Окончателно: Правото на семейни помощи за деца вече е вързано с ходенето на предучилищна

Окончателно: Правото на семейни помощи за деца вече е вързано с ходенето на предучилищна

© Георги КожухаровДепутатите гласуваха и приеха на второ четене предложението на БСП за промени в Закона за семейните помощи за деца. Така от 1 септември 2013 г. получаването на такива помощи ще бъде обвързано с посещението на предучилищни групи.


С други думи, родителите, които не пускат децата си на детска градина, няма да имат право на детски надбавки. Досега изплащането на помощи се обвързваше само с редовно посещение на училище. Новото правило няма да се прилага за децата с трайни увреждания.


Законопроектът беше внесен от Емилия Масларова и Драгомир Стойнев от БСП. Според тях децата, навършили пет години (към момента), ще се интегрират по-ефективно в учебния процес, ако посещават редовно подготвителните групи в детските градини или в училищата и лишаването от средства е добър стимул за родителите им да ги записват.
За момента обаче "огромният проблем с липсата на места в яслите и градините" особено в големите градове може да осуети спазването на закона. Между първо и второ четене депутатите на ДПС Лютви Местан и Хасан Адемов внесоха предложение да се направи уговорката в закона, че родителите, които имат желание, но нямат възможност да запишат детето си в предучилищна, ще запазят правата си на детски надбавки. Това важи за случаите, в които няма свободно място в детските градини или училищни предучилищни групи.


Светлана Найденова от ГЕРБ обяви, че не подкрепя предложението, защото в закона вече е вписано, че предучилищната подготовка е задължителна в общините, където могат да се осигурят места за децата. Справка, представена на вчерашното заседание на социалната парламентарна комисия, пък показала, че за всички деца между 5 и 6 години вече са осигурени места в предучилищните групи в детските градини и в училищната. Това обезсмисля предложението на Местан и Адемов, коментира Найденова. Мнозинството също гласува против него.


След първото гласуване на проекта в пленарна зала миналата седмица от ГЕРБ изразиха пълно съгласие с предложението и коментираха, че то може да се приеме като продължение на социалната политика на управляващата партия. Станислав Станилов от "Атака" пък заяви, че съжалява, че партията му не е автор на измененията.


Успоредно с приемането на проектозакона в пленарна зала родителски организации протестираха срещу снижаването на задължителната възраст за предучилищна на 4 години, вписано в проекта на закона за предучилищното и училищното образование.  


Петър Пеев от родителски комитет и един от организаторите на протестите коментира за "Дневник", че за момента родителските организации нямат консенсус и не могат да заемат позиция по промените в закона за семейните помощи. Личното мнение на бащата на четири деца е, че за минималните суми, които представляват детските надбавки, битката просто не си заслужава.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Циганите обаче си получават помощите и детските ,въпреки че
  децата им не ходят на училище

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Весело

  "Справка, представена на вчерашното заседание на социалната парламентарна комисия пък показала, че за всички деца между 5 и 6 години вече са осигурени места в предучилищните групи в детските градини и в училищната."
  Е това е вицът на деня!В големите градове няма места,а по селцата няма детски градини.Може би освен учищни автобуси ще трябват и яслени такива,щото у Долно Нанагорнище градина до градина,а посреди им училище.

 3. 3 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Казват, че да успееш да запишеш детето си на детска градина понякога се налага да даваш суми които многократно надхвърлят получаваото от обшината......

  Подпис - електронен ;)
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "pentuer":
  Това е абсолютно вярно и аз не мога да разбера защо училищата са толкова безотговорни, тъй като те трябва да съобщават на социалните служби.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#3] от "KEFBOOK": За предучилищната не важи, защото е задължителна.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Такаааа,значи Сергейчо пак избухнаха с идея хахаха,мълчаха,напънаха се и се и...,айде стига сте ни казвали как да си гледаме децата,искате да омесите малцинствата с малкото останало качество в тая държава,време е да стане този заспал народ с един прът в ръка и да ви разкара от парламента,24 депутата за какво на 6 милиона човечета?

 7. 7 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 442 Весело

  поправка :240,нулата не е излязла

 8. 8 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 442 Весело

  Продължават канските мъки за интеграция на ромите, само, че те вместо да се интегрират се реинтегрират

 9. 9 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 609 Неутрално

  тъпи комунисти

  Горбачов
 10. 10 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Неутрално

  „Имаме доста сериозни проблеми в голяма част от децата от ромския етнос, които не само са с изключително нисък образователен ценз, но голяма част от тях дори не посещават училище", заяви Емилия Масларова от БСП.

  О,неразумни и юроде,поради что превръщаш българските дечица в изкупителна жертва на мургавото малцинство?!
  Може ли да стоварваш отговорността за нежеланието на индобългарите да научат бълг.език и да спазват законите на обществото върху плещите на всички останали?!

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Гневно

  До коментар [#10] от "нервна":

  Г-жа Масларова, като беше министър, беше обещала, че ще ликвидира професията безработна циганска майка.....Нищо такова не се случи?!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#1] от "pentuer":

  Точно така. За циганите не важат никакви закони. А и те така са направени, че да са в тяхна полза. В училищата има делегирани бюджети - тема, която не веднъж е дъвкана и предъвквана...

 13. 13 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#11] от "dobrich":
  Връх на цинизма е да създаваш закон,единствено и само с цел да вкараш в релси една-единствена група,като разпростираш изпълнението му върху всички останали.И при това с ясното съзнание,че на същата група и е през.....за спазването му и ще си продължава да си живее както тя си знае.

 14. 14 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някой от вас да иска неговата челяд да учи с циганета?От даденият отговор сами си извадете извода!

 15. 15 Профил на Eeyore
  Eeyore
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Бе важното е ГЕРБ и всички останали мути да въртят ени пари

 16. 16 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"]

  До коментар [#1] от "pentuer":
  Това е абсолютно вярно и аз не мога да разбера защо училищата са толкова безотговорни, тъй като те трябва да съобщават на социалните служби. [/quote]
  Ами това не е от безотговорност, а по една по-друга причина. Ако не водиха тези ромчета, ще трябва да съкращават паралелки, учители, (което значи по-малко пари в новите делегирани бюджети) а в някои райони дори и цели училища. Това е грозната истина, ама никой не ще да се разрови.

 17. 17 Профил на dankina
  dankina
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо ли никой не обсъжда липсата на места в държавни (общински) детски заведения да се компенсра със субсидиране на частните в същия размер, в който се субсидират държавните? Тогава таксите за частните биха били по-поносими, а държавата ще е изхарчила еднаква сума за всяко дете, пожелало да е в учебно заведение.
  Елементарно, Уотсън!

 18. 18 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Разстроено

  Ами какво има да се чудите??? България е колониална държава. По нареждане на господарите си , чрез икономически геноцид , прогони над 1,5 милиона от най способните българи заедно със семействата им в чужбина. Това е геноцид!!! Сега по нареждане на господарите си , българските политически еничари , ще подложат останките от българския етнос и на етнически геноцид , принуждавайки го да се самоунищожи , хранейки и отглеждайки тъмнозелени племена , вместо своите деца!!!

 19. 19 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Значи част от софиянци да забравят за детските!

 20. 20 Профил на aquaticcircle
  aquaticcircle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да взема 35лв месечно, трябва да дам по 50 на месец за такса. Направо да му домилее на човек от такива пощи.

 21. 21 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#20:"aquaticcircle"]

  За да взема 35лв месечно, трябва да дам по 50 на месец за такса. Направо да му домилее на човек от такива пощи. [/quote]

  Къде се буташ, пък ти...тая поправка не цели да стимулира родителите на българчетата да ги пращат на градина...а да засвидетелства щедрост, предоставяйки безплатно отглеждане на чаветата в градините + бонус = детски надбавки за отрудените им майки, щото да имат време цел ден да бъхтат по зачеването на поредното чаве...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK