Цветозар Вълков, политолог: Отвори се ножицата между гражданите и елита

Цветозар Вълков, политолог: Отвори се ножицата между гражданите и елита

© Георги Кожухаров"Дневник" изпраща годината с анкета сред политолози и социолози за скандалите и тенденциите, откроили се през 2012 г. Четете техните мнения всеки ден. Прогнозите им за 2013-а ще публикуваме веднага след Нова година.


С какво ще запомните тази политическа година?
- Тази година имаше две лица. От едната страна е случващото се в държавата, от другата - гражданската оценка на това, което се случва в държавата. Това, което се се случи в държавните институции, беше борба за надмощие на различни лобита. Оценката на този сблъсък се изрази в активизиране на гражданското общество, което трайно се еманципира от политическата класа и държавния елит и протестира.


Ножицата между елита и гражданите се отвори, което ще е причина за политическа и партийна криза през следващата година. Затвърди се партийната апатия, което пък ще е причина за ниска активност на предстоящите избори и трудността за формиране на правителство.
Трикът, който политиците се опитват да приложат, е да политизират избирателите наново чрез референдума за ядрена централа, само че няма да успеят поради простия факт, че са на сходни позиции, което не разделя хората на два полюса.


Кой според вас е скандалът на 2012-а?
- Скандалите на 2012 г. са много. Най-фрапиращи са постоянните опити на премиера за заклеймяване на отделни хора или цели групи от протестиращи.


Скандално е и признанието му, че не се притеснява от интернет активистите. Толкова се е самозабравил, че дори не вижда гражданското недоволство. В неговите очи протестите били организирани от десетина безработни и до това се свежда проблемът, без да оценява, че хиляди подкрепят тези протести, дори и само виртуално. Това показва, че той вече доста се е отделил от земята и ще се бори по всякакъв начин за запазване на статуквото на системата 2+, т.е. двете големи партии БСП и ГЕРБ плюс статисти.


Полицейската школа в Симеоново не го е научила, че за модерните общества спонтанните групи по интереси са нещо по-естествено от партиите. Още по-естествено за тях е да не се организират в партии, а да се разпускат след постигането на целта, за която са се събрали.


Във всичките нападки на Борисов проличава страхът от евентуален и по-скоро въображаем политически конкурент, в какъвто могат да се превърнат протестиращите. Но хората от такива протести не правят партии... Ако беше похвалил протестиращите от Орлов мост и ги бе дал за пример, това щеше много повече да работи в негова полза.


Какво ново научихте за съдебната система покрай изборите на Висш съдебен съвет, на главен прокурор и уволнението на съдия Мирослава Тодорова?
- Това, което научихме, е, че в съдебната система царуват лобита - еманация на политическите и бизнес лобита. Става ясно, че до високи постове в съдебната система не се стига без подкрепата на елитите. Системата издига най-услужливите за сметка на най-съвестните и независими съдии.


Какво показаха гражданските протести? Има ли промяна в гражданското общество?
- Гражданските протести показаха трайна еманципация на гражданското общество от елитите, гражданите вече не припознават политиците като свои представители, а на бизнес елита гледат като на барони и олигарси, каквито настроения не е имало дори през 90-те.


Кои постижения и гафове на правителството бихте откроили?
 - Със своя инат да не признава грешките си правителството успешно намали доверието в себе си. Постижение и на правителството, и на парламента беше, че въпреки демонстрациите от Орлов мост седнаха на една маса с протестиращите и на базата на взаимни компромиси все пак приеха Закона за горите. Това беше успех за всички страни, това е смисълът на демокрацията - приемане на компромисни решения, които може да не са най-изгодни за всички, но все пак са приемливи.


Вместо обаче да опише случая като успех, три месеца по-късно премиерът заяви, че бил притиснат от хиляда души, които не били представители на гражданското общество. В политиката има правила. Едно от тях е, че всеки гражданин има чувство за значимост и никой не би си признал: ''Аз съм лош материал''. Така че публично заклеймяване е недопустимо, защото трайно отблъсква гражданите.


Как оценявате първата година на президента Росен Плевнелиев?
- Оценявам мотивацията на президента Плевнелиев да се еманципира и наложи като твърд и независим. На този етап звучи несамоуверено, но това може би е добър знак. Обикновено хората, които много бързо си самоповярват, се самозабравят още по-бързо.


Оценявам неговата премереност във всички послания и баланса в изказванията и посланията. Очаквам след август догодина да започне да звучи и изглежда като президент, който си вярва и може.


 Какво се случи с левицата и с десницата?
- Левицата затвърди позиции, БСП здраво държи юздите вляво, но за съжаление картинката вдясно е трагична. СДС е единствената нелидерска партия вдясно и от нея зависи цялото дясно пространство. Ако ГЕРБ, ДСБ и България на гражданите са лидерски проекти, които ще се пенсионират заедно с лидерите си, то СДС е най-старата партия вдясно. От СДС зависи как ще се справи с вътрешнопартийната криза. Бойко Борисов усеща, че единствено СДС е партията, с която може да има взаимна изгода, и затова се опитва да й прелива кръв. Въпросът не опира само до това дали ще управлява със СДС след изборите догодина, по-скоро опира до европейското лице на това управление.


 Кои нови политически формации ще следите с внимание догодина?
- По-интересно ми е какво ще стане със СДС и по какъв начин и с какви методи и аргументи ще отстоява своите интереси при коалиране с ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  "Ножицата между елита и гражданите се отвори, което ще е причина за политическа и партийна криза през следващата година."

  Думата "елит" в горното изречение е използвана неправомерно!
  Вместо нея по-добре биха стояли думите "крадливата върхушка!!!!! А че борбата за "кокала" ще е жестока и че ще доведе до политическа и партийна криза през следващата година - две мнения няма!!!

 2. 2 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 561 Весело

  Ама то не мой да са оприличи с ножица. То е пропаст. Бездна. И винаги я е имало. Пък уж си политолог пък не знаеш.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 3. 3 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 836 Весело

  [quote#2:"Blackradio"]И винаги я е имало. Пък уж си политолог пък не знаеш. [/quote]
  Размерете са показателни!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 4. 4 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Този говори за полицейската школа в Симеоново. Това бе школата на ДС. А кои сте вие социолозите и политолозите ? От кои школи сте ? Този на снимката каква биография има ? И ножицата се била отворила между гражданите и елита) И кога е била затворена, бе драги ?

 5. 5 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Колко е жизнен!И колко е мъртав Райчев....

  4itatel
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Много надценява интернет активистите (както и подценява мозъчния "Симеоновски" тръст !!!
  Що си мисли ,че гражданското нет общество не може да се изманипулира лесно и да се поведе като стадо в желаната посока !?!

 7. 7 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#6] от "SS":

  Кандидатстудентите като им дадоха тема да пишат за протестите на Орлов мост не знаеха какво е това. А беше летото. И този човек казва, че писачите в Интернет били сила?

 8. 8 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "SS":

  Напълно си прав. Помним блокадата от някакви екоактивист на "Орлов мост". Но се оказа, че добри пари текат към еко организациите.

  http://money.bg/news/id_1552182360

  За какъв ли хонорар някои клечаха на "Орлов мост" ?

 9. 9 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 497 Неутрално

  може и да не е, но изваждане на изцяло непознати лица, които, сравнително интелигентно, громят една или друга идея, партия, личност ми намирисва на платена поръчка.

 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Да му мислят политиците когато отворената ножица започне да се затваря ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Весело

  Цветозар Вълков, политолог: Отвори се ножицата между гражданите и елита

  по скоро между нормалните хора и милиционерите

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  "Ножицата между елита и гражданите се отвори" - Това ни е разликата с Румъния, с която се сравняваме за хубаво и лошо от 20 години насам. Там има многобройна средна класа, при нас няма! ..........

 13. 13 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Показа се звера
  у премиера!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 14. 14 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#8:"armia"]За какъв ли хонорар някои клечаха на "Орлов мост" ?:

  Много по нисък от протестите срещу шистовия газ.При тях спонсора беше богат и чужд,но местните мекерета не платили какато обещали-явно задържали суспая за себе си.

 15. 15 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Такива "политолози" дето никой досега не ги е виждал, идват и си изс..ат статията и си заминават. Кога един социолог ще остане под статията си да коментира с потребителите?

 16. 16 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 498 Неутрално

  "Полицейската школа в Симеоново не го е научила, че за модерните общества спонтанните групи по интереси са нещо по-естествено от партиите."

  Струва си управляващият , да помисли върху това изречение.

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Този още не знае какво ще стане със СДС,а тръгнал акъл да дава.Щял да наблюдава и да следи!Един негов колега беше казал че СДС ще умре в скута на Борисов.Докато това се случи ножицата така ще се отвори,че чак ще се разчекне.

 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 899 Весело

  Общо взето правилно оценява нещата човекът, ако и "непознат". От днес вече ще се води познат, нал тъй?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  [quote#4:"armia"]Това бе школата на ДС. А кои сте вие социолозите и политолозите ? От кои школи сте ? Този на снимката каква биография има ?[/quote]

  Много ДС въпроси..
  Е ли е от правилната класа, дали не е засегнат от мероприятията на герберската власт, що пише срещу милицията..
  Фуражка..

  Ecrasez l’infâme
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  [quote#14:"papadok"]Много по нисък от протестите срещу шистовия газ.При тях спонсора беше богат и чужд,но местните мекерета не платили какато обещали-явно задържали суспая за себе си.[/quote]
  Тогава се бяха обърнали и към зърнопроизводителите в Добруджа, имаше го на сайта им. А тези "зърнопроизводители" всъщност са арендатори на земята и цялата работа се върши от аргатите им трактористи. Същите които бяха пратили на тракторите в София и виеха кръшни хора с кебапчета. На тези зърнопроизводители субсидията им е 1 млрд лв годишно ясно ви е с какви пари разполагат.

  Впрочем сега през същата "Златна Добруджа" ще минава газопровода "Южен поток" но нито дума не чувам да протестират "еко-защитниците". Да не би защото този път е руската Газпром а не американската Шеврон?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По-уместно ще е да се използват кавички, когато говорим за "елита".

 22. 22 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 680 Неутрално

  На разбоиническият политически "елит",отдавна съм му теглила балтията. Циркаджии.

 23. 23 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На тия оядени тумбаци и селяни елит ли се казва?!

 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 762 Неутрално

  "Очаквам след август догодина да започне да звучи и изглежда като президент, който си вярва и може."
  Той и сега си вярва че знае и може.И какво от това?

 25. 25 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#19] от "Graf":

  Ама разбира се.....Защо да се пита ? Важното е да се слуша, чете и ръкопляска. В т.ч. и такава свиня като Чърчил.

 26. 26 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не виждам никакъв конструктивизъм от подобни интервюта. Не виждам и полза от политолози, които стоят неутрално и ако ще светът да свърши, те няма да заемат позиция на една или друга страна. Въпросите са абсолютно безполезни относно това накъде да се върви и какво да се прави, за да се подобри положението. Какво се е случило през 2012 всички видяха и нищо ново няма какво да се научи, което вече да не се знае. Предпоставя се някакво статукво и му се търси оценка като по този начин се легитимира - президент, сини, червени. 25 години се дъвчат тези две партии - и затова дотук се стигна - по-малко медийно отразяване да имаха - по-голяма щеше да е ползата. Питат се едни и същи хора, които няма какво да кажат. Направете интервю с GlobalLeader, но му дайте администраторски права да модерира коментарите под статията. Възможно и вероятно е да не ги упражни нито веднъж, но без защита срещу обиди, клевети и изнасяне на лични данни с цел атака, едва ли ще стане. Едва ли ще му е работа да доказва, че няма сестра. А хвърлянето на кал е спорт и основна дейност на някои. Дори и да измиеш калта, хвърлена без основание, няма как да направиш така, че въобще да не я е имало, нито пък някой ще бъде наказан справедливо. Въобще, крайно време е вестникът да започне да защитава участниците си поне така, както защитава Прокопиев.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3100 Весело

  "Оценявам мотивацията на президента Плевнелиев да се еманципира и наложи като твърд и независим.

  Ей, калпазани, с какъв прах ги омагьосвате преди интервю бе!

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Ами нормално е да се разтваря ножицата!И още повече трябва да се разтваря!
  Не може някой побойник, дето едвам е избутал гимназия да взема колкото един архитект, лекар, юрист или програмист!
  Това нашето общество още не може да го проумее!
  Някоя красива девойка от УНСС се надува и си мисли,че е голямата работа само дето е красива!Да ама не маце!
  Не може една тъпа продавачка да има претенции да е с елита, сори!

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 858 Неутрално

  [quote#20:"Fred"]Впрочем сега през същата "Златна Добруджа" ще минава газопровода "Южен поток" но нито дума не чувам да протестират "еко-защитниците".[/quote]
  Да, но пък и за газопровода няма никакви съмнения, че ще отрови почвата.

 30. 30 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#26:"lessonsoftime"] Не виждам и полза от политолози, които стоят неутрално и ако ще светът да свърши, те няма да заемат позиция на една или друга страна[/quote]

  Това ли е работата на политолога ?Да взема позиция.

 31. 31 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  [quote#25:"armia"]Ама разбира се.....Защо да се пита ?[/quote]

  Питай бе. Като всеки милиционер си любопитен по своему.
  Та питай.
  А текста прочете ли?
  Кво ли питам. Зеленочорапковците са писатели, а не читатели.

  Ecrasez l’infâme
 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Супер снимка на Фотограф Георги Кожухаров. Цветозар Вълков, политолог: Отвори се ножицата между гражданите и елита!?... Цветозар Вълков, защо първо не се отвори ножицата, защо не заработи първо машинката за подстригване и с последните си усилия фризьора да те преведе в приличен външен вид, а политологията и да философстваш по медиите остави после!
  Традицинно политологията е силно нормативно насочена. Тази тенденция започва още от Платон. Политология (гр. πολιτικός - от гр. πολίτης - гражданин, от гр. πόλις - град; др.-гр. λόγος - учение, слово) е наука за гражданите и града. За жизнената дейност на хората в обществото.

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "Fred":

  Почти всички зърнопроизводители в региона и на други места са бивши текеЗарски началници или агрАноми. Преминали през разни партийни школи и други промиващи мозъците мероприятия по времето на социализЪма. Това обяснява русофилията им....

 34. 34 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#30] от "sss700431":

  Не знам, може те да са вън от обществото и да не ги интересува какво става и да не им е работа да се намесват, но тогава е по-добре да взимат интервюта от общественици - водачи, а не от политолози, които не дават път на обществото накъде да върви.

 35. 35 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Graf":

  Няма смисъл да крещиш. От теб нищо не зависи.

 36. 36 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  [quote#28:"Веселин Дечев"]архитект, лекар, юрист или програмист! [/quote]
  Тези също спадат към гражданите, а не към "елита" по смисъла, който е вложен.

 37. 37 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#20:"Fred"]Впрочем сега през същата "Златна Добруджа" ще минава газопровода "Южен поток" но нито дума не чувам да протестират "еко-защитниците". Да не би защото този път е руската Газпром а не американската Шеврон? [/quote]
  Това са съвсем различни неща. Добива на шистов газ е технология с неясни последици, има сериозни основания да се предполага, че вредите могат многократно да надхвърлят ползите. Газопровода е просто тръба, такива има много и отдавна. От гледна точка на еко защитниците газопровода е много по-малък проблем. Разбира се и зад двете неща стоят много сериозни користни, а вероятно и криминални интереси, но не е задължително еко защитниците да са част от тях.

 38. 38 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#34] от "lessonsoftime":

  Поставих въпроса риторично. Сигурен съм , че и политолозите не са единни по този въпрос.

 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  Авторът е бил доброволец на Витоша, анализът в статията е обективен, без истерии.
  ДСБ + "Единство" дори и не се споменават, няма смисъл, просто клони към 0 (нула).
  "Отчет на един доброволец от екипа при хижа "Физкултурник"
  От Цветозар Вълков
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/06/1860519_otchet_na_edin_dobrovolec_ot_ekipa_pri_hija/

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До 1. Не става дума за борба за кокала. За Борисов и Цветанов борбата е за свободата в най-буквалния смисъл на тази дума. Борба за властта до последна капка кръв или иначе - Централния софийски.

 41. 41 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  [quote#35:"armia"]Няма смисъл да крещиш. От теб нищо не зависи. [/quote]

  Къде видя да крещя? А мутраген?
  Налъм, не се притеснявай, от мен зависи малко. Примерно, в този форум да ви казвам че сте прости като манерки. Не е нещо значително, но знам че мрете от безсилие.
  Щото не можете да опровергаете тезата...
  Гербер проЗд.

  Ecrasez l’infâme
 42. 42 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Малко наивен е този политолог. Много надценява "гражданските протести" - и много наивен звучи със анализите си за елити и СДС.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  [quote#1:"Дедо Либен"]Думата "елит" в горното изречение е използвана неправомерно![/quote]

  Думата "елит" в България се използва със значението "утайка".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#33:"dobrich"]Почти всички зърнопроизводители в региона и на други места са бивши текеЗарски началници или агрАноми. Преминали през разни партийни школи и други промиващи мозъците мероприятия по времето на социализЪма. Това обяснява русофилията им....[/quote]

  Ойде ти рентата +++++++++++++

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 45. 45 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ушите ми са хванали вече мазоли от клишираните словеса на социологическите ни и политологични титани. Това, което визира Вълков, когато употребява термина "елит", има толкова общо със значението на самия термин, колкото краят на света с бълнуванията на маите.

  Свобода за Надежда Савченко!
 46. 46 Профил на Sharkolia
  Sharkolia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Поредната левичарска статия...

  Червено зло броди из Европа...Анадолска гнет поглежда откъм юг
 47. 47 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  E, след анализа на този политолог с нетърпение очаквам такъв на Огнян Минчев, ако му дадат думата.

 48. 48 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#42] от "ungeheuer":

  Твърдения, че гражданските протести нямат значение само издава диктаторският манталитет и аспирации на този, който ги прави.

 49. 49 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#37:"Ментор"]Газопроода е просто тръба, такива има много и отдавна. От гледна точка на еко защитниците газопровода е много по-малък проблем["

  Какво става ако преди жътва газопровода се взриви и и предизвика пожар?Това поне трябва да си го виждал.

 50. 50 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абе какъв ЕЛИТ,бе !!!??? Туй са сбирщина от безмозъчни слугински пачаври дето за 30 сребърника ще продадат и майка си и баща си!

  ЕЛИТ!!!
  Кой? Гошо Тъпото, ли? Или оная откачалка ЖОРЖ (!) БАЙ ГАНЮВ .Или "елитната" СТАЛИНКА Георгиева?! Или оня политикономУнист Иван КостЕв, дето бил " политикономист с твърде солидна подготовка и широки интереси." и той познавал "много добре произведенията на класиците на марксизма-ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система“
  РЕЗИЛ! Какъв ЕЛИТ,бе!!!
  Разни бивши комсомолски секретари и всякаква друга измет се огъзи на американците за една паница леща и се пише за ЕЛИТ!

  Пародия на човешки същества!

  Аз знам много малко.
 51. 51 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  какво значи ЕЛИТ

  Това е едновременно термин в социологията и политология, и общоупотреби дума. Като термин означава - неотменна и важна част от всяко общество. Осъществява функцията на управление на обществото, а също така и на изработване на нови модели за поведение, подволяващи на обществото да се приспособява към промените.

  Като общоупотребима дума може да определяме елита чрез два подхода:

  1) Аксиологическият (ценностният) подход се базира на изходното значение на "елит" - най-доброто. Подразбира се, че влизащите в елита индивиди притежават по-висок интелект,
  талант, способности, компетентност в сравнение със средните показатели на даденото общество

  2) Алтиметричният подход оценява принадлежността към елита според факта дали дадени индивиди притежават реална власт и влияние, без значение на техния интелект и морални качества.

  Очевидно е, че социолозите и политолозите го използват във втория смисъл.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 52. 52 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  +++++++++++++++++++++!
  Подкрепям те. Тези хора са псевдо елит. Случайни, слугуващи на някого и на определени икономически групировки!

 53. 53 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Поздрав към всички привърженици на Синята коалиция !

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 54. 54 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Бре, то много политолог в таз малка България, много нещо...тць, тць

  Close to the Edge
 55. 55 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Филоложката " НЕЙНСКИ, на която никой не е видял никакво филологична публикация ли броите за ЕЛИТ? И която народът я презира и смята за Ку$ва ли???!!!
  Едно време Радой Ралин ги наричаше ВЛАСТИТУТКИ!

  Аз знам много малко.
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  За това беше цялата статия = Цитат: "Борисов усеща, че единствено СДС е партията, с която може да има взаимна изгода, и затова се опитва да й прелива кръв. "
  Разочарованите от ГЕРБ и НЕпушачите да се прелеят в някакво СДС ... това е идеята!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#43:"dodge_ram"]"елит" в България[/quote]
  Има ли елит в България? Не, има VIP личности. А не би трябвало да има нито елит, нито vip. Но в България има такива някакви техни уродливи еквиваленти. Конституцията на България обаче ги забранява, ако приемем, че създаваме демократична, правова и социална държава. Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество. Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция. Основните права на гражданите са неотменими.
  Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други. Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  Само при авторитарното управление на власт е една елитарна група, използвайки за целта винаги репресивни методи. Авторитарните режими обикновено предоставят големи привилегии на специалните служби, като в крайни случаи това води до така наречените полицейски държави. Законите често могат да не бъдат нарушавани или променяни, ако това е в полза на правителството. В екстремни случаи това поведение стига до държавен тероризъм и престъпления срещу човечеството.
  Самодържавието, самовластието, автокрацията (на гръцки: αὐτός, "сам" + на гръцки: κρατέω, "управлявам, властвам" също е форма на управление. Представлява държавно устройство, при което държавния глава притежава еднолично политическата власт. При самодържавието носителят на върховната власт притежава всички права в изпълнителната, законодателната и съдебна власт. При това той осъществява тази власт еднолично. А авторитарните правителства по принцип са склонни към корупция. Една от причината е, че при подобни режими да се критикува корупционното поведение е безсмислено, тъй като служебните лица ще си останат на същата длъжност, в по-лошия случай, може и да е рисковано за недоволстващия. Често авторитаризмът възниква от презумпцията на държавните органи, че те знаят кое е правилно и кое е грешно за страната, както и от нетърпимостта към опозицията. Тогава правителството налага това, което смята за правилно, често с помощта на силови методи. Гласовете на несъгласните се игнорират или те дори се обявяват за врагове, действащи срещу интересите на страната. За тази клептокрация са характерни корупция, лобизъм, пране на пари, и пренебрегване на дългосрочни цели. Платон казва, че демокрацията възниква, "когато бедните победят и едни от хората на другите партии избиват, други изгонват, а на останалите дават равни права на власт и управление. Обикновено висшите държавни длъжности се раздават чрез хвърляне на жребий". Той определя тази форма на държавно устройство като приятна и разнообразна. Проблемът и се корени в липсата на компетентно управление. Основно благо на демокрацията е свободата, но прекалената свобода води до гибелта на това управление. Платон приравнява крайната демокрация с охлокрацията и беззаконието. Гражданите на това управление не се грижат нито за писаните, нито за неписаните закони.
  Всяка прилика с действителни лица, събития или форма на държавно управление е съвсем случайна.
  Глупавият проумява само онова, което вече е станало.
  Омир 58. 58 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#57:"latcho59"]Законите често могат да не бъдат нарушавани или променяни, ако това е в полза на правителството.[/quote]
  лапсуса да се чете - [quote#57:"latcho59"]Законите често могат да бъдат нарушавани или променяни, ако това е в полза на правителството.[/quote]

 59. 59 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#56] от "t'Ankus":
  Разочарованите от ГЕРБ и НЕпушачите да се прелеят в някакво СДС ... това е идеята!
  .......
  Що , ти кво предлагаш, да се прелеят в БСП и нейните ДС-вождове( Пръмова, Костов, Доган, Волен).

  nemo malus felix, minime corruptor.
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ментор":

  Един от аргументите на еко-защитниците беше, че ще се унищожава земя за сондажните площадки и че тежки машини ще минават през населените места.Това няма ли го при газопровода? Нещо повече, 500 км газопровод са много повече унищожена земя от 4 сондажни площадки но нито дума за това. Включително от "зърнопроизводителите" които плачеха как щели да се унищожат нивите им. За няколко ски лифта що блокади бяха а за 500 км тръбопровод нито дума. Хайде, сравнявайте ги по площ.

  Щом мълчат значи не земята им е била скъпа а нещо друго.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  [quote#59:"СДС"]Що , ти кво предлагаш, да се прелеят в БСП и нейните ДС-вождове( Пръмова, Костов, Доган, Волен)[/quote]Да не си помисли, че съм дистрибутор на билети за Карлуково и Раднево ... (забрави Яне!)
  Сега е момента за една добра алтернатива в ДЯСНО ... Необходимо е единствено да не е отвратителна алтернатива! Може да стане!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#7:"Wrornoxmaniak"] И този човек казва, че писачите в Интернет били сила?[/quote]

  Братчед, казал го е защото е чел само твоите постове. Ако беше прочел и нашите, щеше да е на твоето мнение. Желая ти Весели Празници!

  /не се чете/
 63. 63 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#10:"Нефертити"]Да му мислят политиците когато отворената ножица започне да се затваря ....[/quote]

  Братчедке, тази ножица се е "затваряла" преди време в Париж и са и викали - "Гилотина"

  /не се чете/
 64. 64 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#41] от "Graf":

  Кои мрат от безсилие, малоумник)) ? Тия дето от няколко години бият на избори тикви като теб ли ? ХАХА

 65. 65 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#15:"Отнесен"]Кога един социолог ще остане под статията си да коментира с потребителите?[/quote]

  Братчед, защо си мислиш, че въпросният социолог, ще каже нещо по-смислено в коментарите си, отколкото в интервюто, или статията? Друг е въпросът, че ако ни уйдиса на акъла и ни се остави да го ебаваме, както ние си знаем, ще ни направи много по-голям кеф.

  /не се чете/
 66. 66 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело  "Стажатската програма" на Дневник


  дава поле за изява на въпросният полу-политолог. Няма лошо ......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 67. 67 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#43:"dodge_ram"]Думата "елит" в България се използва със значението "утайка".[/quote]

  Прекрасно съждение, братчед! С една забележка - не му слагай национални граници и не осакатявай по този начин, неговото "глобално" звучене.

  /не се чете/
 68. 68 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#57] от "latcho59":

  Остави ти тези лакърдии за народния суверинитет и прочие кухи фрази! Във всяка държава има елити, естествено не законово институционализарани и тяхната задача е да генерират визии, идеи за развитието на общество и държава, нещо което в Борисова България, пък и преди това, изцяло липсва!

 69. 69 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Ако тези крадливи некадърници са елита на българите, то значи по-добре турците да идват веднага и да спрат агонията. Само дето истината е, че сред бългаарите има доста свестни и кадърни, но за съжаление повечето вече са в чужбина, а тези в България са вече огромно малцинство. Властта я държат няколко хиляди мошеници, които се опират на няколко милиона глупаци-матрял.

 70. 70 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#69] от "sqrt":

  Така е! И в това няма нищо трагично, къде по значими народи и култури са за затрили. Това, което ме притеснява, че тези народи и култури са имали някакъв зенит. Къде е нашиният зенит??? Май ще се затрием без да го преживеем!

 71. 71 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#68:"reakzioner"]Остави ти тези лакърдии за народния суверинитет и прочие кухи фрази! [/quote]
  и с коментара си наливаш вода в моята мелница
  [quote#57:"latcho59"]Платон приравнява крайната демокрация с охлокрацията и беззаконието. Гражданите на това управление не се грижат нито за писаните, нито за неписаните закони.
  [/quote]

 72. 72 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1630 Весело

  До коментар [#64] от "armia":

  Кротко бе, герберастка пачавро! Ебати негодното бойкоборисовче са сложили на празнична вахта.....

 73. 73 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1630 Любопитно

  До коментар [#69] от "sqrt":

  "О неразумни, юроде, поради что се срамиш..." сам да си управляваш живота и държавата?!!!!!!!!
  Те турците /американците, руснаците, германците, французите и т.н./ като дойдат и напараво за твоя кеф ще работят и управляват нали?
  Комплексарщини...
  !

 74. 74 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако в България имаше правосъдие, тоя "елит", без съмнение, щеше да влезе в затвора за дълги години, а по-дребните "елитаристи" - чалгаджии, журналист-чалгаджии и пр., щяха да заемат отговарящото на образованието им място с кофата и парцала в някоя третокласна пивница или мол - в най-добрия случай.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 75. 75 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Никакви "ножици за подкастряне" а вече ГИЛОТИН-СЪТЪРA срещру ЧУЖДОПОКЛОННИЧЕСТВОТО И ЕВРО-ЛОБИСТСКИТЕ МАШИНАЦИИ НА ПРАВИТРЕЛСТВЕНИТЕ НИ НАТО-МНАРИОНЕТНИ БЕЗПРЕДЕЛНИЦИ.
  Вече ПАДА ГИЛОТИН-СЪТЪРA срещру праqвителствените ПРЕСТЪПНИЦИ, ПОСАДИЛИ РОДИНАТА НА ДЯКОНА, БОТЕВА И ВАПЦАРОВА в членство с КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ разбръщолевили се за някакъв съюз и демокрация!

  Вече ПАДА ГИЛОТИН-СЪТЪРA срещру псевдо-ПРАВОСЛАВНАТА НИ ЦЪРКВА, допуснала и нейното учaстие в членство с КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ, в Е-колониал КОНГЛОМЕРАТА, и продължаваща да проповядва православие!

   ПЪРВИЯТ НАЙ-ГОЛЯМ ЧУЖДОПОКЛОНЕН, €вро-лобистски Г€РБо-ПОЗОР-БЕДСТВИЕ ТАЗИ ГОДИНА В РОДИНАТА НА ДЯКОНА БЕ, ПОСЛЕДВАЛАТА РАЗПРОДАЖБА СЛЕД "симиончо-цар-президентските ГОРИ, НА ЗЛАТНИЯТ НИ ТЮТРЮН със СВЕТОВНО известната МАРКА "БТ", НА €ВРО-МАСОН-ЧУЖДЕНЦИ.
  ПОГОЛОВНО-БЕЗОТГОВОРНА РАЗПРОИДАЖБА-ХАРИЗВАНЕ НА ключов продукт от МЕЛИОРАТИВНОТО НИ СЕЛСКО СТОПАНСТВО, НА €вро-ЧУЖДЕНЦИ, ОТ КОИТО НАСТОЙЧИВО ПРОСИМ ПОТДАЯНИЯ.
  ВТОРИЯТ €вро-лобистски Г€РБо-ПОЗОР-БЕДСТВИЕ, БЕ ЛЪЖЛИВОТО обещание на ББ-тоза пускане на ЮЖНИЯТ ПОТОК ОТ БРАТРУШКИТЕ, В ЗАМЯНА НА КОЕТО "БЕЛЕНЕ" ЩЕШЕ ДА НИ ИЗЛЕЗЕ ПОЧИТИ БЕЗ ПАРИ ИЛИ НАЙ-МАЛКО С 10% по евтино.

  А НЕРЕШЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ ЗА 2012г. СА;
  Вътре-държавни;
  * ПЕНСИОННАТА ОСИГУРОВКА / за която трезвият разум на дякона ни подсказа ке трябва да бъде равна на минималната депутатска месечна осигуровка!!
  * МЕДИЦИНСКАТА ЗАСТРАХОВКА / КЪДЕТО В РОДИНАТА НА ДЯКОНА ЗАРЕАДИ БЕЗРАБОТИЦАТА И КРИЗАТА, ИМА НАД 2.6 милиона БЪЛГАРИ ПРЕЖИВЯВАЩИ БЕЗ МЕД-ЗАСТРАХОВКА!!
  Външно държавни / Международни;
   ВЕЧЕ ЗА КОЯ ПОРЕДНА ГОДИНА ПОСАДИХМЕ РОДИНАТА НА ДЯКОНА В Евро-Колониал Конгломерата в членствцо с КОЛОНИАЛИСТА Но:1 В СВЕТА АНГЛИЯ, И НАСИЛСТВЕНО НИ КАРАТ ПО ГЕРБo-€-Лобистски, да бръщолевим думата “демокрация”, и даже насилствено да вярваме че и у нас има такава!
  Каква "демокрация" в държава като тази на ДЯКОНА, където ни посадиха ЛУКАНОВИТЕ МАСОН-ПРЕСТЪПНИЦИ "РАН-ЪТ" < http://bgsviat.narod.ru >, в членство с КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ В €ВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТА?
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I

   ЗА КОЯ ПОРЕДНА ГОДИНА ПОСАДИХМЕ РОДИНАТА НА ДЯКОНА В €вро-Колониал Конгломерата в членствцо с КОЛОНИАЛИСТА Но:1 В СВЕТА АНГЛИЯ,

  ВЕЧЕ И ВЕЛИКИЯТ БОТЕВ ЗАПОЧНА ДА СЕ СМ€€ ОТ ПОРТРЕТИТЕ СИ НА СЕГАШНИТЕ НИ €-ЛОБИСТИ И НАТО-МАРИОН€Т БЮДЖ€ТНИ-ХРАНТУТКИ.

  ПОНЕЖЕ ПРОКУРАТУРАТА НИ Е ПОДВЛАСТНА НА ЕВРО-МНАСОНСТВОТО, ЗА ДА СЕ ПАРИРАТ ГЕШЕФТИТЕ ИМ,
  https://www.bivol.bg/gergov-lozha-plovdiv.html
  ГЛАВНАТА ПРОКУРОРСКА ДЛЪЖНОСТ НЕТРЯАБВА ДА БЪДЕ ЕДНОЛИЧНА, А ДА СЕ ДАДЕ НА ТРИМА ИЛИ ДАЖЕ ЧЕТИРИМА ТАЛАНТИ В ОБЛАСТТА, КОИТО ВИНАГИ ЗАЕДНО ДА ДАВАТ КРАЙНОТО СИ СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ!
  ТАКА ЩЕ СЕ ИЗБЕГНЕ СЪДЕБНАТА КОРУПЦИЯ И СЪДЕБНИТЕ ГРЕШКИ ПРИ КРАЙНИТE АРБИТЪР-РЕШЕНИЯ!

  РОДНИ-БЪЛГАРИ, ВЕЧЕ НЕ СЛУШАЙТЕ КУЛТ-ПОЛИТИЗИРАНИТЕ ИМ Г€РБо-ЛОБИСТСКИ И ЧУЖДОПОКЛОННИ БРЪЩОЛЕВКИ, ЧЕ НЕ САМО УШИТЕ НИ БОЛЯТ НО И ОГЛУШАХМЕ ВЕЧЕ ОТ БЕЗ-РЕЗУЛТАТНИТЕ ИМ ПЛЕВНЕНСКИ, безидейни-КОНСТАТАЦИИ.
  Трезвият БЪЛГАРСКИ разум на потомците на Дякона ПОДСКАЗВА ЧЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕДИМ ГОРБАЧЁВ-ПЕРЕСТРОИЧНО НА ЕДНО КРИЗИС-МЕСТО КАКТО СМЕ СЕГА, ЕВРО-МАРИОНЕТНО, И НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНО;
  БЪЛГАРИТЕ РЕШИХМЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г. КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНА И ОТЧЕТНА"КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!

  Държава със САМОБОНОСИРАЩИ СЕ и потдържащи КУЛТА КЪМ ЛИЧНОСТТА, ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИ, Култово само-ТРАПОСАЛИ СЕ И В УЧЕБНИЦИТЕ, БЮДЖЕТ-ХРАНТУТКИ.

  КОЯ Е ТАЗИ ДЪРЖАВА НА БЕЗЗАКОНИЕТО в момента??
  ТОВА Е БЪЛГАРИЯ-ДН€С!

  Българина вече се пита;
  КЪД€ € БЪЛГАРИЯ И КАКВО ПРАВИ TЯ-ДЪРЖАВАТА ЗА МЕН?
  ЗА КОГО АЗ РАБОТЯ В БЪЛГАРИЯ?

  €ТО КАКВО Е ДЪРЖАВАТА-БЪЛГАРИЯ;
  НЕ ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА ЗА КОЯТО ЗАГИНАХА ЛЕВСКИ, БОТЕВ И МНОГО ДРУГИ,
  А УЛТРА-ДЯСНО Ц€НТРИСТСКА НАТРО-П€ТРОЛ Г€НОЦИДНА МАРИОН€ТКА-ПРОСЯК!?

  БЪЛГАРИЯ КОЯТО изгубено ПРОДАДОХМ€!
  http://www.bgsviat.narod.ru/

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 76. 76 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Бойко иска да запази господстващото си положение в Парламента, но не иска, а и не може да е мнозинство, което означава, че е готов на всичко за да запази респектиращо присъствие там!
  Очаквам освен политическа криза и обезверяване на народа, но най-важното е: налични са вече всички индикации и предпоставки за подправяне на изборния вот през "Информационно обслужване" - картинката там вече е драматична, а събитията говорят за предстоящото недвусмислено предотвратяване на драмататчиното фиаско на ГЕРБ на изборите, вероятно е и някоя новосъюзила се партия с управляващите ни, да се присламчи към подменения вот и да усети прилив на гласове в последния момент, особено ако безотказно сервилничи на Рапона!
  Ще поживеем, ще видим, а по-глупавите ще се надяват безропотно с подменените си гласове на мястото на събитията(в БГ)!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 77. 77 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#7] от "Wrornoxmaniak":

  Уорни, марш на инструктаж при Цвинокьо!!!

 78. 78 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Скотове се управляват най-лесно, те разчитат на месии от властта, а хлябът и зрелищата са идеални за утешението на негодуващите им души! Скотовете знаят, че сами нищо не могат да направят, затова ще прехвърлят гнева си на Средната класа, защото тя не се ангажира с тях и не ги носи на гръб - не се жертва за тях, а и е лесна плячка!
  Ще се обезличи нацията ни, всичко ще се продава на килограм, дори и политиците ни!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 79. 79 Профил на b.b.
  b.b.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Какво показаха гражданските протести? Има ли промяна в гражданското общество? За коя държава става дума?

 80. 80 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А тези политолози които Дневник анкетира, към коя група принадлежат - към гражданите или към елитите

  А самите медии дали са на страната на гражданите? Или се използват за войните между отделните елити.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 81. 81 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#80] от "lara_croft":
  Когато има проблем и той е фундаментален, какъвто е ГЕРБ и останалите ни партии, наследство от Комунизма, тогава и да неглижираш проблема си и да се правиш на глух, той в крайна сметка ще чука на вратата ти, докато му писне, а ако е толкова фундаментален, ще се вземе в ръце и ще нахлуе, там откъдето може, въпреки теб! Така, че с/или без правилните анкетиращи, социопатите ще свършат останалата работа, така че НЕКА НЕ ОБРЪщАМЕ ГРЪБ НА ПРОБЛЕМИТЕ СИ, А ДА ГИ РЕшАВАМЕ И КОМУНИКИРАМЕ, ДОКАТО ИМА ВРЕМЕ И РЕВЕРАНС В ПРОСТРАНСТВОТО ЗА ТЯХ!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 82. 82 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "dobrich":

  Ха-ха-ха, как ще са бивши текезесари бе ха-ха-ха...Що говориш наизуст?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 83. 83 Профил на ivan_granichar
  ivan_granichar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Добър анализ! Познайте кой може да се "вклини" между гражданите и елита?
  Спорен е израза: "Полицейската школа в Симеоново не го е научила ..." - коментираният човек никога не е учил за полицай, а за пожарникар. Това, че се самообозначава за полицай, без нито ден стаж или обучение за такъв, не го прави полицай.

 84. 84 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ivan Petrov":

  Илюзии.

  През 2005-2009 се заменяха гори на поразия, помилваха се убийци и наркодилъри по двамана ден, БСП и ДПС за изпроводяк си гласуваха амнистии и един абсолютно скандален изборен закон. Никаква реакция на гражданите. А сега изведнъж за няма и две-три години гражданското общество се било осъзнало. Нищо подобно. Просто междуособици между елитите.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 85. 85 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#72] от "AzDebil":

  Оповестено е, че един пациент от Карлуково липва. Хайде пътувай.

 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  [quote#64:"armia"]Тия дето от няколко години бият на избори тикви като теб ли ? ХАХА [/quote]

  Бият?
  Много сте? Силни сте?
  Кво да ти кажа... Когато облечете алгументите си в тази форма... упсс... униформа, ми става ясно че си комуникирам с проЗд старшина.
  Тъпо занятие, досадно занятие.
  Мильоционер проЗд. Гербер демек.

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно


  Последно:


  пожарникар-еколог
  физкултурник-хижар

  или политолог е автора на матряла .... или 5 в 1 ??!!


  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/06/1860519_otchet_na_edin_dobrovolec_ot_ekipa_pri_hija/

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 88. 88 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Според данните на Евростат ниски заплати получават 22 процента от българите и цели 28 процента от македонците. Само дето у нас критерият за ниска заплата е 344 лева, а край Вардара - 585 лева!?

 89. 89 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fred":

  проблема изобщо не е в сондажните площадки - според теб каква е площта на подобна площадка? Нито е в тежките машини, такива се използват навсякъде и минават и сега. Проблема е, че в земята под налягане се нагнетяват химически разтвори които разрушават подземните структури, влизат в подпочвените води и какво ли още не. От един сондаж може да има последици в радиус от десетки километри. Да правиш подобно нещо в пустеещи местности на стотици километри от населени места може и да е допустимо, но да го правиш в най-плодородните земи е идиотско.
  А газопровода е просто тръба, трябва му ивица широка няколко метра и нищо повече.

 90. 90 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#84] от "lara_croft":

  Абе, милиционерски цървул, бягай да си попълваш табличката на форумците по три имена, възраст, местожителство и психологически характеристики.

  А аз направих необходимото милиционерската ви наглост да стане достояние на широк кръг хора, именно чрез омразния ви Интернет. В сураттефтера вече почнаха да че шерват, в Свежо да лайкват. Ей това направих достояние:

  http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/12/blog-post_23.html

  А

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 91. 91 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  "Ако беше похвалил протестиращите от Орлов мост и ги бе дал за пример, това щеше много повече да работи в негова полза." - Бойко е виновен само дотлкотва, доколкото не може да се еманципира от собствената си среда. В Симеоново не учат на лидерство, а на управление чрез страх. Разбира се от тази негова ограниченост патим ние, но това поражда въпроса "кога ще се научим да бъдем имунизирани от тоталитаризъм".

  Така или иначе гласуващите стават все по-малко. Това свежда политическата картина до манипулиран срещу свободен вот и задачата на мислещите хора е да намерят отговор на по-горния въпрос. Очевидно в други страни вече са го намерили.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 92. 92 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#70] от "reakzioner":

  Еми зенити е имало - някъде около Чаталджа 1913 г и около празнуването на 1300г България през 1981г. Това са зенитите на Третата Българска Държава. Първият сочи периода на най-голямо територилно разширение, а вторият периода на най-силна икономическа експанзия. Сега сме в период на силен демографски, икономически, културен и морален упадък. За съжаление българите не се оказаха достойни да имат държава и скоро ще я загубят най-вече заради безгранична глупост и самоубийствена алчност.

 93. 93 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#73] от "AzDebil":

  Пич, не си разбрал - не се срамя от това че съм българин, а съм се отчаял от безумната глупост и алчност на мнозинтвото българи. Повечето мислят само как да направят някаква далавера и мошеничество, за да ги изкара от мизерията.

 94. 94 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  [quote#48:"gvt"]Твърдения, че гражданските протести нямат значение само издава диктаторският мантали[/quote]

  какви граждански протести бе!
  1000 човека протест ли е??
  Да не говорим, че сигурно 80% са платени

  В Русия съм! В Русия съм!
 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3899 Неутрално

  [quote#1:"Дедо Либен"]Думата "елит" в горното изречение е използвана неправомерно!
  Вместо нея по-добре биха стояли думите "крадливата върхушка!!!![/quote]
  С думите си, този новоизпечен политолог всъщност легитимира кражбите и измамите на споменатата върхушка.

  п.п. И защо е забравил да се среши, когато е излязъл от банята!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Позицията и оценките на г-н ЦвВълков са навременна подкрепа на Гражданския ни стремеж, да стигаме модерно Общество. Дано те са проява и на дългоочакваната Нова вълна в обяснението на националния ни обществен Процес...

 97. 97 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#48] от "gvt":

  мисля, че ме разбра погрешно. Аз смятам, че трябва да има организирани граждански движения, които да променят неблагоприятни решения и статукво, но не мисля, че бяха особено силни тази година в България.

  Много повече сила трябва и повече единност и организация, особено за да преобърнат дебелокожието и наглостта на нашите управляващи.

  Само един Данчо Лазаров за пример. След като целия народ се убеди какъв корумпиран гъз е в един доста корумпиран спорт, той има наглостта да си седи уютно в кабинета. Във дори по-скапани държави човек си подава оставката за много по-малко, да не говорим за развитите държави от ЕС.

 98. 98 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#20] от "Fred":
  [quote#20:"Fred"]Впрочем сега през същата "Златна Добруджа" ще минава газопровода "Южен поток" но нито дума не чувам да протестират "еко-защитниците". Да не би защото този път е руската Газпром а не американската Шеврон?[/quote]
  Защо се правиш,че не знаеш?
  Руската Газпром ще си прекарва газта по тръба!С какво ще пречи тръбата на арендаторите?
  Докато американската Шеврон искаше да добива газ,като за тази цел щеше да фракингова,да разбива и да отрови с химикали почвата!

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 99. 99 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Поредният запъртък от АОУНСУ ни поднесе попара от политологични клишета. Някой откри ли нещо ново и интересно освен това, че го е яд на ГЕРБ?

 100. 100 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Цветозар Вълков, политолог: Отвори се ножицата между гражданите и елита

  Защо "елита" не е в кавички, както изисква нормалната логика и правописна норма?

  Или нещо подобно: Отвори се ножицата между гражданите и т.нар. елит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK