Междуфирмен спор остави абонатите на "Булсатком" без достъп до Би Ти Ви

Междуфирмен спор остави абонатите на "Булсатком"  без достъп до Би Ти Ви

© Надежда Чипева, КапиталМеждуфирмен спор между "Би Ти Ви Медиа груп" и сателитния оператор "Булсатком" остави абонатите му без достъп до програмите на телевизията. 


Сигналът е спрян тази сутрин в три часа и според Би Ти Ви причината е в това, че "Булсатком" системно не плаща задълженията си, които са в големи размери. Операторът освен това дискриминира Би Ти Ви като отказва да поднови договора си за излъчване на седемте канала на телевизионната компания на обща цена, по-ниска от 2 лв. на абонат, а в същото време оценява и заплаща само за един канал в мрежата си близо 3 лв. на абонат, твърдят от Би Ти Ви.  


Операторът пък изтъква пред абонатите си друга причина -  че не приема предложената от телевизията нова цена, която е 3 пъти по-висока от досегашната, защото това би довело до поскъпване на абонамента за клиентите. "Булсатком" отрича, че има просрочени задължения "съгласно уточнените срокове в договора, подписан между двете страни". Според него "спирането на сигнала от страна на "Би Ти Ви Медиа груп" би било нарушение на действащия към момента договор". 
Телевизията твърди освен това, че "Булсатком"  декларира и по-малък от реалния брой свои абонати, с което допълнително сериозно ощетява възможностите й за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите. Според "Булсатком"  "броят на абонатите е само основа за провеждане на преговори, а не основание за прекратяване на договор".


Сателитният оператор настоява, че сегашният договор между двете компании изтича на 14 януари и до тогава е възможно преговорите да продължат без да се спира сигналът. Според телевизията обаче, клиентите на "Булсатком" ще получат достъп до нейните програми едва след като операторът се издължи, а преговорите по договора за 2013 г. приключат успешно.


По-късно през деня в прессъобщение Би Ти Ви обвини доставчика, че снощи й е наложил "безпрецедентна цензура" като замразил сигнала точно по време на новинарските емисии. Именно това принудило телевизията да  свали каналите си от мрежата на "Булсатком". 


От Би Ти Ви напомнят, че хората могат да гледат нейния новинарски канал Би Ти Ви чрез сателитен сигнал и интернет. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK