Няма да се строи ТЕЦ край Резово, обявиха турски кметове

Няма да се строи ТЕЦ край Резово, обявиха турски кметове

© КапиталПроектът за строителство на ТЕЦ в района на турската община Инеада на 8 км от Резово е спрян, съобщи кметът на Инеада Тахир Ъшък, цитиран от БТА. Кметове от турски общини участваха в Бургас в кръгла маса на тема: "Как ще се отрази работата на ТЕЦ, АЕЦ или и двете, в близост до българската граница с Република Турция, върху природата в региона и поминъка на местните хора".


Ъшък и кметовете на Демиркьой, Къркларели и Визе заявиха, че не са съгласни с енергийния проект. Те припомниха, че идеята за ТЕЦ край Инеада не е правителствен проект, а намерение на частни инвеститори.


Представителите на турската местна власт отказаха да коментират темата за евентуален строеж на АЕЦ в Турция, защото това е правителствен въпрос. По тази тема предстои среща в Турция на 27 януари. 
Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави колегите си от Турция за това, че до момента единствено техните действия и съпротива срещу проекта са довели до някакви резултати. Той каза, че могат да разчитат на подкрепа и от българска страна за защита на местните им интереси.


Преди десетина дни зам.-министърът на околната среда и градоустройството на Мохамет Балта беше информирал българския екоминистър Нона Караджова, че в неговото ведомство не е депозирано инвестиционно предложение за изграждане на електроцентрала в граничната зона с България. Той изрази готовност да бъде предоставена пълна информация, ако подобен проект бъде внесен за провеждане на процедура по оценка на въздействие на околната среда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK