Фабрики за мляко и за бонбони получиха награди за иновации

Днес в рамките на Осмия национален форум "Иновации и конкуретнтоспособност" президентът Росен Плевнелиев награди общо 12 иновативни компании.

© Анелия Николова

Днес в рамките на Осмия национален форум "Иновации и конкуретнтоспособност" президентът Росен Плевнелиев награди общо 12 иновативни компании.Асеновградската бонбонена фабрика "Алпи",  държавната млечна компания "Ел Би Булгарикум" и производителят на  ингредиенти за напитки и храни "Пантелей Тошев" са най-иновативните български предприятия в категорията "Качество на живот".


Днес в рамките на Осмия национален форум "Иновации и конкуретнтоспособност" президентът Росен Плевнелиев награди общо 12 иновативни компании. За пазарни лидери бяха обявени "Уолтопия" ООД и "Хаус груп". Иновациите на "Кейт" ООД, "Спесима" ООД и "Оптикс" АД са отличени заради независимия жизнен цикъл, а на "Арексим Инженеринг" ООД  - заради социалното въздействие върху региона. Заради устойчивото иновативно поведение награда получи "Дейзи Технолоджи" ЕООД. В категорията "Процесна иновация и иновационен хъб" награди получиха компаниите "Дитра" ООД и "ЗМД Истърн Еуроп" ЕООД.


Разходите за научноизследователска развойна дейност през последните години се увеличават незначително и то главно заради инвестиции от чужбина в медицинската наука и фармацията, са заключенията в представения на форума годишен доклад  за състоянието на сектора, изготвен от Иновации.бг и фондация "Приложни изследвания и комуникации".
Авторите на доклада предлагат да се създаде Министерство на науката, технологиите и иновациите, което да реши проблема с разпокъсаността и дублирането на мерки, както и да повиши ефективността при управлението на средствата за научноизследователска развойна дейност.


Според данните в документа  близо 23% от одобрените проекти по оперативната програма "Конкурентоспособност" през 2012 г. са били прекратени, в повечето случаи от страна на администрацията.  Административното забавяне на всеки етап от програмата, честите промени в нормативаната уредба и тромавите процедури при отчитането на проектите са слабостите, според документа.


Президентът Плевнелиев съобщи, че с подготвяния нов Закон за насърчаване на иновациите ще бъдат  интегрирани всички национални политики в тази област, а текстовете ще бъдат подложени на обстоен дебат.


Има съществен напредък при осъществяването на проекта "София тек" и учредяването на два фонда за съфинансиране, заяви държавният глава.  България ще работи и за регионално лидерство в производството на храни чрез развитието на платформа за иновации в Пловдив, допълни той. 


Форумът е организиран от Фондацията за приложни изследвания и комуникации, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса-България и Представителството на Европейската комисия в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK