Медено магазинче за здраве, или да ви върви "по мед и масло"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (61)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2238 Неутрално

    На сутринта:

    Много се напихме! Ракия с мед, ракия с мед, то ще е от меда!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  2. 2 Профил на stoyanovl
    stoyanovl
    Рейтинг: 225 Неутрално

    По-добре щеше да е този доброжелателен репортаж да е за някой от многото производители на мед, а не за търговците, защото те изкупуват меда на едро по 4лв, а го продават по 8-9лв. В този случай оставам с впечатлението,че и журналистът си е тръгнал с торбичка буркани-не може така благо да говори за тази супер храна и да си тръгне на сухо.

  3. 3 Профил на Thermobee
    Thermobee
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    "Работят заедно - майка и дъщеря - меднокоси, усмихнати и приветливи съдружнички. Очакват включването на другата дъщеря, защото бизнесът се разраства."

    Ако не бях прочел, че става дума за магазин за мед, кой знае какво щях да си помисля от този пасаж :)

    А медът наистина е природен еликсир! Аз купувам от двама трима проверени пчелари. И те доволни, и аз. Без посредници.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    Не на ислямската инвазия в Европа!
  4. 4 Профил на wds23355772
    wds23355772
    Рейтинг: 1141 Любопитно

    Пак добре, че препродават от производител. Щото бъркочите на софиянците от олинеза са 60% глюкоза. И никога не се захаросват. Мед дето не се захаросва е като мляко дето не прави каймак. Химия.

  5. 5 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1350 Неутрално

    Меда е един от естествените природни еликсири с огромно приложение. Лошото е, че търговците в България, а и не само, вторачени в нормите си на печалба, посягат, и от полезен продукт го превръщат в, ... нещо сладко. И аз не купувам мед от магазина, имам колеги на които родителите им се занимават с пчеларство имам им доверие и си купувам по една тенекия. Като го сложа , когато правя преварка в ракията, ... става не ракия, , ами направо лекарство. .

  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4507 Неутрално

    МЕД САМО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 2113 Неутрално

    За меда също трябва да има бдс, има ли добавки да е някакъв деликатес, защо лъжат хората с тази глюкоза и защо контролните органи позволяват това?

    Любовта ще спаси света!!!
  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4507 Неутрално

    До коментар [#7] от "a.n.":

    ++++++++++ всичко е от пуста лакомия за пари !!! В търговец морал и милост няма !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на Чеша си езика
    Чеша си езика
    Рейтинг: 823 Неутрално

    До коментар [#7] от "a.n.":

    Купувай си захаросан мед от производители и така ще си сигурен, че не е менте. Медът в супермаркетите си е жива химия заради търговския вид който му предават.

    Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
  10. 10 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3322 Неутрално

    И аз купувам мед само от производители. Ако имате възможност, пробвайте кестеновия мед - изключителен аромат, тъмен "кестенов" цвят и един леко нагарчащ послевкус, който неутрализира сладостта. Прекрасен е!
    Иначе за уточнение към статията - Авторът на "Мечо Пух" е Алън Александър Милн, който е известен и се подписва като Алън Милн.

    "Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци." Стивън Хокинг
  11. 11 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Рейтинг: 1308 Весело

    [quote#2:"stoyanovl"]По-добре щеше да е този доброжелателен репортаж да е за някой от многото производители на мед, а не за търговците,[/quote]
    Иии, пък и тиПо този студ (и тези пътища) при производител ще пращаш авторката на статията?!? (Респект за готината статия, г-жа Геловска, чудесно четиво за неделя заран)? А лятно време пчелите може да я ужилят! Готина статия за готин продукт, кратно по добра от онази бозица за псевдо' ретро' ракиджийницата

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4507 Неутрално

    До коментар [#10] от "domakinq":

    много хубав е и медът от кориандър а също така и от лавандула !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  13. 13 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Рейтинг: 1308 Неутрално

    [quote#9:"Чеша си езика"]Медът в супермаркетите си е жива химия заради търговския вид който му предават. [/quote]
    Не обобщавайЛани, като настинах по студовете, си купих нещо от Фантастико, захароса няколко дена след отварянето Е, беше от скъпите, ама се оказа 100% натурален пчелен мед.

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  14. 14 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3322 Неутрално

    До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Ароматът и вкусът им трябва да е запомнящ се!
    Днес научих нещо ново - че съществува мед от кориандър. Зная, че кориандърът е най-скъпата подправка след шафрана. Медът да не се продава в капкомер, за да е поносима цената ?

    "Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци." Стивън Хокинг
  15. 15 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#4] от "Варненски":

    Медът може и да си е истински, но претопен. Тогава не се захаросва, но и половината му полезни качества са загубени. Не се захаросва единствено чистият акациев мед. Той се познава по бяло-зеления цвят. Всеки мед който жълтее вече не е само от акация.

    Колкото до пчелното млечице, то е в пълното си действие само ако е току що извдено от кошера.
    След тов а вече е ...
    Контактът с въздуха го раваля за минути.

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  16. 16 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#14] от "domakinq":

    Може да се направи мед от всяко медоносно растение.
    За целта пчелите се "настройват".
    В ранна пролет още със събуждането на кошера им се дава панчика със захар в която е разъркано растението от което е целта да съберат мед. След това е добре кошерът да се постави в близост до поляна/нива/гора с такива растения и пчелите събират мед само от тях или предимно от тях .

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  17. 17 Профил на Geoimg
    Geoimg
    Рейтинг: 714 Неутрално

    [quote#14:"domakinq"]Днес научих нещо ново - че съществува мед от кориандър[/quote]
    Името идва от преобладаващото растение кадето "пасат" пчелите.

    *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  18. 18 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3322 Неутрално

    До коментар [#16] от "rapidfire":
    До коментар [#17] от "geoimg*":

    Благодаря ви !

    "Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци." Стивън Хокинг
  19. 19 Профил на mozaka
    mozaka
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Мед - добро! Само не се радвам когато го сипят в пластмаса! Пфу!

    Журналистите, все по един калъп ли пишете статиите си? Ако в статията се спомене мед и веднага набутвате Мечо Пух. Толкова пък липса на разнообразие и новаторска мисъл да има!!!

  20. 20 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1402 Весело

    Магазинчето е добре подредено и изглежда красияо. Не съм опитвала стока от него ...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  21. 21 Профил на Lyubomir
    Lyubomir
    Рейтинг: 388 Любопитно

    Само пчелен мед и никаква захар. Така човек ще е здрав.
    Аз също произвеждам пчелен мед и от 10 години друг подсладител не ползвам. Усещането е съвсем друго.
    По-често трябва да се пие МЕДОВИНА.

  22. 22 Профил на Peacock
    Peacock
    Рейтинг: 1106 Любопитно

    [quote#15:"rapidfire"]Медът може и да си е истински, но претопен. Тогава не се захаросва, но и половината му полезни качества са загубени[/quote]

    А това изобщо не е вярно!

    Когато се захароса, а това както обобщиха коментиращите по горе се случва на всеки истински мед. Та когато се захароса - меда се връща в началното му състояние чрез загряване на водна баня! Но внимание температурата не трябва да става по-нисока от тази в която си поставяме пръста без да се изгорим. Това е 40-50 градуса - тогава не губи нищо от качествата си.

    !!! Същото важи когато слагаме мед в Чая си. Трябва да изчакаме да поизстине и едва тогава се разтваря меда!!!!

  23. 23 Профил на Peacock
    Peacock
    Рейтинг: 1106 Весело

    До коментар [#21] от "Lyubomir":

    ++++++

  24. 24 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    Рейтинг: 1308 Любопитно

    [quote#21:"Lyubomir"]По-често трябва да се пие МЕДОВИНА. [/quote]
    "Медовина" не беше ли нещо като вино от (или с) мед?

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4507 Неутрално

    До коментар [#14] от "domakinq":

    НА съвсем обикновена цена - 6 лв. за килограм в Поморие това лято !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  26. 26 Профил на k@lcho
    [email protected]
    Рейтинг: 460 Неутрално

    истинския мед е може би един от малкото продукти, който при правилно съхранение не се разваля!

    ... похапвам си го, пия чай е него, мажа си филийки с мед и масло ... с две думи част от менюто ми е .. и аз само от проверени производители купувам

    няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
  27. 27 Профил на nemisemisli
    nemisemisli
    Рейтинг: 497 Неутрално

    абе хора - вие четете ли въобще!?!?! Не разбрахте ли, че жената продава от пчелина на баща си, който има 2100 кошера!?!?! Какви търгаши, какви производители - как ги нахранихте бързо харат без дори да се замислите!
    Ходете и си купувайти от Женския пазар тогава щом не искате от жената! Аз лично съм пчелар и съм си купувал няколко пъти от нея и знам, че продават качествен мед.
    Затова са ни болките на българите - щото много говорим и малко слушаме (четем).....вместо да се зарадвате, че жената и производител и продавач вие я "нахранихте", че била търгашка!
    Евала! Пък и даже журналиста си тръгнал с бурканите мед!!! Лудница - няма да се оправиме докато гледаме в чуждите панички, вместо в своята! Защото сме само едни завистници вместо да се помъчим да види как и какво да напаравим, за да успеем в живота. Но така е по-лесто да обвиняваме другите за собствените си безделие, некадърност, мързел и бездействие!

    Съжалявам за негативният коментар по отношение на коментиращите, но се замислете преди да хвърляте камъни! ЧЕТЕТЕ!

  28. 28 Профил на iazdakaja
    iazdakaja
    Рейтинг: 907 Неутрално

    Тъпото на меда е, че като всяко полезно нещо не е вкусен.
    Като имам буркан с мед и буркан с нутела, познайте към кое посягам...

  29. 29 Профил на gabarkov
    gabarkov
    Рейтинг: 652 Неутрално

    [quote#22:"Peacock"]! Същото важи когато слагаме мед в Чая си. Трябва да изчакаме да поизстине и едва тогава се разтваря меда!!!! [/quote]
    Пък аз простака слагам мед в горещ чай

  30. 30 Профил на gabarkov
    gabarkov
    Рейтинг: 652 Неутрално

    [quote#27:"smart"] ЧЕТЕТЕ! [/quote]
    Четем бре, четемИ коментари като твоя четем. Я кажи сега защо купуваш от конкуренцията мед, ако си пчелар? А човек с 2100 кошера едър производител ли е, среден ли е, или монополист?

  31. 31 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1824 Любопитно

    До коментар [#2] от "stoyanovl":

    Приличаш ми на една възрастна жена, която чух да си говори с нейна приятелка следното:
    "Подозирам ги всички, че тези неща ги купуват отнякъде по-евтино и ни ги продават по-скъпо!"
    А сега по-сериозно: Един магазин съществува ако има купувачи, които ходят да си купуват в него. Магазинът има месечен наем, отопление, осветление, разходи за оборудване, за касов апарат, транспортни, ремонт, реклама, счетоводство, данък доход и/или корпоративен данък, осигуровки пенсионни и здравни за продавача, банкови разходи и т.н. За да съществува една фирма, каквато очевидно е магазинът, трябва да има поне 2 хиляди лева месечно "печалба". Част от тези пари трябват на собственика да живее с тях, а останалите могат да се спестяват за разрастване на бизнеса. Който иска да си купи от производител, да иде и да си купи! Аз си купувам от производител и той ми продава меда по-скъпо отколкото струва обикновения магазински мед. Когато произвеждаше повече, даваше на едро на един магазин. Медът му е неописуемо по-хубав от евтиния магазински мед. Не е филтриран и няма глюкоза в него.

  32. 32 Профил на msp
    msp
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#30] от "gabarkov":

    Човек с 2100 кошера е едър производител за нашите земи, но да е монополист, това е вярно,но за едно-две села наоколо. Но при добра година,може да поддържа магазин в голям град, че и втори, но със задължително изкупуване и от други пчелари.

  33. 33 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1824 Любопитно

    До коментар [#30] от "gabarkov":

    Човек с 2100 кошера си е човек с 2100 кошера. Не е монополист, естествено. Мислете малко с главите преди да завиждате бе, тези кошери не печатат парите. Някой трябва да работи и да се грижи за тези пчели, трябва да събере меда в буркани или кофички (които струват пари), да го складира някъде и най-сложното: трябва да му намери пазар. И освен това, за да купиш тези кошери трябва да си спестил доста пари, а трябва да си купил и голяма ливада, т.е. да си инвестирал доста капитал. Ако не изкарваш по 20% годишно печалба от този капитал, значи не си управлявал добре бизнеса и не е за теб.

  34. 34 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 710 Неутрално

    Меда от няколко растения се захаросва естествено. От други се захаросва само от студ. От някой, не се захаросва вообще. Дали е истински, може да определи само лаборатория! В смисъл, меда е 15%-17% вода и останалото глюкоза. Съдържа доста ензими от пчелите, тези дето превръщат захарите в глюкоза. Съдържа пращец и прополис (следи). За нас, разликата между истинския и меда от захар са ароматичните масла от нектара. Те са доста лековити и предават вкуса на меда. Имам около 80 кошера, доста работа е, ама ми е хоби и обичам пчелите! У нас труда е без пари, така че е изгодно за някой пчелари да правят мед от захар или просто да вземат всичкия мед от кошера и да го подхранят със захар. Затова и пчелите умират на поразия. Като пример, в САЩ никой любител не се занимава с подхранване, много трудоемко е! Професионалистите обаче, тези с над 1000 кошера, имат евтина мексиканска работна ръка и вземат не само всичкия мед, но и всичкия прашец и го заменят със соево брашно. После се чудят как така пчелите изчезват! Пчела, дето се храни с царевична захар и соево брашно, губи имунитета си и умира от най-обикновени болести масово. Апропо, познавах един професионален пчелар по татово време. Веднаж ми каза, че е открил колко захар дневно може да усвои един силен кошер. Сега инспекторите не си поплюват, та всеки може да си купи мед спокойно.В магазините меда е истински, лошото е че е от Китай, Виетнам или от Южна Африка. Прашеца в него е много добро лекарство за сенна хрема и алергий! Но само прашеца от местни растения! Не такива от Китай! Купете си мед от местния пчелар и яжте с удоволствие...

  35. 35 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Меда не полезен за деца под 1 г, защото е твърде тежък за стомаха им. Пълен мит е че днешния мед е нещо кой знае колко полезен.
    Който гледа пчели сам знае с колко неща се тъпчат против плесени, зарази и болести, както и за по-ускорен добив.
    Ами тия които блъскат глюкозата са всъщност именно самите производители. То не че тя е вредна, но ми става смешно като разни хора си викат - аз взимам от производител. Пък то се оказва често някакъв шмекер дето обира на хората кошерите, меси с глюкоза и малко желатин и оцветител за красота и го продава за мед. А такива госпожици с магазинчета в прехлас пишат слълзливо милозливи лозунги и призиви после за по-добър живот. А че пчелите са обработвани с 1000 химикала, цветята от които са събирали меда са ръсени с пестиции, и че са дишали и обработвали мръсен въздух с тежки метали - това хич няма значение.
    А факта че контрола върху пчеларите и техните продукти е нулев доказва, че всеки не само може да прави каквото си иска представяйки го за мед, ами и че фактически това се прави много често

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  36. 36 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#34] от "charlesdegaulle":

    Ти си живото доказателство за тия които аз пиша. Никакви 80 кошера нямаш, както и хал хабер си нямаш от пчеларство.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  37. 37 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#28:"iazdakaja"] мед и буркан с нутела, познайте към кое посягам...[/quote]
    Откажи нутелата. Маляките за по-евтино я правят с палмово масло а то е доказано канцерогенно.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  38. 38 Профил на heineken
    heineken
    Рейтинг: 660 Весело

    [quote#13:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Лани, като настинах по студовете, си купих нещо от Фантастико, захароса няколко дена след отварянето [/quote]

    Полифлорният мед захаросва за около година, а мановият - за над две години. Пак са намерили някаква химия за фалшиво захаросване

  39. 39 Профил на kimba3
    kimba3
    Рейтинг: 1203 Весело

    Мъжът на булката от снимката няма да има нучда от виагра!!! Пчелният мед е по0добър от виаграта!!!

  40. 40 Профил на heineken
    heineken
    Рейтинг: 660 Любопитно

    [quote#14:"domakinq"]Днес научих нещо ново - че съществува мед от кориандър. Зная, че кориандърът е най-скъпата подправка след шафрана[/quote]

    В МНОГО голяма грешка си Шафранът наистина е скъп, но виж какво предлагат хората:

    "Продавам на едро : КОРИАНДЪР-семе-голямо количество. ... продавам кориандър заготвен в нови чували 150т цена 850лв/т тел.0878727***"

  41. 41 Профил на tonitod
    tonitod
    Рейтинг: 1203 Неутрално

    До коментар [#38] от "heineken":


    Медът от рапица се озахарява за около 5 дни/зависи на каква температура се съхранява/. Дължи на факта, че този вид мед съдържа повече глюкоза, за разлика от акациевия мед, който съдържа повече фруктоза. Глюкозата е по-трудно разтворима във вода и поради това има наличие на малки кристали, които са един вид ядра на нови кристали. Така се озахарява целия мед.

  42. 42 Профил на odysseus
    odysseus
    Рейтинг: 442 Весело

    До коментар [#35] от "Десен":

    Много думи ама без смисъл Аз не мога да разбера как винаги се съди за нещо единствено от собствената са камбанария Скъпи ми десен когато истински пчелар се грижи за пчелите си това да ги чийтва с цел по-голям добив в последното нещо, което ще направи Ама явно вие само сте чели недочули и си приказвате И още нещо не винаги келепирър не е водещ за добрите пчелари Щото едни кило хинапов мед се продава за 80-100 USD

  43. 43 Профил на nemisemisli
    nemisemisli
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#30] от "gabarkov":

    не четете гъбарков не четете.....купувам мед от тези хора защото съм любопитен да пробвам какво произвежда конкуренцията - за теб виждам че всичко е мед - това е толкова глупаво изказване, колкото си и ти самият явно.....то е все едно да кажеш, че купуваш сирене - ама какво - краве, овчо, козе....има значение. Така е и с меда....има значение дали е от акация, кестен, манука, кориандър, лавандула, слънчоглед, магарешки бодил, детелина, липа, жълтурче, манов, ливада (като тебе явно), мащерка и още един куп поли и монофлорни медове.
    За да задоволя очевидно провокацията ще ти кажа, че не купувам само от тези хора....у дома имам 27 вида мед и ще продължа да купувам понеже се занимавам сериозно с това.
    Моите имат само ливадна паша и съответно билком - полифлорен - за теб ще дообясня - това е от много цъфтящи растения мед.

  44. 44 Профил на nemisemisli
    nemisemisli
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#35] от "Десен":

    а пък ти си мега зле и даже няма да коментирам думите ти!
    просто като не разбираш от нещо вземи млъкни, скрий някъде клавиатурата и прочети две три книги за това как се синтезира меда и защо пестициди не попадат в меда.
    Да не говорим, че химията, за която говориш ти не се използва от никой модерен пчелар - може от комшията ти на 1010010 години дето кошерите му ще се разпаднат при вятър от 30 м/с.

    И по-добре не яж мед - със сигурност я ще се отровиш я трето ухо ще ти порастне! Не си е работа.
    Единствено си прав, че за деца не е полезен, но не е поради причината, която спомена, а поради това, че има полен в меда и децата могат да развият алергия!
    Просто думи нямам - незнам имаш ли или не деца и как ги гледаш!

  45. 45 Профил на razlichen123
    razlichen123
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Много големи пчелари са всички тука! Също и тези от магазина!
    А не знаят, как се съхранява най-добре прополиса и пчелното млечице!

    До коментар [#5] от "442":

    Ако искаш да пиеш наистина свястна ракия, слагай меда да ферментира заедно с материала, а не само при преварката. Тогава ти е бедна фантазията каква ракия ще пиеш!
    Акациевият мед е най подходящ за малки деца и за много болни и възрастни хора. Усвоява се много по лесно, има приятен и лек вкус, а и алергичните реакции са много по малко. Чистият акациев мед захаросва след около 2 години.
    Най лесният начин за да разберете дали един мед е истински е следният: Слагате лъжица мед в горещ чай и ако меда е истински , не се усеща сладоста му! След като чая поистине и температурата му падне под 40 градуса и го опитате тогава, установявате че е много сладък и трудно се пие от сладост.
    Най нискокачественият мед е мановият мед!

  46. 46 Профил на razlichen123
    razlichen123
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Ефектът от пчелите и пчеларството е много по-голям за природата, отколкото при хората. Добивите от различни култури се вдига : При слънчоглед 3-4 пъти, а при люцерна за семе добивът може да е над 12 пъти по-голям!
    Един добър пчелар може да печели много повече от това, че опрашва растения на добри фермери, или от такива продукти като пчелна отрова и пчелно млечице. Медът, прополиса и восъкът в тази ситуация се явяват вторичен продукт!

  47. 47 Профил на дон матео
    дон матео
    Рейтинг: 412 Неутрално

    Медът е единственната храна, произведена от насекоми. Наистина не се разваля, и е полезен безспорно.
    На всичко отгоре, пчелите са полезни за опрашването!
    Браво на магазинерките от меденото магазинче ;-)

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    дон матео
  48. 48 Профил на takeshi303
    takeshi303
    Рейтинг: 768 Неутрално

    [quote#35:"Десен"]Меда не полезен за деца под 1 г, защото е твърде тежък за стомаха им. [/quote]

    Децата след 6-7 тият месец започват да се захранват с месо, няма как меда да е по тежък за стомаха от месото.

  49. 49 Профил на Dragoslava
    Dragoslava
    Рейтинг: 980 Любопитно

    Доста скъп е медът в този магазин. Аз го купувам по 6 лв. от производител, при това в по-големи от тези буркани, някъде около 1,120 кг се получава.
    И от години сме само на мед, даже сладко от портокали си правих с мед ( само плод, без кори, защото се страхувам, че са обработени ).

  50. 50 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 710 Неутрално

    До коментар [#36] от "Десен":

    Дай просто имейл или скайпето адреса си, да ти пратя няколко снимки от пчелина...

  51. 51 Профил на дон матео
    дон матео
    Рейтинг: 412 Неутрално

    До коментар [#48] от "Кабаnormandyев":

    Аз съм чувал за бактерия Clostridium botulinum, която е в медът и може да предизвика ботулизъм, нормално това се неутрализира от стомашна киселина, но тя е малко у деца под 1 година.

    дон матео
  52. 52 Профил на heineken
    heineken
    Рейтинг: 660 Неутрално

    [quote#41:"tonitod"]Глюкозата е по-трудно разтворима във вода и поради това има наличие на малки кристали, които са един вид ядра на нови кристали. Така се озахарява целия мед. [/quote]

    Свойства
    Плътност и фаза 1.54 g/cm³
    Разтворимост във вода отлично разтворим
    91 g/100 ml (25 °C)
    Разтворимост във етанол 0.006 M

  53. 53 Профил на heineken
    heineken
    Рейтинг: 660 Неутрално

    [quote#45:"razlichen123"]Най нискокачественият мед е мановият мед! [/quote]

    И по тази причина е с най-висока цена.

  54. 54 Профил на nemisemisli
    nemisemisli
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#45] от "razlichen123":

    това пък с мановият как ти дойде наум? той е вреден за пчелитре през зимата, но имат невероятно насищане на минерални вещества точно в този мед, затова е и така скъп и полезен!
    И въобще как така реши, че е вреден?

  55. 55 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3322 Неутрално

    До коментар [#40] от "heineken":

    Грешката наистина е моя - обърках кориандъра с кардамон, който наистина е скъпа подправка.
    Весели празници!

    "Хората, които се фукат с коефициента си на интелигентност, са загубеняци." Стивън Хокинг
  56. 56 Профил на exodus_22
    exodus_22
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Купувала съм от този магазин.Такова разнообразие на медни продукти,никъде не съм виждала.Обслужването е перфектно,информират те за всеки продукт най подробно.А доколкото разбрах,те са и производителите. Медът от кориандър е превъзходен.Опитах го.

  57. 57 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#50] от "charlesdegaulle":

    Не, мерси.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  58. 58 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#48] от "Кабаnormandyев":

    Не е заради "тежък за стомаха", а заради опасността от формиране на алергии, когато имунната система още не е изградена. Заради полените в меда. Същото е и с храни като шоколад, фъстъци и други, които се препоръчват дори след 3-гидишна възраст.

    'Let light surround you' Dream Theater
  59. 59 Профил на razlichen123
    razlichen123
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#53] от "heineken":


    До коментар [#54] от "smart":

    Нещо не сте попрочели. Написал съм, че е най-нискокачествен! А не, че е вреден.
    Мановият мед се получава от екскрементите на листните въшки. В него няма почти никакви полени, а и захарите в него са по сложни и са трудно смилаеми. Пчели оставени да иззимуват на такъв мед/ питите с меда за презимуването да са пълни с такъв мед/, обикновено се разболяват от Манова токсикоза и се осират и умират. Това се дължи на факта, че дебелото им черво се напълва бързо с несмилаеми остатъци от мановият мед и понеже те не могат да излетят от кошера и да се облекчат, вършат това в кошера и последствията са трагични за пчелното семейство.
    Такъв мед задължително трябва да се изважда преди зазимяване и дори да е необходима да се доподхрани с обикновена захар, последствията за пчелното семейство не са толкова лоши. Ако медът е нормален и истински, то пчелите иззимуват нормално и обикновено през първите слънчеви дни на февруари или март, се облитат и тогава прочистват дебелото си черво.
    Би трябвало да е ясно, че този мед щом е лош за пчелите, то е и не толкова добър и за хората. Даже според мен е вреден за малки деца и болни хора, поради проблемите с усвояването му от организма на човека. Да не говорим, че в него няма от къде да дойдат нормалните съставки за един истински МЕД, като полените и по-простите и лесни за усвояване захари. Вярно е, че има по-вече минерали и сложни захари, но те за мен не са определящите за качеството на даден мед! Този мед е по хигроскопичен, много по-лесно вкисва, а и вкусовите му качества не могат да се сравнят с приятният и лек аромат на акациевият мед, средният по сила и плътност аромат на слънчогледовият мед, плътният и тежък аромат на липовият мед или незаменимият букет от аромати на ливадният и планински мед!

  60. 60 Профил на nemisemisli
    nemisemisli
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#59] от "razlichen123":

    както сам си написал мановият мед е вреден за пчелите поради това че предизвиква манова токсикоза. Но това се случва единствено и само поради факта, че в него има много несмилаеми от пчелите вещества и те не могат да се облитат през студеното време и затова се разболяват - хората няма причина да се пазят от този мед и да не го ядят. За малки деца може би е по-тежък.
    Специалното на този мед както си написъл и сам е насищането с по сложни захари и минерали и ДА, полезен е поради тези му качества и ДА вкусът ми е по-тежък и някои хора затова не го харесват, но пък има хора които не харесват акациевият защото им "простее" вкуса.
    И да те поправя - не се произвежда от изпражнения, а от секреция по гърба на листни въшки, както и от секрет, които изпускат дъбовете в Странджа примерно, за да се предпазят от изсъхване при големите жеги в този край на България. Така, че да няма полени от цветята и други прости захари, но ДА има много други полезни вещества, които не могат да се намерят в никой друг мед

  61. 61 Профил на razlichen123
    razlichen123
    Рейтинг: 551 Неутрално

    До коментар [#60] от "smart":

    Не искам да споря с теб, но не си прав!
    Основното в меда е, че в него има полени. В различните видове, различно количество. Но тези полени са много видове, и основните свойства на меда и лечебните и профилактичните действия се дължат основни на тях. Все едно, че приемаш билки и то есенцията от билките и тяхното разнообразие. В нормалният мед съдържанието на всякакви вещества не е по-малко от това на мановия така, че това не е довод!
    Можеш да свариш и някакъв вид маджун от, примерно диня, и той ще има почти същия състав, като на мановия мед, но това не го прави мед, както и всякакъв вид фалшификати на меда, които можеш да направиш с какъвто химичен състав пожелаеш!
    Разбирам, че е предприета някаква атака за налагане на мановия мед на пазара от производителите на такъв от странджанският край, в което няма нищо лошо, разбира се. Но недей точно на мен!
    А ето и няколко извадки от интернет, за да не отварям дебелите книги, писни преди години със всички подробности, а не като сегашните!
    ----------------------------------"Основните компоненти на пчелния мед са:

    Въглехидратите 95-99% от сухото вещество. Те са представени главно от глюкозата 20,4–44,4% и фруктозата 21,7–53,9%, които обикновено се означават като редуциращи захари. Съдържанието на захароза в нектарния мед е до 5%, а в мановия мед до 10%. В меда се съдържат следните захариди:

    - монозахариди – глюкоза и фруктоза

    - дизахариди – малтоза, кожибиоза, тураноза, изомалтоза, захароза, мултилоза, изомултилоза, нигероза, трехалоза, гентиобиоза и ламинарибиоза

    - олигозахариди – ерлоза, паноза, малтотриоза, кестоза, изомалтотриоза, мелецитоза, изопаноза, 6-a-глюкозилзахароза, рафиноза, 3-a-3-изомалтозилглюкоза, изомалтотетроза и изомалтопентоза

    Водата е вторият преобладаващ компонент на меда. Количеството й варира 15 – 23% и е в зависимост от медосбора, климатичните условия, вида на растенията, раса/вид на пчелите, сила на пчелното семейство, влажност и температура в кошера, условия за преработка и съхранение.

    Органичните киселини се съдържат в пчелния мед в малки количества. Някои от тях са мравчена, оксалова, янтарна, лимонена, винена, млечна, маслена, малеинова, ябълчна, пироглутаминова, глюконова, валерианова, бензоена и някои висши мастни киселини. Техните естери определят аромата на меда.

    Минералните вещества, които преобладават в пчелния мед са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, хлор, магнезий, желязо и алуминий. В по-малки количества присъстват берилий, бор, бисмут, барий, ванадий, германий, галий, злато, литий, молибден, мед, манган, никел, сребро, силиций, стронций, хром, цинк, олово, арсен, калай, титан и цирконий. В нектарния мед се съдържат по-малко минерални вещества в сравнение с мановия. По-тъмните видове мед са по-богати на минерални вещества. Пепелното съдържание на нектарните медове варира от 0,09 за Акациев и Слънчогледов до 0,9 за Кестенов, а при мановите е около 0,49-0,85%.

    Белтъчните и азотните вещества в меда са представени от албумин, глобулин, пептони, ензими и съставляват половината от колоидните вещества. Количеството им в нектарния мед варира от 0,3-0,4 %, а в мановия мед до 1,67%.

    Аминокиселините съдържащи се в меда са около 20 на брой.

    АМИНОКИСЕЛИНА

    мгр/100гр.

    лизин-0,4-38,2 хистидин-0,56-10,7 аргинин-0-5,8 аспаргилова киселина-0,06-17,0 треонин-0,2-4,5 серин-0,34-11,8 глутаминова киселина-0,5-19,0 пролин-6,2-29,7 глицин-0,12-5,9 аланин-0,31-10,5 цистин-0-6,1 валин-0,19-9,7 метионин-0-7,56 изолевцин-0,12-4,6 левцин-0,12-4,9 тирозин-0,18-6,9 фенилаланин-0,28-10,5 триптофан-0-0,1

    В състава на меда са установени следните витамини (на 100 гр.) – аневрин (В1) – 4,4-5,5 мг, рибофлавин (В2) – 26,6-61,0 мг, пантотенова киселина (В3) – 0,02-0,1 мг, пиридоксин (В6) – около 10,0 мг, никотинова киселина (РР) – 0,2 мг, аскорбинова киселина (С) – 2,0 мг, фолиева киселина (Вс) – 3-15 мг, биотин (Н) – 0,04-0,066 мг, в малки количества токоферол, провитамин А (каротин), К и Е.

    Витамини

    мгр/100гр

    аневрин (В1)-4,4-5,5 рибофлавин (В2)-26,6-61,0 пантотенова киселина (В3)-0,02-0,1 пиридоксин (В6)- 10,0 никотинова киселина (РР)-0,2 аскорбинова киселина (С)-2,0 фолиева киселина (Вс)-3-15 биотин (Н)-0,04-0,066

    Пчелния мед съдържа минимамни количества липиди, които се състоят от триглицериди, стероли, фосфолипиди, свободни мастни киселини (палмитинова, олеинова, лауринова, стеаринова и др.) и техни естери.

    Пчелния мед съдържа още етерични и ароматични вещества, деривати на хлорофила, меланин, гликутил-фактор, флавоноиди около 0,1 %, холин и ацетилхолин – 5-6 мг/100 гр.

    Някои видове мед съдържат токсични за човека и пчелите вещества – алкалоиди и гликозиди. Такъв е медът от растения от сем. Ericaceae – Пиренови (Рододендрон, Азалеа, Андромеда, Калмиа), от сем. Лютикови, от Зеленика и др. "_________________________

    _______________________________________________________________________"Маната е гъст сладък сок. който отделят равнокрилите насекоми, каквито са листните и щитоносните въшки, паразитиращи по листата ма широколистни и по клонките на иглолистни дървета.

    Как се образува мана?

    Маната се образува като листните и щитоносните въшки острия си смучещ устен апарат пробият ликовата проводяща тъкан на растението и изсмукват образуваните от него сокове. Тези сокове попадат във филтрационната камера на въшката, където от тях се отделят белтъци и малко количество въглехидрати. Въглехидратите проникват през стената на камерата в храносмилателния канал на насекомото и след като преминат през него, значителна част от тях се отделя навън през аналния отвор на въшките във вид на мана, която пчелите използват за паша.

    Кога пчелите събират мана?

    Според Haragsim наличността на манова паша зависи от размножаването на продуцентите (производителите) на мана по дървесните видове, от които пчелите я събират върху размножаването на въшките на свой ред влияят множество външни и вътрешни фактори и преди всичко климатичните условия . Тъй като всеки дървесен вид има свой специфичен продуцент на мана (вид въшка), изискващ специфични условия за развитието си, не е възможно еднозначно да се определи на какво се дължи размножаването на въшките. През по-студена година или по-влажно лято не се наблюдава манова паша. След дъжд или буря тя намалява. Когато числеността на листните и щитоносни въшки е голяма, то и мановата паша е обилна.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK