Световната банка ще провери фонда за наука

Сергей Игнатов даде изявление по време на образователната комисия в парламента

© Георги Кожухаров

Сергей Игнатов даде изявление по време на образователната комисия в парламентаВ началото на 2013 година ще се разработи нов правилник за участие в конкурсите по фонд "Научни изследвания. Смяната на правилника ще означава и пълна смяна на ръководството на фонда, както и необходимост от промени в закона.  


Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов пред ресорната комисия във връзка с дейността на Фонд "Научни изследвания". Изслушването трябваше да се състои миналата седмица, но беше отменено заради гласуването на Изборния кодекс в пленарна зала.


За уволнения в момента обаче няма основания, категоричен беше Игнатов. "Ако някой краде и това бъде установено, той ще бъде уволнен". Досега обаче не са уловени нередности, поясни той. Проверките обаче още текат и предстоят нови. 
Игнатов повтори новините, които обяви по-рано днес след среща с министър-председателя Бойко Борисов и представители на протестиращите учени. Той съобщи, цитиран от "Дарик", че инспекторатът към Министерския съвет ще направи проверка на работата във Фонда за научни изследвания, а работна група на Световната банка ще провери допълнително конкурсната процедура за тази година. Проверката трябва да бъде готова до Коледа.


Бюджетът на фонда е около 46 млн. лева за тази година, от които 14 млн. лева са за конкурсната сесия. Останалите средства са за разплащане на стари договори, каза още просветният министър. "През 2011 г. имаше конкурси за млади учени за 5 млн. лева, през 2010 г. има 8,5 млн. за държавни висши училища. През всичките тези години ние абсолютно равномерно сме разплащали задълженията си за сесиите за 2008 – 2009 г.", допълни Игнатов.


За недоволните от тазгодишното разпределение на средствата за наука, Игнатов коментира: "Има заделени още 2 млн. лева във фонда за ощетените. Ако се установи, че са ощетени и че е трябвало да получат финансиране, те ще бъдат финансирани".


Откакто тече процедурата - от 10 декември - учените са направили вече над 240 възражения и са заявили желание да прегледат около 460 рецензии. Кандидатурите на тези, които обжалват първоначалното решение, ще получат нова оценка от нови рецензенти в срок от 30 до 40 дни след като подадат възражението си официално, обясни шефът на научния фонд Христо Петров по време на изслушването в парламентарната комисия.


"Създавате непреодолимо усещане, че цялостната конкурсна процедура е опорочена и е проведена в нарушение и на закона и на правилника по който работи фонда. Персоналната отговорност е повече от ясна и не знам какво още чака министъра", заяви пък Лютви Местан от ДПС. Той повтори обвиненията си към просветния министър, че условията в конкурса са непрозрачни и че в дейностите на фонда личи системно неспазване на определени текстове от регламента за отпускането на средства за наука.  


Към обвиненията се присъедини и Веселин Методиев от ДСБ, който заяви, че "администрацията не направи достатъчно, за да разсее съмненията" около тазгодишния конкурс за проекти. Опозиционните депутати се обединиха около твърдението, че просветното министерство, министърът и ръководството на фонда не успяват да отговорят на най-важните въпроси, свързани с избора на проектите.   


Местан поиска всички проекти в тазгодишния конкурс да бъдат оценени с международна експертиза. "Нуждаем се от убедителни аргументи, че проектите са класирани по своите научни стойности", аргументира се той.


До гласуване на предложението обаче така и не се стигна. Причината е, че след 5-минутната почивка на втория час, депутатите от ГЕРБ не се върнаха в залата и заседанието беше прекратено заради липса на кворум. 


Председателят на образователната комисия Огнян Стоичков също възнамеряваше да внесе предложение - да се сформира работна група вътре в комисията, която да следи и да докладва за резултатите от проверките. "Основната задача на тази група ще е да следи спазени ли са закона и финансовата рамка и тя ще има успех, защото както видяхме част от въпросите ни въобще не получиха отговори", коментира Стоичков.


По време на изслушването той цитира списъка от одобрени фирми за разработване на научни проекти. По думите на депутата от "Атака" има поне пет или шест фирми в списъка, които "в предмета им на дейност не се споменава наука", а това изискване е вписано в регламента от 2008 г. "Как една фирма за бръснарски услуги може да се произнася за насилието в нашето общество?", попита той. 


Директорът на научния фонд Христо Петров не успя да отговори. Той поиска време, за да направят справка за конкретната фирма и заяви, че "и аз съм изумен как сме допуснали това нещо". 


До изслушването на просветния министър и на ръководството на фонд "Научни изследвания" се стигна с ожесточаването на скандала около средствата за наука. Учени излязоха на протести на два пъти срещу "беззаконието във фонда". Президентът Росен Плевнелиев също призова Игнатов да даде обяснение за случващото се. Междувременно опозицията внесе предложение да се създаде временна анкетна комисия, която да разследва случая, но то беше отхвърлено. Миналата седмица стана ясно, че с казуса ще се заеме и комисията "Антимафия", като планира да изиска документи от всички институции за процедурата с конкурсите във фонда. 

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Тъкмо се зарадвах , че са му прекратили Министерстването.. пък то било само изслушването...

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Досегашните проверките обаче не са уловили нередности, поясни той. "

  ДЕБИЛ или КРЕТЕН !! или просто НБУ-ски египтолог?
  ДЕБИЛ или КРЕТЕН !! или просто НБУ-ски египтолог?
  ДЕБИЛ или КРЕТЕН !! или просто НБУ-ски египтолог?
  ДЕБИЛ или КРЕТЕН !! или просто НБУ-ски египтолог?

 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2015 Весело

  "Ако някой краде и това бъде установено, той ще бъде уволнен" - в някоя друга държава, в някой друг РЕЖИМ...

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Депутатите от ГЕРБ прекратиха,
  излязоха и в една кръчма се напиха!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Весело

  Начи разбираш ли ти въобще един вид не било компютри ми най ми било компоти... Я ва Игнатув, я ни разпрай ко ва стресираа и ва уплашия от Световната банкя ? Рекли са че ни мой тей напрао се краде ли ко ва напрайха ?
  Излазя спуред твойте умувания и излияния, че на секо приемване на законь трее сменяме пърлъмента бе Щото значи се сменял правилника начи и старото ръководство начи по нов праилник не мой да действа начи излазя изеднъжка начи
  И на кой ги разпраяш тия ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 6. 6 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#2] от "bestbuy":Толкова е просто ! Министър ще е още 6-7 месеца. После трябва да си търси работа . Къде , къде , пак в НБУ , при Рангел Гюров.
  Последният ,чувам, че е има проект прогнозиране на земетресения. Свършил или продължава , не зная.Но този проект може да глътне безкрайно време и пари , а резултатът ще е нула. Световни сеизмологични институти работят със подобен успех. Да ги изброим : САЩ , Япония , Чили , Китай, Гърция , Италия и т.н. 7. 7 Профил на science123
  science123
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Министърът не престава да пее, че нямало нарушения, но
  нормативните документи са достъпни на сайта на ФНИ - www.bulfund.com. Нека ги прочетем:
  Нарушение има на Чл 2 ал 1 от ЗННИ - там се казва, че "се насърчава научноизследователската дейност с доказана значимост и международно признание"... "и международно признание"
  После следват чл. 25, и чл. 15 ал. 2, където не присъства оценка на административно съответствие, а строго са указани критерии и начини на оценяване.
  Стигаме и до Чл 8 ал 2 от Правилник на фонд научни изследвания, където увисва Гюров като нехабилитиран;
  Откриваме и Чл 12 ал 2 и 4 от правилника, където нещата се връщат при чл. 25, и чл. 15 от ЗННИ и отиват към Чл 31 ал 1 от правилника (чуждестранните рецензенти), мнаваме и през 27(1), пак там (срок за приключване на конкурса и подаване на протоколите на ВНЕК до управителя на фонда).
  Чл 19 от правилника и цялото му прилагане към конкурсната сесия 2012, са пък обект на дисертация по право.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3122 Любопитно

  Надявам се да проверят и "дискурса на бельото"

 9. 9 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Сергей Игнатов определено е сред министрите-гьонсурати. Тъпото копеле не иска да докладва?!? Що за дебил излезе този човек бе - като харчиш държавна пара ще ходиш гол пред публиката и ще се обясняваш за всяка дъвка бе!
  И после се чудят защо след първия мандат отиват у лево и ги почва прокуратурата. То е "един абсолютен престъпник", то чудеса. И тоя ще се откупва в СРП ми се струва. Само да мисли ако вземат да изберат некой главен прокурор дето не му се бърка из л@йната, не зам, да не гепи джакпота! Тамън двама хърватски вицета и един премиер удариха на "ефективна", в румънско тоже. А народа иска кръв и все някой щя му я даде, та трябва да мисли, ама откъде да му хрумне, нали сега се е захванал на бога за хурката и мисли че вечно. Не е вечно пич, до време е и ще те разтакават като сборянска мечка, да знаеш. И ще връщаш ресто яко - било то по магистратските джебета или кеш у хазната, гяволи много в тая територия! Леле, като си повЕрват, та заприличат на маймуни.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1541 Весело

  Номерата на чичо Пенчо минават.
  Ама само у нас.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#6] от "ahasver":

  [quote#6:"ahasver"]Министър ще е още 6-7 месеца. После трябва да си търси работа .[/quote]

  Нали помниш "един абсолютен престъпник"? Такава работа ще му намерят, че ще вие на умряло. Виж сега, народа е малко изнервен от глад и иска меле, та ако Тиквоний не устиска за втори мандат, смятай че тълпата ще си поиска сеира. И кой, кой? Я, тука един маймун за резил - ето ти го. Ама и прокурорите знаят да смятат и си искат тяхното, така че този сам се вкарва в приключения. А лакомията е лошо нещо, все усложнения. Този ми е фаворит, заедно с Миро Мръвката и гения Цв., не знам на кой да заложа, ама все един ще гръмне като тапа от прокиснало вино. Помни ми думата, всяка простотия има край. И последния пере пешкира на всички кържовци, да видим на кой ще са му слаби ангелите .... Пък анголския професор да не последва Марковска и Гугушева, та вместо бели пари за черни дни, да вземе да изтегли късата клечка Младите в БАН не са като едновремешните тулупи, ще го захапат здраво ми се чини. Ма какво лошо - бой през муцуната, като не вдява с добро ...

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 12. 12 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 462 Весело

  Едни мошеници и крадци ще проверяват други такива !!!!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 13. 13 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Обикновен Герберизъм. 14. 14 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Милиционерите и мутрите не разбират от наука и затова попаднаха в капан. Плоските номера на Бойко - да подхвърли 2 млн. лева на най-недоволните няма да минат.
  Проблемът се задълбочава. Депутатите от ГЕРБ бяха толкова учудени от неадекватното поведение на Игнатов и Петров, че прекъснаха дебатите. Сега ги прекъснахте, а след 6 месеца?
  Дори няма да чакаме толкова. Европейската реакция е неминиума. Ех, Бойко - при теб само калинки. Ти си ги назначавал. Ти ще им сърбаш попарата.

  Миша
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Световната банкЯ ще провери фонда за наука...и ще установи, че Фсичко си е наред...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 18. 18 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Ако някой краде, и това бъде установено..."

  Ами много ясно, че това няма да бъде установено. Нагла сган!

  Абе толкова ли няма 50 нормални човека в тая държава, които да я ръководят?!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 19. 19 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Учителите с указание да фалшифицират оценките от олимпиадата

  Автор: Александра Маркарян Публикувана на 19 декември 2012 в 15:55

  Пълна бъркотия сътвориха просветни чиновници след гафа на столичния инспекторат по образованието (РИО) на олимпиадата по математика за осмокласниците. На общинския кръг на състезанието, проведено на 16 декември, от РИО бе дадено грешно условие на задача и до края на изпита грешката не бе поправена. Училищата дори не бяха уведомени, въпреки че по време на изпита учители са сигнализирали за грешката и инспекторка от РИО е казала, че знае за нея.
  На практика “новото” условие превърна задачата в нерешима.
  Нов общински кръг на състезанието няма да бъде проведен, а учителите ще бъдат длъжни да оценяват работите на децата не според грешното, а според даденото им ден след олимпиадата вярно условие. Получихме такива указания, каза за OFFNews учителка от София.
  Проверителите в София са получили още едно, също странно указание – да пишат максималния брой точки (7 т.) на останалите две задачи, дадени на олимпиадата, независимо как са се справили с тях.
  Така, с това псевдооценяване, от РИО се опитват да прикрият направения от тях гаф.
  В първия работен ден след олимпиадата – 17 декември, OFFNews изпрати запитване до Министерството на образованието, младежта и науката, на чието подчинение е Регионалния инспекторат по образованието.
  Попитахме кой е изготвил задачите, дали след те са били проверени, дали общинският кръг ще се проведе отново, защо училищата не са били уведомени за грешката при положение, че в РИО-София са знаели за нея.
  Вече трети ден от Министерството на образованието, младежта и науката мълчат по темата въпреки въпросите, изпратени от OFFNews. Днес, в телефонен разговор с пресцентър, репортер на медията с удивление разбра, че проблемът с гафа на РИО бил само на РИО, а МОМН нямало отношение.

 20. 20 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 772 Неутрално  Грешна задача на олимпиадата по математика в София

  Автор: Александра Маркарян Публикувана на 17 декември 2012 в 14:51

  Грешно условие на задача на олимпиадата по математика е на път да дисквалифицира осмокласниците, явили се на състезанието в София. Въпреки че в инспектората по образование в София са знаели за грешката, не са уведомили училищата, нито са им изпратили новото условие.
  Сигнал за нередностите по време на състезанието, провело се в събота, подаде учител по математика от столицата.
  Формулировката е гласяла:
  „Точките M,N и, P са средите съответно на страните АС, АВ и ВС на триъгълник АВС. Медианата CN пресича отсечката МР в точка D, а ВР – в точка F.“
  За да може да се реши задачата, в условието е трябвало да пише, че точка Р е от АС, а точка М – от ВС.
  „30 минути след началото на изпита едно дете дойде и ми каза. Веднага се обадихме на РИО. Те вече бяха в течение, но никой не беше уведомил училищата“, разказа възмутеният преподавател.
  На практика оценката от една задача може да определи дали даден ученик ще мине на по-горния, областен кръг на олимпиадата по математика. Всяка от трите задачи (с две, с едно и с три подусловия) носи по 7 точки. Дори и на втора и трета задача ученикът да е получил максимумът от по 7 точки, ще има общ сбор 14 точки. За минаване в следващия кръг обаче са необходими минимум 16 точки.
  На общинско ниво учениците не решават едни и същи задачи, т.е. явилите се на олимпиада в София и получили грешно формулирана задача ще се конкурират с ученици например от Варна, Бургас, Добрич, получили 3 решими задачи, което предполага и реално измерващ знанията им по-висок резултат.
  Проблем за децата тази година е бил и фактът, че не всички задачи са били съобразени с преподаваното в училище – имаше неща, които не се преподават в часовете за задължителна подготовка, а само в профилираните паралелки, коментираха учители. Проблем се оказали и сигналите за бомби в различни училища – заради отлагането на часовете още не бяхме стигнали до материала, включен в олимпиадата, разказа момиче от София.
  OFFNews изпрати запитване до МОМН относно олимпиадата в София. Попитахме кой е формулирал задачите, имало ли е последваща проверка и как осмокласниците от София ще бъдат оценявани.
  Отговор все още нямаме. 21. 21 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#20] от "helleborn_2":

  Като не могат с друго, ще се опитат да ни смачкат с измама...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 22. 22 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Гневно

  Как една фирма за бръснарски услуги може да се произнася за насилието в нашето общество?", попита той.

  Директорът на научния фонд Христо Петров не успя да отговори. Той поиска време, за да направят справка за конкретната фирма и заяви, че "и аз съм изумен как сме допуснали това нещо".
  Нямат край герберастката наглост и кражби.Тия задминаха Тройката убедително.Крадат по много и отвсякъде и не дават нищо.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 23. 23 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "misho73":

  И шефа на фонда и министъра и всички които (под крилото му) са се облажили незаконно да се отстранят и върнат псредствата с подобаваща лихва!
  Истинската ни наука е на полугладно съществуване. Младите хора, все по необразовани поради скъпостуващо образование!
  Какво бъдеще ни очаква, когато такива като министър Игнатов
  вместо строго да контролира парите за научна дейност, допуска те да бъдат разхищавани?  yustal


  yustal
 24. 24 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Световната банка - добре, но прокуратурата кога?

  "Да, България"
 25. 25 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 772 Неутрално

  ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ ЩЕ СЕ “ИЗДЪНИ”
  През 2013 - емитиране на още дълг и увеличаване на данъците

  19 декември 2012 11:20 | Искрен Пенчев
  От началото на годината, до края на месец октомври (забележете – само 10 месеца), вътрешният държавен дълг у нас е нараснал с 10%. Иначе казано – през всеки от тези 10 изминали месеца, държавата е задлъжнявала с един допълнителен процент към обществото. Интересно как (но също така и незнайно как), някой е успял да ни приспи с погрешното разбиране, че страната ни няма никакви проблеми с дълга си. Истината обаче е, че ако продължаваме в същия дух, само след няколко години ще започнем да „миришем“ на гръцко – икономиката ни и сега е тотално не конкурентоспособна, бюджетните ни дефицити са вече устойчиво явление, а тежестта на дълга нараства с всяка изминала година.
  Ниската икономическа активност и занижените бюджетни приходи са неутрализирани до сега от правителството чрез натрупания преди това фискален резерв. Впрочем, това именно е и целта на излишъка. Крайният резултат от това упражнение беше, че през изминалите три години не се налагаше правителството да емитира значителен дълг и/или да повишава данъците. Някак си, навлязохме в кризата без това да се усети от „птичи поглед“. Но фискалния резерв свърши.

  Източник: Министерство на финансите
  Нека цифрата от 6.3 милиарда лева по сметки на БНБ в края на октомври не ви обърква. Още в началото на следващата година, фискалният резерв ще се „продъни“, тъй като имаме да си плащаме вноска по външен дълг (брейди облигациите), в размер на 1.6 милиарда лева. Минималният праг, който е заложен за резерва за 2013 г. е 4.5 милиарда. Е, като извадим от текущата сметка, бъдещото плащане на дълг (6.3 – 1.6 = 4.7 млрд. лв.), се оказва, че още в началото на следващата година фискалният резерв ще доближи екзистенц минимума си. Да не забравяме, че правителството използва средствата там и за разплащане по големите инфраструктурни проекти. С две думи – още в началото на 2013 г. можем да забравим за възможността да покриваме дълг със събрани в миналото резерви.
  Проблемът обаче не свършва до тук. Той сега започва.
  Ако до 2012 г. правителството използваше резерва за плащане на дълг, то през 2013 (а вероятно и в следващите години) тази опция няма да съществува. Въпреки това обаче, бюджет 2013 г. е също със заложен дефицит, в размер на 1.1 милиарда (ако не се окаже и по-голям, за което има достатъчно предпоставки). Дефицитът за 2013 г. означава още дълг. Доколкото става ясно от данните на Министерството на финансите, правителството планира увеличаването на вътрешния държавен дълг през следващата година с 1.2 милиарда лева. Как ще се връща този дълг, като резерв вече няма да има? А и растеж не се вижда на хоризонта.
  Българската икономика има много тежки проблеми, свързани с конкурентоспособността, заетостта и неефективния публичен сектор. Страната ни се нуждае спешно от балансиран бюджет и съкращаване на разходите.
  Какво би могло да се случи в противен случай (т.е ако продължаваме тенденцията от последните 3 години)?
  Бързо нарастване на дълга, последвано от повишаване на лихвите, последвано от още по-голямо нарастване на тежестта на дълга. Тъй като правителството ни няма опцията да печата пари (и слава Богу), остават две възможности за справянето с проблема – емитирането на още дълг, за да се погаси вноска по предишен такъв (което е известно като Понзи схема и индивидите, които използват такава практика се преследват от закона. Правителствата обаче, незнайно защо са решили, че за тях закони няма), или увеличаване на данъците, за да се акумулират необходимите средства за погасяване на дълга.

  Искрен Пенчев e индивидуален инвеститор. Макроикономист
  И тъй като това е добре известно в министерството на финансите, очевидно правителството е решило да се увеличава вътрешния дълг, за да може после, когато се повишат данъците, средствата да остават у гражданите на България, а не в чуждестранни кредитори.
  Всичко това обаче не е необходимо. И не беше необходимо. Единственото нещо, което трябва (и трябваше) да се направи е да се балансира бюджета, предхождайки съкращаване на разходите и реформи в „болните“ публични сектори (здравеопазване, социални дейности, транспорт, администрация). Но за това е нужно истинско държавническо съзнание и поведение. Нещо, което, за съжаление е дефицит у нас след 2002 г. Добрата новина е, че все още не е твърде късно.  http://argumenti-bg.com/21628/fiskarniyat-rezerv-shte-se-izdani/ 26. 26 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#11:"misho73"]Младите в БАН не са като едновремешните тулупи, ще го захапат здраво ми се чини.[/quote]
  Обърнете внимание на новоизбраното ръководство на БАН !/Вчера Н.Милошев е избран за зам.председател на БАН.
  Цитат ( в-к Сега) от доклад до Изборната комисия:
  "На 15.10.2012 г. ние избрахме професорите и дфн Николай Милошев и Димчо Солаков от НИГГГ-БАН за нови член кореспонденти по науки за Земята. ЕК комисия ги представи със съответно 126 и 130 общ брой научни публикации и с над 1000 и 259 цитати. Аз познавам и двамата кандидати лично и трябва да ви кажа, че особено броят на цитатите на Н.Милошев силно ме смути. Н. Милошев защити докторска дисертация през 2009 г. с 52 цитата, стана професор през 2011 г. с 63 цитата и аз намирам за странно, чe през 2012 г. да има вече над 1000 цитата. Всички знаем, че в on-line ресурсите на Централната библиотека на БАН са включени научните търсачки SCOPUS и ISI Web of Knowledge, не само за да се осигури on-line достъп до много научни списания, но и за да се търсят цитати. Тези търсачки, широко приети в Европа като задължителни за доказуема наука, вече се използват и у нас за проверяване на научното присъствие на учените чрез броя на научните им публикации отразени там, цитатите (без автоцитати) и широко приетия h-индекс като комплексна характеристика за научната продуктивност и ефективност на автора.
  Сега искам да ви представя сравнение между декларираната от авторите и съответно представена от ЕК наука изразена чрез брой научни публикации и цитати и тази която се намира в ISI Web of Knowledge. Използвах тази търсачка, т.к. там са отделени цитатите без автоцитати. Копие на резултатите са представени в Приложение към този доклад. И така: Николай Милошев е разпознаваем с 33 статии, 11 цитата, а комплексната му оценка изразена чрез h-индекса е 3; Димчо Солаков има съответно 16 статии, 24 цитата и h-индекс също 3. Колеги, разбира се, известно различие в цифрите е нормално да се забелязва, но разлики от един и даже два порядъка са невъзможни."

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 27. 27 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#13:"helleborn_2"]

  Обикновен Герберизъм. [/quote]
  Глупости.... - При БСП и ДПС бе 10 пъти по-зле..

  Просто политическите ла.на са навсякъде - те и цвета си менят в зависимост с какво ги полееш..

 28. 28 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#3:"А БЪ В"]"Ако някой краде и това бъде установено, той ще бъде уволнен" - в някоя друга държава, в някой друг РЕЖИМ...[/quote]
  значи прилапваш,опоскваш като наглец и неграмотник(в съответната област) няколко милиона и следва великото наказание- уволнение?! и дотам?! Уволняват те и ти дават заслужена почивка-за да се радваш на милиончетата,а?! При такива 'случаи" ,които са навсякъде в татковината,трябва да следва ясно какво,а за уволнение въобще не трябва да идва реч-то трябва да се подразбира,но да е само началото на НАКАЗАНИЯТА!!

 29. 29 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#22:"Трактор , Тиква и Каба гайди"]Нямат край герберастката наглост и кражби.Тия задминаха Тройката убедително.Крадат по много и отвсякъде и не дават нищо.[/quote]
  само това да не значи че Тройката вече ви се струва по-готини от тия,и че са-винаги се гнуся от този израз - ПО-МАЛКОТО ЗЛО?! За мен си крадат хората според възможностите,на максимум,просто ония го правят по техен тертип,а тия - по друг! КРАЖБАТА в България си е налице и при тия и при ония!Погледенете стандарта не на живот,ана умиране и съсипия в България,поне едното съотношение "заплати-пенсии-цени" за да се знае че отдавна сме там,т.е.ТУК,под кривата изгнила круша! Това е, у властта висша в БГ се влиза за да напълниш касите лични и партийни с пачки,и не пачки от нещо изработено,а просто от КРАЖБА и РЕКЕТ! КОЙ ЩЕ ГО СПРЕ И ПРОМЕНИ ТОВА??? даже и да има някой,да се яви-къде са ГАРАНЦИИТЕ че ще го спре,а и ..ЩЕ РЕВИЗИРА ПОЛИТМУЦУНИТЕ И ДЕЛАТА ИМ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20Г. В БЪЛГАРИЯ?! И ЩЕ ВЪРНЕ МИЛИАРДИТЕ,ЩЕ ГИ ОСЪДИ?? АКО НЕ ВСИЧКИ МИЛИАРДИ,ТО ПОНЕ ТИЯ КОИТО СА ВЪЗМОЖНИ ЗА ВРЪЩАНЕ?! НЯМА КАК ДА СТАНЕ,ГАНЧО ЩЕ СИ ГЛАСУВА ЗА ИЗВЕСТНИТЕ МУЦУНИ И БАНДИТЕ ИМ,ЗНАЕ СЕ- БКП И НЕЙНИТЕ НЯКОЛКО ПРОИЗВОДНИ НА НЕБОСКЛОНА! АМА ПОНЕ ПЪЛЕН БОЙКОТ ГАНЧО ДА ИМ СПРЕТНЕШЕ,ВКЛ.ИЗБОРЕН ТАКЪВ,АМА НЕ РАЗУМЯВА....СЛАБ,ОПОСКАН,ПРОПАДНАЛ НАРОД! ЕДИСНТВЕНОТО СЪЩЕСТВЕНО Е ИЗМИТАНЕТО ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА..ТОВА ПОНЕ ГАНЧО ГО ПРАВИ!!

 30. 30 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Разстроено

  До коментар [#29] от "triton123":

  +++++ нищо ниво и нищо добро за напред... само "блажени са веруищите"...

 31. 31 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Окъде накъде световната банка ще се занимава с това? Тя няма необходимите компетенции. Това не е работа за счетоводители!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 32. 32 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 442 Любопитно

  "Президентът Росен Плевнелиев също призова Игнатов да даде обяснение за случващото се."-само това ли направи Плевнелиев по случая??? Не мога да повярвам. Оказва се, че Цветанов беше прав в изказването си-функцията на президента е само протоколна.

 33. 33 Профил на krokodilat
  krokodilat
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Интересно ми е кой нареди на депутатите от ГЕРБ да напуснат заседанието на комисията. Те сами не са се сетили за това. А и такава глупост от тяхна страна е безпрецедентна, защото доказва вината на министъра и ръководството на фонда.

  Още нещо! За всички е ясно, че Гюров (агент Стоянов) никога не е бил хабилитиран в България, а подарената му степен доктор на науките по геология от Библиотекарския университет на агента Стоян Денчев също не може да замени хабилитацията. Това означава, че НБУ е акредитирано с ФАЛШИВИ документи, защото в тях Гюров е записан като професор. Това, което следва, е отмяна на акредитацията!

 34. 34 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 551 Весело

  Погледа му на снимката е на боксьор преди да се качи на ринга...

 35. 35 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 666 Неутрално

  И стало безпощадно ясно - няма какво да покажат: ни рецензии, ни класиране, ни смислено обяснение. Страшните клетви на Игнатов, че всичко ще каже и тогава протестиращите ще се скрият в миша дупка се оказаха въздух под налягане, както и той самият, де.

  От вчерашните събития мога да коментирам няколко неща:
  1. Депутатите от ГЕРБ са пълни глупаци. Криейки Игнатов, те не разбират, че само разпалват подозрениЯта и разширяват скандала, защото излиза, че ГЕРБ застава изцяло зад Игнатов. Така настойват срещу себе си цялата научна общност, която показа, че не е за пренебрегване.
  2. Ключът от бараката е в рецензентите, доколкото (ако) ги има - дали са компетентни да рецензират и дали са били безпристрастни. Вярно е, че те по принцип са анонимни, но само за конкретните проекти, а не изобщо кой е бил рецензнет. Приказките на онова говедо управителя на фонда за линч от озверяла тълпа учени само показват какво е интелектуалното ниво на приятелите на Кушлуков. Рецензентите на процедурите за научни звания и длъжности не са анонимни и техните рецензии далеч не винаги са благоприятни. Не си спомням за линчуван рецензент. Аз даже съм имал случай, когато колега разбра, че съм рецензирал негов проект, който не бе приет. Обясних му доводите си, дали той се съгласи с тях не знам, но и днес сме добри колеги.
  4. Не знам какво да мисля за срещата на учените с Борисов. Страхувам се, че това е опит да се разделят учените на "добри" и "протестиращи", въпреки че и проф. Спасов и проф. Денков бяха сред протестиращите. Аз ги познавам като сериозни и уважавани учени. Все пак, за да се разсее всякакво съмнение е добре да се разбере на какъв принцип са канени учените, кого те представляват (освен себе си, което е достатъчно престижно), и какви ангажименти са поели.
  5. И генералния извод: БОРБАТА И НАТИСКА ДАВАТ РЕЗУЛТАТИ. ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИМ.

 36. 36 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Толкова слаби министри на такива важни постове - образование и социална политика.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK