За да бъде прочетено от следващите: Писмо от протестиращия на 2012

За да бъде прочетено от следващите: Писмо от протестиращия на 2012

© Красимир ЮскеселиевЗдравей,


реших да ти напиша това писмо, за да ти припомня, или предам усещането от това лято. Не, не онзи смешен уикенд на Арапя, а другото лято – това в средата на юни, което се случи на Орлов мост. Онова, което събра толкова много непознати хора в името на идеята, че случващото се не е редно. Че трябва да има съпротива, че демокрацията не е просто дума, а състояние.


За дните на протеста срещу поправките в Закона за горите на Орлов мост, за всички други спонтанни събирания, с които поискахме да покажем от какво сме недоволни.
Ти не ме познаваш, както и аз теб. Защото протестиращият на 2012 няма конкретно лице. Няма само една професия, едно хоби, едно послание. Той не се е появил с тези протести и не е изчезнал с тях. Аз, ти, ние,те които бяхме на всички тези места, се обединихме около идеята, че това което се случва не трябва да бъде допуснато. Всеки от нас имаше различен мотив: от любовта към природата, "малкото островче свободна земя срещу всички неприемливо в тази държава","не искаме бетон, а закон" до "управлението на Бойко Борисов е нетърпимо некомпетентно". Това беше движещото - всеки искаше да изрази недоволството си, без това да пречи на останалите.Истинските герои
По традиция в навечерието на Рождество и Възкресение "Дневник" разказва за хора, които остават извън обсебените от политика и скандали новини. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници са време спокойно и предразполагащо да помислим за важните неща в живота.


Търсим непознати "герои" с интересни истории, които си приличат по едно - енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят...Или хора, за които може би сте чували, но са пренебрегвани от медиите.


Правим го, защото те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Затова наричаме тези хора истински герои на годината.

Протестиращият на 2012 е културолог, юрист, съдия, режисьор, фотограф, студент, политолог, защитник на човешките права, писател, фотограф, ученик...В свободното си време той обича да чете, да гледа фантастика, да кара ски, да пътува, да изкачва планини, да слуша музика, да пие бира.


Протестиращият на 2012 излезе не заради социалната си роля, а възможността за бъдеще в България. Затова нямаше значение кой държи амбалажната хартия с надпис "орlove мост 2012", кой първи седна на асфалта и отказа да стане, кой в дъното на тълпата запяваше "Хубава си моя горо". Важното - беше че е там. Участваше -  настръхнал, зареден, усмихнат и убеден. И това не може да бъде променено.


Протестиращият на 2012 отиде да гаси пожара в Бистришко бранище като доброволец, протестира пред Висшия съдебен съвет (ВСС) след уволнението на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова и застана пред парламента с домат в ръка. Той беше и Георги Тонев Колев. Протестиращият човек през 2012 искаше да заяви позиция и използваше всеки повод за това. Той се превърна в знак, че промяната е възможна, в разбивача на статукво, в крясъка срещу налаганата тишина на съществуването ни.


И това е свръх отговорно. На протестиращия от 2012 вече разчитат всички (дори злоупотребяват с идеята).


Затова и ти пиша. Сигурно за шест месеца си помъдрял, надявам се не си се стреснал. Как ти се струва сега случилото се от разстоянието на времето? Всеки път като минавам през Орлов мост, например се чудя: дали в този студ ще може да се получи същото, дали онази енергия, която беше толкова зарибяваща, се е изпарила или дреме в очакване на следващата си битка. Дали посланието се е променило, дали нещо въобще се е променило.


Мисля си го не само като минавам през Орлов мост всъщност. Защото връщането на Закона за горите  беше малка, но важна победа. Но коя е голямата битка? И къде сме всички ние, когато постоянно има неща, които се случват по сходен начин. Примирихме ли се?  Не искам да го вярвам.


Може би сме в очакване на по-голяма провокация. Но и за това не искам да се хващам. Защото понякога докато чакаш, изпускаш. а въпросът е как да ставаш по-мъдър и смислен, нали?


За да бъде прочетено от следващите: Писмо от протестиращия на 2012

© Георги Кожухаров


Мисля си и за грешките - говорих с много хора, които ги посочваха - за протеста на Орлов мост трябвало да има по-добра организация и някой да оглави протеста. Но според мен това беше силата - в спонтаността. В ясното изявление на всеки един от протестиращите за какво са там. Защото там беше свободно, нямаше задължителен лозунг, нямаше цензура. Имаше сила и морал.


Затова и ти пиша. Защото ако не си бил един от тези "нас", трябва да се огледаш около себе си и да прецениш. Дали си доволен, дали си способен да надигнеш глас и да поискаш промяна. Да си готов да седнеш на улицата и да не мръднеш оттам в името на по-големия смисъл.


Сетих се, че една от първите книги, които баща ми ми подари беше "Спасителят в ръжта" на Джеръм Дейвид Селинджър. Тогава бях малък, но ясно помня на първата страница той написа: "Бунтовникът е бунтовник, само когато има кауза".


Фотогалерия: Протести 2012 >

Затова те моля, ти протестиращи човеко от 2013, който вероятно също ще си културолог, юрист, режисьор, фотограф, студент, политолог, защитник на човешките права, писател, фотограф, ученик... Или просто ще застанеш с вдигнати ръце, държейки послание - важно е да имаш кауза. Отиди на всички протести, които се организират, но разбирай защо го правиш. Какво очакваш, че ще се случи и какво ще те промени. За да има смисъл. За да няма подмяна и употреба. И участвай докрай, само ако наистина го искаш.


Сега ти пожелавам хубаво посрещане на Нова година и не се отчайвай. Краят на света не настъпи, интересното тепърва предстои. А винаги, когато имаш кауза, ще се намери амбалажна хартия, върху която да поместиш какво искаш да кажеш.


Поздрав
Протестиращия на 2012


* за написването на това писмо са използвани разговори с протестиращи пред Орлов мост, ВСС, Парламента и други.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK