и веднага ,да ,ама не .

 35. 35 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#32:"galla"]Искам ти кажа, че копираният от теб интернет-бисер, е пълна манипулация и подронване авторитета на медицинската професия.[/quote]
  Явно ме имаш за маймуна и очакваш да ти повярвам, че мащабни далавери за милиони изобщо не са се случвали редовно и до преди няколко години всичко е било бистро като утринна роса. Но като дошъл видиш ли бате ти Бойко на власт, далаверите започнали. А авторитета на медицинската професия е подронен в много голяма степен още преди да дойдат ГЕРБ на власт и няма смисъл да се преструваме, че не е било така. Ето това ако не ти е ясно, с какви очи ще тръгнеш пък да ме обвиняваш в долни манипулации, след като явно "замиташ" много богатата дългогодишна история на далаверите в здравната каса?

 36. 36 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#32:"galla"]и факт, че за последните три години, нова медицинска техника, оборудване и обзавеждане са доставяни единствено в лечебни заведения, чиито ръководители са правили политически секс със Бибитко Борисов...[/quote]
  И са ощетили онези, които са се гушкали с тройната коалиция. Ми ок е това, какъв е проблема? Да им дадат пари и те да ги откраднат ли? Ще ти се, ама няма да стане това.

 37. 37 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Цитат от статията "Според декларацията на БЛС през последните 3 години отклонените средства възлизат общо на 2 млрд. лв. "
  Това са нашите пари господа форумци. На фона на мизерията в болниците ви е ясно за какво става дума. Да не говорим, че държавата внася по няколко лева за пенсионер и дете и те на базата на солидарния принцип пак са на наша издръжка. Да не говорим за мургавите съграждани.

 38. 38 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Като няма пари от обществените фондове за заплащане на здравните дейности ТИ ще даряваш, ТИ ще избираш екип, ТИ ще плащаш под масата. И няма да го избегнеш. Яхта може и да не си купиш, но до здравеопазването със сигурност ще опреш.
  Чудно как не обичаш комунистите , ама ти харесва комунистическото безплатно здравеопазване, а ...?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 39. 39 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#20] от "The Core":
  2. Докторите се опитват да си спретнат подобна "неприкосновена" система, като бюджета на съдебната система. Дай Боже всекиму... Но вече 3 "държави в държавата" са май малко множко!? ,не не е така ,докторите искат просто ако се тръшнеш някъде и те закарат при доктор ,някой да му покрие разхода ,който той ще направи за да те спаси ,каква държава ,какви пет лева ,като държавата не дава за това пари ,здравната ка са също ,общината също ,пациента ми обяснява как е освободен от такса ,защото бил инвалид и се счупил от работа ,а доктора му е длъжен е ,да ама не ,като не плаща никой ,и доктора не поема риск и разход ,защото народа е казал еди нпът стомна ,двапъти стомна за вода ,ама на третия се чупи ,парите свършват и пациентите взеха да мрат на вратите на болниците ,за което пак докторите са виновни нали ,жерналята гонят тях ,а не министърката да питат ,ами колко щеше да плати вашата държава и министерството ,ако този пациент го бяха приели ,го бяха реанимирали за 30000 лв ,а пътеката е 2000 лв ,откъде щяха да дойдат парите точно и защо докторите и сестрите щяха да дадат всичко от себе си и в края на месеца шефа им щеше да си отиде с 30000 лв заплата ,а те с по 300 ,що а ,да сте чули АНИ ЦОЛОВА ДА ПИТА що така ,а е по лесно да се обвинят докторите ,да се изгонят ,да се уволнят ,да се набият и всички да са доволни от пиршеството ,така и пациента е умрял -тоест не носи разходи ,шефа е с отлична заплата и репутация -уволнил е лошия доктор ,който е отишъл на работа само за да мори където и когото види в нужда ,министъра е доволен ,че е наказал виновния ,журналистите потъркват с ръце ,какво супер шоу са направили в най гледаното време ,съдиите също ще изкарат заедно с адвокати и прокурори по някой лев да осъдят лошите доктори на България,сал сега всички в старната ,учат право и
  нямат пари ,откъде ,амзи от лошите доктори ще изкарат нали така !!!!!!!!!!!!

 40. 40 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#20] от "The Core":

  Какво като са нараснали с 2.5 милиарда. Това н ищо не значи. Има други по-показателни суми. Например:
  Здравни разходи на глава от населението (2009):
  Австрия US$ 3330 ,
  България US$ 551 (globalhealthfacts.org) ...
  И най-вероятно данните за България пак са подадени фалшифицирани от българските чиновници , защото Грузия например има US$ 103 на човек, Гана US$ 43 долара на човек, при условие ,че ганайските доктори са с 2200 долара месечна заплата. A 6 милиона българи * 551 долара прави 3 306 000 000 долaра за здравеопазване. МОЛИМ ?
  Само,че в Австрия не е имало никога комунисти, нито пък мераци за безплатно здравеопазване.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 41. 41 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#35] от "Отнесен":

  Гледам, колегите от форума са изразили"съпричастност" към изказването ти...

  ПП: Това за маймуната, сам си го съчини...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 42. 42 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dr_Doolittle":
  Докторе,
  На фона на икономическото състояние на държавите, България стои много добре в статистиката на разходите спрямо мястото си в света!
  Проблема не е в парите, които се дават, а някъде другаде очевидно!
  В Австрия комунизма е в данъците! Ама ние не искаме да плащаме данъци, нали?
  Всеки иска Мерцедес, но в момента сме около нивото на Опел!
  (Да не кажа Лада!)
  Данни от сайта на ЦРУ:
  България:
  GDP - per capita:
  $13,800 (2011 est.)
  country comparison to the world: 92
  $13,200 (2010 est.)
  $13,100 (2009 est.)

  Taxes and other revenues:
  34.3% of GDP (2011 est.)
  country comparison to the world: 72

  Health expenditures:
  7.4% of GDP (2009)
  country comparison to the world: 69

  Австрия:
  GDP - per capita (PPP):
  $41,600 (2011 est.)
  country comparison to the world: 19
  $40,600 (2010 est.)
  $39,900 (2009 est.)

  Taxes and other revenues:
  48.8% of GDP (2011 est.)
  country comparison to the world: 22

  Health expenditures:
  11% of GDP (2009)
  country comparison to the world: 20

  В статистиките очевидно се отразяват ДЪРЖАВНИТЕ разходи за здраве, а Вашата отразява вероятно ОБЩИТЕ разходи - включващи здравните фондове. Но там Ви куца доверието на хората, и не можете да ги накарате да плащат ДОПЪЛНИТЕЛНИ осигуровки! Свикнете да мислите, че разходите за здраве са ФУНКЦИЯ НА ДОВЕРИЕТО към здравната услуга.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 43. 43 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dr_Doolittle":
  Ако минат номерата на Дянков и Десито в следващия договор може да натоварят касата и с картите за градски транспорт на някои социални слоеве.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 44. 44 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#39] от "tur671":+++++++++Страхотен коментар.Медицинска сестра съм.Работя в реанимация и съм наясно с нещата.Журналята практикуваг гъзолизането,а госпожа здравната министърка изобщо не е в час.

 45. 45 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#42:"The Core"] Но там Ви куца доверието на хората, и не можете да ги накарате да плащат ДОПЪЛНИТЕЛНИ осигуровки! [/quote]
  Знаеш ли колко от здравно осигурителните фондове прибират парите но когато дойде време за плащане ги няма никакви.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 46. 46 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Весело

  [quote#44:"neznaiko_2011"]а госпожа здравната министърка изобщо не е в час.
  [/quote]
  Какъв час бе сестричке.То е на половин ден път от училището...

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "khaleesi":

  Да бе да. Лекарите се борели за повече пари за пациентите....А един мармот увива шоколад.

  Парите от здравна каса плащат клинични пътеки. От тези пътеки болниците отделят пари както за заплати, така и за консумативи, така и за техника, така и за режийни. Болниците са търговски дружества и клиничната пътека им е приход, всичко останало разход.

  А когато болницата е недофинансирана, последното което орязва са заплатите. Всъщност основния разход на болницата е точно лекарската заплата.

  Дали заплатите са големи или малки е друга тема. Ама да ме убеждаваш, че лекарите го правели за пациентите... Нищо подобно, ако се увеличи финансирането на пътеките, ще си вдигнат заплатите, а ако остане нещичко - ще иде за бинтове

 48. 48 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#41:"galla"]Гледам, колегите от форума са изразили"съпричастност" към изказването ти...[/quote]
  Да, това е защото колегите от форума са били заблудени и си мислят, че този доктор нищо не знае за миналите далавери сред лекарите, болниците, здравната каса и т.н.. Нима сме се заблуждавали тотално преди, когато сме си мислели, че се краде много здраво от здравната каса?

 49. 49 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#40] от "Dr_Doolittle":

  Ако наистина сте доктор, обяснете моля, как функционират т.нар. "частни болници" и защо оттам никой не се оплаква срещу НЗОК за "недоплащане"?
  И каква е ролята на частните болници в нашата национална здравна система, защото аз до сега не съм видял циганин или "масов" пенсионер, обслужен в такава болница?
  И редно ли е доктори да работят в (поне) две различни болници? Обикновено общинска и частна?
  Нямате ли чувството, че си създадохте "аристократи" в системата, които "обират каймака", а останалите - духат супата!
  Ако Вие не, то аз ДА!
  Обяснете на форума, как в едно направление от Джи Пи се калкулират ненужни прегледи от специалисти, с цел получаване на пари за фиктивни услуги. Ако кажете, че няма такива - изпратете ми електронната си поща, да Ви изпратя копие от такива амбулаторни листи!
  Обяснете и какво значи "чичо от село" да си плати за "избор на екип" от доктори, които той така или иначе НЕ ПОЗНАВА!?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 50. 50 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 893 Неутрално

  [quote#44:"neznaiko_2011"]Страхотен коментар.Медицинска сестра съм.Работя в реанимация и съм наясно с нещата.[/quote]
  Браво, ето, че имаме и вътрешен човек, който ще ни разкаже как са стояли нещата със здравната каса преди 2009-а година. Е...?

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dr_Doolittle":

  Е защо сравняваш с Австрия? Колко е БНП на човек във Австрия? Или искаш от българина да изработва 1/10 от БНП на австриеца, ама да отделя същата абсолютна сума като него за здраве? Е как да стане?

  При средна заплата от 700лв. на месец, това са грубо 460$, т.е. 5600$ на година, ти искаш да остави 3300$ за здраве??? Това са приблизителни сметки разбира се, ама нека сме реалисти!

  Знам, че БГ лекарите искате австрийски заплати, ама физически няма как да стане. Е някой БГ лекари го правят де, даже не са и малко, ама масово, няма как да се случи.

 52. 52 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#49:"The Core"]"частни болници" [/quote]
  Щом си ги сложил в кавички сигурно ти е ясно.
  Частни,но ползват общественните фондове.И то само това което е изгодно, като прибавим и доплащането картината става що годе ясна.Макар и непълна.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 53. 53 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#52] от "el_chuncho":Много внимателни при подбора на пациенти. Нали се сещаш,че ако за лечението на един тежкоболен се похарчат примерно 10 000 лева,а касата плаща по тази пътека 1500,то веднага ще се намери повод за отказ и лицето отива в държавната болница. То затова повечето държавни са набълбукани с дългове.

 54. 54 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Има ли някъде статистика какви пари от НЗОК отиват в частни болници,какви в държавни?

 55. 55 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#53] от "neznaiko_2011":

  Недоволни са хората и си го изкарват на докторите,ама ако знаят истинското положение ще онемеят.Пък и какво ще се случи в много скоро време.Медицински сестри не останаха.След 3 до 5 години и от докторите ще останат половината.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 56. 56 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#55:"el_chuncho"]След 3 до 5 години и от докторите ще останат половината. [/quote]
  Не е така.Не напразно попитах в предния пост какви пари отиват в частните болници.Не мога да намеря информацията в момента,но само в София са новооткрити 90 болници/продължавам да търся,да не говоря голословно/

 57. 57 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  [quote#54:"xmm"]Има ли някъде статистика какви пари от НЗОК отиват в частни болници,какви в държавни?[/quote]
  Не знам,пътеките са с една и съща цена и за частни и за държавни болници.Ама айде да ти дам един пример.Малка районна болница,има филиал на бърза помощ.Случи се някоя гадост,катастрофа например.За 4-5 пострадали които ще дойдат при мен в Рентгена ще използвам консумативи колкото съм използвал за една четвърт от пациентите които са минали през деня.Никой не ги заплаща на болницата.И като капак на всичко,ако си напиша извънреден труд ще го плати пак болницата.Пълно е с абсурди.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 58. 58 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#56] от "xmm":

  Съмнявам се да откриеш такава статистика.Проблема не е в това че към частните болници отиват пари от НЗОК,те си вървят с пациента и работата която е свършена с пациента.Кофти е друго има "сладка" работа и не до там сладка.Е за това статисктика няма да откриеш.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 59. 59 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#57] от "el_chuncho":

  Вярвам ти.
  Но може ли да ми обясниш парадокса,да откриваш нови болнични заведения,частни...значи все пак имат печалба,алтруизмът при бизнеса не е на почит
  А защо в държавните такива все са назад?

 60. 60 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#59] от "xmm":
  На печалба са разбира се,имат си регламентирано доблащане,изцяло платени услуги.Вложени са сериозни пар в тях,и за сградата,и за апаратура,и за по високи заплати с които привличат добрите специалисти.Значи привличат оная част от пациентите които могат да платят или са имали разума да се осигурят допълнително.
  Това са добре организирани и добре работещи заведения.Що се отнася до броя им,не може да расте наограничено.Пазар.
  За другите болници не ми се говори.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 61. 61 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#59] от "xmm":Защото запуснатите случаи,които консумират голям финансов ресурс/говоря за хиляди левове/,който касата не осигурява по клинична пътека се приемат само от държавните болници.Те нямат право да връщат пациенти и така загубата от лечението на тежко болни се калкулира на болницата или като задължение, или за сметка на заплатите на персонала.Касата плаща определена сума за диагноза по клинична пътека, без да отчита тежестта на състоянието. Дано си ме разбрал.

 62. 62 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#50] от "Отнесен":Седяха малко по- добре защото цените на косумативите и комуналните разходи бяха доста по -ниски от сега.

 63. 63 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#47:"niakoi_si"]Парите от здравна каса плащат клинични пътеки. От тези пътеки болниците отделят пари както за заплати, така и за консумативи, така и за техника, така и за режийни.[/quote]
  Значи касата плаща парите за клинични пътеки, ама тези пари също така са и режийни, а?
  Хубаво си се изказал, но много грешиш.
  Давам ти пример с приблизителни цифри, защото не ми се търсят в момента точните цифри - Пневмония, клинична пътека, 7 дни венозен антибиотик по 30 лева на ден, още поне 15 лева за система първите 3 дни с витамини и т.н. Температуропонижаващи и противовъзпалителни - за цялото лечение да кажем 20 лева. До тук имаме колко? 275 лева без кансумативите, без храна, топло и вода. За 7 дни, колкото изисква здравната каса, за да признае пътеката. Да обаче касата по тая пътека за цялото лечение плаща 300 лева! Кво правим? С 25 лева какво ще платим? Водата, храната 4 пъти дневно за 7 дни, топлото сега през зимата, чаршафите, рентгеновите снимки, изследванията за кръв и урина? Или заплата на лекар??? Айде като си толкова отворен кажи какво, при положение, че парите , които касата плаща стигат само за медикаментите.И то за евтин и не особено качествен антибиотик.И тук подчертавам ДЕБЕЛО, че касата дори да признае пътеката, никога не я плаща на 100%, ами на 90% - това е правило, което сама касата си е определила. И ти ми твърдиш, че тези пари са за лекарите, сестрите или санитарите? Трябва да си малоумен, за да си го мислиш!


 64. 64 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#47:"niakoi_si"]А когато болницата е недофинансирана, последното което орязва са заплатите.[/quote]
  Нали, за това в момента в 80% от болниците заплатите се бавят, на някои места и с по повече от 6 месеца.

 65. 65 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#47:"niakoi_si"] Нищо подобно, ако се увеличи финансирането на пътеките, ще си вдигнат заплатите, а ако остане нещичко - ще иде за бинтове[/quote]
  Haters gonna hate.....
  Ти си много просто момче,мой човек, да знаеш!

 66. 66 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#56:"xmm"]Не е така.Не напразно попитах в предния пост какви пари отиват в частните болници.Не мога да намеря информацията в момента...[/quote]
  В частните клиники получават от НЗОК толкова пари, колкото изработени според изискванията клинични пътеки отчетат.
  Разликата идва от там , че пациентът доплаща, защото това, което плаща касата е крайно недостатъчно. Например за нормално раждане Здравната каса плаща около 400 лева, но в частна болница пациентката доплаща между 700 и 900 лева, в зависимост от болницата и ценоразписа.

 67. 67 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  ей взехте малко да разбирате и да влизате в час ,че от тези пари ,които се праскат в министерството и здравната каса ,до докторите стигат под 3%,тоест 97% са по други пера ,журналистите хич нямат интерес към 97 те процента ,по интересно е и повече екшън е да разследват какво става аджаба ,ако се опиташ например тази вечер като си гладен да влезеш1. влуксозен ресторант ,направиш сметка за 200 лв ,а имаш 20.2.в закусвалня където хапваш за 3 лева чорбичка и пак ги нямаш да ги платиш накрая -как приключват двата случчая от финансова ,хуманитарна гледна точка и от гледна точка на журналистиката ,която разследва шоуто ,ама не пита ,що човека му ги няма парите и как така станало че той умира от глад ,пардон от болест ,пък никой не плаща разхода му ,точно когато се нуждае или ако плаща ,пак парите са в някой друг ,дето няма връзка с момента

 68. 68 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  До коментар [#10] от "Отнесен":

  Абе вие двамата, с ниско IQ ли сте или на такива се правите?
  Парите не са за заплати на лекарите, за консумативи и медикаменти.
  Иначе казано - ЗА ВАС, не за нас.
  Ама карайте, както е тръгнало и сградите на болниците ще се изнасат на запад.
  Поздравявам ви с това клипче. Верно, правено за Италия, ама както казваше един приятел - ние медитеранците си приличаме. Пък и Берлускони е пръв Боков приятел.
  http://www.youtube.com/watch?v=JraiuqO67co

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 69. 69 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#59] от "xmm":
  [quote#59:"xmm"]Вярвам ти.
  Но може ли да ми обясниш парадокса,да откриваш нови болнични заведения,частни...значи все пак имат печалба,[/quote]
  Това е същото, като и с безумно многото МОЛ-ве, които съществуват напук на логиката и здравия разум в тая криза и немотия - през тях се перат пари.  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 70. 70 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 515 Неутрално

  скоро ще има акция на ц.ц срещу лекарите и дни след това ще подпишат

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 71. 71 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#66:"khaleesi"] Например за нормално раждане Здравната каса плаща около 400 лева, но в частна болница пациентката доплаща между 700 и 900 лева, в зависимост от болницата и ценоразписа. [/quote]
  Имам друго мнение за държавни болници и избор на екип.

 72. 72 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  такава здравноосигурителна система няма никъде в ес , не може да има задължително държавно здравно осигуряване , трябва да има избор между държавно здравно осигуряване и 4астно , ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИМА ИЗБОР , НЕ ЖИЕЕЕМ В феодалния строи . като не им отърва на лекарите да си направят и няколко 4астни здравно осигурителни фондове

 73. 73 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "xalikarans":

  е точно тея лежляци ли работят.

 74. 74 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 75. 75 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#72] от "dgidgo":

  то и сега има държавно и частно застраховане ,ама при частното няма като при държавното да ти плаща държавата за пенсионер и дете по 3-4 лв месечно и като дойде пенсионера или родителя започват големите претенции как това иска ,как онова ,как тук да отиде на преглед ,как там ,все недоволства,как лекарствата за 2000 лв на месец ,ама са абсолютно недоволни ,лоши били докторите ,лоша била системата ,нямало друга такава ,а всички трябва веднага да пърпат с крила около болния ,защото той бил осигурен ,защото никой не казва на пациента ,че той е лимитиран на 1 НАПРАВЛЕНИЕ ЗА НАВСЯКЪДЕ ГОДИШНО И НА 3 ЛВ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ ГОДИШНО ,е да ама не .Истината е ,че в частното застраховане цените започват от поне 50 лв на месец на човек и те ти осигуряват лечение на грубо казано за 200 лв ,ако искаш и можеш ,осигуровката стига и до 500 лв и тя ти осигурява около2500 лв покритие ,това ми беше много интересно ,когато един здравен фонд ни предлагаше такива застраховки на стойност от 20 до 25% от лечението ,аз ги попитах е добре де как ги постигате тези нива ,като дори каското на кола е до 5%.Така ,истината е ,че българина не желае да заплаща нищо за здравеопазване ,смята го все още за безплатна даденост и е крайно недоволен и то както написах по горе най недоволни са тези ,които ползват най голям ресурс от системата ,защото просто ползват хаоса и неорганизираността ,която цари .Сега след нова година директора на НЗОК ще се опита за пореден път да въведе лимити за заплащане по групи лекарства , доплащане за много от тях ,които до сега бяха безплатни и така всеки ще има възможност пряко и реално да участва сам в лечебния процес и финансово ,тоест като му дадат лекарство безплатно за 2000-3000лв ,той да не е недоволен и да подскача против системата ,докторите и касата ,защото той бил болен ,а другите му били всички задължени безплатно да му слугуват,сега ще се наложи да си извади от джоба едни 400-500 лв всеки месец ,за да усети ,че лечението му е скъпо и той не може да си го покрие ,а и държавата и касата и хората който работят с него също не могат да му поемат разхода и той трябва да има добро отношение към системата ,защото тя му дава живот и то по начин ,който в голям процент от случаите пациентите не заслужават ,защото не желаят да спазват елементарни правила и изисквания .Забелязал съм ,че с такива малки промени отношението на пациентите силно се променя ,все пак недоволните и нуждаещите се трябва да знаят ,че има и други хора и те са милиони ,които реално внасят пари в системата и то на много по голям процент от този дето е все недоволен ,ами време е парите на касата да се преразпределят и за тях ,да имат и те достъп до лечение ,до по добро внимание и всеки да си поема сметката СЪОБРАЗНО ДЕЛА СИ ,ТОЕСТ СПОРЕД ТОВА КОЕТО РЕАЛНО Е ВНЕСЪЛ КАТО СОБСТВЕН ДЯЛ ,А НЕ САМО ДА ПРЕТЕНДИРА И НЕДОВОЛСТВА така ще има пари и за работещите в системата ,затова са и колизиите по договорките на НЗОК И БЛС,защото 12 години се пропуска да се коментира едно единствено неща ,разбивката за разходите на всеки един изпълнител на здравна услуга ,договарят се капитации ,цени ,пътеки ,но никъде не се обявяват официално разбивките на всяка една дейност за всяко ниво официално ,за да се сеща обществото ,че безплатно преглед в дома на болен на 40 км през нощта в цял свят няма ,ако има струва средно месечна заплата на среден работник ,а не е безплатно ,същото е и ако ти се случи да те прегледа спешен портал на болница през нощта ,специалиста там е толкова скъп ,че даже най големите болници в Чикаго и ЛА ползват нощно време напр рентгенолози от Австралия защото там е ден и има лекар и защото им е скъпо да извикат лекар през нощта ,това може да стане само тук ,защото тук лекаря е куче ,животно ,което не може и не му е позволено да почива ,то е длъжно да слугува на където и който се сети ,що ,щото ни управляват тарикати от БЛС ченгета и червени мръсници ,осигуряващи си сигурни доходи от синекурни длъжности ,без да преглеждат нито един пациент този месец,а да не говорим нощно време напр и естествено няма кой да напише в какъвто и да е договор ,че прегледа през нощта не е 11 ст на човек ,а е 200 лв плюс таксито до дома и обратно ,това за което 13 години пациентите водеха война с лекарите ,журналистите писаха и плюха по лекари как можело да си позволи лошия лекар да вземе от родителя на болното бебе 5 лв за таксито ,за да отиде през нощта ,че откъде накъде ,в коя държава лекаря ще си плати такси от джоба си ,за да лекува някого и някъде безплатно ??????????????.

 76. 76 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Въпросът много лесно може да се реши от едно дясно правителство.Като се приемат препоръките,дадени в презентацията на ИПИ от 29.11.2012 г.А те са прости:Премахване на колективните трудови договори,премахване на съсловните организации,премахване на мин. раб. заплата и минималния осигурителен договор.
  От мен на този етап препоръчвам да не вземат изпредвид предложенията на съсловни организации,в които членството е задължително.

 77. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Всяко медицинско заведение и всеки кабинет ще се опита да надписва разходи и надлъгването с касата е безкрайно.
  Има само една възможност за контрол. Ако пациентът плаша значителна част от разходите, той ще подпише големите разходи само ако се истински.

  подпис
 78. 78 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#77] от "Иван К":

  Презумпцията за виновност е добре възприета от Вас , но е трудно пациента да носи парите със себе си , в условията на на тази порочна солидарна система , защото много очи гледат към тях.Типичен пример са не само тези управляващи , а изобщо управниците на тази псевдо държава , в която законите са за да ги има, но не и да се спазват. И още, законите съставени от адвокати са винаги с пролуки за да може да се заобикалят.Това струва пари братле, пари.

 79. 79 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#49] от "The Core":

  В частните болници всичко за осигурения пациент е безплатно и се заплаща от НЗОК толкова,колкото и на държавните.Дължат се само едни около 100 лв.на ден заради по-добрите битови условия и кетъринга.Това беше обяснение от един собственик на частна болница по местна телевизия.Става въпрос за неусложнени и неособено болни пациенти.Това вероятно е и масовото недофинансиране на "държавните"болници-100 лв./ден.Равно между другото на средния рушвет.Що ли така?Бъдете здрави!

 80. 80 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#75] от "tur671":
  написал си цял ферман , а истината е проста , трябва да има държавно здравно осигуряване и поне три 4астни здравни осигурявания , ако аз избера 4астно здравно осигуряване и сме 100 000 4овека в него по100 лева на месец , искам пълен от4ет къде отиват тези 10 милиона на година , тъи като от тези 100 000 може за една година да се разболеят 5000 , може и 2000 , когато има пълен контрол върху парите на клиента до последната стотинка , когато има конкуренция между три организации , тогава може да о4акваме добро здравно обслужване без ЛЪЖИ И КРАЖБИ ОТ КЛИЕНТА , ДУМАТА Е КОНКУРЕНЦИЯ И КОНТРОЛ , трябва да се остави възможност и за тези които искат да не са 4аст от никаква здравна каса , а да се лекуват само на 4астно. КОГАТО ЕДИН 4ОВЕК Е БОЛЕН ОТ СЕРИОЗНА БОЛЕСТ , КОЛКОТО И ДА Е БОГАТ УМИРА , ВЪПРОСА Е ДОКТОРИТЕ ДА НЕ НИ ЛЪЖАТ , аз живея в лондон , доидох в българия и ми казаха плевмония , вкараха ме в държавна болница в пловдив , не съм осигурен и си платих пътеката н. 4астно , дал съм на. 600 за 7 дена , отидох на ядрено магнитен , където ми казаха , 4е нямам пневмония , 90 процента от българските лекари са ИЗМАМНИЦИ

 81. 81 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#79] от "kukuf"Частните болници старателно си подбират пациентите.Отпадъка е за държавното здравеопазване,което поради тази причина трупа задължения.Опитайте да лекувате пациент прекаралл 2 инфаркта и един инсулт,да се направи операция на такъв пациент в частна болница?Може ама срещу хилядарки,щото касата плаща за диагноза по пътека,без да взема в предвид тежестта на състоянието.

 82. 82 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Разстроено

  До коментар [#79] от "kukuf":

  Не, нищо не сте обяснили!
  И ако не сте "от системата" - не се опитвайте!
  Но докторите и мед. сестрите от форума мълчат за въпросите ми от #49.
  Никой от тях не протестира срещу частните болници!
  Никой от тях не протестира срещу частните здравно-осигурителни фондове!?
  Хора започнаха да умират в линейки пред болниците, или по домовете си, преди да е пристигнала линейка, но никой доктор не протестира!!??

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 83. 83 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 833 Неутрално

  [quote#80:"dgidgo"]90 процента от българските лекари са ИЗМАМНИЦИ [/quote]

  Имаше парламенти,в които не можеше да се мине от лекари.Тогава си постлаха пътеката.Направиха си реформа такава,че вместо негово величество пациентът да бъде най- отгоре,поставиха себе си и бездушните чиновници от монополната Здравна каса на върха на пирамидата.

 84. 84 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#82] от "The Core":

  На лекарите в БГ им излязаха мазоли по езиците да обясняват на народонаселението,ама то,облъчено от интересчийски медии знае само да плюе.За да има лекари която и да е държава в Европа трябва да плаща поне 3 средни заплати за ненатоварена лекарска работа и поне 1,5-2 за сестринска.Където го няма това,следва щура емиграция,или поне вътрешна такава в посока долюбваните от теб частни болници,които сами си определят правилата за прием и си подбират пациентите.Е,народа и политиците му знаят какво трябва да направят за да имат някакви кадри в здравеопазването.Защо не го правят-питай тях,не все още останалите тук лекари.

 85. 85 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#63] от "khaleesi":ми хората които са платили а не са ходили дори на лекар са минимум 1 милион

 86. 86 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#84] от "kukuf":

  Ако все пак не си чукча-писател, прочети коментар #42 до край!
  Всички искат така, ама още не е измислен фокуса, с който това може да стане за 24 часа!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 87. 87 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Не става въпрос за искане,много лекари,вече просто знаят колко струват,т.е.сами са си сложили сума,за под която не работят.Не говоря за рушвети,а за договаряне да речем при мениджър на болница/предимно частна/.Лекарите са "движимо имущество",ама това последно ще го разбере населението,което мисли,че някой му е длъжен по презумпция.Сегашното обществено здравеопазване не може да си позволи хем кадърни,хем некорумпирани лекари.Българинът се състезава за свестните лекари с около 300 000 000 европейци.Щом всеки един от тези европейци без проблем дава по 40 Е за съвсем първоначален преглед,говори за лекаря и с лекаря с уважение,купува си предписаните медикаменти и като цяло е доволен от услугата,защо Ганю не е?Да не ходим далеко,става въпрос за зимните и морските ни курорти,защо няма желаещи да преглеждат срещу кухите хартийки на НЗОК?Щото е коректен,щедър и добронамерен партньор ли?Пък с останалите европейски застрахователи се работи без проблем.Защото в сметките на нашата си Каса никъде не е калкулиран ТРУДЪТ на медицинските специалисти,пък за нормалните общества той е най-голямото перо за почти всяко заболяване.Бъди здрав!

 88. 88 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#75] от "tur671":

  Браво,браво, това беше страхотно представяне на реалностите.
  Дано някой да почне да разбира за какво говорим.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK