Изборът на нов главен прокурор (хронология)

Диана Ковачева води заседанието на ВСС

© Анелия Николова

Диана Ковачева води заседанието на ВССВисшият съдебен съвет (ВСС) избира нов главен прокурор. Тримата кандидати - заместник-главният прокурор Галина Тонева, председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров и административният ръководител на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов, представят концепциите си и отговарят на въпроси преди гласуването.Тук може да проследите избора в реално време.


19:45 Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор с 18 гласа "за", трима против и трима се въздържаха.


19:42 ч. Гласуването ще започне след малко
В изказванията си повечето членове на ВСС хвалеха безрезервно всички кандидати и нападаха колегата си Калин Калпакчиев, позволил си да изрази съмнения в нравствените качества на Сотир Цацаров. 


19:37 ч. Лазар Груев: Ще припомня мъдростта: "Истината лесно бива скривана от красноречието. Нека като натискаме бутоните, да не си позволим да прикрием истината."


19:25 ч. Румен Георгиев: Животът нито започва с този избор, нито ще завърши с него
"Не съм толкова стар, но съм единственият, който съм бил и в други съдебни съвети. Действително откакто ВСС предлага на президента да назначи главен прокурор, тази процедура е действително по-добра. И понеже е Игнажден и сме коледно настроение, нека да не считаме,че изборът на един кандидат трябва да е за сметка на друг", обяви Румен Георгиев (от квотата на следователите), който вече е бил член на съвета.


"Животът нито започва с този избор, нито ще завърши. Надявам се нашият състав да излъчи главен прокурор, за да няма колеги, които ще си съкратят живота. Нашето решение е само един миг от времето, може да се наложи да работят заедно".


19:20 ч. Само Димитър Узунов, който е подписал номинацията на Сарафов, защити Калин Калпакчиев и каза, че той не трябва да бъде укоряван за позицията. "Всички си водихме бележки и това е неговата позиция", заяви Узунов.


19:10 ч. Кожарев поиска позицията на Калин Калпакчиев да не се взема предвид.


19:03 ч. "Много внимателно изслушах предварителния анализ.Този анализ ми прилича на копи-пейст на медийните коментари от последните дни. Не отива да го прави член на ВСС. Аз искам да ви кажа само едно – оставям на вашия професионализъм да прецените качествата на всеки един от кандидатите, които за мен са истински професионалисти", заяви Галя Георгиева.  


18:50 ч. Членът на ВСС Калин Калпакчиев направи подробен анализ на продължилото девет часа изслушване, в което коментира всички кандидати. Това обаче предизвика реакциите на министъра на правосъдието Диана Ковачева, която го помоли да не чете становища. "Целта на тази дискусия не е да я претупаме с клиширани фрази. Това са бележки, които съм водил на базата на всичко, събрано в тази процедура", заяви Калпакчиев.


След него Калпакчиев беше нападнат от подписалите номинацията на Цацаров - Ясен Тодоров, Галя Георгиева и Михаил Кожарев, които го обвиниха в нарушение на закона.


"След предизборната декларация на Калпакчиев....Той прекрачи границата на добрия тон, наруши закона за съдебната власт, където пише, че в рамките на събеседването се прави преценка на нравствените качествата", обяви Тодоров.


"Калпакчиев се опита да повлияе на вота на останалите членове на съвета, както много медии се опитват да го правят и да представят внушения. Общественото мнение не са два сайта, една телевизия", заяви още Тодоров.


18:42 ч. Приключи изслушването на Цацаров, членовете сега ще дебатират за кандидатите и ще оценяват управленската компетентност на номинираните. Диана Ковачева помоли, за да се гарантира тайната на вота, членовете да не казват за кого ще гласуват.


18:30 ч. Цацаров не успя да отговори конкретно и аргументирано по повод информацията, която стана известна от стенограмата на изслушването пред етичната комисия на ВСС, че е подвел комисията за това, кога са платени данъците върху закупен от жена му имот. Той отдавна призна, че за него е сключена симулативна сделка.


От представената справка от община Марица се вижда, че през 2008 г., когато Цацарови купуват имоти са платили данък от 10 лв, а две години по-късно - останалата част.


"Искам да уточня, че не съм участвал в тази сделка, нито в плащането на държавните такси. По Закона за местните данъци и такси – заплаща се според оценката към момента на прехвърлянето. Прагматичната причина, поради която съпругата ми го е направила, е много проста – заплатената от нея сума на продавачите, е излязла от нейната банкова сметка в евро. Самите продавачи са записали като основание за придобиване на тези пари – "продажба".


Разбирам накъде отива въпросът – свързан с това че на същата дата е осъществена още една сдека за недвижим имот – но в Пловдив. Конкретните сметки са платени по сметка на Община Марица. Единият имот е на територията на Пловдив, а нивата – на територията на Община Марица, удостоверението, което съм представил е от Община Марица", обясни Цацаров.


18:21ч. Цацаров призна, че е прочел делото на Мирослава Тодорова срещу Цветанов


Председателят на окръжния съд в Пловдив призна в отговор на въпрос на Калин Калпакчиев, че е прочел делото на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, което ВКС изпрати в Пловдив.


"Да, прочетох го, заради медийния интерес. Направих го преди да бъде разпределено на съдия и това е нормална практика. След това съдията е действал самостоятелно", отговори Цацаров.


Това стана известно и от стенограмата от изслушването на Цацаров пред етичната комисията на съвета преди седмица. Тогава той заяви: "Аз протокол там не видях" (има се предвид че очевидно е разглеждал делото и затова знае, че в него няма протокол за случайно разпределение на делото в Софийския районен съд - бел.ред.). С това обяснение той всъщност искаше да покаже колко перфектна е организацията за разпределение на делата на случаен принцип в Пловдивския районен съд, за разлика от Софийския районен, и как никой не е упражнявал натиск над съдия Роглекова, която реши делото в полза на Цветанов.

17:28 ч. Цацаров като капитан на кораб
Каролина Неделчева, която е един от членовете, подписали номинацията на Цацаров, реши да "разведри обстановката" и разказа: Сетих се за една притча: пътник на пасажерен кораб попитал капитана: Сигурно познавате всеки подводен камък. А той му отговорил, че не познава камъните, но знае дълбоките участъци и ги избягва. "Колегата Цацаров ми прилича на този капитан."


17:10 ч. Цацаров: Необходимо е мислене


Попитан за това каква би била реакцията му по случаите на Роман Василева, Чакъра и Юрий Ленев, Цацаров отговори:


"Самият въпрос съдържа внушение за властта на главния прокурор. Информацията ми за тези дела е от медиите. Професионалният подход е да запозная детайлно с всички случаи. Трудно някой може да каже от позицията, в която се намирам, какво би предприел. Правилният подход изисква да каже, че ще се запознае детайлно. Всичко останало значи, че се дава отговор само за целта на процедурата".


Според Цацаров е необходим нов Наказателен кодекс. "Аз не съм привърженик на бързите и незабавните реформи. Нов НК не се прави от днес за утре, от днес за утре не може да се мисли дали едно съществуващо наказание да отпадне или не. Необходимо е мислене", отговори Цацаров за нов Наказателен кодекс.


17:06 ч. Цацаров: Какво пречи адвокат да се впише в адвокатска колегия в Шумен, а съпругът му да е съдия в Пловдив.


Към Цацаров бяха зададени въпросите, които бяха отправени и към другите двама кандидати. По думите му той се отнася с разбиране към проблемите на колегите и че всеки ден има непосредствен контакт с тях.


"Непотизмът е свързан с термин от 15-16 век. Така както е зададен въпроса, той е пренесен условно. Обикновено хората се свързват и създават семейства, там където учат. Там, където се събират. Не може да въведем пълна забрана, те да работят на различни места. Какво пречи адвокат да се впише в адвокатска колегия в Шумен, а съпругът му да е съдия в Пловдив. Трябва да се изградят механизми с етиката. Те съществуват у всеки от нас, но и в административните ръководители. Когато на банката в съда застане съпруга-адвокат на твой колега/приятел, това не трябва да променя позицията на магистрата. Когато дейността на единия носи облаги на другия – това е недопустимо и трябва да се пресича решително", смята още Цацаров.


16:55 ч. Цацаров: Пистолетът се намира в касата
Цацаров разказа, попитан от Юлиана Колева, как е получил награда - пистолет от вътрешния министър през 2004 г. (тогава Георги Петканов). Попитан дали това е допустимо, той отговори:


"Нямам основание да се срамувам.  Недопустимо е да получа награда, ако тя е свързана с резултата по някое дело. Принципно това е допустимо, защото закона за МВР дава тази възможност - да се награждават други длъжностни лица. Освен това не съм награден от организация, която би имала участие по дела в съда, в който ръководя", заяви Цацаров.


Той е получил пистолета след като Окръжен съд Пловдив и Варна реализират връзка с тогавашните дирекции. "Чрез нея се премахна кореспонденцията чрез писма с органите на МВР. Тогава по предложение на директорана регионалната дирекция на полицията в Пловдив бях награден. Пистолетът се намира в касата".


16:52 ч. Ясен Тодоров попита Цацаров за масонските организации
"
Не е допустимо участието на магистрат във всяка форма на организация, която създава зависимости и може да повлияе на изпълняването на неговите служебни задължения", заяви Цацаров


16:50 ч. Цацаров: Прокуратурата не е кораб, който се нуждае от спасител
Две неточности в това, че прокуратурата има или няма нужда от спасител - прокуратурата има нужда от промяна и реформи, но тя не се нуждае от спасяване, тя не е кораб, който пътува. Това определение подценява капацитета на прокуратурата. Втората неточност - че главният прокурор е спасител. Основната му задача е да създаде добри условия на работа, коментира Цацаров.


16:45 ч. Цацаров: Електронен регистър и анализ на оправдателните присъди


Цацаров обясни още,че: Трябва да има анализ на оправдателните присъди и да се направи електронен регистър. Да променим подхода на кабинетно разследване, типичен за някои колеги. Преди да го натоварим с тези изисквания, да го разтоварим от несвойствени задължения и значителния брой методически указания и да въведем честна система за кариерно израстване.


Следователите трябва да бъдат по-натоварени. Да предприемем действия в тази насока – от страна на окръжните прокуратури. Трябва да има екипен принцип в разследването – да слезем няколко етажа по-надолу. 


Активно разследване спазвайки закона, нов подход за достъпа на данните по закона за електронните съобщения. Начален анализ на юлския доклад – провалилите се знакови дела - да очертае типология на грешките.


16:20 ч. Започна изслушването на председателя на Окръжния съд Пловдив Сотир Цацаров. Той ще бъде представен от Михаил Кожарев:


"Притежава необходимите нравствени качества, професионалната му кариера е свързана с наказателното преследване. Считаме, че професионалният му опит и управленският му опит са предпоставка за ефективна работа за длъжността главен прокурор".


15:59 ч. Изслушването на Галина Тонева приключи след три часа


15:40 ч. Тонева: Ще настоявам да се сложи край на безконечните искания за продължаването на срока на разследванията
Бившият депутат от ГЕРБ Юлиана Колева попита дали има ефект от отменената преди две години глава 26 от НПК. В нея беше записано, че разследванията трябва да продължават до две години. Колева е един от депутатите, които гласуваха за отпадането на срока. Тонева заяви, че е изминал кратък период от време и не може да се прецени още какъв е ефектът от промяната.


Според нея обаче, отмяната не е удачна. Тя имаше "силно дисциплиниращ ефект върху органите на досъдебното производство. Мобилизираше и за да не се прибързва за повдигане на обвинения. Не мога да бъде обективна какъв е ефектът – положителен или отрицателен. Аз категорично ще настоявам да се сложи край на безконечните искания за продължаването на срока на разследванията. Трябва да се обосновават на обективни причини и конкретни, за да бъде удължено едно разследване", заяви Тонева.


И каза още: Не виждам да са налице основания за търсене на друга отговорност за прокурор, който е повдигнал обвинение. Търсенето на гражданска отговорност, влияе върху независимостта на съответния орган на съдебната власт. При установена отговорност за умишлени действие, довели до неблагоприятен изход на делото трябва да се търси дисциплинарна и наказателна отговорност.


15:20 ч. Тонева: Предварителните изявления по недовършени разследвания са опасни


"Предварителните изявления по недовършени разследвания са наистина опасни, защото в голяма част от случаите, би могло да доведат до провал или затрудняване на разследванията по тях. Не приветствам такова поведение", коментира Галина Тонева на въпрос дали ранните изявления на МВР пречат на разследването. Въпросът й беше зададен от Камен Ситнилски, един от вносителите на нейната номинация.


"Спрените дела са голям проблем не само на прокуратура. Когато един извършител не бъде разкрит, спряното дело се предоставя на оперативно-издирвателните органи на МВР. Аз съм екипен човек и играч и смятам да да търся партньорство в работата с тези институции, които имат отношение към противодействие на престъпността. Бих потърсила съдействие към МВР, за да се ревизира проблема и да се види какъв е мащабът му. Категорично не мога да обещая, че прокуратурата сама може да се справи с проблема. Единственото решение е партньорството", коментира кандидата за главен прокурор.


15:16 ч. Лазар Груев заяви, че Тонева заслужава поздравления за кандидатурата си, защото е първата жена кандидат за главен прокурор. "Какво е виждането ви за мястото на прокуратурата - самостоятелен орган, като част от съдебната или изпълнителната власт?", попита Груев.

Според Тонева мястото на прокуратурата е в съдебната система.


14:40 ч. Тонева: Бих направила проверка в специализираните прокуратури
Тонева отговори на въпроси, зададени от членовете на съвета и на Сарафов. От тях стана известно, че Тонева е "за премахването на бюрократични и времеемки процедури, особено първоинстанционни прокуратури".


По думите й "законодателната уредба доведе до прекомерно натоварване на специализираните прокуратури с престъпленията, които трябва да разследват. Последните дни, получих информация, че в тези прокуратури се образуват дела за организирани престъпни групи, които се водят срещу неизвестен извършител. Все още тяхното структуриране не е в оптимален вариант. Бих организирала проверка на делата в тези прокуратури, да се види дали действително има проблем с работата или се касае до законовата им уредба", заяви още Тонева.


По повод командироването на прокурори в специализираните прокуратури, които да наблюдават дела, Тонева обясни, че този период вече трябва да е преминал. "Основната идея за вземане на такова решение беше, че делата, които влязоха първоначално, бяха вече образувани от прокуратури по райони и съответните наблюдаващи прокурори имаха по-добра представа от материята. Идеята беше да има по-качествено приключване на делата и този период би трябвало вече да е отминал. Ако все още го има, бих се заела да го проверя", заяви още Тонева.


14:25 ч. Администрацията е доста раздута и трябва да има намаляване, но само след внимателен анализ. Ще въвеждаме съвременни технологии, което ще намали бюрокрацията, отговори Тонева на въпрос от Димитър Узунов (вносител на номинацията на Сарафов).


14:03 ч. Тонева: Свободата на действията по вътрешно убеждение е болен въпрос


Галя Георгиева, която е един от вносителите на номинацията на председателя на Окръжния съд в Пловдив, зададе няколко въпроса във връзка с делото САПАРД. Тонева уточни, че вече подробно е отговорила на тези въпроси по време на изслушването пред етичната комисията миналия понеделник (виж стенограмата тук). Тя отново повтори вече и публично оповестени данни.


"Свободата на действията по вътрешно убеждение е болен въпрос, очевидно в контекста на случая САПАРД. Тя спира до там, докъдето позволява закона. С акта си на оттегляне на протеста, един прокурор блокира възможността съдебната инстанция да вземе решението. Категорично не съм човек, който би ограничил свободата на изразяване на вътрешното убеждение", отговори Тонева на въпрос на представляващия ВСС Соня Найденова (също вносител на номинацията на Цацаров).


"За свободата и независимостта на прокурорите Конституционния модел на прокуратурата дава пълните гаранции прокурорите да бъдат абсолютно независими. Въпрос на лични качества и морал как да се провежда политиката. Прокуратурата като изразител на обществен интерес трябва да има приоритети.  Има повишени изисквания за техния морал и професионално поведение и ограничения за поведение в личния си живот", заяви още Тонева.


13:45 ч. Тонева: Вероятно има пробиви в системата за случайно разпределение, но трябва проверка


"Вероятно има пробиви в случайното разпределение, но това може да се докаже само след проверка. Принципът на случайното разпределение е действително гаранция, но води до ограничаване на принципа на специализация, който искаме да наложим. Това противоречие може да се преодолее, чрез засилване на принципа на екипността", заяви още Тонева.


Тя се обяви категорично против квотно участие на мъже и жени в прокуратурата, защото това би било директна дискриминация. Тонева подкрепя гражданското наблюдение в прокуратурата, "стига то да е в рамките на закона".


13:37 ч. Тонева: Може да се стигне до възобновяване на производството за смъртта на Чакъра


Галина Тонева отговори, че не би образувала наказателно производство срещу прокурора Роман Василев за репликата му по време на акция през пролетта на 2010 г. "вие сте абсолютен престъпник". Според нея действията му не са престъпление, но е имало основание за дисциплинарна отговорност.


Тя коментира, че може би ще се наложи и нови наказателно производство, свързано с Юрий Ленев, който наскоро осъди България в Страсбург за изтезание (бел. ред - Тонева е съдията, който оправдава Ленев преди години по делото за убийството на Андрей Луканов).


13:30ч. Тонева: С отворени сърце и душа ви каня да видите моя т.нар морски имот


Галина Тонева представи историята на закупуване на апартамент в Балчик. Тя обясни, че мястото, където е той е в местност, известна сред местното население като "квартала". "Предлагали сме на наши колеги да отидат, но те отказват, защото не е близо до морето".


"Това е родният град на майка ми, там живя и моята баба повече от 40 години, там съм пораснала като дете. На баба ми не позволиха да си купи апартамент. С отворени сърце и душа ви каня да видите т.нар морски имот".


"Съпругът ми е адвокат, той се явява предимно по наказателни дела – бивш съдия и прокурор и това е неговата специализация. Работи самостоятелно, няма негови партньори, които да се явявали по мои дела като съдия или прокурор. Всички, които го познават, знаят, че той не би поставил под съмнение моята репутация", обясни Тонева.


13:25 ч. Галина Тонева: Нямам никакво притеснение и мога да дам обяснение за всеки един
пункт за нещата, които съм декларирала пред Сметната палата.


Моите доходи възлизат общо над 80 хил. лв. - 60 хил. лв. са мои, които са от заплатата. Близо 4 хил. лв. са допълнителните доходи от рента. Имах допълнителни пари от баща ми, който миналата година почина.


За цялата година 25 хил. лв са за изплащанее на кредита. Живеем скромно, нормално, нямаме луксозни разходи или луксозно обзавеждане в дома. Апартаментът ни не е голям. Не си купуваме скъпи дрехи и бижута, не колекционираме и не пътуваме по скъпи дестинации.


13:20 ч. Ясен Тодоров докладва постъпили сигнали срещу Тонева, за общите доходи на семейството й, които са над 50 хил. лв. за 2011 г. Тодоров пита за дейността на съпруга на Тонева, който е адвокат - по какви дела се явява, колко лева е месечната й вноска по ипотечния кредит и кой плаща тези вноски.


12:55 ч. Галина Тонева: Децентрализация, специализация и декриминализация

В своята концепция пред ВСС, заместник-главният прокурор Галина Тонева говори основно за натовареността на прокурорите. Според нея е необходима децентрализация, която ще доведе "до демократизиране на прокуратура и до повишаване на личната професионална отговорност на прокурорите и ще увеличи тяхната мотивация". Тонева смята, че реформата ще се случи също, ако има "специализация и подобряване на методическата дейност на върховните прокуратури".


Тя предлага да се въведат дни на отворени врати при всеки един от административните ръководители. Така, според нея не само гражданите, но и всеки прокурор, който се чувства застрашен от натиск,  може да получи защитата, от тези, които го управляват. "Преодоляване на проблемите от конвенционалната престъпност, реформиране на системата за атестацията, засилване ролята на прокуратурата при работа с уязвими групи на обществото, активизиране на сътрудничество с държавните институции, засилване на сътрудничеството с университети и по-добра медийна политика", бяха част от приоритетите, които Тонева очерта.


За справяне с натовареността, Тонева смята, че трябва да има "система от политики за разтоварване и декриминализация за някои престъпления". Според нея последното ще доведе до "освобождаването на капацитета на системата".


"Ще работя в тясно взаимодействие с ВСС за изработване на критерии за натовареността. Трябва да има пренасочване на свободни щатни бройки от по-малко натоварените към по-натоварените. Ще бъде извършен анализ на военно-окръжните прокуратура, за да може свободните бройки да се пренасочат. Окомплектоване на специализираните прокуратури с пунктове на място, ще улесни разследването и ще подобри качествата му", заяви още Тонева.


12:52 ч. Започна изслушването на Галина Тонева. Кандидатурата й е представена от Камен Ситнилски, който беше заместник-главен прокурор.


"Имахме възможността неколкократно да обсъждаме и да се запознаваме с нейните качества, с жизнения й и професионален път. Отговаря на всички професионални изисквания, за да стане главен прокурор. В нейната професионална личност се съчетават качествата на съдията и прокурора. Това е важно, за да може един професионалист да е обективен. Друго важно е, че тя в момента е заместник-главен прокурор. За тези три години, може да ми вярвате, че успя да обхване с широта всички проблеми на прокуратура, да ги преосмисли, да започне да ги решава и да реши някои в ресора, за който отговаряше. Имаше промяна в отношението към прокуратурата от страна на Европейския съюз "


Изборът на нов главен прокурор (хронология)

© Дневник


12: 25 ч. Изслушването на Борислав Сарафов приключи. ВСС даде 15 минути почивка


12:20  ч. Сарафов: Пострадалият е пострадал, както от престъплението, така и от наказателната ни политика


"Пострадалият е пострадал в пълния смисъл на тази дума, защото той е пострадал както от престъплението, така и от наказателната ни политика. Срещал съм се с жертви на престъпления и е много трудно да им се обясни например защо трябва да отпадне доживотния затвор без право на замяна. (бел. ред - тук Сарафов разбра за двете такива присъди, които по-рано днес Шуменския окръжен съд постанови по "Килърите)". Така кандидата отговори на въпрос на един от вносителите на неговата номинация - бившия депутат от ГЕРБ Юлиана Колева.


Тя заяви, че е впечатлена от концепцията на Сарафов, защото си личи "изключително дълбокия професионализъм на разследващ прокурор, личи и пристрастност към тази дейност". "Дали за седем години ще се получи деквалифициране за качествата, които имате в тази сфера?, попита Колева.


"Бъркам до лактите в калта – това е моята работа. Не съм добър бюджетар, но разследванията ме влечат. Може би след седем години ще настъпи деквалифициране. Но в началния момент, това ще е изключително полезно, ако бъда избран",отговори Сарафов.


11:52 ч. Сарафов: Винаги ще има неразкрити убийства и кражби


Попитан от члена на ВСС Елка Атанасова (прокурор от Благоевград) за мерките, които ще предприеме за намаляване на броя на прекратените по давност дела, Сарафов заяви: "По дело за убийство, когато извършителят не се установи, прокуратурата трябва да спре наказателното производство. За неефективното и качествено разследване, прокурорът има своите функции, но разкриването е приоритет на МВР. Прокурорът няма задължение да ходи по горещите следи. Това води и до прекратяване на дела по давност. Броят им няма да намалее. Надявам се, че с течение на времето и със самата социална еволюция този брой да намалява, но винаги ще има неразкрити убийства и кражби и прокуратурата няма друг избор освен да прекрати делото".


11:49 ч. Сарафов обясни, че трябва да има съкращения. "Би могло да се помисли за редуциране на администрацията. Имам в съзнанието си идея как да стане това. Много добре зная кои прокурори стоят по коридорите и пушат цигари, както и тези, които обсъждат сериалите", обяви кандидатът.


11:30 ч. Сарафов: Гугушева се движи с градския транспорт и сега. Не е демонстрирала висок стандарт
Калин Калпакчиев попита каква проверка е направил Сарафов, преди да предложи прокурор Галя Гугушева за свой заместник.


"Когато я предлагах, не правих финансов профил и финансово разследване. Не е демонстрирала висок стандарт, движи се с градския транспорт и в момента. Доколкото се касае за някакви нечисти сметки, те касаят нейния син. Аз внесох предложение за освобождението й, защото има не дотам ясни сделки и има висящи въпроси. Предполагам, че тя е уморена от ситуацията и искам да имам по-адекватен заместник, който да ръководи един от отделите", заяви Сарафов. Според него тя има добри професионални качества, защото е започнала работа в специализираната апелативна прокуратура след конкурс, на който се е класирала първа сред 23 -ма кандидати за осем места.


Сарафов не смята за етично да прави разпит, когато иска да назначи свой заместник, а и няма изрично изискване за това.


Сарафов не успя да отговори конкретно на Калпакчиев за проблемите на прокуратурата, които са посочени в две решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (Колев срещу България и Юрий Ленев срещу България). "Част от проблемите са системни и аз говорих вече по тях, а за останалите -трябва допълнителен анализ".


11:25 ч. Членът на ВСС Димитър Узунов попита Сарафов дали трябва да има наказания за прокурори за прекратени по давност дела. Според кандидата, ако тези дела са срещу известен извършител – "наказание би могло да се предложи и наложи".


11:20 ч. Румен Боев и Михаил Кожарев изказаха удовлетворение от концепцията на Сарафов. Кожарев представи данни за бюджета на съдебната власт и прокуратурата и попита кандидата как вижда оптимизацията на бюджета на държавното обвинение. Сарафов заяви, че бюджетирането не е силната му страна и стихия.


11:15 ч. Николай Колев - Босия е дошъл пред ВСС. Той коментира, цитиран от БГНЕС, процедурата така: "няколко цървула избират друг цървул за главен прокурор - това е системата, т.е. не го избират, а го назначават..тъй като по-голямата част от тези хора, които се наричат ВСС се избират не от избирателите, а се назначават от политиците в Народното събрание и от президента".


11:05 ч. "Независимостта е състояние на духа. Всеки магистрат е достатъчно отговорен да се чувства независим. Прокуратурата трябва да се гледа като на място като за утеха, а не като възможност за генериране на скандали. Много хора правят политика на гърба на съдебната власт. Това за мен е пошло и мерзко", заяви Сарафов и даде пример с привържениците на сдружение "България за гражданите", които са пред ВСС.


10:59 ч. Сарафов: Не трябва да има противопоставяне на МВР и прокуратурата


"Мястото на прокуратурата е там, където трябва да бъде. Преместването й в изпълнителната власт ще позволи тя да се използва за разчистване на икономически сметки. Не е удачно, това ще доведе до доста сериозни последици за прокуратурата и обществото като цяло". Така Сарафов отговори на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев дали прокуратурата трябва да мине към изпълнителната власт.


Според Сарафов МВР и прокуратурата имат обща цел – "разследване и доказване на престъпленията и предаване на съд на виновниците". "Не трябва да има противопоставяне на МВР и прокуратурата – личното и институционално противопоставяне не води до добри резултати", смята още кандидатът.


По думите му в началото за специализираните съд и прокуратура се е гледало като на "ударен юмрук на полицията". "Но трябва да ви кажа, че това е обратното. Не сме залетели в някакво беззаконие. Хората може би са очаквали трибунали по площадите и някакво беззаконие".


10:55 ч. Сарафов: Масонските ложи не са терористични организации


"Вече 18 години работя по такива дела – срещу хора с прякори. Този човек е един от тях. Аз съм твърдо убеден,че такива сигнали повишават моя авторитет пред вас. Ако тези хора са недоволни, значи съм си свършил работата. Благодаря на господин Василев, че депозира този сигнал срещу мен", отговори Сарафов по повод сигнала от Ицо Папата.


Попитан за имотното си състояние и трите апартамента в кв. Люлин, Сарафов отговори:
"Това са наследствени апартаменти от моите родители. Няма как да подмина неприятни спомени – тогава моите родители вече се бяга разделили и решиха да разделят имотите си между мен и сестра ми. Аз съм ги получил като дарение, те не ме правят богат".


Попитан дали членува в масонски или други тайни организации, кандидатът заяви: "Едва ли е толкова укоримо членството в масонските ложи. Те не са терористични организации. Аз не членувам в такива организации."


10:50 ч. Диана Ковачева даде възможност и на членовете на съвета да зададат въпроси. Ясен Тодоров отправи три въпроса, единият е по постъпил сигнал от ромски бос Ицо Папата, който има няколко висящи дела и според когото Сарафов не притежава необходимите нравствени качества за главен прокурор.


10:47 ч. Сарафов: Прокурорската работа е свързана с хабене на нерви


"Оптимизирането на човешките ресурси и преодоляването на натовареността" са мерките, които според Сарафов трябва да бъдат предприети за преодоляване на критиките от доклада на Европейската комисия. Според кандидата е необходима децентрализация "както на администрацията, така и на финансите. В тази насока основна роля трябва да изиграят апелативните прокуратури".


"Прокурорската работа е свързана с хабене нерви и не е лека работа. Дори, когато си свърши работата в пет или шест, той си носи проблемите вкъщи", заяви Сарафов на въпроса дали познава професионалните, психологически и социални проблеми на прокуратурите. Попитан за мнението му за семействеността в съдебната система. "Това не е нещо негативно. Съвсем нормално е колеги, които се запозават от студентските години и градят кариера и семейство. Всеки акт подлежи на инстанционен контрол. Ако погледнем към западните държави, към които се стремим, например САЩ - там членове на семейството на Кенеди има в отделните министерства. Не считам, че ако единият човек е магистрат, другият член на семейството трябва да е шофьор на сметовоз", заяви още Сарафов.


Към него имаше въпрос дали би иницирал разследване срещу прокурор от ВКП Роман Василев, длъжностните лица отговорни за смъртта на Чакъра и отговорните за изтезанията над Юрий Ленев "Аз ще осигуря обективно разследване по всяко едно дело. Колегата Роман Василев вече получи едно наказание, този въпрос е изчерпан. По отношение на Чакъра, вече е водено наказателно производство, което е приключило. За Юрий Ленев – трябва по-подробен анализ. Както се казва- дайте ми фактите, за да ви дам правото", отговори още Сарафов.


10:25 ч. Започва задаването на въпроси. Диана Ковачева ще задава въпросите, постъпили по пощата и от неправителствени организации


10:21 ч. Сарафов: Моето амплоа е разследването срещу хората с прякори
Ще бъда кратък. Трите концепции се допълват и представят най-пълно вижданията за реформата на прокуратурата.


Личната мотивация: Едно от първите неща е не малкият професионален опит, който имам в прокуратурата. Работил съм на всички нива. Считам опита си като следовател за изключително ценен – натрупах и опит като разследващ магистрат. Това към момента е и моето амплоа. Работил съм основно срещу хората с прякори. Работата ми в последните години, обогати моя опит с оглед на иновативните техники – разследване със служител под прикритие, доверителна сделка итн. Участвал съм в много обучения. Награждаван съм от ВСС, главния прокурор и ФБР. Това ми даде основание да си мисля, че бих могъл да се справя.


Състоянието на прокуратурата: ще използвам думите на предходния главен прокурор, че Прокуратурата не се нуждае от спасител, но реформата се нуждае от надграждане. Прокуратурата се провали тотално по делата срещу корупцията, успя с делата срещу организираната престъпност. Висок дял на осъдени лица – 96 % осъдителни присъди, за съжаление в 4-те процента оправдателни присъди са т нар и знакови дела.


За натовареността: Най-натоварени са районните прокуратури. Прокурорската работа не може да бъде измерена количествено. За едно адекватно оценяване, трябва и качествен критерий относно фактическата и правна сложност на делата. Оптимизирането на човешките ресурси ще помогне и за други проблеми.
Командироването е необходимо понякога, но е временна мярка, която не постига дълготраен ефект. Командироването създава доста сериозен дискомфорт и в прокуратурите, от които излизат прокурори. Преди обявяване на конкурсите, ви моля да направите прекрояване на щата. В момента е достатъчна наличната щатност на прокурорите.
Настаняването на следователите по места и да се трансформират свободните прокурорски щатове за следователи. Необходимо е бързо и рязко натоварване на следователите. Трябва да се въведе строг ангажимент на окръжните прокурори да възлагат дела на окръжните следствени отдели.


Атестирането и кариерното израстване: Атестирането сега се прави при пълна уравниловка. всички атестирани получават сходна оценка, това убива инициативността и демотивират прокурорите да вършат своите задължения в срок. Не се използва достатъчно поощряването и награждаването, активно да се налага дисциплинарни наказания за бездействие. Една от основателните критики към прокуратурата са бавните разследвания. Само по себе си бавното правораздаване е лошо правораздаване.
Необходимо е ускоряване на разследване и заобикаляне на кабинетния подход. По делата за организираната престъпност разследванията трябва да се правят и с дълбочина.


10:00 ч. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев представи Сарафов.
"В концепцията му са залегнали са всички негови виждания за бъдещото развитие на прокуратура. Надявам се той да отговори изчерпателно на всички зададени към него въпроси. Те вече са му били поставяни, той е отговорил и по моето виждане те дават отговор на всички атаки към него. След изслушването на колегата, няма да агитирам никого, но това е кандидатурата, която е най-подходяща за главен прокурор".


09:59 ч. Започва изслушването на кандидатите. Първи е Борислав Сарафов (законовото изискване е да става по азбучен ред по име). Вносителите на номинациите ще имат десет минути за представяне на кандидатите, след това всеки един от тях ще може да представи концепцията си за 20 мин. След това ще има 30 мин. с възможност за удължаване за задаване на въпроси


09:40 ч. Председателят на етичната комисия към съвета Ясен Тодоров започна с представяне на доклад за нравствените качества на кандидатите. Той чете становища, които са качени на сайта на ВСС.


09:30 ч. Министърът на правосъдието Диана Ковачева откри заседанието, като пожела успех на членовете на съвета и на кандидатите. "Този избор е следен от Брюксел. Да проведе честен избор с таен вот. Пожелавам успех и на вас и на кандидатите". Членовете на съвета приеха дневния ред.


Доброволци от "България на гражданите" проведоха "Куклен магистратър" – пърформънс пред ВСС.

© Анелия Николова

Доброволци от "България на гражданите" проведоха "Куклен магистратър" – пърформънс пред ВСС.


09:20 ч. Пред ВСС доброволците от Движение "България на гражданите" представиха "Куклен Магистратър", в който трима младежи с маски на премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателя на правната комисия в парламента Искра Фидосова, държат кукли на конци с лицата на тримата кандидати за главен прокурор.Те раздаваха и билети за техния магистратър, на които е изписано, че именно магистрати на конци са в главните роли.


Като автор и режисьор е представен Б.Б. (носител на приза "О! Скръб" за цялостно творчество в периода 2009-2012 година). Грим и осветление: Цв. Цв. - "носител на 6 апартамента".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (189)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 616 Весело

  "Куклен Магистратър"

  Като автор и режисьор е представен Б.Б. (носител на приза "О! Скръб" за цялостно творчество в периода 2009-2012 година). Грим и осветление: Цв. Цв. - "носител на 6 апартамента".

 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Весело

  Очевидно отвън е по-весело.

 3. 3 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Ох, хората на Кунева да вземат да се скрият някъде!

 4. 4 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Всички видове компромати са задействани - и тия,тримата, "не стават".... То дали има магистрати,не окаляни до козирката,дето "да стават"...Може да има, но изхвърлени в периферията...

 5. 5 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Театър.Посредствен театър!Цацаров вече е избран от Цветанов,кого се опитват да заблуждават?!Еропа,разбира се!За нас не им пука отдавна!

  4itatel
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Чакаме сочен фоторепортаж от магистратора.

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 686 Весело

  До коментар [#2] от "vjacho":

  чекай де, нали преди малко е започнало...
  и вътре ще стане интересно...

 8. 8 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "g1barko":Другарката Кунева е притеснена отново нещо и го раздава нещо като организатор!

 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Стига терор
  с тоя прокурор!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Започва филма "Избор на главен прокурор"!

 11. 11 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Значи ли ,че ще имаме електронен главен прокурор ?

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Боко плаче за прокурор. И затова е много важно прокуратурата да слуша рап, хип-хоп и т.н. щото да не му слуша приказките и да не му гледа делата....

 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело  - Ало ... Апаратната ..... >


  дайте снимки от Скеча на
  другарите "Олигарси за България"


  ....... рвидно е, че е постановка,
  но да видим > комедия или трагикомедия .. ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  Сега ще разберем, Тиквата и Цвък кого са избрали за Гл. прокурор

 15. 15 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#14] от "stenli1":

  Не знам само как ЦЦ и ББ ще се скрият от народния гняв така че никакъв прокурор няма да им помогне

 16. 16 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  НИКОЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙйййййййййй.......... все са комуноиди!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 17. 17 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Весело

  Куклен Магистратър

  Страхотно попадение!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ама и трите ли, дядо попе? - попитал слугата. - И трите, чадо! - рекъл попът. Слугата бързо се качил при попадийката и двете й дъщери и казал: - Дядо поп каза!
  -Да бе не ти вярваме ...отвръщат те !
  И слугата се развиква :
  -И трите ли дядо попе??
  -И трите мойто момче и трите !!...
  Вицове, какво да ги правиш…смях, хумор и майтапи.

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#8:"petar_333"]Другаркат Кунева е притеснена отново нещо и го раздава нещо като организатор![/quote]

  Общественият съвет,който да може да издига кандидатури за главен прокурор,ще бъде сформиран на 15 януари следващата година.
  Това я притеснява нея.Вас не Ви ли притеснява?

 20. 20 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "България за гражданите" явно са решили трайно да заложат на постановки с професионално качество - хореография, костюми, декори. Също както при протеста на 8 декември срещу образователната политика с ямурлуци, геги, капи и овцата Бойка.

  Дали играещите са симпатизанти на Кунева, или актьори?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 21. 21 Профил на Inna
  Inna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като ги слушам, имам чувството, че могат да се използват техните характеристики като речник на суперлативи - добросъвестен, честен, верен, принципен и т.н. каквото се сетиш - вадиш коя да е характеристика на тримата и си избираш думичка за "ода на радостта" като от синонимен речник.

  Inna
 22. 22 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Значи,
  който и да бъде избран,
  все от "нашите" ще бъде...
  ГЕРБ се окопава за бъдещи бурни времена.

 23. 23 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#20:"Настрадин Ходжа"]Дали играещите са симпатизанти на Кунева, или актьори? [/quote]
  Симпатизанти на Кунева са.
  За незнаещите: партия БГ и едноименното гражданско сдружение градят сериозна организационна и експертна сила, съответно привличат членове и симпатизанти благодарение на сериозната подкрепа на фондация "Конрад Аденауер" - партийната фондация на германските християндемократи (ХДС). Фрау Меркел се опитва да поправи грешката на братската си партия - баварския ХСС (Християнсоциален съюз) с Тиквата. Защото той бе лансиран и отгледан не от ХДС, а от ХСС чрез партийната му фондация "Ханс Зайдел". ХСС е отделна партия от ХДС, макар че са в съюз и имат една парламентарна група. В ЕНП обаче членуват като отделни партии. Масата български политолози и журналисти изобщо не знаят тази особеност на немската партийна система и политика, да не говорим за журналистите и обикновения българин. Друг път може да я опиша по-подробно, засега ще се огранича да кажа, че ангажирането на "Конрад Аденауер" с БГ е ясен знак, че дните на Тиквата и герберската хунта са преброени.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#1:"g1barko"]"Куклен Магистратър" [/quote]
  Само карагьози! Карагьоз е палячо, комедия с кукли за незнаещите. От гръцката думата "Καραγκιόζης" и се възприема като "смешник или палячо". Един кукловод зад сцената създава гласове за диалог, разказва една история и през това време манипулира куклите... театър.
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Karagoez_davulcu2.jpg

 25. 25 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "Вени Г.":

  Склонен съм да се съглася, че немското търпение към Бойко свърши, понеже на 15-ти декември немския посланик Хьопфнер отправи доста критики към управлението, включително обяздването на медиите и злоупотребата с тях от страна на властта.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Имам само едно пожелание: който и да е, но да не бъде като предшествениците си!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#22:"getso"] ГЕРБ се окопава за бъдещи бурни времена. [/quote]

  Именно!

  Това е впечатлението от последните няколко седмици, и по-точно от избухването на скандала Марковска-Гугушева - че ГЕРБ вече са отписали втория мандат, и просто гледат НА ВСЯКА ЦЕНА да се окопаят в съда, прокуратурата, милицията и в службите, за да могат след изборите да блокират първоначалния натиск за възмездие, който изпитва всяко паднало от власт правителство, и да оцелеят докато страстите поутихнат и престъпленията им се позабравят.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 28. 28 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#26:"grand funk railroad"]
  Имам само едно пожелание: който и да е, но да не бъде като предшествениците си! [/quote]

  Внимавай, такива мъгливи пожелания завършват с "Аз ли криво се молиг, Господ ли криво ме разбра ..."

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#26:"grand funk railroad"]Имам само едно пожелание: който и да е, но да не бъде като предшествениците си![/quote]

  От избирателите зависи,няма как иначе.Аз за парламент редовно гласувам,но само веднъж съм печелил избори.Свикнал съм,с една дума.

 30. 30 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#25:"Настрадин Ходжа"]Склонен съм да се съглася, че немското търпение към Бойко свърши[/quote]
  Да добавя още нещо важно:
  Подкрепата на ХДС за "България на гражданите" не означава, че се променя отношението към ДСБ. Просто германците разбраха, че е илюзия да гонят единна дясна партия (както напразно се стараеха 2002-2003 г., правейки каксви ли не усилия да съберат 10-тината парчета ожт СДС) и че у нас реалистичният вариант е две десни партии с идея за следизборно сътгрудничество. Затова тиквите така грозно вият срещу Кунева (срещу Костов вият пак така - ама то си им е вече условен рефлекс ) - ужасява ги мисълта, че две европейски десни партии, взаимодействайки си, ще пратят в небитието мутромилиционерското "дясно".

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Николай Колев - Босия е дошъл пред ВСС"

  Хюстън, имаме проблем!

  Ся ще хвърчат домати ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#30:"Вени Г."] ужасява ги мисълта, че две европейски десни партии, взаимодействайки си, ще пратят в небитието мутромилиционерското "дясно".[/quote]

  Може да ги успокои единствено мисълта че откъм десни избиратели сме доста зле.А и дясното трудно се консолидира.Факт.Левите са с по-изявено стадно чувство и е трудно да ги разсееш.

 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Весело

  Николай Колев-Босия заяви, че е дошъл да поздрави новоизбрания Главен прокурор с гнил домат в лицето

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Както каза един познат във фейсбук: 'Днес ще избират Цацаров за прокурор...'

 35. 35 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 774 Неутрално

  [quote#31:"Настрадин Ходжа"]"Николай Колев - Босия е дошъл пред ВСС" [/quote]

  Е,те това е вече добра кандидатура за главен прокурор!Абе,казвам Ви аз,че отвън ще е по весело.

 36. 36 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Едва ли е толкова укоримо членството в масонските ложи. Те не са терористични организаици. "

  Повечето престъпни и корупционни кръгове също не са терористични организации. И в тях ли членуването не е укорително?

  Задавам въпроса не защото съм поддръжник на теориите на конспирациите, а защото не трябва да забравяме, че у нас всяка идея бива изкривена и изкористена по байганьовски, и родните масонски ложи не да нищо друго освен корупционни клубове по интереси, което е далеч по-опасно от някакви измишльотини за световен масонски заговор.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 506 Весело

  "Куклен Магистратър", Б.Б. - носител на приза "О! Скръб" за цялостно творчество в периода 2009-2012 година, грим и осветление: Цв. Цв. - "носител на 6 апартамента".

 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#36] от "Настрадин Ходжа":
  Председател на ПОС и кандидат за главен прокурор Сотир Цацаров, предвидена е конституционна забрана по чл. 44, ал. 2 от Конституцията не само за участие на магистрати в тайни общества, а дори самото създаване на тайни общества. Членуването на магистрати в тайно общество е противоконституционно и не само би могло, а директно поставя под съмнение тяхната годност да изпълняват служебните си задължения. Съгласно чл. 44, ал. 2 от Конституцията " Забраняват се организации, които създават тайни структури". Следователно членуването на магистрати в тайни общества е грубо нарушение на чл. 4, ал. 1 и чл. 44, ал. 2 от Конституцията и на чл. 11, ал. 2 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (съответстващ на чл. 44, ал. 2 от нашата Конституция). В Решение от 17.02.2004 г. на ЕСПЧ по делото Маестри срещу Италия (Maestri v. Italy) по жалба № 39748/1998 г., Голямото отделение на Съда.
  Жалбоподателят твърди, че в Италия не съществува закон, който да забранява на съдиите да членуват в масонска ложа, в политическа партия и нарушение на чл. 11 от Конвенцията.
  В т. 30 от решението на Европейския съд: Съдът отбелязва, че вече се е произнасял по въпроса дали налагането на дисциплинарно наказание на съдия на основание чл. 18 от Указ № 511/1946 г. за това, че е масон, е съвместимо с чл. 11 от Конвенцията (виж цитираното Н. Ф.).
  В решението по това дело Съдът е приел, че наложената дисциплинарна санкция е имала основание във вътрешното право (§ 27) и че законът, на който се е основавала, е бил достъпен (§ 28), но че не е било изпълнено условието за предвидимост (§ 29-34).
  "Съдът припомня, че изразът "предвидени от закона" в чл. 8 до 11 от Конвенцията не само изисква спорната мярка да има основание във вътрешното право, а визира и качеството на съответния закон. Той трябва да бъде достъпен за лицата, за които се отнася, и формулиран с достатъчна прецизност, за да им позволи - ако е необходимо след подходящ съвет - да предвидят в разумна според обстоятелствата степен последиците, до които може да доведе дадено действие (виж, наред с много други, Сънди Таймс с/у Обединеното кралство (№ 1), 26.04.1979 г., А. 30, стр. 31, § 49).
  Много са интересни и особените мнения на шестимата съдии, които са с обем 20 страници от общо 41-те страници на решението. В тях се излагат солидни аргументи за това, как трябва да се отчита конкретната обстановка в държавата, в която съдията работи и ролята, която играят масонските общества в тази държава, съответно опасността да повлияят върху безпристрастността на съдиите.
  Цацаров, как гражданите могат да бъдат сигурни, че магистратската клетва тежи повече от масонската, примерно?
  Аз лично не съм компетентен по масонски клетви и по темите за тайните общества, но знам, че щом е тайно общество и тайна структура то е конституционно забранено.
  Това е всъщност моят отговор от статията - Цацаров пред ВСС: Подозираха, че делото на Мирослава Тодорова ще дойде в Пловдив (стенограма).

 39. 39 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 450 Любопитно

  На тези тримата младежи, по колко им плати Куневица да го правят тоя смешен панаир? Дали има по 20 левчета на калпак, дори?

  А и публиката е заинтригувана от по-големия цирк, който се случва вътре във ВСС

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 40. 40 Профил на Gary Busey
  Gary Busey
  Рейтинг: 450 Любопитно
 41. 41 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1955 Весело

  [quote#1:"g1barko"]
  "Куклен Магистратър"
  Като автор и режисьор е представен Б.Б. [/quote]

  Важното е в игри и закачки - "за и против цигарите" да минава денят, и това да се случва извън полето на ГЕРБ.

  Както каза Бойко Найденов, колкото повече брак има в правосъдието, толкова повече възможности и работа се осигуряват за адвокати, прокурори и съдии, чрез непрестанни дела, обжалвания връщане за доразследване, допълнителни експертизи и пр.

 42. 42 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Тези синковци няма да изберат никой днес, ще се ослушват като прасета в чужда царевица и ще чакат удобен момент, когато в Брюксел спят...

 43. 43 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#39] от "ТраЛала":

  И на мен не ми се струва никак редно или по европейски, да девалвират институция, която и без това малко й трябва да потъне съвсем!

 44. 44 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#39:"ТраЛала"]На тези тримата младежи, по колко им плати Куневица да го правят тоя смешен панаир?[/quote]
  Тикво, фани чети по-горе, не "Куневица" плаща, а партийната фондация на германските християндемкрати "Конрад Аденауер" помага за изграждането на БГ. Фрау ти Меркел нещо ви е разлюбила.
  Бегай напиши в гугъл "българия на гражданите"+"конрад аденауер", само пийни некое успокоително преди да четеш резултатите - и

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 45. 45 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Няколко цървула избират друг цървул за главен прокурор - това е системата, т.е. не го избират, а го назначават. Това каза дисидентът Николай Колев – Босия пред Висшия съдебен съвет"

 46. 46 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ,,Както каза Бойко Найденов, колкото повече брак има в правосъдието,,

  Визираш браковете между съдии,прокурори,адвокати и нотариуси ???
  Визираш Бойко Найденов като авторитет и експерт???

  Некомпетентността на отделни хора в правосъдието трябва да е подсъдно,да се обжалва и да се връща за доразследване .
  И некомпетентните трябва да се обучават,за да станат компетентни.
  Когато има умисъл при ,,грешки,, трябва да има наказани.

  Много неща ,,трябва,, да станат,но трябва желание,а не пожелания.

 47. 47
  Lana
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2936 Весело

  Едни и същи, едно и също...

  Имам чувството, че във форума се е развихрил Мирча Кришан и раздава краставици на всички желаещи. Каквото и да е на единия им край, на другия са Бойко, или Цвъки, или Костов, или Станишев, или Кунева, или Доган, или... въобще някой, нарочен за оплюване. Все пак, да напомня, че краставицата съдържа 99 % гола вода. Толкова, според мен, е и стойността на този египетски труд, който кипи сред стройните редици на постоянното присъствие.

 49. 49 Профил на sokratis42._
  sokratis42._
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ние сме работодатели на всички магистрати и като такива искаме да носят лична отговорност пред нас и когато съдът в Страсберг или Люксенбург осъди България, магистрата постановил решението което е отменено, да отговаря с личното си имущество и спестявания а не да плаща България с Нашите пари с които вече сме му платили заплатата и екстрите които ползва в службата.

 50. 50 Профил на gangnam_style
  gangnam_style
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На снимката и тримата изглеждат нещастни и сдухани.

 51. 51 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1955 Весело

  До коментар [#48] от "Дон Кихот":

  иййй...Не знаеш колко си прав, Дон Кихоте. Затова!!! "с нетърпение чакаме мига, в който с чиста съвест да решим, че си стува да поразмърдаме старите кокали", за да изберем сухият Кабаиванов.

 52. 52 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  До коментар [#46] от "g1barko":

  Не хваля никой. Показвам начина по който работят.
  http://vbox7.com/play:44e91442

 53. 53 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Весело

  [quote#47:"ТраЛала"]Пътува с шейната, галош! [/quote]
  Предпочитам сноуборд
  Ама я пак да те питам - що партийната фондация на бойковата приятелка фрау Меркел подпомага "България на гражданите"?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 54. 54 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Абе, като стана дума за делото "Килърите" - някой от кандидатите има ли намерение да привика Тиквата, и да го пита за дадените под клетва показания на "килъра" Васил Костов Кеца, който твръди, че горепосочената Тиква е стопанисвала канал за дрога през Турция, и че е бил назначен в МВР с активното участие на редица подземни босове?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 55. 55 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Или примерно да го привика по твърденията на заловения и осъден в Германия наркотрафикант Александър Александров, че Рапона е бил "Големия брат" на неговия наркоканал?

  Защото досега вместо да се разследва този случай се потулва - с участието както на Георги Колев (награден с поста шеф на ВАС), така и на Цацаров (гласен сега за главен прокурор).

  Колев смачква делото малко преди изборите, а Цацаров подписва спорното разрешение за следене и подслушване на докладчика по делото - Сантиров - който бива смачкан с последвалото дело, което накрая завърши с оправдателна присъда, но изпрати ясен сигнал какво чака всеки дръзнал да рови в миналото на Тиквата.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 56. 56 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Шон Мърфи!

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 57. 57 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Сарафов не смята за етично да правя разпит, когато иска да назначи свой заместник, а и няма изрично изискване за това."

  Ми да - неетично е в държава и система ПРОЯДЕНИ ОТ КОРУПЦИЯ, когато точно заради тази корупция създаваш СПЕЦ-ЗВЕНО за борба с нея, да правиш "разпит" на кандидатите. Просто бъркаш в буркана и вадиш - каквтоо Цецо и Боце са сложили в него!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 58. 58 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#53] от "Вени Г.":

  Кунева до този момент не отговори ясно от къде идва финансирането на партията - от американци, от Любо Пъпката, от Цветелина Бориславова, от къде? Кунева никога не е била дясномислеща и няма да бъде. Тя е либерал, много по-близка до БСП.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 59. 59 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Гледам ги по БНТ с едно око докато работя. Сарафов ми направи доста добро впечатлени ако трябва да бъда честен - сведе клишетата до минимум, отговаряше доста прямо и сравнително смислено, и не се измори за 2 часа.

  Тонева сега започна, с предизвикателно облекло - прозрачна блуза с голямо деколте. Супер непрофесионален знак е,поне според мен. Но по дрехите посрещат... Ще слушам и ще докладвам.

 60. 60 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 782 Весело

  "12:52 ч. Започна изслушването на Галина Тонева. Кандидатурата й е представена от Камен Ситнилски, който беше заместник-главен прокурор.
  ....12: 25 ч. Изслушването на Сарафов приключи. ВСС даде 15 минути почивка."
  Още от това може да се види как работи и ще работи прокуратурата и ВСС. 12:25+15 = 12:40. Но започват с още 12 минути закъснение. Да бяха казали, че почивката е 30 минути, ама не...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 61. 61 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Жена ми хареса Сарафов.
  Мълча си...

 62. 62 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#58] от "soave":

  Тогава защо "десния" Рапончо през март 2012-та заяви, че най-близки до ГЕРБ били Кунева, РЗС и Синята коалиция?

  За Янето и Кабайганьо вече разбрахме защо са му "близки" - защото са негови пудели.

  А на Кунева защо се натиска, при тия неизвестни около нея? Чак се нало тя няколко дни по-късно да го отреже публично по въпроса за следизборна коалиция между нея и ГРОБ.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 63. 63 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#58:"soave"]Кунева до този момент не отговори ясно от къде идва финансирането на партията[/quote]
  Отговори ясно и точно, но ти не си наясно с германската система на финансиране на партии и приложението й в бившите соцстрани. БГ се финансира от дарения на симпатизанти. Обаче провеждането на семинари, кръгли маси, обучения се подпомага финансово и логистично от германската фондация на ХДС "Конрад Аденауер" (по същия начин бе подпомагано изграждането на ГЕРБ от германската фондация на ХСС "Ханс Зайдел". Също така сдружението БГ се подпомага от американската фондация "България за Америка". Всичко това не е тайна, ако поразгледаш сайта на БГ ще намериш конкретно посочено участието на тези фондации в отделните мероприятия.

  [quote#58:"soave"]Кунева никога не е била дясномислеща и няма да бъде. Тя е либерал, много по-близка до БСП. [/quote]
  Познавам я от 1987 г. и знам, че е. Но остави ме мен, може пък да бъркам. Обаче дали бърка дясната фрау Ангела Меркел? Дали бърка десният Жозе Мануел Барозу? Или са разбрали, че псевдодесните мутромилиционеари трябва да бъдат изметени или поне на първи етап да се отнеме абсолютната им власт, обаче няма основа за единна дясна партия, а за две десни партии - консервативна и дяснолиберална както сега управляващите в Германия ХДС/ХСС и ССвД?
  Именно следизборното сътрудничество ДСБ-БГ е кошмар за Тиквата

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 64. 64 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Ейц, "На живо"!

  Има ли пуканки?

 65. 65 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#63:"Вени Г."]Именно следизборното сътрудничество ДСБ-БГ е кошмар за Тиквата [/quote]

  Въх, уби ма,
  червената кукувица и червената гарга в коалиция.

  Имате ли изобщо връзка с главния мозък, драга Вени Г. ... или пак сте започнали да злоупотребявате с алкохола

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 66. 66 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#65:"lara_croft"]Имате ли изобщо връзка с главния мозък, драга Вени Г[/quote]

  Трети път казвам за тиквените цървули: Оставете ме мен, аз съм тъпа, проста, нямам главен мозък.
  Кажете защо фондацията на германската Християндемократическа партия подпомага "България на гражданите"? Къде остана приятелството на фрау Меркел с Тиквата?
  Или ще кажете, че фрау Меркел е червена както Костов е червен?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 67. 67 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Галина Тонева отговори, че не би образувала наказателно производство срещу прокурора Роман Василев за репликата му по време на акция през пролетта на 2010 г. "вие сте абсолютен престъпник". Според нея действията му не са престъпление, но е имало основание за дисциплинарна отговорност."

  Както казахме - наглата репликата на Василев е НАЙ-МАЛКИЯ проблем в цялата афера.

  На първо място стои една от мишените на делото - Сантиров - който е бил докладчик по разследването за българския "голям брат" на наркотрафиканта Александров, който Александров твърди, че е самия Бойко Борисов. Делото е смачкано от Колев, а Сантиров е сатанизиран в делото, което уж е срещу "абсолютния престъпник" Цонев.

  Второ - защо Цацаров подписва разрешението за подслушване по това дело? Защо това не е направено от столичен магистрат? Прокурора по делото лъже, че това било защото очаквал заподозрените да извършат някакви действия в Пловдив, обаче това е категорично опровергано от оперативните данни на ДАНС и ГДБОП. Значи остава другото обяснение - че тогава Янева още не е била шеф на СГС, затова Цецо се обръща за услуга към друг свой доверен човек - Цацаров.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 68. 68 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#66:"Вени Г."]Оставете ме мен, аз съм тъпа, проста, нямам главен мозък. [/quote]

  Значи добре би се разбирала с Бойко! Той нали така рече - "Аз съм прост, и вие сте прости, затова добре се разбираме"

  Виж с умни и кадрни хора има подчертан проблем в "разбирането", затов един по един всичките ги изгони от обкръжението си, или сами избягаха.

  И останаха тия, които спомена Веждито - "някой си уредиха живота с подмазване". Герберастаник потъва уверено, но оркестъра на хвалителите пее тържествени химни за Вожда.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 69. 69 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#63] от "Вени Г.":

  за измитането на ГЕРБ приемам и ще гласувам с пълно убеждение. Но, ако вярваш, че Кунева ще направи нещо по-добро, мисля, че се заблуждаваш. Кунева би била поредното недоразумение. Внимателно слушам изказванията й и ще ти кажа, тя се отличава с изключително празнодумие и липса на логика. Не й вярвам.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 70. 70 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#63] от "Вени Г.":

  След изборите 2009 Костов за пореден път се извъртя и обяви че дори и ББ да не е автентично десен избирателите му били такова, поради което ДСБ биха си сътрудничели срещу съответните постове. След като не ги получиха, картинката се измени.
  Сега ни предлагате пак същата боза, Кунева-Пръмова ако ХДС каже е дясна та дрънчи. Междувременно Надежда Михайлова, не си спомня вече Костов да е разбивал СДС, нямало такова нещо, манипулации били.
  Принципи на автентично десни политици!

  Не разбрах последно ЕНП популисти ли са както каза наскоро Костов или не са? Малко разяснение ще внесете ли?

 71. 71 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  Най-адекватния и точен коментар за цирковия скеч "Избор на главен прокурор":

  "Няколко цървула назначават друг цървул за главен прокурор. С тези думи Николай Колев - Босия, който оглави т.нар. „Доматена революция" у нас, коментира днешната процедура за избор на главен прокурор.
  Той предположи, че най-вероятно за такъв ще бъде избран шефът на Окръжният съд в Пловдив Сотир Цацаров. „Това не е нормално, но най-вероятно него ще изберат, нищо, че е масон и с жена му не са си плащали данъците две години", възмути се Босия и добави: „Така държава не се прави". "

 72. 72 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#59] от "kman":
  На въпроса за отношението му към членуването в тайни общества, Сарафов се опита да се измъкне ловко, но не му се отдаде. Той не членувал в такива, но не виждал нещо лошо, щото бил чувал, че масоните преследвали благородни цели... Супер тъпо!

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 73. 73 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 559 Неутрално
 74. 74 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 450 Весело

  Доста шармантно облекло на г-жа Тонева

 75. 75 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#69:"soave"]Но, ако вярваш, че Кунева ще направи нещо по-добро, мисля, че се заблуждаваш[/quote]
  Аз лично вярвам, че ще е полезна, но не мога да съм сигурна. Което не ми създава проблем за кого да гласувам, защото по принципни съображения гласувам за ДСБ откакто ги има и пак ще гласувам за тях. Костов се е доказал достатъчно на практика какъв политик е. Кунева - не, защото в кабинета на НДСВ тя игра изключително експертна функция, а не политическа. Ангажирането на германската ХДС с нея е някаква гаранция за последователен дясноцентризъм - но не достатъчна. Те и германската ХСС се ангажираха с Бойко и всички търпим последствията от грандиозната им грешка.
  В случая вероятността от грешка е по-малка, защото ХДС имат по-голям и по-широк политически опит, отколкото ХСС. ХСС са регионална партия, която функционира само в Бавария и която не е излъчвала никога федерален канцлер, докато ХДС функционира във всички останали 15 германски провинции и при победа на ХДС/ХСС канцлерът винаги е бил излъчван от ХДС.
  Да оставим настрана, че ХСС има в историята си нелицеприятни факти на късогледство, да не кажа тъпота, водещо до неприемливи концесии на комунистически вождове. През 1984 г. лидерът на ХСС и премиер на Бавария Франц Йозеф Щраус прави посещение в Албания при сталинисткия диктатор Енвер Ходжа, при когото не е идвал нито един западен политик, и прокарва решението на ФРГ да установи дипломатически връзки с Албания. Има няколко лични срещи с Живков, а през 1987 г. му идва на лично посещение в България и Живков го води на лов, и пак - няма друг западен политик ловувал с Живков. И двамата твърдят в тесен кръг, че са приятели и че общите интереси могат да надмогнат идеологията. Приятелството се материализира в единствената смесена банка с чуждо участие преди 1989 г. - Българо-баварската банка със седалище в Бавария и пред смесени българо-баварски фирми. Е, след рухването на комунизма се разбра, че банката и фирмите са били ръководени от ксомунистическото разузнаване. Ама Щраус вече беше починал през 1988 г. и не можа да види колосалния си гаф.
  И двайсетина години по-късно ХСС пак настъпи мотиката с комунистите. Пфу, шофьорите и бодигардовете на комунистите. Според някои обаче това настъпване на мотиката не е случайно, защото в ХСС има един или няколко влиятелни функционери от времето на дружбата с Живков, които са тласнали ръководството на парията към бодигарда му, като това не е било алтруистично, а резултат на обвързаности с руските тайни служби.
  Дали руската версия е истина или не - не зная. Но предвид фактите, изглежда доста достоверна.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 76. 76 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Тази с деколтето...!!Няма култура на обличане.Но това е най-малкият и проблем!Скучна ,монотонна,безлична!Сега като се развика и зазаканва Цацата,ще видим ние представяне като за предварително избран!

  4itatel
 77. 77 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2936 Весело

  До коментар [#63] от "Вени Г.":

  "Също така сдружението БГ се подпомага от американската фондация "България за Америка". Всичко това не е тайна, ако поразгледаш сайта на БГ ще намериш конкретно посочено участието на тези фондации в отделните мероприятия."

  Не разбирам, защо е този панически шум. Има сдружение, има фондации, докарвате ги в България да гласуват за сдружението и нещата заспиват! Навярно ще гласуват и тези, които посетят сайта на БГ и се убедят , че има такива фондации. Особено ме впечатлява "България за Америка", която по съвместителство и чиста случайност има нещо общо и с "Дневник". Може и да е читава, не малко подобни формирования са залагали на куц кон. Но по-скоро и зад нея се крият поредните кукловоди.
  Виж, как и къде ще намериш кой да посети сайта, си е твой проблем (не е малък, признавам).
 78. 78 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#76:"4itatel"]Няма култура на обличане.[/quote]

  Един няма култура на обличане, друг няма култура на хранене и покупка на имоти, третия е с розова вратовръзка ...

  Ще видите накрая как на Бойко Найденов "и.д." ще му отпадне от титлата

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 79. 79 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Отлично представяне на а Сарафов. Но Тонева е с едни гърди напред.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нямам доверие на нито един от тримата ..Не бих гласувал при граждански избори - за нито един от тези ..
  Стари, оплетени ,червени свински черва ..
  'Бедни" и корумпирани :)
  С тези - нищо ново няма да последва в ..кочината , наречена 'българска " прокуратура ..
  Семейственост , неплащане на данъци , връзки с типове , като "семейната" мафия на 'ситни , ситни , оял се шопар -Ситнилски ..
  ТЕЗИ, във ВСС , с малки изключения- ще реформират блатото, наследственото , червеното ..))
  Няма да стане ...

  BIG AL
 81. 81 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#79] от "kokobo":

  Ето до къде води резкия спада в качеството на психиатричната профилактика, до такива неадекватни форумни графомании....Често ли някой от твоите познати изразява съмнения относно психическата ти адекватност или просто те щадят и съжаляват....ха-ха-ха-ха-ха....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 82. 82 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  за главен прокурор не триабва ли да се издигат в сьдебната иерархиа и тогава да се заема дльжността главен прокурор
  и когато има ниаколко човека отговариащи за тази дльжност да има ротационен принцип на смиана на главните прокурори
  в тази тиасна стаиа много малко вьздух има и е предпоставка за лош избор

 83. 83 Профил на Soldier of Fortune
  Soldier of Fortune
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Признавам , аз не съм фен и на този ВСС , но със сигурност е по- качествен от онези ... магистраЛти. По мое скромно мнение , единствено Сарафоф би бил полезен и рационален за Обществото ни и Правото гл. прогурор , не съм сигурен , обаче главен ли ще бъде избран , или (не)главен и удобен...

 84. 84 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#75] от "Вени Г.":


  [quote#75:"Вени Г."]Аз лично вярвам, че ще е полезна, но не мога да съм сигурна.[/quote]

  Това Коостовистите от 10 кладенеца вода ще донесете само да докажете правотата на лидера си. И за кого ще е полезна Кунева, за вас ли? ХСС подкрепяла Герб което било грешка а ХДС ДСБ и сега уж Кунева което било голям шанс.
  Пълни глупости и манипулации само и само да си предадете някаква важност и да опровергаете пълната си изолация.
  Ханс Зайдел щифтунг се финансира над 80 % от Конрад Аденауер щуфтунг, нали не мислите че ХДС плаща на някого да развива програми които не са удобрени от тях. Всякакъв опит те да бъдат разграничени е абсолютна глупост.
  И какво ще говорите ако след 6 месеца Герб не дай боже реши да състави правителство с Кунева, без вас естествено?

 85. 85 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#77:"Дон Кихот"]Особено ме впечатлява "България за Америка"[/quote]
  Прав си, впечатляваща е, особено на фона на гербаджийското безхаберие към всичко, що не е магистрала. Я виж последните им 15 гранта за какво са:

  Година Име на проекта и организацията Област Сума

  2012 Международен конкурс “Млади виртуози – 2013”
  Сдружение “Училищно настоятелство Национално музикално училище” Изкуства и култура 75,000 лв.
  2012 Целогодишна школа по изобразително изкуство Дедал 2012 - 2013
  Школа по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал” Изкуства и култура 50,000 лв.
  2012 „Международна конференция "Защо фестивали?", 2-3 ноември 2012”
  Сдружение “Българска фестивална асоциация” Изкуства и култура 11,000 лв.
  2012 „Музиката на Америка – сезон 2012/2013”
  Кантус Фирмус АД Изкуства и култура 365,000 лв.
  2012 „Киномания – 2012”
  Фондация „Имам идея” Изкуства и култура 86,000 лв.
  2012 „Младите в Младежкия 2012”
  Фондация “Младежки театър” Изкуства и култура 75,000 лв.
  2012 „Фортисимо Фест 2012, Фортисимо в Клас и Фортисимо Фамилия 2012/2013”
  Фондация „ХХ-Триола-Квинтола” Изкуства и култура 600,000 лв.
  2012 „Стипендии за ученици от майсторския клас на Райна Кабаиванска - 2012”
  Фонд „Райна Кабаиванска” към Нов Български Университет Изкуства и култура 50,000 евро
  2012 „Детски панаири, Изкуство за малките в училищата и Изкуство за малките в галериите”
  Фондация „Изиарт” Изкуства и култура 410,000 лв.
  2012 „Международен фестивал на любителските театри „Кръстьо Пишурка 2012”
  Народно читалище „Постоянство – 1856” – Лом Изкуства и култура 5,000 лв.
  2012 „Платформа за литературен превод и художествена литература 2012-2013”
  Фондация „Елизабет Костова” Изкуства и култура 120,000 лв.
  2012 Фестивал „Пиано Екстраваганца 2012”
  Фондация „Пиано Екстраваганца” Изкуства и култура 75,000 лв.
  2012 „Втори международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2012 и закупуване на инструменти”
  Сдружение “Настоятелство на Национално училище по изкуствата Панайот Пипков – гр Плевен” Изкуства и култура 62,000 лв.
  2012 „Финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които остават извън държавното финансиране за лечение чрез ин - витро процедури”
  Фондация „Искам бебе”

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 86. 86 Профил на Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Славена:Цензурe, пак ли бият Паниковски/Прокопиев?
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#79] от "kokobo":
  Нямам доверие в професионалните и нравствени качества на човек, съгласил се да оглави милиционерското творение "специализирана апелативна прокуратура". Да не говорим, че предложи Гугушева за своя заместник. Съмнявам се, че идеята е била негова, но това само показва, че е склонен да изпълнява желанията на "когото трябва"...

  "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
 87. 87 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#69] от "soave":

  Последното изследване на НЦИОМ показва, че избирателите на Кунева са разочарованите от сините, и разочаровани от БСП. Като вторите преобладават в съотношение 2 към 1.

  Кунева не е нито дясна, нито лява. Тя е от отбора на най-гнусните еврочиновници, които докараха Европа до фалит, благодарение на способността си да преливат от пусто в празно и това да е съпроводено с огромни разходи за данъкоплатците и огромни приходи за техните си обръчи от фирми.

  Никой гербер няма капка доверие в подобни личности, които имат способнотта да говорят с клишета и заучени фрази. Това ни е генетично заложено. За това при Кунева няма нито един гербер.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 88. 88 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#75] от "Вени Г.":

  ох, браво, останах с впечатление, че агитираш за Кунева. Спроде мен ДСБ са много по-сериозни, по-стабилни, много по-компетентни не само от Кунева, но и от всички останали партии.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 89. 89 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#84:"olly"]Ханс Зайдел щифтунг се финансира над 80 % от Конрад Аденауер щуфтунг, [/quote]
  Тва тиквите верно освен "Винету" друго не сте чели. Германските политически фондации свързани с дадена партия се финансират на 95% от държавата. На федерално ниво има 6 фондации - колкото са партиите в Бундестага. Те извършват по-общите функции на партията, насочени към обществото, а също така и се занимават с международната помощ за укрепване на демокрацията чрез сътрудничество с чуждестранните си партньори. И български партньори на фондацията на ХДС "Конрад Аденауер" са ДСБ и "България на гражданите".
  Аре бегай чети малко, ако четеш английски, де:
  Партийните политически фондации в Германия -
  http://en.wikipedia.org/wiki/Party_political_foundation

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 90. 90 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#53] от "Вени Г.":

  В грешка си, ако си мислиш, че всички които не одобряват комунистическата снаха Кунева са гербави. От къде да знам Тиквон какви отношения има с баба ти Меркел!? Слабо ме интересува! Ама много слабо. Прави ми впечатление, обаче че ти живо повтаряш едно и също - ама защо? Голямо натякване, голямо нещо.
  А за Кунева кой е подпомага, да казвам ли или пак твоите приятели модитата ще ми турят 6 бан?

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 91. 91 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  [quote#70:"olly"]След изборите 2009 Костов за пореден път се извъртя[/quote]

  Не е вярно. "Извъртане" имаше, но то беше след като ГЕРБ отказаха да изпълняват предизборната си програма, която бяха преписали от Синята Коалиция.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#70] от "olly":

  Откровенна лъжа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#88] от "soave":

  Мдаа, голям плюс за ДСБ е агитация от страна на съветник на премиера Виденов.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 95. 95 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1955 Весело

  [quote#94:"lara_croft"]Мдаа, голям плюс за ДСБ е агитация от страна на съветник на премиера Виденов[/quote]

  Вие от ГЕРБ и такъв си нямате. Хи, хи!

 96. 96 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#90:"Трифона"]В грешка си, ако си мислиш, че всички които не одобряват комунистическата снаха Кунева са гербави. [/quote]
  Изобщо не мисля така и не съм казвала тази глупост.
  [quote#90:"Трифона"]Прави ми впечатление, обаче че ти живо повтаряш едно и също - ама защо?[/quote]
  Не повтарям едно и също. Написах факт, който е неизвестен на колегите форумци - че ХДС подкрепя БГ, и изявени форумни гербаджии ме засипаха с невежи или откровено глупави опровержения. А пък аз се кефя да гледам гробарите как се измятат като змиорки щом им посочиш конкретен факт за тяхната глупост или зададеш конкретен въпрос

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 97. 97 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#89] от "Вени Г.":

  http://en.wikipedia.org/wiki/Konrad_Adenauer_Foundation#Cooperation_with_other_foundations_and_organizations

  Cooperation with other foundations and organizations

  - In Bavaria, the Hans-Seidel-Foundation operates in lieu of the Konrad-Adenauer Foundation.

  [quote#89:"Вени Г."]И български партньори на фондацията на ХДС "Конрад Аденауер" са ДСБ и "България на гражданите". [/quote]
  Абсолютна лъжа и поредна манипулация!

 98. 98 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#93] от "Тони!":

  Кое е лъжа?

 99. 99 Профил на kokobo
  kokobo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Посредствено представяне на Тонева. Многословна, празнодумна, мънкаща, безидейна. Копие на Борето Велчев, но с изрязана блузка. Мечтата на Пъпката. Не мерси.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 100. 100 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#70] от "olly":

  ти с извънземните ли си говориш, имаше натиск от ЕНП Синята коалиция да сътрудничи с ГЕРБ, но когато видяха за какви мутренски схеми става дума се отказаха, това е

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK