Нито един помилван и през ноември

Нито един помилван и през ноември

© Николай НиколовПрез ноември Комисията по помилване при президента се е произнесла по 60 молби от 33 осъдени, като нито един от тях не е помилван. Това съобщи прессекретариатът на държавния глава.


42 от молбите са отхвърлени, 18 са прекратени, поради липса на нови обстоятелства след скорошно произнасяне на вицепрезидента или поради вече изтърпяно наказание към момента на разглеждане на молбата. 14 от разгледаните молби са подадени от и за един и същи човек.


Сред разгледаните молби най-голям е броят на молителите, осъдени за тежко наказуемо убийство - 8, за кражба - 8, и за измама - 6.
Предложенията на Комисията по помилване са мотивирани с извод, че случаите не са изключителни. Сред молбите, разгледани от експертите, преобладават такива, съдържащи оплаквания за несправедливост на присъдата и прекомерност на наказанието, както и твърдения за невиновност на осъдения.


Има множество оплаквания за тежко здравословно състояние, молби, подадени скоро след влизане на присъдата в сила, както и такива, обосновани с желание на осъдения да се грижи за свои близки.


Комисията е констатирала, че повечето молители са многократно осъждани, като престъплението, по повод на което молят за помилване, е елемент от устойчив престъпен модел на поведение, който не се е повлиял от предходно наложена наказателна репресия.


Изводът на експертите е особено категоричен при осъдени, нарушили с престъплението изпитателен срок по предходно условно осъждане или при които неизпълнението на наказанието пробация е довело до замяната му с ефективно лишаване от свобода.


При молителите, които са осъдени на ефективно лишаване от свобода за първи път, анализът на комисията показва, че цялостното им поведение след извършване на престъплението не съдържа признаци на съжаление и преосмисляне на извършеното, въпреки формални декларации на разкаяние.


Повечето от молителите не полагат усилия да изплащат гражданския иск, уважен срещу тях в полза на жертвите на престъплението. Един молител е извършил разпоредителни действия с имуществото си след влизане на присъдата в сила, които обективно затрудняват удовлетворяването на тези кредитори. Друг пък започнал да изплаща иска продължително време след осъждането си, като изплатената част е незначителна.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Така е...след изборите, може да променят мнението си...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Този, които ми сложи минус, да се брои да скрап...мнението му е отпадъчно.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  това си е грубо арогантно отношение към престъпниците

 4. 4 Профил на masterfori
  masterfori
  Рейтинг: 506 Весело

  Е та за кво да ги милват?

 5. 5 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 742 Неутрално

  пак нека да се радват, защото ако бях аз бих им удвоил присъдите на всичките.

 6. 6 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Еми ....така си е.......Днес ако ги помилват , утре наново ще се наложи да ги приберат с по жестоки престъпления .

 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  Чудя се при това положение къде е уловката?!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Има ли наивници които да мислят че вицето Попова в чийто ресор е това е способна на чувството "милост" инак добре познато на всички останали човешки същества?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Нито един помилван, пожален...български гражданин, никой – стар или млад! Погалени само от Бога.

 10. 10 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Някой да каже нещо в защита на др. марин и др. параваноглу, помилвали всеки втори убиец или крадец?

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Комисия по помилване при президента “Delegatus non potest delegare”

 12. 12 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Ами това е добре, той Гоце изпълни квотата на поне още 3-4 президента с помилвания- някой от които не просто 'обичайните' мутри и хитреци, ами и серийни изнасилвачи...

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#12] от "Трезвен":
  ...Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и "Трезвен", трезвен до безчувственост. ...
  Алеко Константинов

 14. 14 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Гневно

  А ТРЯБВА ЛИ ДА ИМА МИЛОСТ ???

 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Какъв е смисълът , да се трошат пари на данъкоплатците , за да бъдат осъждани и вкарвани в затвора бандитите , след като след това ги помилват????Защо се трошат милиарди за полиция и съдебна система , след като на престъпниците масово се дават фиктивни присъди от рода на пробация и условна??? Не е ли по- добре , на всеки пълнолетен гражданин , да се даде безплатно за самоохрана по едно късоцевно оръжие, а парите харчени за неработеща правосъдна система , да отидат за здравеопазване???

 16. 16 Профил на maksim2genov
  maksim2genov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Осъждането е публичен акт, би следвало и помилването да е публичен акт. Така , както по време на процеса всеки може да чуе мотивите и на защитата ,и на съдията би било редно и процеса на помилването да е публичен процес; да има мотивация за всеки помилван и тя да е ПУБЛИЧНА! Тада ,както всяка присъда започва с " В името на народа...", така и всяко помилване да започва с " В името на милосърдието...."!

 17. 17 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Правилно,още не влезли в затвора ,някой искат помилване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK