Съмнения за строеж в защитена зона заформиха нов скандал със земеделски земи

Тома Белев пусна в профила си във фейсбук серия от снимки от строежа<br />

© Тома Белев

Тома Белев пусна в профила си във фейсбук серия от снимки от строежаСъмнения за строеж в защитена зона доведоха до избухването на нов скандал, свързан с продажбата на безценица на земеделски земи, в атрактивни райони. Багери заравняват дюни по Южното Черноморие, които са част от защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000, като на мястото се подготвя издигането на голям строеж, сигнализираха вчера от коалиция "За да остане природа в България", цитирани от няколко различни медии. Дюните се намират между Равда и Несебър в новия квартал "Черно море", уточнява Би Ти Ви.


Според директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев не става въпрос за място, където има дюни. "Това не са пясъчни дюни", каза пък по Нова телевизия главният архитект на Несебър Валентин Димов.  


Бойчо Георгиев допълва, че мястото е урбанизирано с устройствен план още през 2007 г. и още тогава има направен доклад за оценка за съвместимост с "Натура 2000″. Проверка на районната инспекция за държавен и строителен контрол е установила, че за мястото имат строително разрешение, което още не е влязло в сила, предаде Би Ти Ви. За момента обаче не ставало дума за начало на строителни дейност, а само за подравняване на терена.
Въпреки това, заради многократните позвънявания до различни институции, работата по обекта е спряна, а подробна проверка ще се направи в първия работен ден от новата година. Тогава ще стане ясно и какво се планира да се изгради в района.


Найденов: Премиерът спря строежа. ДНСК: Строителите сами спряха
По разпореждане на премиера Бойко Борисов, органите на Дирекция "Национален строителен контрол" - ДНСК са спрели всякакви строителни дейности по обекта, за който природозащитници аларамират, че се строи върху дюни, в защитена местност. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в Министерството на земеделието и храните днес.


На същата пресконференция началникът на ДНСК инж. Милка Гечева обаче опроверга Найденов, като уточни, че решението, да се спрат дейностите по разчистване на терена, е на строителите. Тя добави, че строителство на тези територии няма.


"Нищо не е продавано на тиражираните в интернет цени", каза Мирослав Найденов по повод информацията за продадени 29 декара от дюните, част от защитена местност "Натура 2000". 


Земеделският министър: Нищо не съм продал, защото нямам нищо мое
"Нищо не съм продал, защото нямам нищо мое", отбеляза Найденов, цитиран от "Фокус". Той добавил, че се е запознал със случая днес. "Очаквах определено атака, но мислих, че ще започне през първите дни от следващата година, а не от последния ден на настоящата. Категорично нищо не е продавано и сумите, които се споделят, са пълни измислици", заяви Мирослав Найденов. Според него цялата сума по продажбата е 1 141 149 лв., 51 ст., като в нея са включени държавната такса за изключване на територията от горския фонд, компенсаторно залесяване и оценка от независим оценител.


В профила си във "Фейсбук" природазащитникът Тома Белев коментира, че днес, по поръчка на премиера, му се е обадил Найденов. Той уточнил, че първоначално теренът е бил оценен на 300 000 лева - сума по-ниска от данъчната оценка на имота.


Впоследствие от министерството се усъмнили в нея и поискали втора оценка, след която е била определена цена от около 500 000 лева, която е по-висока от данъчната оценка. Договорът за продажба бил сключен за тази сума, твърде Белев, цитирайки Найденов. Според сайта "Биволь", ден след финализирането на сделката, новият собственик на терена го е продал за 4 009 451 лева.


Днес земеделският министър уточни, че първата данъчна оценка на имота е 11 320 лв. Тя се видяла твърде ниска на администрацията на министерството на земеделието и горите и е направена нова - за 540 729 лв. и 20 ст. Данъчната оценка на територията е направена на база сравнение с други имоти в района, а и двете данъчни оценки са по-високи от тези, които са публикувани в интернет, отбеляза Найденов.


Какво ще се строи
На 21 декември е издадено разрешение за строеж в имотите върху 29-те декара край Несебър, каза началникът на ДНСК. Съгласно него се предвижда на 4 етапа да се изградят общо 122 жилищни сгради. Разрешението за строеж е съобщено на колегите на регионалния отдел в Бургас, още на 21 декември", посочи Гечева.


В момента тече 14-дневен срок за извършването на служебна проверка по законосъобразност на строителните книжа. Той изчита до 4 януари и предстои да се извърши прецизна проверка по документите, одобрените проекти и издаденото разрешение за строеж, добави тя.


"Тази проверка ще включва абсолютно всички процедури, включително влизане в сила на подробния устройствен план, който е още от 2007 г. От 2007 г. се знае, че в тези имоти ще има застрояване. Учудена съм, че едва сега се реагира", каза още Гечева. Ако бъдат установени нарушения при издаване на строителните книжа, те ще бъдат отменени, каза още началникът на ДНСК.


Междуведомствена комисия ще проверява казуса
На 2 януари ще бъде издадена заповед за създаването на междуведомствена комисия, която да проследи цялата сделка по продажбата на 29 дка земи край Несебър, която е започната през 2007 г. В комисията са поканени да участват и представители на неправителствените организации, така че всичко да бъде прозрачно, каза днес земеделският министър.


Решението за създаване на комисия било взето след обсъждане проблема между няколко институции – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случай. "С доклада от тази проверка ще бъде запознат и премиерът, ще бъдат запознати и медиите", каза Найденов.


Минало, незабравимо
Както е известно през октомври се появиха информации, че над 150 000 дка държавни терени, ще се придобият срещу компенсаторни бонове в конкурс с много неизвестни.


Тогава стана ясно ,че една трета от земите попадат в защитени зони от "Натура 2000". След реакция на природозащитници и заповед на земеделското министерство голяма част от тях трябваше да бъдат "извадени" от списъка. Случаят предизвика и дебати в парламента, при които Мирослав Найденов заяви, че сделките за земи с компенсаторки ще продължат.Хронология на сделката според Найденов
Процедурата за земите в Несебър е започнала през 2007 г. със заповед на кмета на община Несебър от 03. 08. 2007 г. за одобряване на подробен устройствен план, където тези 29 дка са одобрени, и са включени в подробния устройствен план като урбанизирана територия за застрояване. През декември 2008 г. има заповед за изключване на тези 29 дка от горския фонд. Съгласно закона за горите, на 16. 06. 2009 г. следва заявление за закупуване, така че процедурата стартира и физическото лице  е заплатило тогава за изключването от горския фонд 405 479 лв. през месец март 2009 г. Има и компесаторно залесяване – още 7530 лв. Оттогава стартира процедурата, която е финализирана на 22. 11. 2012 г. Цялата сума по продажбата е 1 141 849 лв. и 50 стотинки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK