Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си*

Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си*

© Цветелина Белутова, КапиталМоже да ви се стори, че се повтаряме. Но колкото изключително важно е кой ще бъде новият главен прокурор, толкова важна е и процедурата, с която той ще бъде избран на 20 декември. Тя ще е знак към обществото дали новият Висш съдебен съвет (ВСС) работи прозрачно и професионално или ще затвърди някои първи впечатления от дейността му, че много от решенията отново са взети предварително някъде другаде. Процедурата ще се следи и от Европейската комисия, която няколко пъти публично заяви, че ще наблюдава внимателно как се случва изборът и за този важен пост в държавата.


С последното си решение от днес ВСС остави вратичка за съмнения, че изборът на главен прокурор ще е задкулисен.


Без аргументи и с необясним инат членовете на ВСС не промениха спорните правила за избор на главен прокурор. За час и половина дебат, отложен от преди три седмици, не беше казано нищо ново. "За" интегрална бюлетина гласуваха 10 души, против - 12, а двама се въздържаха. От едната страна стояха част от членовете на съвета, които с недоумение задаваха въпросите "какво налага да се променя дългогодишна практика" и"защо искате да поставите под съмнение избора на нов главен прокурор". От другата страна, повтарян с различни перефрази беше отговорът "защото така е модерно".
Така в четвъртък, след като бъдат изслушани кандидатите (по азбучен ред), те ще бъдат гласувани по реда на постъпване на номинациите. Първи ще е председателят на Окръжния съд Пловдив Сотир Цацаров, след него е заместник-главният прокурор Галина Тонева, а последен ще е административният ръководител на специализираната прокуратура Борислав Сарафов. След първото гласуване всички членове на съвета ще знаят каква е подкрепата, която първият кандидат е получил.  Ако никой от тях не събере 17 гласа, двамата с най-висок резултат отиват на балотаж. Ако никой не събере 17 гласа и при това положение, ще се обяви нова процедура за избор на главен прокурор.


До извънредното заседание на съвета, два дни преди деня на избора, се стигна след като миналата седмица  поради отсъствие на някои от членовете му съветът отложи приемането на правилата.
Членовете на съвета не обсъдиха искането на един от кандидатите Сотир Цацаров да бъде променен реда, по които ще бъдат гласувани номинираните. Преди три седмици той поиска това да се случва не по реда на постъпване, както е записано в правилата, а чрез жребии "за да се избегнат съмненията за фаворизиран кандидат".


Трима членове на съвета – Камен Иванов, Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова, внесоха предложение наследникът на Борис Велчев да бъде избран с бюлетина.Това е и практиката на съвета откакто съществува – при повече от един кандидат винаги да се гласува с бюлетина. Те направиха това, след като три седмици очакваха становището на правната комисия към съвета по писмо на един от кандидатите Сотир Цацаров за промяна на правилата – да бъде различен реда, по който ще гласуват номинациите, за да се "избегнат съмненията за фаворизиран кандидат". Съветът така и не обсъди предложението.


Има няколко хипотези, които произтичат от факта, че няма да се гласува с бюлетини:


- членове на съвета да гласуват "за" всички кандидати, като така подадените гласове могат да излязат повече от самите членове на съвета;
- да има нарушаване на тайната на вота - някой да види как гласува колегата му;
- да не бъдат гласувани всички кандидати, а само този (тези), за които се съберат достатъчно гласове (необходими са 17 гласа).


Дефицит на чуваемост


Аргументът на вносителите на предложението е че при гласуване чрез електронната система "няма да има равнопоставеност" на номинираните.  Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев, който от началото обяснява юридическия смисъл на избора, попита дали електронната система е пригодена за гласуване за няколко кандидати едновременно. Отговор обаче нямаше.


Той заяви,че "ВСС не е служба за разследване на конспирации. Най-важното е че кандидатите се поставят в неравностойно положение. "Последователното гласуване на кандидатите с електронната система не може да се нарече избор от юридическа гледна точка. Избор означава еднократно и едновременно волево действие", обясни отново Лазар Груев.


Според Галина Карагьозова (преди съдия във Върховния административен съд, избрана от парламентарната квота) гласуването с бюлетини най-пълно гарантира правата на кандидатите, защото членовете на ВСС няма как да се влияят от вота за първия по ред кандидат. "Електронната система не пази тайната на вота, защото всеки може да види какво копче натиска съседът му. Досегашните състави на ВСС са отчели тези проблеми и са решили, че когато има повече от един кандидат, трябва да се гласува с бюлетини. Не е ясно какво наложи промяна в тези правила", коментира Карагьозова.


Яростно в защита на електронното гласува се хвърли бившият депутат от ГЕРБ Юлиана Колева, която е вносител на предложението номинираните да се гласуват по реда на постъпване на кандидатурите. По време на заседанието тя заяви, че системата е създадена за тайно гласуване. "Какъвто и начин на гласуване да възприемем, ако има злонамереност, винаги ще се намери начин за атакуване". Според нея едва ли някой от членовете на съвета ще си позволи да подкрепи двама кандидати. Тя дори предложи да се тества системата.


За Светла Петкова, бивша съдийка от Върховния административния съд, избрана също от парламента  промяната на правилата в последната минута може да опорочи избора. Освен това тя на практика обвини вносителите на идеята за бюлетина в ретроградно мислене, защото не приемат новите технологии. Парадоксалното е че Светла Петкова беше един от членовете, които миналата седмица гласува за отлагане на обсъжданията на промяна на правилата.


"Електронното гласуване вече беше оспорено и от медиите, и от международните партньори, дори в този съвет. Няма разумна причина в подкрепа на този вот, но защо тогава този начин на гласуване се налага с такава охота", попита Румен Георгиев (от квотата на следствието). Според него този избор ще мине, а в живота има много други избори. "Защо толкова се страхуваме от интегралната бюлетина", попита още Румен Георгиев. След той взе още веднъж думата, за да попита " защо искаме да поставим под съмнение избора, който предстои?" Според него това трябва да се обясни или "има заговор срещу тримата кандидати".


Калин Калпакчиев (съдебна квота) обърна внимание ВСС така и не е направил пълна техническа проверка дали електронната система гарантира тайната на вота. "Не чух нито един разумен аргумент в подкрепа на електронното гласуване. Ще завършва с една източна мъдрост на Конфуций*: "Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си".


Бюлетините позволяват манипулации


Бившият заместник на главния прокурор Камен Ситнилски се обърна към Юлиана Колева и я попита каква е причината да предложи промяна в реда, по който ще бъдат гласувани номинираните.
"Смятах, че това ще е начин кандидатурите да се изтеглят напред. И ето първата кандидатура беше много по-обсъждана от останалите и имаше много повече време за проверки", обясни Колева. Тя е един от вносителите на номинацията на Борислав Сарафов, която беше внесена няколко минути преди крайният срок за това.


Колева се обърка допълнително в опита да защити електронният вот. Според нея той ще е "тест" за съвета и "предизвикателство" пред членовете дали ще гласуват само по веднъж "за" кандидатите си. Няколко пъти преди това обаче тя повтори, че едва ли някой вярва, че някой ще гласува повече от един пъти. След това тя обясни, че не е подкрепила вотът с бюлетини, заради възможни "манипулации" на вота.


Впоследствие се оказа, че яростното отстояването на електронното гласуване било заради натиск от медиите. "В един момент в правната комисия на ВСС обсъждахме да гласуваме с бюлетини, но натискът гласуването да се проведе именно така стана твърде голям", каза Юлиана Колева. После уточни, че натискът бил нещо положително, "действал основно върху съзнанието на членовете на ВСС" и имал функцията на коректив.


За мен решението на ВСС за провеждането на избор на главен прокурор е необяснимо. Виждали ли сте някъде в света избор, при който гласуваш за единия кандидат, знаеш резултата, и тогава гласуваш за другия кандидат и накрая, знаейки за двамата, гласуваш за третия кандидат. Аз поне не съм виждал такъв". Това заяви председателят на ВКС Лазар Груев, малко след като ВСС отхвърли възможността за интегрална бюлетина.


"Гласуваме по вече приетите правила и се подчиняваме на колективния орган. Ако има недоволство, то е към нас, защото не сме успели да облечем аргументите си. Има известно разминаване в равнопоставеността на кандидатите. Първо ще гласуваме за Сотир Цацаров и ще се види какъв е резултатът", заяви след заседанието Галина Карагьозова. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 905 Неутрално

  По азбучен ред ще е изслушването , но първи е Сотир Цацаров ? Аз ли бъркам азбуката или буквите "Г" и "Б" са преди "С" ?

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Циркът продължава.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Попита Крум аварските пленници: „От какво мислите, че загина архонтът ви и всичкият народ?
  И те отговорили: „О това, че се умножиха взаимните обвинения, загинаха по-храбрите и по-умните;
  после несправедливите и крадците станаха съучастници със съдиите;
  после от пиянството, защото като се умножи виното, всички станаха пияници;
  после от подкупничеството;
  после – от търговията, защото всички като станаха търговци, взаимно се мамеха И НАИСТИНА, ПОГИБЕЛ ПРОИЗЛЕЗЕ ОТ ТОВА.

 4. 4 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  [quote#2:"ПАВЛА"]Циркът продължава.[/quote]

  Циркът свърши. По това как са решили да проведат избора (без равнопоставеност на кандидатите), вече е ясно и разположението на силите. Честит ви Цацаров. Цецко да почерпи.

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 663 Весело

  Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си...
  ---------------------------------
  Да признаеш за своите недостатъци, когато те упрекват – това е скромност; да ги разкриеш пред приятели – това е простодушие и доверчивост, а да ги показваш пред всички – това е горделивост...

  Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове...

  Конфуций, нали?

  Той и за Управниците е написал доста, няма ли цитат от там?

 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "zg":
  [quote#4:"zg"]Циркът свърши.[/quote]
  В държавата на калинките циркът никога не свършва.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Лора, права Сте в сататията си, за това винаги Ви подкрепям понеже Вие сте журналист, следящ / не пиша следващ нарочно / действията на Съдебната система и се радвам, че толкова откровенно ни ги представяте.
  Само напред и нагоре Ви пожелавам.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#1] от "niceprson":

  По реда на подаването........който пръв подал..... с него щели да почнат!

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  "вратичка за съмнения, че изборът на главен прокурор ще е задкулисен" - никаква вратичка, а ПЕРДЕ спуснато от "шивачи", които така тропосват всичко, че с каквито и конци да шият след това, нито за ЕК, нито за НАС ще ни е по мярка. Тенденциите в ТЯХНАТА модна линия са далече от свободата, която не допуска СТРАХ. Наистина ЗАЩО ги е страх от БЮЛЕТИНА?!?

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 10. 10 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 414 Весело

  По-добре масов цирк отколкото камерен концерт! Със сигурност е от полза на демокрацията.

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Изборът на главен прокурор е предрешен с политически пазарлъци.

 12. 12 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  [quote#6:"ПАВЛА"]В държавата на калинките циркът никога не свършва.[/quote]

  Съгласен. Е, поне това представление. Предстоят още, да

 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  "...За Светла Петкова, бивша съдийка от Върховния административния съд, избрана също от парламента промяната на правилата в последната минута може да опорочи избора..."
  Защо "може" да бъде опорочен?
  Изборът вече е опорочен. Преди да се е състоял. Кой нарича използването на белязани карти игра? Никой. Защото такава ситуация се нарича измама. Хей, това е ВСС. Къде сме тръгнали да упрекваме съдиите, след като "шапката" им се състои от подлоги?!

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Не чух нито един разумен аргумент в подкрепа на електронното гласуване. Ще завършва с една източна мъдрост на Конфуций*: "Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си".
  Калин Калпакчиев, "По-добре да запалиш мъничка свещичка, отколкото да проклинаш мрака. Благородният човек предявява претенции към себе си, обикновеният – към другите. В държавата, където има ред, бъди смел в действията си и в думите си. В държавата, където няма ред, бъди смел в действията си и предпазлив в думите си. В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни. Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Три пътя има човек към познанието: път на размисъла - той е най-благородният, път на подражанието - той е най-лесният, път на личния опит - най-тежкият път. Не се стремя да узная отговорите, стремя се да разбера въпросите."
  Конфуций (551 - 479 пр. Хр.) е древнокитайски мислител и философ, чието учение се опира на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на хората и да бъдат за пример.

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#7:
  ]Лора, права Сте в сататията си, за това винаги Ви подкрепям понеже Вие сте журналист, следящ / не пиша следващ нарочно / действията на Съдебната система и се радвам, че толкова откровенно ни ги представяте.
  Само напред и нагоре Ви пожелавам.[/quote]
  "Танасе", колан против болки в кръста и наколенки, не решават проблемите!

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Щях даДо коментар [#14] от "latcho59":
  Лачо, като юриста на Форума малко ме мъчи приказката Ти ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2649 Разстроено

  "Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си"

  Писна ми от словоблудство! Хората губят свободата си, когато започнат да рецитират думите, дори и те да имат смисъл! Ккогато започнат да рецитират безсмислени думи, те вече губят разсъдъка си!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 594 Неутрално

  а какво очаквате - някой, който не се казва Б. Борисов(капитан, генерал-лейтенант, кмет, премиер, мутра, охранителен бос, производител на цигари и др.) да определи, кой ще бъде главен прокурор, че утре, когато, не дай Боже, загуби изборите(да се свети името Му на майка), избраният от някакви самозабравили се юристчета (ВСС се състои от 25 членове, юристи с високи професионални и нравствени качества, с най-малко 15 години юридически стаж. От този състав на съвета, членове по право са председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и Главният прокурор, назначени с указ на президента на републиката. Единадесет от членовете на съвета се избират от Народното събрание,а останалите единадесет – от органите на съдебната власт. Мандатът на изборните членове на ВСС е пет годишен, като същите не могат да бъдат преизбирани за два последователни мантата. Към ВСС се създават постоянно действащи и временни комисии, които подпомагат неговата дейност. Висшият съдебен съвет се подпомага от администрация, която се ръководи от главен секретар.) да го набута като приятеля му от едно време - помачето Ал. Петров в ареста и да му опъват пожарникарския з...к.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 20. 20 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Калин Калпакчиев: С тази система на гласуване може да няма избор на главен прокурор. По-подробно : http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1682192

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#16:"Танас"]Лачо, като юриста на Форума малко ме мъчи приказката Ти ? [/quote]

  "Танасе", какво и къде точно те мъчи? Болката в кръста ли е или в коленете? Изградиш ли мускулите около кръста, ще изчезне и болката.Това е защото мускулите отнемат напрежението от гръбнака. Доста често, когато човек има болки в коленете приема, че причината е в самото коляно!Няма съмнение, че болката в коляното е от тези, които със сигурност не бива да бъдат пренебрегвани.

 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си*

  Това е така, но само когато свободата е свобода на думи. Процедурата е много важен елемент в правото. Приема се, че ако е нарушена процедурата, самата правна норма не може да се осъществи по предвидения от закона начин. Правото, както всяка една изкуствено създадена логична система, може да действа адекватно, само при идеални условия. За съжаление, историята досега не е дала такава възможност на "правото". Затова, то най-често прибягва до своя антипод, силата. Силата е право и правото без сила е импотентно. Правото не е "безплатния обед", който ще нахрани народите със справедливост, ако те нямат силата, да се "самопоканят" на купона. И докато не го направят, ще продължават да гледат отстрани, както са го привили хилядолетия.

  /не се чете/
 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Любопитно


  [quote#17:"Дон Кихот"]Писна ми от словоблудство! Хората губят свободата си, когато започнат да рецитират думите, дори и те да имат смисъл! [/quote]
  Защо не ти четат постовете ли, "Дон Кихот"? Защото демагогията, празнословието и опростачването не са за четене!

 24. 24 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "как се случва изборът" изборът не се случва, на български изборът се произвежда.
  "остави вратичка за съмнения" няма "вратичка за съмнения,
  на български се казва "даде повод за съмнения".
  "Дефицит на чуваемост" една от най-големите глупости, която мож да се каже на български

 25. 25 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално
 26. 26 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#14:"latcho59"]Конфуций (551 - 479 пр. Хр.) е древнокитайски мислител и философ, чието учение се опира на личната нравственост и на схващането, че управниците трябва да служат на хората и да бъдат за пример. [/quote] Имаме засега само една партия и нейния лидер, Атака и Волен Сидеров, които отговарят на учението на Конфуций, но комуноидите ги оплюват, а народът вярва на комуноидите, защото няма друга информация, медиите са комуноидни. Как тогава да следваме мъдрото учение на Конфуций?

 27. 27 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Цирк, цирк, ама тъжен цирк, смях през сълзи. Поредният цирк, който ще има последствия години наред, поне 7, ако вземем предвид мандата на главния обвинител на държавата. Окопаването на властта продължава , войната за цялата власт във всички власти, водена с всички средства, вече взима невиждани размери. От главен прокурор до чистачката и шофьора - всички трябва да са наши, послушковци, роднини, милиционери и най-вече - некадърници. Останалите са сизифовци.

 28. 28 Профил на glagoli
  glagoli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Може да се гласува електронно, но еднократно, като посочиш една от трите възможности. Що за дебилизъм да се гласува електронно 3 пъти ????

  Предлагам "Дневник" да изпрати по-горните коментари на ВСС, ей така, за информация. Да узнаят какво хората си мислят за тях и че народът е загубил всякакво доверие в съдебната система.

 29. 29 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Аз съм за Цацаров. Все пак той е единствения, за който Българския хелзинкски комитет си е направил да подаде отрицателно становище, а БХК щом иска нещо, значи непременно ще е за наше добро ако искаме точно обратното.

 30. 30 Профил на man4o67421
  man4o67421
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Свободата е знаково човешко право. Правото на свободна икономическа активност също. Подкрепете малкия бизнес! Моля подкрепете тази новостартираща компания в областта на професионалното почистване.

  www.proclean-bg.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK