Съдия Весислава Иванова: Правосъдният министър се намеси грубо в избора на главен прокурор

Съдия Весислава Иванова

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Весислава ИвановаВисшият съдебен съвет (ВСС) е станал заложник на процедурата за избор на нов главен прокурор, смятат от Съюза на съдиите. По думите на говорителя на съюза Весислава Иванова не всички членове на ВСС са били на мнение, че гласуването трябва да приключи с първия избран кандидат - в случая Сотир Цацаров.


В интервю за БНР Иванова обвини и правосъдния министър Диана Ковачева, че се е намесила грубо в избора.


"Министърът на правосъдието се намеси много брутално, прекъсна процедурата, не позволи да се гласува за останалите кандидати и така съвсем се задълбочи проблема, който ВСС създаде още с приемането на правилата, допускайки да се гласува електронно", заяви съдията.
"Аз и не считам, че всички членове на ВСС бяха на мнение, че трябва да се приключи до първия кандидат и тъкмо затова, когато министър Ковачева каза: "Имаме избран вече кандидат", членове от там се обадиха и казаха: "Трябва да гласуваме за останалите кандидати", но тогава тя каза: "Такива са вашите правила", което всъщност е тълкуване на министъра на правосъдието без обаче то да бъде споделено от всички членове на ВСС", обясни Иванова.


Преди дни Съюзът на съдиите излезе с официална позиция, че трябва да бъде проверено и дали е конституционно съобразен указът на президента Росен Плевнелиев, с който Сотир Цацаров беше назначен за главен прокурор. Според Весислава Иванова, все още има възможности да бъде сезиран Конституционният съд.


"Възможност, да, остава - една пета от народните представители или върховните касационни съдии и на ВАС", посочи тя. Иванова не вярва, че именно Върховния административен съд ще се възползва от правомощията си в тази насока.


"Аз засега не съм чула за никаква реакция, ще кажа за възможното развитие. Разбира се, че не очакваме нито главният прокурор, нито пък някой от Министерски съвет да упражни своето правомощие по чл. 150 от Конституцията и да сезират Конституционния съд. Но от тук насетне това е единствения подход да се атакува в Конституционния съд указа на президента от гледна точка на неговата конституционосъобразност. Такава възможност предоставена все още, тоест остава практически в нашите хипотези, искам да кажа, на 1/5 от народните представители или на Върховния касационен съд, или на Върховния административен съд. За последния не вярваме в тази възможност да се случи на практика да се реализира. Така че това са хипотезите, които могат да се активират субектите, зависи дали те ще предприемат нещо. Ние бяхме длъжни да разясним на гражданите своята позиция, за да знаят и да следят действително информирана какво ще произтече от тук нататък и дали ще произтече нещо", заяви Иванова.


Попитана какво ще се случи, ако никоя от изброените институции не се задейства, тя отговори, "че нещата ще останат такива, каквито са".


"Тези правила важат и за избора на председател на Върховен касационен съд, който предстои. Тоест ще следва процедурата да се развие по същия начин", подчерта говорителят на Съюза на съдиите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK