И Цветан Цветанов се включи в протеста в Банско, помоли блокадите да спрат

Цветан Цветанов

© Красимир Юскеселиев

Цветан ЦветановСлед председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се включи в протеста на жителите на Банско, предаде БНР. Трети ден те блокират пътя към града с настояване за втори кабинков лифт и по-широка ски-зона, но заради призив на вицепремиера ще спрат протестите за празниците.


"В курортите в Европа един курорт има по 1 200 километра писти. Нали не мислите, че те не искат да съхраняват природата си и да я пазят", попита вицепремиерът, който пристигна минути преди началото на протеста. "Вие сте хората, които най-много милеете за тази природа. Защото тук са живели вашите деди, вашите родители и никой не може да ме убеди, че би могъл да защити повече природата от самите вас", посочи той.


"Липсата на национална стратегия е от 20 години насам. Подкрепям тези хора и по-добре те да протестират тук, отколкото да дойдат безработни в София. От стотици години те съхраняват и пазят гората си и когато има писти и съоръжения, има и човешки контрол. Важно е да не се прави компромис с екологичните норми, смятам, че диалогът води до правилните решения", призова Цветанов.
Според него е много по-добре е българите да посещават българските курорти, отколкото да пътуват в Австрия, Швейцария и други, коментира вицепремиерът. "Да направим този зимен спорт достъпен за всички българи", прикани той.


Кметът на Банско Георги Икономов обяви, че е належащо приемането на Национална стратегия за развитие на зимните курорти. Той обяви и подкрепата на президента Росен Плевнелиев и над 10 български общини, които искат да развиват зимен спорт и туризъм, предаде и "Дарик".


Вицепремиерът подкрепи предложението на кмета на Банско за създаване на Национална стратегия за зимния туризъм и пое ангажимент диалогът да се пренесе в Министерския съвет с представители на Инициативния комитет и общината.


Цветанов изрази своята убеденост, че в най-скоро време исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени, а още в първото заседание на Министерски съвет въпросите ще бъдат представени за разглеждане.


Вицепремиерът се обърна с молба към протестиращите да прекратят предвидените блокади на входа на Банско, за да могат жителите и гостите на курортния град да се насладят спокойно на природата и града.


След кратко съвещание, от името на Инициативния комитет, кметът Икономов обяви решението за прекратяване на блокадата за празничните дни и продължаване на протестите с други средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK