Министър Добрев се обяви за гъвкав режим на пушене

Делян Добрев

© Надежда Чипева, Капитал

Делян ДобревМинистърът на икономиката Делян Добрев подкрепя отмяната на пълната забрана за пушете, но е против връщането на стария режим, при който в заведенията имаше зали за пушачи и непушачи. Това заяви в интервю за "Нова телевизия" Добрев.


Официалната позиция на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по въпроса за пушенето на закрити обществени места е, че трябва да се въведе по-гъвкав режим, уточни министърът.


"Доколкото знам, в икономическата комисия към парламента имат свежи идеи, които предстои да бъдат обсъдени днес", каза още Добрев. Той обясни, че е разговарял с представители на туристическия бранш, които му доказали, че резултатите от бизнеса им през тази година са "трагични" в сравнение с миналата.
"Виждам затруднението на малките и средните предприятия и затова съм склонен да подкрепя консенсус по въпроса за пушенето на закрито", заяви министърът. И призна, че на него самия също му е по-приятно да посещава заведения без тютюнев дим.


Парламентарната комисия по икономическа политика ще обсъди днес предложението на депутати от ГЕРБ за отпадане на пълната забрана за пушене на закрито, направено между първо и второ четене на новия закон за туризма. Миналия четвъртък депутатите от ГЕРБ Иван Божилов и Евгени Стоев предложиха в закона за туризма да се позволи пушенето в нощни заведения и заведения с обособени зали за пушачи и непушачи и да се даде право на малките заведения до 50 квадратни метра сами да избират дали в тях да се пуши или не. Гласуването на предложението обаче беше отложено за днес, за да се чуят становищата на здравното и на икономическото министерство.


"Последиците от атентата в Бургас отшумяха и възстановихме голяма част от туристите от Израел, които загубихме в първите седмици след взрива", каза още Добрев. Той изрази надежда, че чужденците, които ще посетят страната през зимния сезон, ще бъдат повече от 100 000. Това би означавало ръст с около 6% в сравнение с миналата зима. "Има ръст на туристите от Великобритания и Русия", каза още икономическият министър.


Той увери, че в четвъртък или най-късно в петък сутринта на служителите от ВМЗ - Сопот, ще бъдат преведени по още една заплата и един аванс. Според Добрев единственото трайно решение на проблемите в предприятието е неговата приватизация. "Това не е направено навреме, но вече сме много близо до приключване на сделката", коментира министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK