ЕК: ВСС не организира работата си, така че да избегне противоречиви решения

Висшият съдебен съвет (ВСС) докато изслушваше кандидатите за нов главен прокурор.

© Анелия Николова

Висшият съдебен съвет (ВСС) докато изслушваше кандидатите за нов главен прокурор.Европейската комисия (ЕК) е разочарована, че при избора на нов главен прокурор, Висшия съдебен съвет (ВСС) не е успял да организира работата си така, че да избегне противоречиви решения.


Това е част от позицията на ЕК пред "Капитал". По-рано днес на редовния си брифинг говорителят на комисията Фредерик Венсан заяви, че "никой няма интерес на ключови позиции да попадат хора, пораждащи съмнения". "Капитал" са отправили допълнителни въпроси, на които комисията е отговорила по следния начин:


"Това е изключително важен пост в управлението на съдебната система в България. Именно заради това той е важен при оценката, която се извършва чрез Механизма за проверка и сътрудничество. В досегашните доклади ясно беше посочено, че има да бъде свършена много работа в посока модернизирането на прокуратурата и да бъдат научени уроците от проблемите от миналото.
Комисията винаги е подчертавала, че за да бъдат тези ключови звена двигатели на реформи, те имат нужда от ръководители, които са избрани на базата на професионални заслуги и морални качества и обществото трябва да види това. Никой няма интерес от това ключовите ръководители да започват своята работа, обременени от сянката на съмнение. Затова е разочароващо, че ВСС не е съумял да организира работата си по начин, който да избегне противоречиви решения в това отношение.


Както комисията отбеляза в сряда, от българските власти зависи дали процедурите, свързани с такива важни избори, ще бъдат проведени по професионалните стандарти. Тези проблеми са част от оценките, които Комисията дава и ще бъдат разглеждани и в бъдещи нейни коментари.


Комисията беше категорична, че извънреден доклад може да има по всяко време. Към този момент такова решение все още не е взето."


Вчера съветът избра Сотир Цацаров за нов главен прокурор при скандална процедура. За него гласуваха 18 души, трима бяха против и трима се въздържаха. Останалите двама кандидати - Галина Тонева и Борислав Сарафов дори не бяха подложени на гласуване, защото това позволяваха правилата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK