Десислава Атанасова защити промените в закона за здравното осигуряване

Десислава Атанасова

© Цветелина Белутова, Капитал

Десислава АтанасоваАко няма промяна на Закона за здравното осигуряване от 1 януари 2013 година, нито един онкологично болен пациент няма да има достъп до петскенер, а здравно осигурени жени с репродуктивни проблеми няма да могат да се включат към програмата "Ин витро". Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, цитирана от Би Ти Ви. Коментарът й е по повод отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор за 2013 г.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща за нови дейности, въпреки че Националният рамков договор за следващата година няма да бъде подписан, уточни председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, която даде съвместна пресконференция с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков.


Няма как от 1 януари да функционират новите дейности без законодателна промяна и затова спешно правим промяна в Закона за здравното осигуряване, като се надявам днес комисията по здравеопазване в Народното събрание да приеме предложенията ни на първо четене, допълни Дариткова.
"В случаите, когато в закона за бюджета на НЗОК за следващата година се предвижда финансиране на нови медицински дейности, съответно дентални дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, за които в действащите до момента НРД не се съдържат законовите изисквания, те се определят с решение на надзорния съвет на НЗОК по предложение на управителя на НЗОК", пише в промените, които днес ще се гледат на първо четене в парламентарната здравна комисия.


Промяната в закона се наложи, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор, тъй като лекарите не одобряват предложените от здравната каса обем и цени на медицинските дейности. Според тях не е редно дейности, които са отговорност на държавата, да бъдат прехвърляни към касата. Такива са интензивните грижи в болниците, ин витро процедурите и осигуряването на ваксини. Така за лекарите догодина остава в сила старият рамков договор.


Според Десислава Атанасова е дълг на държавата и на НЗОК да защитят пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Министърът обясни още, че не одобрява позицията на лекарите, тъй като "предложените промени в Закона за здравното осигуряване гарантират на всички български граждани достъп до медицинска помощ".


"Със заложените промени лечебни заведения ще получават допълнителни средства за интензивните си отделения, като например ВМА в столицата. Поправките в закона предвиждат и средства за интензивна грижа на неосигурените граждани", добави Атанасова и уточни, че по отношение на ваксинопрофилактиката задължителните ваксини са за всички лица до 18-годишна възраст, тоест, ако бъдат направени законови промени, това ще е насочено и към всички деца в страната.


През следващата година ще се работи по сегашния рамков договор, ще се подпишат анекси към старите договори с лекарите, обясни днес управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Поради неподписването на договора отпаднаха някои клинични пътеки, които бяха договорени и приети, добави той.


Вчера надзорният съвет на здравната каса прие догодина да останат в сила сегашните цени на медицинските услуги, за които се предвиждаше минимално увеличение. Стана ясно още, че ще бъдат усвоени само 10 от общо 51 млн. лв. излишък  от здравни вноски в бюджета на касата.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Държавата вдига ръце от все повече и повече свои задължения! За сметка на това пък ползват все повече и повече облаги и няма грам намаление при тях, напротив дори увеличават! След като на държавата не било работа да се грижи за децата, за пенсионерите, за бизнес средата, сега и за здравето..... тогава за какво ни е тази държава и тези десетки хиляди държавни хрантутници? Ами дайте да си направим граждански сдружения по здравеопазване, образование, транспорт..... и да си управляваме сами парите!

 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Държавата си освобождава парите от бюджета, като ще ги даваме ние/ с здравните вноски/ за тези дейности, а освободените пари ще се "инвестират правилно!"
  Ако конституционния съд напролет отмени това-кашата ще стане пълна!

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1174 Разстроено

  Според тях не е редно дейности, които са отговорност на държавата, да бъдат прехвърляни към касата. Такива са интензивните грижи в болниците, ин витро процедурите и осигуряването на ваксини... Според Д. Атанасова е дълг на държавата и на НЗОК да защитят пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Министърът обясни още, че не одобрява позицията на лекарите, тъй като "предложените промени в Закона за здравното осигуряване гарантират на всички български граждани достъп до медицинска помощ"..
  Т.Е. на гърба на 2-та милиона плащащи здравни осигуровки ще се нахармули изцяло издръжката за ВСИЧКИ ДЕЙНОСТИ,които би трябвало да се финансират от бюджета на министерството.За чий ни е и министерството и министъра,щом абдикират от задълженията си,осигурените не получават нищо,а парите им ще се разпределят на калпак.

 4. 4 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Десислава Атанасова е права, трябва да се ускори процеса, защото в противен случай от догодина нито онкоболните ще могат да се лекуват, нито да се прави инвитро.

 5. 5 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мадлен":Съгласна съм.Това е срамота да бъдат поставени под риск тези програми!

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мадлен":
  До коментар [#5] от "milena_82":
  НЕ е права г-жа министърката.За тези дейности има създадени фондове под шапката на МЗ,включени до момента в бюджета на МЗ и не може държавно-значими дейности да се прехвърлят за разплащане от парите,които внасят здравно осигурените в НЗОК.Реално се осигуряват 2 млн.,за деца и пенсионери трябва да внася държавата,но вноската е 50% от дължимото.Държавните служители също са на бюдж.вноска.Е как да има пари от малкото истински вноски за всичко?

 7. 7 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  От 2, 7 милиаарда 22,6 са от нашите вноски , а държавата дава 950 милиона за здравето на всички пенсионери, всички деца и всички работещи, които е длъжна да осиг.

 8. 8 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#7:"moni56"]22,6 [/quote]
  Грещка 1, 7

 9. 9 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тоя договор е гоуем та**к! Кво подписват, като касата няма други лекари а лекарите нямат от къде другаде да цоцкат. Ако не го подпишат, трябва да затворят болниците, лекарите да си ходят да си садят картофи а хората да си умират по улиците и така. Да има някакъв консултативен съвет ежегодно или нещо подобно - да , ама договор .. СМЕЕЕХ СМЕХ!

 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Когато един министър започне да борави с терминология непонятна дори на самия него и я подкрепя с някакви цифри , това е опит за прикриване на некомпетентност.Министър е политическо лице,от което се изисква провеждане на политика.ТАКОВА НЕЩО ПРИ ТОЗИ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР АЗ НЕ ВИЖДАМ.А ПЪК Е НЕОБХОДИМА И ВОЛЯ.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чърчил":

  А при кой виждаше

 12. 12 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Явно сегашното правителство тъгува за времето, когато на чело на Държавата беше бай Тошо... Всички да сме равни, щом стане въпрос за здраве, а да не сме равни, когато става дума за плащане на данъци.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 13. 13 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело
 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Що за наглост е това, което искат гражданите за европейско развитие!? Защо тези които си плащаме здравните вноски да плащаме и лечението на неосигурените, какъв е смисълът да съществува здравно осигуряване вече!?

 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Това бездарно правителство усеща, че е пътник и в паниката си прави гаф след гаф...не искам да си представя как, тези които ще дойдат след тах на власт ще разринат фекалиите им...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#11] от "gsb":Провокираш ме дамисля!Това рядко се случва при "булгар".И все пак имаше един Илко Семерджиев се зовеше.То при него се започна това чудо наречено здравна реформа и ..........не помръдна

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 17. 17 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#2] от "moni56":

  Няма да има каша. Конституционният съд още в ранните си години услужливо е приел решение, че решенията му имат сила занапред. Т.е. безобразието ще се прекрати (евентуално), но каквото е било си остава.

 18. 18 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Чист лобизъм,
  Защо не кажат истината: защото тези дейности, които искат да минат към НЗОК са заплащаха от МЗ, но само на държавните болници. С приемането, Касата ще може да ги заплаща и на частните...
  А като чух по радиото, че и Лъчо М. е там, всичко е ясно.

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  "Тежката артилерия" е просто едно подобие на черешово топче , което според Вазов е издало звук ,като от едно място на Боримечката . С извинение към класика .

 20. 20 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Колкото повече наближават изборите, толкова повече се побъркват. Не че поначало са умствено читави, де

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#20] от "Вени Г.":
  Няма никакъв шанс за герберите! Страхът ги е обладал във всички пози))))))

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#9] от "gsb":

  Ако не го подпишат, трябва да затворят болниците, лекарите да си ходят да си садят картофи а хората да си умират по улиците и така.

  Извади от това изречение фразата "да садят картофи" и ще получиш вярното уравнение.
  Лекарите ще отидат там където им плащат, останалото ще стане реалност.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#0:"статията"]"предложените промени в Закона за здравното осигуряване гарантират на всички български граждани достъп до медицинска помощ"[/quote] А на плащащите здравни осигуровки се гарантира "привилегията" да покрият целия масраф. Тежката артилерия е на път да забърка поредната дивотия в здравеопазването.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK