Новият главен прокурор ще бъде избран с електронно гласуване (обновена)

Новият главен прокурор ще бъде избран с електронно гласуване (обновена)

© Цветелина Белутова, КапиталНовият главен прокурор ще бъде избран с електронно гласуване. Това е окончателното решение на ВСС, който в последния момент обсъжда дали да се промени начинът на гласуване.


Това се случи след дебат, в който се повториха чути вече тези, и без съществени аргументи в подкрепа на електронния вот. Така на практика при трима кандидати за поста, след като се гласува за първия, всички членове на съвета ще знаят каква е подкрепата, която той е получил.


Членовете на съвета не обсъдиха искането на един от кандидатите Сотир Цацаров да бъде променен реда, по които ще бъдат гласувани номинираните. Преди три седмици той поиска това да се случва не по реда на постъпване, както е записано в правилата, а чрез жребии "за да се избегнат съмненията за фаворизиран кандидат".
Трима членове на съвета – Камен Иванов, Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова, внесоха предложение наследникът на Борис Велчев да бъде избран с бюлетина.


Близо час и половина членовете на съвета дебатираха. От едната страна бяха аргументите, че електронното гласуване няма да гарантира прозрачност и равнопоставеност на всички кандидати. Другата позиция е, че системата във ВСС осигурява тайната на вота.


В началото на ноември членовете на съвета приеха правила за избор на главен прокурор и председатели на Върховния административен и Върховния касационен съд. Тогава бившият депутат от ГЕРБ Юлиана Колева предложи гласуването да става по поредността на постъпване на номинациите, а не както досега - по азбучен ред. Освен това беше записано, че ще се гласува електронно, без изрично да беше уточнено, че на гласуване ще бъдат подложени всички кандидати.


Това предизвика спорове между членовете. Досега ВСС е провеждал всички избори за административни ръководители с повече от един кандидат с бюлетини. Аргументът за електронен вот беше единствено, че живеем в XXI век и трябва да се даде път на новите технологии.


Очаквайте подробности!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Не мисля, че точно изборът на главен прокурор трябва да бъде първата проба на новите технологии.

  Във всички инструкции за боядисване пише "Ако боядисвате за първи път - започнете от стена, която най-малко се вижда"

 2. 2 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Мдаааа , започва сагата " Избор на удобен за герб главен прокурор".
  Електронното гласуване е просто поредния фал.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 3. 3 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Весело

  А ако ги хакнат, ГДБОП какво ще прави

  15-годишният Дони Господинов от Ямбол, който преди време хакна сайта на ГДБОП, призна, че е пробивал и други важни международни сайтове. "Три пъти съм влизал в чужди сайтове - заяви Дони пред Нова тв. - Мечтата ми е да пробия сайта на НАСА."

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 4. 4 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Ще се гласува по удобния за ГЕРБ начин,за да се стигне по-безпрепятсвено до необходимия на ГРЕБ кандидат-Цацаров.

  4itatel
 5. 5 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Весело

  "Трима членове на съвета – Камен Иванов, Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова, внесоха предложение наследникът на Борис Велчев да бъде избран с бюлетина."
  Щом читавите членове на ВСС внасят такова предложение, а се приема другото, значи можем да сме сигурни защо мнозинството, избрано от управляващите, не иска бюлетина - по-трудна е за манипулиране

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 6. 6 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Все по-силно се размирисва на предсрочен доклад на Брюксел, който ще се стовари предизборно, ще е по-директен от всички досегашни, и ще е придружен от спирания на еврофондове.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 7. 7 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ГЕРБ за трети път ще настъпят мотиката "Марковска".

 8. 8 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Разстроено

  "Аргументът за електронен вот беше единствено, че живеем в XXI век и трябва да се даде път на новите технологии."
  Ако само това е аргументът - че живеем в ХХI век, тогава по-добре да се даде път на нови хора, а не на удобните на властта...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 9. 9 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Очаквам и по тази тема поредната проява на гроберастка ШИЗОФРЕНИЯ, която без усилие съчетава тезите "съдебната система е безкрайно корумпирана" с "ВСС е мъдър и прекрасен"

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 10. 10 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо е този театър при предизвестен избор!

 11. 11 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Новият главен прокурор отдавна вече е избран чрез специална форма на изкуствен интелект.

  Все пак кадровикът на съдебната система Цецко не спира да тръби наляво и надясно кой е неговия кандидат.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Така на практика при трима кандидати за поста, след като се гласува за първия, всички членове на съвета ще знаят каква е подкрепата, която той е получил.
  ---------------------------------------------
  Нещо не ми е ясно това как ще стане? Гласуването 3 дена ли ще продължава, че да изтече някак си информация???
  И защо трябва да се гласува за първия, втория и т.н. ? Имаш на екрана три имена , избираш едното и това е.
  Говорим за въвеждане на електронно гласуване на парламентарни и местни избори, а тук десетина души ще избират между трима и става проблем... Айде малко по-сериозно...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "Другата позиция е, че системата във ВСС осигурява тайната на вота."

  Тази ЛЪЖА вече беше разобличена:

  Според информация от фирмата производител на системата "ЕОС електроникс", тя действително няма памет и не е свързана с компютър, но данните за това как е гласувал всеки от членовете на съвета се изпращат от персоналните им пултове до централно устройство, от което впоследствие може да се принтира цялото гласуване.

  "При гласуване предаването на резултата от гласуването от пулт към централно устройство се извършва за една хилядна от секундата в три временни буфера, съответно "за", "против" и "въздържал се", след което информацията от кой пулт как е гласувано се изтрива. След края на гласуването резултатите се изпращат към таблото и печатното устройство и системата за гласуване се ресетва до следващото гласуване", обясни шефът на фирмата Божидар Божанов.

  Запитан дали все пак няма някакъв начин за проверка на вота при евентуално обжалване на резултатите от него пред Върховния административен съд (ВАС), той бе категоричен: "Няма никаква възможност да се провери гласуването чрез системата. Никаква следа от това кой как е гласувал не остава в системата."

  Според специалисти обаче важното в случая е кой отговаря за контрола и рестартирането на централното устройство, което така или иначе приема данните за това кой как е гласувал на всеки от персоналните пултове, за да отчете крайните резултати. Защото очевидно тази информация се изтрива при ресетването.

  Репортер на Mediapool обаче достигна до друга информация, представяйки се за представител на фирма с колективен орган на управление от 13 души, която търси да закупи система за електронно гласуване. Условието бе резултатите от гласуването да подлежат на проверка, например след 2 месеца – включително и това кой как е гласувал.

  "С памет толкова във времето не е правено, те са разпечатвани примерно на хартиен носител и се публикуват... Това беше системата във ВСС, те така изискваха, макар че е малко по-стара като хардуер, вече са доста по-нови системите", обясни служителка на "ЕОС електроникс" пред Mediapool, мислейки, че разговаря с потенциалния клиент Красимира Кожухарова.

  Попитана дали ако се ползва същата стара технология като във ВСС, системата би позволила да се провери дали "да кажем Петър Иванов е гласувал по еди какъв си начин", тя отвърна: "Да, лошото е, че протоколите, по които се правят тези разпечатки, вече почти не ги използват в електрониката."

  Предвид факта, че шефът на фирмата отрече категорично това да е възможно, когато бе запитан официално от медия, остава неизяснен въпросът дали разминаването в информацията не идва от факта, че пултовете за гласуване могат да се проверят по идентификационни номера, още преди да е започнал вотът за следващия кандидат, когато тези данни вече ще са изтрити.

  Дори и да е вярно обаче, че няма абсолютно никакъв начин да се провери кой как е гласувал, резонен остава въпросът, който бе поставен от членове на съвета и по време на обсъждането на правилата за гласуване – как тогава ВАС би могъл да се произнесе по евентуална жалба срещу резултатите.

  Този момент бе спестен от Найденова, като тя обясни единствено, че въпросното устройство разпечатва подобно на касов апарат листче с броя на гласувалите и резултата от вота. Същата информация всъщност се появява на електронните табла в заседателната зала и залата за журналисти във ВСС.

  "Всеки член на ВСС разполага с пулт за тайно гласуване, по който може да гласува "за", "против" и "въздържал се", така е конструиран пултът. Сигнал от всеки този пулт се трансформира към едно централно устройство криптиран, и ако има някаква електронна част, това е тази. И към таблото, което е същото като това, което е тук по средата между мониторите. И показва брой гласували колко"за", колко"против" и колко "въздържали се" и вие виждате резултата и тук, когато се провежда гласуване с тази система в залата горе – заседателната", обясни Соня Найденова на 4 декември пред медиите.

  По думите й въпросното разпечатващо устройство "буквално изглежда като касов апарат" и се използва след приключване на гласуването, за да разпечата на хартия резултатите, които след това да се съхраняват заедно с протокола от вота. Тя обаче спести информацията, че в това устройство постъпват и данни за това кой как е гласувал, които биват изтрити при рестартирането на системата преди следващото гласуване.

  "И това е тази система – тя няма памет, тя няма как да се проследи по нея кой как гласува, не съхранява информация, разпечатва, рестартира се и тя е готова. Затова малко я казвам така образно, система за електронно гласуване, не знам как функционира системата в парламента... Там не може да се следи от никъде кой как гласува, нито може по някакъв начин предаването на този сигнал, който е, сега ако добре го пресъздавам с някакъв 20-битов код, който криптира предаването на сигнала от пулта към устройството, за да го отчете и екранът и разпечата. Това е. На следващото гласуване системата е подготвена отново и затова ви казвам – тя е система за машинно гласуване, при която сигналът се предава по някакъв електронен път, това е тази система", обясни още Найденова преди седмица.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 14. 14 Профил на mf2hd
  mf2hd
  Рейтинг: 403 Неутрално  Но сами сме си виновни, вместо да се протестира пред ВСС, ходим да протестираме за/против тютюнопушенето (е не аз, по принцип).

 15. 15 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#10:"niki2003"]Защо е този театър при предизвестен избор!
  [/quote]

  За да няма пак "Ало, Брюксел е ..."

  Само че театрото е толкова некадърно, че реакцията на Европа е почти неизбежна.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Анонимни! Дерзайте! Сега е момента за хак!

 17. 17 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Явно на всички ни намирисва на гнило.

 18. 18 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 624 Неутрално

  25 човека да не могат да решат как да гласуват и се предполага, че тези същите ще трябва да решават далеч по-сложни въпроси?! Пълен фалш.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 19. 19 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Любопитно

  ВСС гордо върви към повтаряне на процедурния гаф на НС с избора на Марковска. В близките дни можем да очакваме поредното скърцане със зъби от ЕК и поредната отмяна на процедура. Дано обаче този път от ЕК нееднозначно поставят въпроса и за компрометираността не само на процедурата, но и на "новия" ВСС.

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Ако избиращите са само 25 човека, то защо трябва да се прилага електронно гласуване? Дали не е защото може да се хакне самото гласуване.
  И какви са аргументите за да се избере този вид гласуване. Сигурен съм, че са твърде слаби.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 675 Весело

  [quote#12:"qwertqwert"]Нещо не ми е ясно това как ще стане? [/quote]
  И тези дето го приеха СЕ Правят, че не ИМ е ясно!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 22. 22 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#6:"Настрадин Ходжа"]

  Все по-силно се размирисва на предсрочен доклад на Брюксел, който ще се стовари предизборно, ще е по-директен от всички досегашни, и ще е придружен от спирания на еврофондове. [/quote]


  Като се добави и провалът в развитието на икономиката и в повишаването на доходите, всякакви шансове за следващ мандат са нулеви.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 23. 23 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Весело

  Аз предлагам новияг Главен прокурор да бъде избран чрез хвърляне на зарчета - който хвърли дюшеш - честито!
  Или както е казал Цезар: Alea jacta est !!!!

 24. 24 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 675 Гневно

  [quote#20:"Храбър"]И какви са аргументите за да се избере този вид гласуване. Сигурен съм, че са твърде слаби. [/quote]
  Никакви!!! Били сме ХХ! век!? А се държим като при светата инквизиция!!! "И все пак тя се върти!"

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 25. 25 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#20:"Храбър"]Ако избиращите са само 25 човека, то защо трябва да се прилага електронно гласуване? Дали не е защото може да се хакне самото гласуване.[/quote]

  Резонен въпрос. Единственото логично обяснение да държат толкова на този абсурден начин на "избор" е, че независимо от мнозинството, с което разполагат във ВСС, не са сигурни дали някой няма да ги "предаде". А освен това, както е посочено в пост 13, системата позволява "проверка" на това, кой как е гласувал.

 26. 26 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#20:"Храбър"]И какви са аргументите за да се избере този вид гласуване. Сигурен съм, че са твърде слаби. [/quote]
  По собствените им думи, аргументът беше само един - цитирам : "вече живеем в 21 век!" Та определено разчитат на нагласена процедура.

 27. 27 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#23:"Дедо Либен"]Аз предлагам новияг Главен прокурор да бъде избран чрез хвърляне на зарчета - който хвърли дюшеш - честито! [/quote]
  А то става не със зарчета с белот!

 28. 28 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#27:"solaris69"]А то става не със зарчета с белот! [/quote]
  Пардон - "А с белот"

 29. 29 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#27] от "solaris69":

  Бой, за белота все пак трябва и малко акъл, докато при зарчетета - ХИЧ !!!

 30. 30 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1081 Весело

  До коментар [#27] от "solaris69":

  На зарчето ще напишем 6 пъти "Гет аут" и ще попитаме Бойко как е с английцкия

 31. 31 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#29:"Дедо Либен"]Бой, за белота все пак трябва и малко акъл, докато при зарчетета - ХИЧ !!! [/quote]
  Нещо ласкаеш Тиквун?

 32. 32 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако се приеме предложението на Сотир Цацаров за случаен подбор на реда на кандидатите, няма значение начина по който ще се гласува. За мен той е най добрия кандидата, ама ЦЦ и ББ са се заели да му опорочат избора. Така е, като за едната амбиция ще трябва да търпи милиционери….

 33. 33 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#30:"qwertasdf"]На зарчето ще напишем 6 пъти "Гет аут" и ще попитаме Бойко как е с английцкия[/quote]
  Знаем как е - няма да помогне... Може би тряжва да пише нещо като "аа мани са уа"?

 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Технологии на 21 -ви век не могат да бъдат управлявани от хора с умения от19- ти . Простотия ще има и в 22-ри век. И нататък - ако има кой да я толерира и подхранва . И ако маите са сбъркали календара .

 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Новият главен прокурор ще бъде избран с електронно гласуване (:)
  ....................
  А пултът с копчетата за гласуване , ще бъде пред специалиста по натискане на копчета - Рапониии 1-ви ..))

  BIG AL
 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Пак някакви салтоморталета, само и само да се избере "нашия" човек.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#22:"mi6osp"]Като се добави и провалът в развитието на икономиката и в повишаването на доходите, всякакви шансове за следващ мандат са нулеви. [/quote]

  Твърдо не съм съгласен!

  Колкото повече закопават държавата толкова повече се вдига шанса за следващ мандат, защото никой няма да иска да поеме тая "изгорена земя", дори да му предложат мандат да сформира кабинет.

  Така че ето какво може да предстои: още един мандат на ГРОБ, който ще завърши непреполовен с прогонването им с камъни от бившите им фенове когато бюджета фалира, и след това предсрочни избори.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 38. 38 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#23:"Дедо Либен"]Аз предлагам новияг Главен прокурор да бъде избран чрез хвърляне на зарчета - който хвърли дюшеш - честито! [/quote]

  Тиквата го измисли по-добре - имената в един буркан, бъркаш и вадиш ... от трите най-дългото

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 39. 39 Профил на konni
  konni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Трябва да има контрол-тотален и повсеместен.Иначе някой от ВСС може да гласува и по съвест.Даже може да има почтени хора.Ужас!

 40. 40 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#7:"dimihas"]ГЕРБ за трети път ще настъпят мотиката "Марковска". [/quote]
  Дано им разтресе мозъците, .... ама в дървената милиционерска глава няма мозък.

 41. 41 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ето и пример как ще се реализира електронното гласуване, за да не стане някоя грешка и да бъде избран неправилния кандидат:

  http://www.youtube.com/watch?v=-PLTZxLNTUk

 42. 42 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Кой той? Тоя същия дето върши престъпления(измами) ли?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 43. 43 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Весело

  [quote#38:"Настрадин Ходжа"]Тиквата го измисли по-добре - имената в един буркан, бъркаш и вадиш ... от трите най-дългото[/quote]

  Е, може и вариант: "... и вадиш, вадиш, докато не извадиш правилното име"

 44. 44 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Весело

  Какво е това електронно гласуване...за какво ни е прогрес...да се върне най стария начин за избор...да се сборят и най якия да стане главен прокурор...баста на демокрацията

  bigman
 45. 45 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Вижте статията в Медияпул:
  "Електронната система във ВСС позволява проверка кой как е гласувал"
  Това, разбира се, не се признава от разработчика официално - казано е на фалшив клиент!

  И сега - как да вярваме на новия главен прокурор? Дори да си е твърде читав!
  Връщаме се във времето на Филчев - посочен и избран въпреки - знаете какво...

 46. 46 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#44] от "BGman1":

  Тъкмо това в момента не е демокрация!

 47. 47 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 418 Любопитно

  А защо избраха министър - водещ заседанията на ВСС, от неправителствена организация? За да е още по-видимо "демократично"?

 48. 48 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 462 Весело

  [quote#30:"qwertasdf"]На зарчето ще напишем 6 пъти "Гет аут" и ще попитаме Бойко как е с английцкия[/quote]

  Иииий, ама че лоши хора се навъдили. Ама оставете човечеца да свикне с конграчулейшъна поне 5-6 мандата и тогава му въвеждайте нова дума за учене...

 49. 49 Профил на GMG
  GMG
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Карагьозова, Калпакчиев и Иванов смятат, че тайното гласуване по електронен път дава възможност за всякакви математически резултати и гласуване повече от веднъж от всеки от членовете на ВСС". Тези че са съдии, си личи отдалече, но все пак двамата без Карагьозова са сравнително млади хора, имат по някоя гънка на мозъка и биха могли да питат техни познати , завършили КСТ, какви възможности имат такива програми. Единственото,което може да се направи с такава програма, е да се "забрави" автоматичното изтриване на адреса на съответния член на ВСС и след време да лъсне хартиена разпечатка или друг носител, от който да се разбере кой как е гласувал. Не виждам защо трябва да се крие това - целта е тъкмо гласуването да е прозрачно. Това с гласуването повече от един път са съдийски подозрения, за да не кажа простотии... Все пак съм на "ти" с дисциплините от специалността Компютърни системи и технологии и предполагам, че съм запознат повече от 3-те К- Камен И., Карагьозова, Калпакчиев.

 50. 50 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вени Марковски":

  Г-н Марковски, приятелите ви от една определена партия нямаха никакви проблеми да манипулират бюлетини, когато поискат.
  Добре направена и администрирана електронна система е по-трудно манипулируема и това би трябвало да го знаете, ако наистина имате претенция да сте "наясно" с новите технологии.
  Или вече се отказахте и от тази си претенция, г-н Марковски?

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 51. 51 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вени Марковски":

  Защо смятате тези членове за читави, г-н Марковски?

  Или самият факт, че Галина Карагьозова е от квотата на "социалистите" ви е достатъчен?

  Как бихте обяснили думите на Камен Иванов: "За мен е смущаващ фактът, че в България има много малко оправдателни присъди." (http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=27907), особено на фона на общото усещане, че това е точно обратното?

  Г-н Марковски, противно на вашето желание, достъпът до информация в днешно време не е ограничен и хората могат да се информират. Вие на тяхната инертност ли разчитате в своя ексхибиопопулизъм?

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 52. 52 Профил на eli6
  eli6
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Трима членове на съвета – Камен Иванов, Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова, внесоха предложение наследникът на Борис Велчев да бъде избран с бюлетина"...
  --
  герберите отново вършат глупости и ще избухне нов скандал! Интегралната бюлетина осигурява РАВНОПОСТАВЕНОСТ на тримата кандидати! Елекронното гласуване е "сакато" - програмата не позволява едновременно гласуване за тримата. Повече от излишно е нагнетяване на ново напрежение. Досега винаги се е гласувало с бюлетина, когато кандидатите са повече от един. И без това фаворитът на ГЕРБ - Цацаров е вече компрометиран с овощните градини на жена си.. Ако го изберат., ще има бунтове отново..Сарафов пък не може да обясни как така са му подарили цели три апартамента!?...

 53. 53 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Нека им пожелаем апаратурата да откаже. Може пък да се стреснат повече от такива суеверия, отколкото от разумни доводи.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 54. 54 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Хубаво е все някой ден да се започне насериозно с електронното гласуване, но не съм сигурен дали такъв малък брой избиратели оправдава експеримента.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 55. 55 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мария":

  )) Кого подценяваш, тях или суеверията? Всъщност, когато става дума за българи, май са едно и също.

 56. 56 Профил на eli6
  eli6
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#53] от "Мария":

  Нека им!

 57. 57 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Игнажден (един ден преди зимното слънцестоене)
  Народни поверия, свързани с празника

  Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът.
  Не се иска и не се дава нищо назаем.
  Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.
  Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
  Не се вари боб, за да не бие градушка.
  Не се пере, за да не налети болест.
  Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг.
  Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.
  Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.
  Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.

 58. 58 Профил на eli6
  eli6
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#44] от "BGman1":

  Не си наясно - именно калпавият софтуер е главният коз в "играта" А игричката е повече от ясна - да се избере Цацаров, като отплата на Цветанов за "спечеленото" дело за клевета в Пловдив. Друг е върпосът, че кадрите, които се лансират от ГЕРБ, последно време са компрометирани до еин. не знам защо не си подбират свестни хора, каквито има много? Или свестните вече странят от тази партия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK