Да се огласяват ли сътрудниците на ДС в разузнаването - старият спор е възроден

Да се огласяват ли сътрудниците на ДС в разузнаването - старият спор е възроден

© ДневникПоследната седмица преди празниците върна на дневен ред една позабравена в последните години тема - дали трябва да бъдат огласени сътрудниците на бившата Държавна сигурност (ДС), които след демократичните промени са заемали постове в средния и висшия ешелон на разузнаването. Възродени бяха и споровете дали това излага на риск хора, които служат на националната сигурност зад граница или цели да прикрие някогашни сътрудници, заемали впоследствие публични длъжности, чието разкриване би предизвикало обществен скандал.


Финалното решение стигна до президента Росен Плевнелиев, който се оказва в тежка ситуация - между многократно декларираното си желание кадрите на комунистическите служби да излязат на светло, и упреците, че излага на опасност националната сигурност. 


Повторението на един стар спор
Във вторник парламентът прие на второ четене поправки в закона за досиетата и отмени разпоредбата, според която не подлежат на проверка за принадлежност към бившия репресивен апарат министри, депутати, посланици и кметове и др., ако след 16 юли 1991 г. са заемали длъжност началник на отдел или на сектор в Служба "Военна информация" (военното разузнаване) или в Националната разузнавателна служба (НРС). Поправката беше предложена от "Синята коалиция" (според съпредседателя й Иван Костов в тази група са скрити хора, които са управлявали мрежи от доносници и може при проверката да изскочат ключови фигури, министри и депутати). Промяната беше приета с решаващото мнозинство от гласове на ГЕРБ. Поправката мина през пленарната зала изненадващо бързо и без спорове. 


Очаквано, БСП скочи срещу отмяната на текста. Социалистите поискаха президентът да наложи вето, а депутати от левицата се срещнаха в сряда с членове на юридическия екип и секретарите по отбраната на държавния глава, за да обяснят възраженията си. След разговора говорителят на БСП и зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика и отбрана Ангел Найденов каза за "Дневник", че "тревогата на левицата" била споделена и от екипа на Плевнелиев.


Кого пази законът?


Преди шест години текстът, който въведе защитата, беше прокаран от БСП в преходните и заключителните разпоредби на закона за досиетата, приет при управлението на тройната коалиция. Аргументът беше да не се огласяват имената на хора, които имат важна роля за националната сигурност. Тогава депутати от различни партии обаче заподозряха, че истинската цел е сътрудници на бившата ДС, които са заемали след промените публични длъжности, да бъдат спасени от осветяване, като за целта бъдат назначени на длъжности в цивилното и военното разузнаване. Според депутати от сегашното управляващо мнозинство текстът е приет, за да защити конкретни фигури, приближени до тройната коалиция и бившия президент Георги Първанов.


Сега от БСП посочват, че отмяната на "защитата" ще засегне 1000 души - "действащи служители на разузнавателните служби, включително зад граница, в рискови страни". "Цената е техният живот, животът на техните семейства и на хората, с които са контактували", каза Ангел Найденов.


Според бившия вътрешен министър Румен Петков, чийто брат Володя Цветанов беше отзован като военен аташе в Киев след като беше осветлен като сътрудник на бившата Държавна сигурност, поне 70 са служителите на разузнавателните служби, които в момента са зад граница. Добави, че половината от тях вероятно са под прикритие на различни ангажименти и разкриването им ще ги изложи на опасност.


Поправката засяга под 50 души, за чиято сигурност и работа може да има опасност, твърди пък шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Ципов (ГЕРБ). По думите му броят е достатъчно малък, за да може тези хора да бъдат изтеглени от службите своевременно.


"Това ще се отрази по-тежко на НРС, защото нейните служители са под прикритие. А изтеглянето им от райони, важни за българските национални интереси, ще доведе до тежки последици. Биха могли да възникнат колизии и недоумение. Силата на разузнаването не е в неговата публичност", коментира бившият шеф на НРС Кирчо Киров.


Депутати от мнозинството коментираха, че с приетия преди 6 години закон Комисията за досиетата е била задължена да предоставя на ръководителите на службите за сигурност списъци на лицата, заемащи публична длъжност или извършващи публична дейност. В 14-дневен срок от предоставянето на тези списъци, службите трябва да свалят от отчет служителите под прикритие и сътрудниците, заемащи публична длъжност или извършващи публична дейност, и да уведомят комисията за това.


Около 40 души, заемали публична длъжност след промените, са се ползвали от защитата от проверка като началници на отдели и на сектори в цивилното и военното разузнаване, коментираха за "Дневник" пък източници в комисията по досиетата, пожелали анонимност.


Последната дума ще има президентът


След като разпоредбата мина на второ четене през парламента, последната дума по нея има държавният глава. Президентът разполага с 15-дневен срок от приемането на промените, за да се произнесе с указ дали ще ги обнародва или ще ги върне за ново обсъждане. Срокът изтича в първите дни на новата година.


В президентството продължават да сондират различни мнения, показа проверка на "Дневник". Според информация на парламентарната опозиция шефовете на двете разузнавателни служби - ген. Драгомир Димитров (НРС) и Веселин Иванов (военното разузнаване), вече били изпратили отрицателните си становища до държавния глава. Официално потвърждение за това няма.


По неофициална информация част от съветниците на държавния глава не смятат промяната за подходяща и биха го посъветвали да върне текста обратно в парламента. Обсъждал се дори компромисен вариант - текстът да остане, като се изключат от проверка разузнавачите с мисия зад граница.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Какво репресивно има в разузнаването?!?!?!

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Весело  Сериозно, ако е толкова важно за държавата, не може да оставим решението на банда "тесни специалисти"

  Референдум и по тоя въпрос

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  ДС беше чисто и просто филиал на КГБ.

  Кадрите на ДС във всички случаи са работили ПРОТИВ националната сигурност, за превръщането на България в сателит, васал и губерния на СССР и впоследствие Русия. Те нямат право на анонимност, трябва да бъдат named and shamed.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2062 Любопитно

  "да не се огласяват имената на хора, които имат важна роля за националната сигурност" - ОТГОВОРНИТЕ политици ЩЕ постъпят точно така, а на реваншистите едва ли им пука за България, не само с "разкриване" на разузнаването ни. Крайно време е да се изчисти всичко, а за хората - важни са постъпките, лошото е, че човешки такива няма... Досиетата си остават, не само заради писаното в тях, паметта не трябва да бъде избирателна и РПл със сигурност е наясно с това.

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Според бившия вътрешен министър Румен Петков, чийто брат Володя Цветанов беше отзован като военен аташе в Киев след като беше осветлен като сътрудник на бившата Държавна сигурност, поне 70 са служителите на разузнавателните служби, които в момента са зад граница."

  Къде разузнават тия хора? България е член на НАТО и ЕС; имаме ли разузнавачи в Русия, например? Макар че съдейки по името на брат му на Петков - "Володя" - едва ли. Ясно е кои хора си кръщаваха децата с руски имена по онова време.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  Ами нали сега уж сме НАТОвска държава,съюзник на НАТОвските държави.
  Нали точно тези екземпляри са се борили за това НАТО да го няма и да загине.
  Какво по-естествено от това да бъде огласено на нашите съюзници и партньори от НАТО кои са били натоварени да ги шпионират.
  Ако някой от тези хубавци го е страх,ами да се скрие в Русия,в Беларус,в Северна Корея или Куба.
  Там ще бъде на сигурно място.

 7. 7 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Естествено,че трябва да се огласят!!!!!!

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 8. 8 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSmart":

  Ами например това, че основна задача на комунистическото разузнаване - разузнаването на Държавна сигурност, е била да "неутрализира" емиграцията. Сиреч да ги следи с агенти, да ги разработва, да пуска компромати за лидерите им, да всява недоверие, за да не могат да се обединят, да ги отвлича и да ги убива. Задачите на Първо главно, както на всички останали поделения на ДС, са били чисто политически - да пазят властта на комунистите и на руснаците в България.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#3] от "dodge_ram":

  те и СЕГА работят срещу народ и Родина !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Проблемът е в 20-те заплати, полагащи се при пенсиониране на държавните служители от системата на МВРи МО - привилегия, запазена и за старите чингета от ДС.
  А за това, че тези хора са говеда е достатъчно едно-единствено име от това разузнаване - Бриго Аспарухов, който подготви свалянето на първото демократично правителство, и заменянето му с това на Беров (на ДПС)- когато се появи организираната престъпност.
  Всъщност тези търтеи, нар. "разузнавачи" информираха ли някого, че всички т. нар. "чуждестранни инвеститори" бяха все червени офшорки, не бяха ли те, които трябваше да информират за ареста на медсестрите в Либия?
  А по времето на соца единственото им задължение бе да дезорганизират политическата емиграция в чужбина, или да убиват някои забягнали от щастието на социализЪма.

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Кви разузнавания, кви служби, ква "държавна сигурност" ??? Най-окрадената, най-разнебитената територия на Европа, къде бяха тези"разузнавачи", къде бяха тези служби, къде беше тази "държавна сигурност" когато се разграбваше държавицата, когато се харизваха на международни измамници цели сектори от икономиката. Имали сме само заплатаджии. И те трябва да се покажат за да ги види цяла България.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  [quote#9:"КМЕТ В СЯНКА"]те и СЕГА работят срещу народ и Родина !!! [/quote]

  Разбира се. Спомняш ли си как от НАТО отказаха агреман на първия ни номиниран специален представител в организацията, с мотива, че бил ченге? Този човек би имал, в най-добрия случай, раздвоени лоялности - как могат да пуснат лисицата в курника?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  [quote#12:"dodge_ram"]специален представител [/quote]

  Да се чете: постоянен представител - още не съм си изпил кафето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Старият спор е възроден...
  Политиците тъпи! - според мен!

  www.berbenkov.hit.bg
 15. 15 Профил на sokratis42._
  sokratis42._
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Моето мнение е че трябва да се приеме закон, който да регулира процеса. Досиетата до 1990 год. трябва да се отворят. Не е аргомент, че са служили на България. служиха на БКП и продължиха да и служат и след промяната. заемаха длъжности в държавната администрация и банките. като началници на данъчни служби на митници на прокуратура и др. покровителстваха определени фирми и пречеха на други посочени им от скритата власт /т.н. кукловоди/. Добре ще е за икономиката на България след като се отвори досие на данъчен началник /примерно/, да се ревизира дейността му от 1990 год. до днес и да му се търси наказателна отговорност ако има нарушения. Има три качества които човек не може да притежава едновременно - умен, честен и комунист.

 16. 16 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Съдейки по политиците и матряла,които са актуални в момента,този спор,ще продължи още няколко десетилетия ...

  Liberate Your Mind!
 17. 17 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "истинската цел е сътрудници на бившата ДС, които са заемали след промените публични длъжности, да бъдат спасени от осветяване, като за целта бъдат назначени на длъжности в цивилното и военното разузнаване."
  Ето я причината на съпротивата срещу лустрацията в разузнаването - агентите на ДС са още и на власт.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 18. 18 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#14:"berbenkov"]Старият спор е възроден...
  Политиците тъпи! - според мен![/quote]
  И мат'ряла, Бербенков, и мат'ряла!

 19. 19 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#18] от "Мърмор":

  Мат'ряла хич го няма,
  затуй сме драма!

  www.berbenkov.hit.bg
 20. 20 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#1] от "SSmart":

  Какво разузнаване е вършил репресивният апарат?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 21. 21 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 621 Неутрално

  ВСИЧКИ!!! ВСИЧКИ ОТ ДС ДА СЕ ИЗКАРАТ НА ЯВЕ!!!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Проблемът за досиетата трябваше да бъде решен много отдавна. Така щеше да бъде избегната тази зависимост от бившите служби и може би прехода в България щеше да протече по друг начин, без да се забравя разбира се че, сигурността на държавата стои над всичко.

 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  " поне 70 са служителите на разузнавателните служби, които в момента са зад граница.."

  Ами изтеглят ги, след което огласяват всички без изключение. Каквито и да било негативни последици последици от изтеглянето и огласяването са микроскопични, сравнени с огромния положителен ефект от очистването на обществото от заразата на ДС и ликвидиране на скритите зависимости.
  Разбира се, това трябваше да се направи преди 20 години. Но по добре късно, отколкото никога.

 24. 24 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#1:"SSmart"]Какво репресивно има в разузнаването?!?!?! [/quote]
  Освен че са клепали колегите си (нещо обикновенно в "службите" 99% от тях са вербовани в КГБ и ГРУ, по време на школовката там. Нищо особено за преди прехода, за след него-не толкоз подходящо.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 25. 25 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Е, това е. Да работиш за България и да те осветят. Очевидно ГЕРБ изпълняват чужди поръчки...

 26. 26 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Емоциите и страстите оставете настрана! Който разбира до какви последствия може да доведе подобна стъпка, вкл. до застрашаване живота на български и чужди граждани, никога няма да допусне подобно "самоубийство".

 27. 27 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Така ЧЕТА, така РАЗБИРАМ!
  Що за журнализъм?
  Чужди вестници на ЧУЖ ЕЗИК чета и всичко разбирам моментално, БЕЗ ДА ПРЕПРОЧИТАМ!
  Нашите теми са ТАКА ОПЛЕТЕНИ, че са ТРУДНО РАЗБИРАЕМИ?
  Звучи така, "Работа на часкирани чичковци, които се мъчат С УВЪРТВАНИЯ, да ни представят, че ОТ ДНЕС овцете вече не са овце а ВЪЛЦИ и вълците са тия ОВЦЕ, които трябва ДА МИРУВАТ и ДА СЕ РАДВАТ НА НОВИТЕ ВЪЛЦИ?

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 28. 28 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#25] от "kableshkov":"Е, това е. Да работиш за България и да те осветят. Очевидно ГЕРБ изпълняват чужди поръчки... "
  Добре, де, да допуснем за малко, че те не са работили за СССР, КПСС и БКП, а само и изключително за България - и то тази след 1990 г. Има 3 въпроса:
  - Съгласно всички знаещи, още при пристигането на работа в наше посолство/представителств в чужбина, съответните контра-служби детайлно добре знаят какъв е той, доколко е шпионин и към кое точно ведомство. Особено това е било ясно преди 1990 г. Е, дали контра-службите са тъпи и само чакат някой от Б-я да им покаже кой какъв е?
  - От както въпросът се постави (т.е. от преди 22 г.), е имало време етапно да се изтеглят всички "разузнавачи". Защо не е било направено досега, а? Толкова ли са незаменими и такава голяма работа ли са свършили ?
  - Какво пречи като се приеме закона, в рамките примерно на 6 месеца, тихо да се изтеглят всички 70+ "застрашени" и въпросът да приключи?
  Очевидно червените писъци са, че последната порция ченгета трябва да напусне трапезата - и то онази богатата - в чужбина. А не е абсолютно изключено и част от тях да продължават да са верни на втората/първата си родина и тя да си ги закриля посредством червената си агентура у нас.
  Бележка. В.Суворов пише, че малкото професионални дипломати в посолствата (тогава) са били само камуфлаж на дейността на две мощни групи разузнавачи - военни (на ГРУ) и цивилни (на КГБ). Дали тогава е било така, дали днес е така - няма да научим, щото не ни е работа, но можем да помислим, нали?

  Поздрави
 29. 29 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#100:" Тъпанар "]Да се огласяват ли сътрудниците на ДС в разузнаването - старият спор е възроден [/quote]

  Арда донесе - Тунджа отнесе

  при толкова прости хора на кв. км в БГ....
  утре ще им извадят друга "ДЪВКА"...
  да дъвчет , да плюят и да опъват ярема
  ---
  могат да предложат: да се отнеме ли имуществото на незаконно забогателите през прехода
  ---------
  сичкото матРял ще каже "ДА" и Пак ще се случи обратното
  ........
  щото матРяла блее и спи когато го стрижат и доят , . за тва е Матрял , роб,
  ........
  битият - бит еб**ят....и той

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":И ще бъдем първата държава ликвидирала напълно разузнаването си. Ако са работили едно време против НАТО , то работата им е била такава.
  Това , дето ще ги отзовем нищо не е ! Ще изгърмят всичките им тамошни връзки и агенти и повече никой чужденец няма да се хване да работи за България. Ще провали семейства , кариери на хора които са работили за нас.
  Халал да ви е глупостта !
  Всички , запишете си го на носа да си го виждате винаги. Всички разузнават, дори приятелите си. Докладите на Байърли в Уикиликс какво са ?
  Цялата посолска поща , дори коледните картички , се носят от куриери , никога не се пращат по поща ! Това е по света.

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#11] от "442":Държавата беше окрадена и ограбена от собствените и управници. Външното разузнаване можеше да каже къде отиват парите , но никой не ги питаше.Когато продадоха ВТБ на чужденци изчезна документацията за търговските дружества в чужбина.
  За Гад Зееви не знаеха ли ,че той е само спекулант и не развива никаква дейност ? Знаеха от агентите .

 32. 32 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Лустрация! Ченгетата - вън!

  Били работили за родината ... да, ама тяхната истинска родина е Северна Азия, нашият враг. За Северна Азия са работили, а не за България, гадните азиатски еничари.

  И пак: вън ченгетата!

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#28] от "Starec":Значи ония всичко знаят , а нашите са идиоти ? А от къде го знаят ? От своите агенти в България ! А техните агенти не са ли известни на нашите ?
  Удивлява ме ,че смятате ония за недостижимо умни , а българите за глупаци. Колко крупни провала знаеш на най-доброто в света американско разузнаване ? Навсякъде , където са се намесили , са се усрали . Афганистан, Ирак , Иран, , Либия, Виетнам , Египет , Куба ...

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#29] от "Краят на Светъ се отлага за 3012 год?":

  Ето , осветиха кредитните милионери от ДС. Питах , защо само от ДС ? Значи другите могат спокойно да продължават да си крадат ? Като осветяваме , да осветим всички ! Дайте списък на ВСИЧКИ кредитни милионери ! Па отдолу пишете кой е бил от ДС.

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не само оглашение! Време е за лустрация в България!
  Лустрация до гроб трябва за всички доносници от ДС.

  Без право на работа заплащана от държавния, общинския или съдебния бюджет.

  Осигурителния им стаж за времето от когато са вербувани до когато са разкрити да не се признава за пенсия.

  Всичките държавни отличия и награди - парични, предметни и символични да бъдат незабавно върнати на държавата.

  Лустрация трябва, инак не става.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#28:"Starec"]Съгласно всички знаещи, още при пристигането на работа в наше посолство/представителств в чужбина, съответните контра-служби детайлно добре знаят какъв е той, доколко е шпионин и към кое точно ведомство[/quote]
  Така е било, така е, и така ще бъде. Но явно поне две позитанчета считат че не си прав, според минусите

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#1:"SSmart"]Какво репресивно има в разузнаването?!?!?![/quote]
  Ти луд ли си, необразован или имаш заболяване поради което нямаш памет по дълга от 3 дена?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 450 Гневно

  В цял свят,всяка държава има такива структури,но,такава простотия като сегашната ни управляваща не съм чул лично аз да има,където и да било,да си разбие разузнаването и да си прецака кадрите,национални предатели се наричат мисля тези хора ...

 39. 39 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#34] от "ahasver":

  живееш в 2012.а не в 1812 год

  какво те грее кого са осветили , ако караш бензин по 2.50 ???

  време е да разбереш кои са вечните приоритети , как можеш да противодействаш

  и

  защо сме със 750 год робство в цялата история

  всичко е въпрос на ценностна система ,на психология.......

  говедата , овцете и робите нямат ценностна система , те се навеждат , за да е по-удобно на този който е зад тях , който ги..........!!!

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#39] от "Краят на Светъ се отлага за 3012 год?":
  Ти въобще не си ми чел коментара ! Повтарям ти : Да се огласят ВСИЧКИ тия , дето са крали и продължават да крадат .Защото кредитен милионер се става за моя и твоя сметка. Ти в коя година живееш ?

 41. 41 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#38:"remover"]В цял свят,всяка държава има такива структури,[/quote]

  Смяташ ли, че в други държави има такива структури, който са задължени да бъдат "безпределно верни" на една Партия и да работят за сигурността на една чужда държава - СССР?

 42. 42 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 395 Весело

  [quote#40:"ahasver"]Ти въобще не си ми чел коментара !

  Повтарям ти : Да се огласят ВСИЧКИ тия , дето са крали и продължават да крадат .Защото кредитен милионер се става за моя и твоя сметка. Ти в коя година живееш [/quote]

  ти въобще не мислиш.......
  какво да ти чета коментара...такива сте 99 %

  власт не се сменя с огласяване на досиета

  боли го к*ра няокй си агент- че си щял да му кажеш - Агент /доносник........

  важно е колко ти е тежка мотиката

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 43. 43 Профил на remover
  remover
  Рейтинг: 450 Разстроено

  До коментар [#40] от "ahasver":

  Прав си,но се насажда омраза в хората един към друг,ние 22 години само гледаме издевателства на правителства над народа,само ни надъхват един срещу друг и крайният резултат е новия "гладник" с пълна гуша,а ние пак си се мразим,няма някак си смисъл ...

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  [quote#30:"ahasver"]Ще изгърмят всичките им тамошни връзки и агенти и повече никой чужденец няма да се хване да работи за България. Ще провали семейства , кариери на хора които са работили за нас. [/quote]
  Първо,въпросните ДРУГАРИ,никога не са работили "за нас",а за СЪВЕТСКОТО КГБ,и българоезичния му филиал ДС.
  Второ,всички чужденци,работили за КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КГБ и ДС,са го правели с ясното съзнание ЗА КОГО работят,и че след като чорбаджиите им са изгубили Студената война,с тяхната слугувня в полза на Българо-Съветския Комунизъм е свършено.
  Така,че най-малката грижа би трябвало да бъде точно за доносническите кариери на тази прислуга.
  За семействата на такива няма какво да мислим.
  Те са си имали своя висок стандарт с парите и за сметка на трудЯщите се от социалистическа България и с тези парици са си позволявали хиляди немислими за обикновения българин неща.

  Всъщност,проблем на една НАТОвска държава ли трябва да бъде вечното благоденствие на доносническо-агентурния апарат,обслужвал СЪВЕТСКАТА ВЛАСТ.

 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3104 Любопитно

  Въпросът, какво правят служители на тайната комунистическа милиция в днешните служби, 23 години след промените, е колкото смешен, толкова и трагичен. Почти четвърт век да не се намери кой да замести гнусните чегета от Държавна сигурност... Кенеф, кенеф.

 46. 46 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Плевнелиев и той май не знае какво иска, ама като много други жени - го иска по много....

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 47. 47 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  А Плевню вече носи тежкото бреме на милиционеромилството. Президентът със заешко сърце напусна клетвата на Марковска, но не се погнуси от недомасления милиционер Анастасов в Конституционния съд на републиката. Сега освен да пази милиционерите, какво друго му остава. Ще връща.

 48. 48 Профил на amnesia_
  amnesia_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Последната дума ще има президентът" - това като го прочетох и ми се сви корема. Пази, Боже.

  I never dreamed about success. I worked for it. – Estee Lauder
 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#42] от "Краят на Светъ се отлага за 3012 год?":

  Ти наистина си дал на късо ! Аз не пиша за сваляне на властта , а за разкриване на КРАДЦИТЕ . Лошо , ако такива като теб са повече от 1 %.

 50. 50 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 506 Неутрално

  От решенията на Плевнелиев ще зависят съдбите на доста хора. Той е точно между чука и наковалнята, така че трябва да е много деликатен и внимателен. Обърка ли нещо, то грешката му няма да бъде простена.

 51. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":Там , на Хаваите май те е напекло слънцето.По-рано бяхма ортаци с СССР и работехме заедно по всички линии. Сега сме ортаци с САЩ. Цецо Цв. какво търси две седмици там ? Нали се хвалят непрекъсното колко добре сътрудничим ? Така да е . Ти не виждаш , че отново имаме чорбаджия , но друг. Или ни е брат , както едно време.

 52. 52 Профил на Lana
  Lana
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "По неофициална информация част от съветниците на държавния глава не смятат промяната за подходяща и биха го посъветвали да върне текста обратно в парламента. " - Мхм, значи така и ще стане. Плевнелиев не е демонстрирал досега особено самостоятелно мислене.

  Мозъкът е чудесно нещо! Иска ми се всички да имаха по един!
 53. 53 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#49] от "ahasver":

  трудно е за разбиране..... .не е за теб

  за какво сваляне на власт говориш ??

  Всеки закон има Буква и Дух

  Буквата е за Властта , Духът е за Нацията

  за народа и населението е камшикът

  щом ти харесва.....

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 54. 54 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ДС е била и все още е, система проектирана да бъде преторианска гвардия за упражняване на диктатура.Хората работили в тази система просто са ошлайфани така, че те много трудно биха си променили вече изграденият начин на мислене.Не малка част от тях все още са изцяло зависими от бившето КГБ.
  Затова трябва да бъдат изведени от системата на разузнаването.

 55. 55 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Не ги съветвам кадесарите да хранят особени надежди, че Плевнелиев ще ги покрие

  Най-много могат да се надяват на някакъв фиксиран преходен период, какъвто така или иначе ще има, в смисъл, имената на агентите няма да станат известни на следващия ден след указа...

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  Какъв "възроден стар спор"?
  Спор няма!
  Агентите на ДС, независимо от нивото им, са си агенти на ДС!

  Прочее ... от кого се крият?
  От онези, които до вчера са им били "врагът"? Че те ги знаят!
  От сегашните противници? Че те до вчера им бяха началниците! И си ги знаят поименно, даже може и да са участвали във вербовката и "воденето" им.
  Та ... от кого се крият?
  Емчи ... от тез, които им плащат заплатите. Българите.
  На които сега искат да откажат да знаят на какви свои герои са плащали и плащат ...

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  [quote#1:"SSmart"]Какво репресивно има в разузнаването?!?!?! [/quote]
  А какво разузнаване има в пък ДС?

 58. 58 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  ами не мисля че агенти които се водят на отчет в списъците на КГб трябва да останат в службите , независимо какви са

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#28] от "Starec":


  [quote#28:"Starec"] От както въпросът се постави (т.е. от преди 22 г.), е имало време етапно да се изтеглят всички "разузнавачи". Защо не е било направено досега, а? Толкова ли са незаменими и такава голяма работа ли са свършили ? [/quote]Помниш ли изказването на Руския посланик през 2007-ма,че България ще е троянския кон на Русия в ЕС и НАТО.Е сега се вижда,че и съществуването на агентура,която все още е лоялна на КГБ/ФСБ не е случайно...Сигурен съм,че другарите продължават да работят както и преди 89' и то за същия господар-КГБ/ФСБ.Пък БСП,която си е все същото БКП е нормално да защитава руската агентура.

 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#38] от "remover":


  [quote#38:"remover"]В цял свят,всяка държава има такива структури,[/quote]Такива,които са се заклели във вярност на българо-съветската дружба ли?!Ами имало е до 1989-та.После само тук все още има такива...Що се правите на ударени?!ДС си е бил филиал на КГБ,нищо повече....

 61. 61 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#51] от "ahasver":


  [quote#51:"ahasver"] Сега сме ортаци с САЩ[/quote]Аз не знам сегашната агентура да се заклева във вярност към българо-американската дружба!

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#56] от "xm...":


  [quote#56:"xm..."]Прочее ... от кого се крият?
  От онези, които до вчера са им били "врагът"? Че те ги знаят!
  От сегашните противници? Че те до вчера им бяха началниците! И си ги знаят поименно, даже може и да са участвали във вербовката и "воденето" им.
  Та ... от кого се крият?
  Емчи ... от тез, които им плащат заплатите. Българите.
  На които сега искат да откажат да знаят на какви свои герои са плащали и плащат ... [/quote]Точно затова става дума.Затова и Гоце се криеше,че е агент на ДС,пък после разправяше какво геройство било.Ами като е било геройство,защо лъжеше,че е не е бил такъв?!

 63. 63 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#30:"ahasver"]И ще бъдем първата държава ликвидирала напълно разузнаването си. Ако са работили едно време против НАТО , то работата им е била такава.
  Това , дето ще ги отзовем нищо не е.... [/quote]
  Нищо няма да ликвидираме напълно, става дума да се огласят единствено тези, работили някога за ДС - от тях зад граница сега били около 70 души, според Р.Петков.
  Не забравяй, че всички работили в разузнаването преди 89-та без изключение са работили и за съветските служби, и поради това са изключително опасни за България. Повечето от тях са все още зависими от руските служби/криминални структури (ясна граница между двете няма). И за най-глупавия е ясно, че е абсолютно недопустимо подобни хора да бъдат анонимни и тайно да работят за интересите на азиатските си господари.

 64. 64 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Какво да крият - имената на всички тези ченгета са известни на Москва, даже част от тях са техни сътрудници. Може би за това е тази шумотевица. Както си вижда /Уикилиикс/ и щатските служби са наясно кой- кой е?
  Московските мекерета от БСП и ГЕРБ също знаят имената им. Е, кой не ги знае - ние бачкаторите, които ги храним цял живот с парите за децата ни. Те са велики, имат имоти, богатство /повечето от тях/, а ние им плащаме и не ги знаем? И после Тодор Живков бил велик, Людмила била велика... Мамка ви червена продажна.....

 65. 65 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  С тази тема трябва да се приключи окончателно и безкомпромисно. Дано не е късно. Остава и сянката на съмнение, че биват разкривани по-маловажните.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 66. 66 Профил на otis
  otis
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЗА КАКВО СА РАЗУЗНАВАЛИ В ЕДНА ТОТАЛИТАРНА КОМУНИСТИЧЕСКА СТРАНА-КАТО В ЕДНА ФАШИСТКА ТОТАЛИТАРНА СТРАНА-КАК ДА ПОДТИСКАТ УПЛАШЕНИТЕ СИ РОБИ И ГИ ПРЕДПАЗВАТ ОТ СВОБОДНО МИСЛЕНИ.ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ БЕШЕ ПОД ПРЯКО РЪКОВОДСТВО НА КГБ.ТОВА Е ЗА СВЕДЕНИЕ НА НЕГРАМОТНИ МЛАДИ ХОРА НА КОИТО ИМ Е ОТНЕТО СВОБОДНОТО МИСЛЕНЕ.С ЧАЛГА МИСЛЕНЕ СЕ СТИГА ДО ТАМ ЧЕ БИЛИ РАБОТИЛИ ЗА ДЪРЖАВАТА СИ-КОЛКОТО УБИЙЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В ЕДНА ДЪРЖАВА РАБОТЯТ ЗА ДЪРЖАВАТА СИ.ТЕ РАБОТЕХА СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА СИ!!!!!!!!!

 67. 67 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 970 Любопитно


  Винаги съм се питал следното:

  1/Като сме имали такива отявлени професионалисти, защо загубихме така жалко студената война?
  2/Колко руски шпиони са хванали тези професионалисти, откакто минахме на лошата страна - при американския империализъм?

 68. 68 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 970 Любопитно

  Питам пак:

  1/Като сме имали такива отявлени професионалисти, защо загубихме така жалко студената война?
  2/Колко руски шпиони са хванали тези професионалисти, откакто минахме на лошата страна - при американския империализъм?

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 606 Неутрално

  За що е въпроса, Авторе? Не сме сеирджии край изкоп на "В и К" ...

 70. 70 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Отново прах в мъглата и боза в помията.
  Никой няма полза от никакво разсекретяване на агентите на ДС. По-важно е да се разсекретят действията на цялата ДС-кадрови служители и агенти,а имен аи псевдоними,голи цивфри,години и вербовъчни офицери съвсем не помагат за бораба срешу комунистическата сган. Пълен кьорфишек

 71. 71 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "... заемали публична длъжност след промените, са се ползвали от защитата от проверка като началници на отдели и на сектори в цивилното и военното разузнаване..."

  Тук те стои само въпроса какво точно са вършили под прикритието "в полза на комунистическа България".
  Независимо какви длъжности са заемали тия хора проблемът е в тяхната зависимост. Как така тайно зависими хора не подлежат на проверка за принадлежност към бившия репресивен апарат, а ще ми заемат длъжности министри, депутати, посланици и кметове и др. Ами нали под заплаха от осветяване ще изпълняват пъклените планове на знаещите за тяхната принадлежност или на чуждите служби, които са ги разкрили. Да не забравяме, че информацията за нашите агенти беше достъпна за КГБ.

 72. 72 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Ами нали под заплаха от осветяване ще изпълняват пъклените планове на знаещите за тяхната принадлежност или на чуждите служби, които са ги разкрили. Да не забравяме, че информацията за нашите агенти беше достъпна за КГБ.

 73. 73 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#30] от "ahasver":
  Пишеш ":И ще бъдем първата държава ликвидирала напълно разузнаването си."
  Не мога да се сдържа, ей - в събота рано, рано сутрин. Значи разузнаването ни според тебе се крепи само и единствено на тези 70 души екс-агенти на ДС, така ли? И оставаме без разузнаване като ги изтеглим по живо по здраво ? Та това са минимум 60+ годишни изветрелници (знам по себе си)!!!
  А за тези 20 г. в разузнаването ни сигурно са влезли 30-50 годишни нови хора, специализирали по света (не само в СССР), които ще вършат каквото трябва - вече в интерес на партньорите ни от цивилизования свят. И на България. Стегни се и помисли не само от червено-партийна гледна точка, а от Българска.
  Писал си и умни работи, ама това не е.

  Поздрави
 74. 74 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  Абе... аз предлагам да осветлим освен действащите сега, бачкали някога за ДС, да светнем и сегашните от ДАНС и НРС, за да е компромисна работата - то е ясно, че едните са били дупе и гащи преди с КГБ, а сега с ЦРУ, пък тези сегашните от ДАНС и НРС си пият бирата в Скопие заедно с колеги от ЦРУ, МИ-6 и Мосад. Да вземем да ги светнем, наистина? Все пак тези хора са национални предатели - работят не само за България, ами и за други страни - без значение дали бившият СССР или все още действащите САЩ, Обединено кралство и т.н. служби!
  Както и да го въртим, както и да го усукваме, не работят само за Република България!
  А в крайна смерка дреме ми на сините седесарски шорти

 75. 75 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  не са проблем никакви агенти и никакви кадрови служители,проблем е неуловимата ,богата и мръснишка комунистическа кохорта. Бе да се декомунизира страната,никаква полза няма от никакви разсекретявания. Обсипани сме с паметници на армията,-окупатор,която ни съсипа,те тръганли да се занимават с агенти. Кой в България изучава Съветско-Българската война от 1944г. А това е последната война,която е обявена на нашата страна. И всичко е скрито-покрито. Комунистите криеха архивоте по този повод,ама сега тези,ГЕРБ какво правят,пак не вадят документите от тази война. Само театър..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK