Атанасова: Осъществих всичките си приоритети, остана само проблемът с избор на екип

Десислава Атанасова

© Цветелина Белутова, Капитал

Десислава АтанасоваРеализирах всички заявени от мен приоритети като здравен министър за тази година, не успях да реша само проблема с избора на екип в лечебните заведения. Това заяви за БТА министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.


При всички случаи промените в българското здравеопазване са факт и смятам да ги продължа и през 2013 г., каза министърът. Тя изрази очаквания резултатите да стават все по-отчетливи и да бъдат усетени като от пациентите, така и от здравните работници.


Според здравния министър през годината са направени доста неща, но най-доброто и най-правилно решение е било отпадането на лимита за лечение на деца, рязко е подобрена и работата на фонда за лечение на деца. В ускорен порядък бяха направени и промени в лекарствената политика, бяха приети всички необходими нормативни промени - те са факт и дават резултат, коментира тя.
Вярно е, че не успях да се преборя за диференцирана по-ниска ставка на ДДС за лекарства, но пък в същото време заложихме такива механизми, че пациентът да плаща по-малко за лекарства, каза Атанасова.


Тя заяви, че всички заявени приоритети при избирането ѝ за министър в Народното събрание, са реализирани през изминалата година. Според нея това са подобряване на работата на спешната медицинска помощ, стимулиране на кариерното развитие и специализациите на лекарите, реализиране на оперативните програми в здравеопазването, засилване на контролната дейност на здравното министерство при управлението на лечебните заведения.


Като изпълнен приоритет министърът отличи и въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Всичко това е реалност и трудно може да бъде оспорено, подчерта тя.


Единственото, което не успях да реализирам от заявените от мен приоритети, е премахването на таксата "избор на екип" в болниците, посочи здравният министър. Тя отбеляза, че е необходимо да се намери механизъм добрите лекари да бъдат адекватно възнаградени. По този начин няма да се налага те да искат пари на ръка и да сме свидетели на грозни сцени лекар да бъде с белезници заради взети 50 лева.


Моята идея беше изборът на екип да се прави чрез доброволните фондове или чрез допълнителна здравна застраховка. Оставям си малко несвършена работа за 2013 г., уточни министърът на здравеопазването.


Според нея неподписването на Националния рамков договор за 2013 г. е решение на съсловната организация и министерството не може да го оспори. Това няма да доведе до някакви последствия в съвместната ни работа.


След като съборът на лекарите не е дал мандат на управителния им орган да подписва НРД, трябва да намерим друг механизъм и този, който намерихме е чрез промяна в Закона за здравното осигуряване, каза министър Атанасова. Тя посочи, че държавата, парламентът, НЗОК задължително трябва да гарантират, че на 1 януари 2013 г. нито един пациент няма да остане без достъп до медицинска помощ. След Нова година промяната ще бъде разгледана и на второ четене, уточни здравният министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK