С 10% се увеличават заплатите на столичните районни кметове

Заплатите на районните кметове в София ще бъдат увеличени с 10% със задна дата - от 1 юли 2012 г. От Нова година по-високо възнаграждение с 10 на сто ще получат и служителите на Столичния инспекторат. Това реши днес общинският съвет по предложение на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов.

Увеличение има и за служителите на Столичния инспекторат

© Юлия Лазарова

Увеличение има и за служителите на Столичния инспекторатЗаплатите на районните кметове в София ще бъдат увеличени с 10% със задна дата - 1 юли 2012 г. От Нова година по-високо възнаграждение с 10 на сто ще получат и служителите на Столичния инспекторат. Това реши днес общинският съвет по предложение на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов.


"Това ще доведе до промяна в заплащането и на кметските наместници и другите назначени кметове, които са в структурата на Столичната община", каза пред журналисти Барбалов. Аргументът за увеличението е постановление на Министерския съвет, в което са записани минималното и максималното заплащане спрямо броя на жителите в дадения район или община.


Така най-големите заплати ще получат районните кметове на "Младост" и на "Люлин", защото там има население от над 100 хил. души. Те ще получават малко над 1510 лв.
Увеличението за инспекторите пък идва от 1 януари. "В момента средната им заплата е 663 лв., а от Нова година средната им заплата ще стане 729 лв.", заяви Барбалов. По щат работещите в инспектората са 424 човека, а реално са 404 души.


Коледни бонуси няма да има, каза още зам.-кметът по финансите. Напролет щяло да се обсъжда дали да бъдат увеличавани заплатите на други структури.По думите му за други увеличения на заплати ще стане ясно напролет, тъй като годишната оценка за работата на държавните служители ще приключи март-април.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Криза А ??? Пари нямало !!! ама за наЩе ще намерим, ... даже със задна дата.

 2. 2 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма Коледни бонуси, а увеличение на заплатите със задна дата. Добре са го измислили.

 3. 3 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Благодарение на добре свършената работа Ето и конкретен пример )
  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2012/12/20/1973070_zloupotreba_s_lichni_danni/
  Поздрави за г-жа Вергиния Стоянова -кмет на район Средец -Столична община
  Гафът е грандиозен става въпрос за компрометиране на лични данни на повече от 30 000 хил. човека !!!

 4. 4 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 829 Неутрално

  И за къв ги увеличават? Не виждам да е написано с какво са го заслужили.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Че как защо? Защото могат. Не е като да НЕ могат да повишат детските надбавки, защото няма пари в хазната. За чиновници винаги има пари.
  До коментар [#4] от "Smokie":

  Други учудени има ли?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 521 Гневно

  За пенсионери, учители и майки няма а за търтеи има. ГАДОВЕ !

 8. 8 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Частна фирма прибирала наем в София вместо кметството

  Частна фирма прибирала наема от лампите в София, които са собственост на общината.

  4 години – от 2008 г. до 2012 г., частната фирма “Улично осветление” е прибирала наема от мобилните оператори, които са сложили станциите си на уличните лампи, собственост на Столичната община.
  Това стана ясно от питане на общинския съветник Вили Лилков (ДСБ) към кмета Йорданка Фандъкова на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС).
  “Улично осветление” беше приватизирано през 2007 г. и като частна фирма отговаря за поддържка на уличните лампи в София, самите лампи обаче останаха собственост на общината.
  От отговора на Фандъкова до Лилков става ясно, че действително частната фирма е събирала наем от мобилните оператори и освен това токът, ползван от тях, е бил за сметка на общината.
  По изчисления на администрацията на общината става въпрос за 1.5 млн. лв., но те ще бъдат опростени на “Улично осветление”, защото е направило инвестиции в пребоядисване и ремонти.
  “Това е все едно да си дадеш къщата под наем, някой да я боядиса и да я преотдава под наем без твое разрешение. А, тези 1.5 млн. лв. са изчислявани със същата “Елка”, с която са смятани сбърканите лихви за “Карат-С”, коментира Вили Лилков. Според него сумата е много по-голяма.
  Фандъкова призна, че благодарение на Лилков е открита схема, от която губи общината и обеща да го включи в комисия, която ще разследва казуса.

 9. 9 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално  Премиерски заплати в общинските фирми на София

  Фандъкова обеща справедливи заплати в общинските фирми

  3600 лв. заплата взимат шефовете в "Топлофикация-София"
  В общинските фирми в София шефовете продължават да получават солидни заплати, равни на премиерското възнаграждение и дори по-високи, съобщи през профила си във Facebook Георги Кадиев, общински съветник от БСП.
  В “Топлофикация-София”, която има огромни дългове, месечно възнаграждение през миналата година е било 3629 лв. за ръководството. В “Метрополитен”, който отговаря за метрото и за строителството на новите линии на подземната железница, шефовете са получавали по 2870 лв. Толкова са получавали в “Столичен автотранспорт”.
  В “Столичен електротранспорт” са намалили малко заплатите през миналата година спрямо 2010 г., когато взимаха рекордните 4609 лв., но все още са с най-високите заплати. В същото време дружеството има големи дългове към доставчици. Директорът и бордът на Центъра за градска мобилност (отговаря за градския транспорт и паркирането в града) са взимали близо 3 хил. лв.
  В скандалната “Софийски имоти”, която общината не може да продаде вече пета година заради неясноти на какво е собственик, бордът се е разписвал срещу сумата от 2433 лв. месечно. “Чистота Искър”, чиято печалба е доста ниска, откакто не участва в извозването на сметта, възнагражденията на ръководните органи са 2918 лв.
  С най-скромни възнаграждения са били в “Озеленяване” - 425 лева, и охранителната “Егида-София” - с 525 лв. И двете дружества са с лоши финансови резултати, като “Озеленяване” е дадено на прокуратурата за поръчки без обществена поръчка и други злоупотреби.
  В столичния общински съвет (СОС) от години се поставя въпросът за високите заплати в бордовете на общинските фирми. Преди половин година кметът Йораднака Фандъкова обеща да бъде изготвена нова методика за определяне възнагражденията в тези дружества, която да е по-справедлива. Тя обаче така и не беше гласувана от предишния СОС преди изборите. 10. 10 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално  “Егида” е затънала до гуша в дългове, не е ясно кой е виновен

  Общинската охранителна фирма “Егида” е затънала в дългове и след правен анализ ще се решава дали ще се приватизира това дружество или ще стане общинско предприятие, реши днес Столичният общински съвет (СОС).
  Решението беше взето на база доклад на съветничките от ГЕРБ Татяна Георгиева и Мита Георгиева, който констатира отдавна известен факт, че “Егида” работи на загуба въпреки, че стопанисваше подлезите и събираше наемите от магазините в тях, както и наемите от болбордовете до подлезите.
  За последните 1.6 млн. лв. са загубите на дружеството за последните три години. В Същото време Столичната община е наляла 15 млн. лв. в дружеството.
  “Егида” беше създадена 1998 г., когато кмет беше Стефан Софиянски. Тогава тя имаше монопол над охраната на общински обекти – сгради на кметството, училища и датски градини.
  Фирмата започна да губи конкурсите за охрана на общински обекти, след като 2006 г. влезе в сила Законът за частната охранителна дейност, но продължи да стопанисва подлезите.
  През лятото на 2010 г. от капитала на “Егида” бяха извадени подлезите в София.
  Одит на общинското дружество от 2008 г. показа, че там са вършени безобразия, равностойни на разкритията за Вальо Топлото – скъпи командировки, купуване на стоки, които нямат нищо общо с дейността на фирмата, напомни Татяна Георгиева. Резултатите от тази проверка са дадени на прокуратурата, но все още се води следствие, казаха съветници от ГЕРБ в отговор на въпрос кой е виновен за тези безобразия.
  Мита Георгиева (ГЕРБ), вносител на доклада за финансовото състояние на “Егида” обяви, че дружеството има в активите си 78 рекламни елемента и 10 магазина.
  По думите на председателя на СОС Елен Герджиков (ГЕРБ) площите, отдавани под наем от “Егида” за реклама, са извън схемата за разполагане на билбордове и са незаконни. Те щели да бъдат премахнати обаче, след като е готов правният анализ на дружеството.
  Според шефът на бюджетната комисия Орлин Алексиев )ГЕРБ) в активите на “Егида” въобще няма билбордове. 11. 11 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално  3600 лв. заплата взимат шефовете в “Топлофикация-София”

  3600 лв. е средната заплата на борда на директорите на “Топлофикация-София”, обяви днес пред БНР общинският съветник в София Георги Кадиев (БСП).

  Той призова възнагражденията да бъдат намалени предвид фактът, че общинското дружество има големи дългове. Над 500 млн. лв. са задълженията на “Топлофикация” към “Булгаргаз” и други доставчици, напомни Кадиев.
  “Аз бях председател на съвета на директорите през 2009 г., моята заплата беше 900 лв. Това означава, че средната заплата на борда се е увеличила 4 пъти за 2 години“, коментиръ съветникът от БСП. “Какво се случи толкова в тази “Топлофикация”, че се увеличиха толкова заплатите”, попита той.
  В столичния общински съвет (СОС) от години се поставя въпросът за високите заплати в бордовете на общинските фирми. Преди половин година кметът Йораднака Фандъкова обеща да бъде изготвена нова методика за определяне възнагражденията в тези дружества, която да е по-справедлива. Тя обаче така и не беше гласувана от предишния СОС преди изборите.
  През лятото на 2011 г. стана ясно, че в управлението на общинските фирми в София възнагражденията стигат почти до 4000 лв. Те се определят на всяко тримесечие на база списъчен състав на фирмата, материални активи, кредити и други показатели. Методиката води до парадокси в губещи общински фирми възнагражденията да са много по-високи, отколкото в печелившите.
  В средата на миналата година се оказа, че значителен ръст на заплатите има в скандалната “Софийски имоти” – от 1706 лв. в началото на 2010 г. на 2433 лв. за 2011 г. В същото време фирмата няма съществено подобрение във финансовите резултати и дължи дивидент на общината в размер на повече от 700 000 лв.
  Скандален е случаят и с “Галатея”, която стопанисва ученическите лагери. Тя от години трупа загуби и е неефективна, но това не пречи заплатите на ръководството й да са се увеличили три пъти за година. През първото тримесечие на 2010 г. тримата членове на управата на “Галатея” са вземали средно по 600 лв. на месец. Година по-късно заплатата скача на 1800 лв. В същото време “Галатея” завършва 2010 г. на минус с 371 000 лв.
  393 041 лв. хонорари пък са взели 12 общински съветници от участието им в съвета за управление на Столична общинска агенция по приватизация. Това става ясно от отчета за работата на агенцията, който в момента се обсъжда от общинските комисии. 12. 12 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално  Отново пропадна участък от ремонтираната улица „Костенски водопад“

  „Костенски водопад“, улицата, която свързва квартал „Гоце Делчев“ с центъра отново се сдоби с кратер. Само за два месеца по ремонтираната столична улица пропаднаха два различни участъка, предава вестник "Сега".
  Последното пропадане е отпреди дни и общината предвидливо е отцепила участъка за движение, коментира изданието. В средата на декември 2011 участък от около 50 метра също пропадна.

  Под злополучната улица, минава десният перловски колектор. Изграждането на канализацията даде шанс на улицата да бъде ремонтирана основно през 2011 г. Възложител на обществената поръчка е екоминистерството.

  Проектът се финансира по програма ИСПА. Изпълнител на строителството е "Сдружение ВиК 2009", а на строителния надзор - фирма "Мотт МакДоналд Лимитед".

  Миналата година изпълнителят на строителството отстрани аварията за своя сметка. Тогава от министерството обясниха, че най-вероятната причина за пропадането е авария на прилежащ стар клон на водопроводната мрежа, в резултат на което асфалтовите пластове от възстановената настилка са се деформирали. 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Общинският съвет приема правилници, наредби, решения и инструкции по въпроси от местно значение. Решенията са най-системно използваните актове от общинските съвети. Могат да са нормативни и ненормативни подзаконови актове. Чрез тях се урежда материя от сферата на икономиката, културата, образованието и т.н.
  Решението за по-високо възнаграждение с 10 на сто на районните кметове в София със задна дата - 1 юли 2012 г. взето на заседанието на Общинския съвет на основание чл. 21, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА е незаконосъобразно, прието е в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Разпоредбата на чл. 14, ал. 2 от Закона за нормативните актове /ЗНА/ предвижда, че обратна сила на нормативен акт, издаден въз основа на друг нормативен акт, може да се даде само ако такава сила има актът, въз основа на който той е издаден. Общото правило, установено с този текст, че нормативният акт, издаден в приложение на закона, следва неотстъпно самия закон и във времето, намира приложение и в настоящия случай. Ясно е с оглед на това, че ако законът няма обратна сила, няма да има обратна сила и нормативният акт, издаден по приложението му. Подзаконовият нормативен акт, Решение за по-високо възнаграждение с 10 на сто на районните кметове в София със задна дата - 1 юли 2012 г., е издадено на основание 21, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА. Тази разпоредба няма обратна сила, поради което е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

 14. 14 Профил на tukashen
  tukashen
  Рейтинг: 213 Любопитно

  тукашен."най лошо място за живеене"," най нещастните хора (суверенът)" все пак са рекорди и усилията на служителите за постигането им следва да се възнаградят .С чуждите пари всичко може.

 15. 15 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 418 Гневно

  Е няма такава държава. Не стига че наложили ти се да влезеш в която и да е община си подложен на унижения и рекет на всички нива ами и заплати те им малки.

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 16. 16 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  С чужда пита помен се прави много лесно, бизнеса ще го дерем до умиране за да пълним гушата на чиновника...е вечно ще си
  бъдем в криза

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK