Здравната комисия прие поправките в закона за здравното осигуряване (допълнена)

Здравната комисия прие поправките в закона за здравното осигуряване (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталЗдравната комисия прие поправките на ГЕРБ в закона за здравното осигуряване. Това ще позволи надзорният съвет на здравната каса по предложение на управителя на касата да отпуска финансиране за медицински и дентални дейности и лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор.


Промените на ГЕРБ бяха приети с 10 гласа "за" и 6 "против".


Промяната в закона се наложи, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор, тъй като лекарите не одобряват предложените от здравната каса обем и цени на медицинските дейности. Според тях не е редно дейности, които са отговорност на държавата, да бъдат прехвърляни към касата. Такива са интензивните грижи в болниците, ин витро процедурите и осигуряването на ваксини. Така за лекарите догодина остава в сила старият рамков договор.
При обсъждането на промените в комисията, пациентските организации изразиха подкрепата си към предложението на ГЕРБ и го нарекоха "единственото решение към момента", което може да осигури на пациентите право на интензивно лечение. Въпреки това пациентските организации ще търсят обратно парите, прехвърлени от НЗОК в държавния бюджет.


Пенка Георгиева от Българска асоциация за закрила на пациентите обяви, че днес ще внесат в надзорния съвет на касата искане да се върнат 51 млн. лв. от преизпълнения бюджет на касата, тъй като са необходими за запълване на дефицит от 44 млн. лева за лекарства за месец ноември, които не са били изплатени. Сега тези задължения са прехвърлени в 2013 г.


Предложения за спешни промени бяха внесени и от опозицията - от Ваньо Шарков и Цветан Костов от "Синята коалиция" и от Мая Манолова от БСП. И двата законопроекта предвиждаха парите за допълнителните дейности и нови клинични пътеки да се финансират от държавния бюджет, а не от здравните осигуровки, внесени в НЗОК от гражданите.


В допълнение Манолова опита да прокара промяна при реимбурсирането на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални цели. Идеята беше то да се извършва при необходимост, а не веднъж годишно, както е вписано в действиящия текст. Пациентските организации подкрепиха единствено тази част от предложенията на опозицията, но целият проектозакон беше отхвърлен.


"Ако парите от преизпълнението на събраните здравни осигуровки отиваха за увеличение на детските надбавки или за бонуси за пенсионерите по празниците, бих си замълчала. Те обаче се вливат в бездънната яма на държавния бюджет", заяви Манолова. По думите й само 10 млн. от прехвърлените средства ще бъдат за медицински дейности, а останалите над 40 млн. ще бъдат погълнати от държавата. 


Тя отново заяви, че предложението на управляващата партия представлява инструмент за пълно елеминиране на ролята на Български лекарски съюз и одържавяване на касата, а също и че е категорично отмятане от предизборните обещания на ГЕРБ. 


Шарков, Манолова и Хасан Адемов от ДПС се обединиха около позицията, че управляващата партия опитва да създаде грешното впечатление, като се опитва да измести спора към това дали изобщо да се покриват разходите за ин витро и имунизация. "Няма човек, който да каже не на този въпрос, но големият въпрос всъщност е от къде ще идват парите за тях", коментира Адемов пред комисията.    


Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, управителят на НЗОК Пламен Цеков и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова, която беше и един от вносителите на новоприетия текст, защитиха промените в закона с аргумента, че без тях няма как след 1 януари да функционират новите дейности, които бяха одобрени. Атанасова заяви, че понеже вече е приет бюджетът на касата за 2013 г., както и репубиканският, това означава автоматично отпадане на предложенията на опозиция.


Цеков пък заяви, че прекалено много се драматизира отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор. "Не виждам проблем да останем с рамковия договор от 2012 г., който е добре структуриран и функционален. Единствено съжалявам, че около 250 души в будна кома няма да получат помощ", каза Цеков. Атанасова обясни, че в новия рамков договор са вписани новите клинични пътеки и дейности, с които ще може да се финансират и тези медицински случаи.


Димитър Петров от Български лекарски съюз отрече. По думите му подобни дейности не са били договаряни и не са вписани в Националния рамков договор. На обвиненията на Лъчезар Иванов от ГЕРБ, че зад отказа на лекарите да подпишат документа стоят политически интереси, "които целят да постави управляващата партия на колене", Петров отговори: "Не може да се говори за такова нещо. Това са 300 души, голяма част от тях - индивидуалисти." 


Петров обяви, че ще търсят политическа подкрепа, с която отново да се сезира Конституционния съд. Опозицията и лекарите отново пропомниха решението на съда и са категорични, че прехвърлянето на здравни осигуровки към бюджета на държавата е противоконституционно.  

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Тоест, понеже правителството не е успяло да се разбере с лекарите за правилата, ще караме без правила и ще си направим правило, с което да ги променяме докато тече играта?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Тя играта е за пари. Държавата иска да спести 50 милиона от бюджета и прехвърля дейности вменени и със закон, към НЗОК. За лекарите, това е директно спестяване на пари, което е и очевидно. Но патовата ситуация е че законът за държавният бюджет е вече приет, така че такива пари там няма, и ако дейностите не се прехвърлят няма как да бъдат финансирани и за това е цялата истерия. За едни 50 милиона.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1184 Разстроено

  Юруш на маслините...Здравното осигуряване стана "Мисия безсмислена"щото ВСИЧКО вече и за неосигурените ще се плаща от НЗОК.Ама пък няма да се пуши в кръчмите.Ура за здравната политика на гербоваците!

 4. 4 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Атанасова бе загрижена за пациентите, а лекарите, както винаги за пари, това ми звучи като "Царят дава, падарят - не дава", добре че , министърът на здравеопазването е интелигентен и съвестен човек.

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 711 Весело

  На докторите трябва да се забрани да участват в определяне на стойността на клинични пътеки.

  Ние сме пуснали вълка в кошарата, пък се чудим че не го е еня за болните агнета !

  До като няма доктор в затвора и да се разбие монопола на НЗОК, само мизерия и рекет ще има от лекарите.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мадлен":

  Ако тая твойта приятелка беше интелигетна и съвестна, щеше:

  1. Да осъзнае, че с поправките всъщност се гласува осигуряващите се. т.е. тези, които работят да плащат здравеопазването на неосигурените - т.е. тези, които чакат на помощи.
  И държа дебело да подчертая, че няма предвид ония 400 000 и горница хорица, които загубиха работата си препританието благодарение на интелегентните и съвестни колеги на тая женица, а едни други наши сънародници.

  2. Ако беше инетлигентна, щеше да събере 2+2 и да получи в отговор, че хората, които работят, масово ще започнат да не се осигуряват или да се осигуряват на минимума, за да могат да имат пари да заплатят своето лечение и на семейството си, тъй като сегашният СОЛИДАРЕН модел не позволява дори да се избира, дали аз мога да дам изкараните от МЕН пари на децата или родителите си, а ми ги взима насилствено за да финансира безотговорното отношение към здраве, размножаване и лекуващи лекари на хора, които категорично отказват да бъдат солидарни смен, един от хората, които ги издържат.

  3. Ако тая женица беше интелигентна, щеше да предвиди, че това, кето се опитват да направят, ще взриви и жалките останки от здравната система, защото съвсем скоро няма да остане НИКАКЪВ медицински персонал, срещу който да настройвате болните.
  4. Щепе да осъзнае горчивата истина, че е сложена на мястото което заема, само и единствено поради това, че някой друг е оценил интелектуалната ѝ инсуфициенция, компенсирана с болни амбиции, правещи я удобен послушник и бушон.
  Спрам дотук, защото мога да продължа списъка до края на оградата, до утре и до хоризонта.

  И всичко това, ако беше интелигентна.
  А а ако беше съвестна:
  1. Нямаше да си изгради кариерата на .... хм, определен вид отношения извън семейството.
  2. Нямаше да има очи да влезе в Народното събрание благодарение на тях.
  3.Нямаше да зе заема с дейности от които си няма хал хабер
  4. И нямаше да се съгласява с всичко това, защото то обрича хиляди хора на мъчителна смърт.
  P.S
  Стига с тоя глупав PR, че ме докарваш до бяло нажежаване. Не обиждай интелекта на пишещите във форума. Тия ги запази за чалга-електората, те ще ти повЕрват.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "ironhorse":

  Ми те и досега не са участвали.
  Затова клиничните пътеки са на стойностите, на които са.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 426 Гневно

  Това правителство освен да тегли майни - друго май не знае...„

  Още един мандат Симеон Дянков и всички трябва да се махаме оттук!

 9. 9 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Гневно

  ГРОБ били десни?!
  Кой плащал, кой не плащал - получават еднакво. Баси социализма
  Що да ви плащаме, бе?!
  Изобщо що ви търпим?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#4:"Мадлен"]добре че , министърът на здравеопазването е интелигентен и съвестен човек. [/quote]
  И откога ти е това чувство?

 11. 11 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 426 Гневно

  Нагли крадци! Добре че идват избори! Нямам думи колко са долни тези! По-зле от Живков!

 12. 12 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Какво може да се очаква от човек,които има две мозъчни гънки,просто за равновесие. Тези от ГЕРБ са все такива ЕНтелегенти.

 13. 13 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Здравната ни система не е осигурителна, а на принципа на данъците - всеки внася колкото се може по-малко и ползва толкова, колкото успее да отмъкне. Ако е осигурителна, всеки като внесе определено количество пари, на какви гарантирани услуги може да разчита. Затова здравеопазването ни ще продължава да бъда на това ниво - всеки сам да се оправя, когато се разболее.

 14. 14 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Весело

  [quote#4:"Мадлен"]добре че , министърът на здравеопазването е интелигентен и съвестен човек. [/quote] Коментара Ви ме развесели. Благодаря

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 15. 15 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Мая Манолова от БСП". Отново тази дама, явно по всяка тема е експерт.

 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "прехвърлянето на здравни осигуровки към бюджета на държавата е противоконституционно. "

  Така е, и предишния КС вече отсъди веднъж в този смисъл.

  Само че сега няма КС, и нищо не пречи на гроберасите пак да заграбят пари, да ги ползват колкото могат по-дълго, пък ако КС постанови да ги върнат - ще ги върнат. БЕЗ ЛИХВИ, и БЕЗ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ИЛИ КОМПЕНСАЦИЯ за невъзможността на касата да си свърши работата, докато парите и се харчат за зали и магистрали.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Гневно

  Парите,които плащаме за здраве потъват в бюджета и се превръщат в поръчки за магистрали и бонуси за наши хора.Надявам се следващите да потъсят сметка на ДЯнков и калинката

 18. 18 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1008 Любопитно

  Може би ще ви бъде интересно да видите резултатите от анкета по въпроса, започнала още преди година.
  Излиза, че даже пушачите които са ПРОТИВ пушенето на обществени места са повече от тези, които са ЗА, да не споменаваме за непушачите.
  И все пак имало разумни хора?

  http://www.capital.bg/interaktiv/anketi/?guid=2717

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK