Какво влиза в сила от 1 януари 2013 г.

Какво влиза в сила от 1 януари 2013 г.

© Юлия ЛазароваНова година - нов късмет! И за да имате наистина късмет с държавната администрация, с планирането на финансите, задълженията и възможностите си през годината - припомняме какви законодателни и нормативни промени влизат в сила днес - първия ден на 2013 г. 


-Минималната заплата се вдига на 310 лв., предвижда Законът за държавния бюджет. Минималната заплата за служителите в администрацията също се изравнява с тази за страната.


-Платеното майчинство става 410 дни, но месечната сума за издръжка на майките остава 240 лева. В допълнение детските надбавки вече ще се отпускат само ако детето посещава редовно и предучилищна група. Досега изискването важеше само за учениците. Това ново правило обаче влиза в сила през септември - в началото на новата учебна година.
-Възрастта за пенсиониране нараства с още 4 месеца. Това е част от пенсионната реформа, вписана в Кодекса за социално осигуряване в сила от 2012 г. Целта е пенсионната възраст да се вдига плавно до 2020 г. - до 63 години при жените и 65 при мъжете. Вместо това да стане шоково и изведнъж,
депутатите решиха възрастта да се увеличава с 4 месеца на година, а първата стъпка беше предприета в началото на 2012 г.


От днес възрастта за пенсиониране е 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете.


-За трудовия стаж, необходим за пенсиониране, важи същият темп на увеличение, за да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете през 2020 г. Тази година ще са необходими съответно 34 г. и 8 м. и 37 г. и 8 м. Хората, на които не им достига, могат да си купят до 5 години.


- Влиза в сила и изискването за възраст при пенсиониране на военнослужещите. Войниците, сержантите и офицерите с младши офицерски звания от днес ще се пенсионират на 52 г., а тези със старши и висши офицерски звания - на 54 г. Право на пенсия ще имат военните с 27 години общ осигурителен стаж, от които 18 години на военна служба. 


Заради промяната в Кодекса за социалното осигуряване, парламентът гласува и промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили. Офицери с натрупан опит, които не са завършили военни академии, стратегически курс или курс по мениджмънт на отбраната, ще имат възможност да останат на служба до 31 декември 2015 г. От 38 г. на 40 г. и от 43 г. на 45 г. се увеличава възрастта, до която офицерите могат да кандидатстват съответно в редовна и в задочна форма на обучение във военни академии.


-Изплащането на болничните вече няма да е свързано с начисляването на заплата. При добра воля от страна на работодателя, то може да става по-бързо. От днес работодателите ще са задължени да подават документите за болнични до 15-о число на месеца, следващ този, в който е прекарано заболяването, без значение дали заплатата е начислена, каквото беше изискването до сега. След постъпването на информацията в Националния осигурителен институт (НОИ) срокът за изплащане е 15 дни.


-Внасянето на осигуровките в Националната агенция по приходите (НАП) от работодателя ще става на същия принцип. Срокът за това става до 25-о число след отработения месец без значение дали е начислена месечната заплата. 


- Промяна за работодателите и самоосигуряващите е въвеждането на единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски в НАП. От днес всички задължения към агенцията по приходите, с изключение на тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване, могат да се плащат наведнъж - с едно платежно нареждане. Мярката се въведе с цел да намали административната тежест на бизнеса и гражданите, но срещна и възражения.


Постъпилите плащания ще се разпределят автоматично с вписаните в единната сметка задължения, но по реда на възникването им. Това означава, че с нови постъпления първо ще се покриват първо най-старите задължения, ако ги има. Изключение са самоосигуряващите се, които имат право да заявяват кои задължения покриват с вноските си.


Лихвата за просрочване на осигурителните задължения се намалява. От днес при забавянето им ще се начислява лихва, равна на основния лихвен процент плюс 10 процентни пункта надбавка, вместо плюс 20 пункта, както досега. 


- В края на 2013 г. изтича давността на задълженията към НАП от 2008 г. Хората с такива стари задължения трябва да подадат писмено възражение пред агенцията до края на годината, за да бъдат отписани, тъй като това не става автоматично. Задълженията, които е трябвало да се погасят тогава, могат да се отпишат, само ако за този период данъчните не са припомнили за тях или не са предприели обезпечителни мерки.


-Във връзка с въвеждането на единната сметка в края на 2012 г. НАП пусна електронната услуга "Справка за задължения". Чрез нея всеки клиент може да провери онлайн какъв е размерът на задълженията към данъчната администрация. Условието е да притежава персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Кодът се получава лично в офисите на агенцията.


-НОИ също вече има електронна услуга за улеснение на гражданите и най-вече тези в предпенсионна възраст. Със специалния софтуер те могат да изчислят прогнозния индивидуален коефициент и размер на пенсията си за осигурителен стаж и възраст. За целта трябва да въведат своя ЕГН и персонален идентификационен код от НОИ. Тези със стаж преди 1996 г. могат да ползват друга е-услуга, чрез която да изберат три години от периода 1982-1996 г., в които са получавали най-висока заплата в сравнение със средния осигурителен доход за страната, за да се включи в коефициента им.


-Още едно нововъведение за фирмите от тази година е задължението да събират разделно отпадъците си от хартия, пластмаса, стъкло и метали. За целта трябва да осигурят кошчета, обозначени за рециклиране или да наемат фирма, която да обслужва това задължение. Общините също имат нови задължения - да сключи договор с фирма, която да осигури цветните контейнери на територията им. И фирмите, и администрацията обаче все още не са наясно с новите си задължения. В повечето от тях няма наредби за изпълнението им, нито са ясни условията.


- Нови по-ниски цени на газа и парното влизат в сила днес. Намалението на цената на природния газ е с 9.8%. Заедно с него поевтиняват и топлинните услуги - с между 3 и 7% в различните топлофикационни дружества. Най-много - с малко над 7% - пада цената на парното в София, а във Варна - с под 3%. В Пловдив, Бургас, Плевен, Враца и Велико Търново абонатите ще плащат между 4.5 и 6.5% по-малко.


Промяна няма да има за абонатите на парно в Русе и Перник, защото техните ТЕЦ-ове работят на въглища, а не с природен газ. Намалението  е заради договорената отстъпка от над 20% от цената на природния газ, който страната внася от Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Не сфанаф къф късмет имам да плащам данъци и такси и да се пенсионирам по-късно. Лош сигурно. Мерси.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5823 Неутрално

  поредният гаден новогодишен подарък за народа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  НОВА ГОДИНА Нов късмет...и така до края на света...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз предлагам мандатите на правителствата да се намалят от 4 на 2, 2.5, най-много 3 години. Причината е, че дори и успешните правителства досега, правят положителни неща само първите 2 години, а след това са повече вредни, отколкото полезни.

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Ако има работа е по-добре да взимаш заплата от колкото пенсия ! Защото то тук пенсиите са като заплатите -едно голямо нищо!
  Кога ще доживеем, аз за себе си съм загубил надежда, индивидуални осигурителни сметки,които финансовия министър няма да има право да закача?!?!?!

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  [quote#4:"lessonsoftime"]Аз предлагам мандатите на правителствата да се намалят от 4 на 2, 2.5, най-много 3 години. Причината е, че дори и успешните правителства досега, правят положителни неща само първите 2 години, а след това са повече вредни, отколкото полезни.[/quote]
  Глупости! Един от основните проблеми на България е непрекъснатата подмяна на правителствата. Така, каквато и положителна идея или реформа е имало дадено правителство, може бързо и без усилия да бъде премахната от следващото без тя да бъде оставена да действа достатъчно време за да се получи желания ефект.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Така щеше да бъде ако реформите бяха в положителна посока. Но досегашният опит доказва, че обществото в повечето случаи, да не кажа ВИНАГИ, иска да сваля правителствата си на втората година или малко след това, но не успява и затова е принудено да ги чака още две години, за да им изтече мандата.

 8. 8 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  От ГЕРБ ни спретнаха светло бъдеще. Аз пък им пожелавам успех на изборите. Странното е че снощи очаквах Гоце да се появи по телевизията за новогодишно обръщение и се изненадах когато друг го измънка. Бях забравил че сменихме президента.

  Too much цензура Баце.
 9. 9 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1090 Весело

  Както са подкарали вдигането на възрастта за пенсия, скоро ще трябва да започнат инсталиране на вендинг автомати за памперси за възрастни по фирми и учреждения. Но при тези данни за раждаемост друг изход май няма.

  Честита Нова 2013 драги съфорумци. Дано да е по-добра от 2012 и с по-малка реколта политически тикви.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 10. 10 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 701 Весело

  Програмен продукт INTERIK (за работа под DOS)

  хахаха, е те това е нивото на администрацията! досовско!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 11. 11 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Крадянков сега съвсем ще обере пенсионните и здравните осигуровки.Внесени така накуп в кацата парите ще бъдат гребани и пращани по лично усмотрение на Крадянков , където сам пожелае.Досега се знаеше и виждаше , че краде от тези осигуровки , а сега само ще се знае. Здравеопазване и пенсии- друг път , мале! Кой остиска ,а кой не - знае се къде. Всичко вече се одържави и вървим към Северна Корея.

 12. 12 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Все пак Честита Нова Година и да сме всички здрави !

 13. 13 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#1:"Blackradio"]Не сфанаф къф късмет имам да плащам данъци и такси и да се пенсионирам по-късно. Лош сигурно. Мерси.[/quote]
  Като войнишката служба-Много тежка, но за сметка на това пък продължителна .

 14. 14 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "demonoid":

  Не подценявай ДОС - при него няма толкова вируси и горе-долу се знае какво има в него, за разлика от уиндоуса, а и има версии без лицензи, да не говорим, че не те принуждава на всеки няколко години да даваш по няколко стотин или хиляди долара за нови компютри.

  Макар че това сигурно може да се направи и на екселска таблица или като уеб приложение.

  Мен сега ме е яд, че и андроида спира развитието на линукса, за гугъл знаем какви са мизерници и мошеници - краткосрочни ползи срещу дългосрочно обричане.

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Весело

  И пак от днес, всички сънародници, живеещи в чужбина, които не са снизходили да подават специални молби и прошения, от днес се водят длъжници на държавата в лицето на здравната каса. При влизане в страната ви посреща съдия-изпълнител с две мутри за респект и с изпълнителен лист. Господ здраве да им дава на Боко Тиквата, Дянков, мазната Менда и останалите!

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#10:"demonoid"]Програмен продукт INTERIK (за работа под DOS) [/quote]Какъв ти е проблема с DOS !? Алгоритмите са отработени, програмите изпробвани, доказани, железни. Работи в DOS прозорец под Уиндос и с FreeDOS прозорец под Линукс. Компютъра прави каквото ти искаш, а не каквото той си иска. Много от нещата са стари, защото са имали време да остареят Боклуците обикновено ги изхвърлят още като нови.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy":

  Ами да снизходят! Всяка държава си има ред.

  'Let light surround you' Dream Theater
 18. 18 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Весело

  Влиза в сила стотната година от създаването на ФК "Черно море"!!!

  При условие, че живеем в реалност, в която има само три стойностни отбора - Черно море, юношите на Черно море и Арсенал.... това е голямо влизане в сила на голямо събитие

  Свобода за Надежда Савченко!
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#17] от "ariel28":

  Късно е, чадо. Мандалото лопна.

 20. 20 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#6:"Храбър"] Един от основните проблеми на България е непрекъснатата подмяна на правителствата.[/quote]

  Ти представи си недай си Боже гербавите да управляват 15-тина години нонстоп.. Цветя и рози, нали? Чак тръпки ме побиха като си го помислих.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":МИ НАРОДА ДА СТАНЕ И ДА КАЖЕ НЕ , ТЕЗИ УПРАВНИЦИ КАКВОТО ИМ КАЖАТ ОТ ЕК И ХОП ПРАВИМ , А ЕК Е ПОД4ИНЕНА НА ЛИХВАРИТЕ

 22. 22 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 908 Неутрално

  DOS... изпитано и доказано надежден.
  Върви на антични конфигурации, няма проблем да го рестартираш от щепсела (обикновено ЧЕЗ имат тая грижа), коя да е лелка може да се научи да маа по клавиатура...
  абе никак не са очевидни предимствата на уиндоуса... :/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy":тези , които живеят в америка ,канада , австралия пове4е няма да се приберат сигурен съм , а тези , които живеят в ЕС , тях не могат да ги барат , тъи като са по европеискоте директиви и закони и ако ре6ат да се върнат за постояно тогава 6те им искат доказателства и пари , при това положение българи , които са ре6или след 60тата си година да се приберат в българия с няколко хиляди евро , НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРИБЕРАТ , А НАИ ВЕРОЯТНО 6ТЕ СИ СТОЯТ ТАМ В ГЕРМАНИЯ , АНГЛИЯ ИЛИ 6ТЕ ИДАТ НА ТОПЛО В ИСПАНИЯ ПОРТУГАЛИЯ

 24. 24 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy": сега през 2014 , като избягат вси4ки млади и 6те види6 около 1 милион и като не остане никои в българия , боко ве4е 6те са госвалили , и новите правителства след около десетина години , как 6те приемат пълна амнистия за хората , коита идват от 4ужбина , трябва да си пълен кретен да гони6 българи живели в 4ужбина , които идват в бг с пари и да предпо4етат да карат старините си в испания или португалия вместо да се върнат , аз живея в англия , на 47 съм , но съм ре6ил заради тези идиоти политиците да живея старините си след 55 в испания и да не се прибера , ако ми направят пълна амнистия и предприемат некви разумни закони за създаване на условия за малък бизнес за тези които се прибираме от 4ужбина , тези тъпаци политиците биха спе4елили, за сега старините твърдо испания

 25. 25 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  зна4и вижте колко са тъпи политиците ИСТИНСКИТЕ ДАНЪ4НИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТПАДАТ ПО ДАВНОСТ СЛЕД 5та ГОДИНА , ТОВА СА ПАРИТЕ НА МАФИЯТА , А ЗДРАВНИТЕ ЗАСТРАХОВКИ НА БЕЗРАБОТНИТЕ ХОРА ИЛИ НА ХОРАТА КОИТО НИКОГА НЕ СА БИЛИ В БЪЛГАРИЯ СТОЯТ , МИ БОКО 21 ВЕК СМЕ , НАЛИ СИ ПОЛИЦАИ , КАК МОЖЕ ДА НЯМА СИСТЕМА ПО ГРАНИЦИТЕ КОЯТО ДА ЗАСИ4А , КОИ ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ И КОИ Е ПОВЕ4Е ОТ 183 В 4УЖБИНА , КВО ИСКАТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ОТ ГРАЖДАНИТЕ ВЕ МАЛОУМНИЦИ

 26. 26 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1515 Любопитно

  До коментар [#15] от "Lemmy":
  И пак от днес, всички сънародници, живеещи в чужбина, които не са снизходили да подават специални молби и прошения, от днес се водят длъжници на държавата в лицето на здравната каса. При влизане в страната ви посреща съдия-изпълнител с две мутри за......
  Добре де какво му е чак толкова сложното... Че е тъпа системата - ТЪПА е! Ама като се знае колко тикви "управляват" не е зле "давещите се" да си дадат труда да пуснат едно писъмце. Трае 5 мин и не боли, говоря от личен опит

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 27. 27 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  поне направете вси4ки пари след петата година да ОТПАДАТ ПО ДАВНОСТ , триите там в системата , така само , 6те спе4елите

 28. 28 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Да ни е честита Новата 2013 г.Нека бъдем по ДОБРИ като нашия вожд(приятеля на Обама-този с черния колан)!БЕЗГРИЖНИ като Ромите!Нека семейните приятели на Цвъ-Цвъ да се множат!И нека един от тях ДА СЪМ АЗ!Ти!Той!Калинките са необходими за нашето биоразнообразие !Нека да ги намираме не в АДМИНИСТРАЦИЯТА а на полето!Нека пътуванията ни бъдат като ПРИЯТНИ като на "бистришките тигри"-с правителствения авиоотряд !Да увеличаваме БИОРАЗНООБРАЗИЕТО отвидни личности! Към Жоржи,Боко,Цвъки,Мадридски,Мозъка да внесем нова свежест!Все пак те са ДАР от природата!Другото е КЪСМЕТ! Успешна НОВА ГОДИНА!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 29. 29 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "B52":бе закво да пускаме писамца ве , те искат и доказателства некви , аз като съм живял в белгия преди 2007 , кви доказателства да им дам , а тези които са живели в америка , трият вси4ко което е с 5 години давност и това е , никъде в ЕС безработен не пла6та здравна осигуровка , бе тези са кръгли идиоти ве

 30. 30 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ама кеф сега лятото вси4ки българи от ЕС , клито бяха ре6или да по4иват на морето , няма да доидат в мутренските им хотели , кои 6те ИДЕ в испания , кои в гърция

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#25] от "dgidgo":Не виждате ли, че на практика се опитват да криминализират опита за връщане на емигрантите в България ... Длъжник и виновен си по условие и щом си жив - значи си виновен. Вие поне сте се откачили от кочината и ще оцелеете! Да сте живи и здрави!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#28] от "Чърчил":до три години , българия 6те оредее до 4 милиона с тези идиоти политици

 33. 33 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#31] от "t'Ankus":маи 6те трябва българските имигранти да правим партия и да ги наритаме тези олигофрени

 34. 34 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1515 Любопитно

  До коментар [#29] от "dgidgo":
  За Хамерика е по-трудно, но на мен ми отне други 5мин да се обадя на здравноосигурителната каса, да им обясня че ми трябва писмо където пише че съм осигурен от .... И готово!
  Разпоредбите са ИДИОТСКИ но ако човек може лесно да избегне евентуални главоболия....
  Много е лесно да се сърди и псува, но родните мутанти такива "правила" са спретнали и...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 35. 35 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  нека се опитат да правят циркове по лети6тата , митни4арите , тогава такъв автогол 6те си вкара БОКО

 36. 36 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#26] от "B52":

  Тук въпросът е принципен, а не заради болката. Лично аз няма как да бъда длъжник на някаква селска здравна каса, създадена години след като съм напуснал страната. Нито ми трябва здравна закрила от доказано провалена система. Обаче кво да прайм като имам ЕГН? От гледна точка на тиквите, аз съм безнадеждно загубен, но има една таргет-група, която е с единия крак навън, а с другия - в България, и подобни мутренски изпълнения не помагат за завръщането им, колкото и да ги викат обратно.

 37. 37 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#34] от "B52":къде живее6 ти бе , кои 6те се занимава с теб да ти изкарва писма в европа , вси4ко в ЕС е координирано с закони , да не би да няма французи , италианци , португалци испанци в лондон , да не би на тях да им искат писамца , да си го завре това писмо на топло бомо , еиии много тъпи политици ве , не 4е могат да ме спрат на границата , тъи като си имам осигурителен номер и здравна европеиска осигурителна книжка , което доказва , 4е се осигурявам в друга държава от ЕС и по европеиските директиви не могат да ме спрат , но олигофренията е голяма , налага ми се април да ида до б. , но после само при смъртен слу4аи бих се прибрал , то бива олигофрения , но 4ак толкова

 38. 38 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lemmy":еми нали това ти обяснявам , но не бери грижа , такава група ве4е няма , които са хем в бг , хем навън , тъи като след 2007 няма кои да те върне от ЕС в бг

 39. 39 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lemmy":ми и аз от 1998 съм напуснал страната , но не там е проблема , проблема е , 4е тези олигофрени един закон нормален не могат да направят

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#33:"dgidgo"]:маи 6те трябва българските имигранти да правим партия и да ги наритаме тези олигофрени[/quote]Добра идея ... Много сте и имате общи интереси !!! Аз съм "ЗА" ! ... но аз съм "вътрешен" имигрант ... В България тялом и единствено сутрин поглеждам обявите за работа в България ... на практика или се чекна по Интернет навсякъде по света където ми е интересно, или клеча из късите вълни на радиото = слагам слушалките и съм в Света.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#33] от "dgidgo":

  Ами то нали има такава.

 42. 42 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#40] от "t'Ankus":


  Другата България - партия на българските емигранти. Дори имаха кандидат за кмет на София.

 43. 43 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Време да се въведе акциз върху дишането и такса изтъркване на магистрали!

  ура и да живей!!!
 44. 44 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  аз 6те му дам един прост пример на боко как да оправи системета , като се отиде до тоалетната горе светава 4ервена лампа , когато се излезе от тоалетна горе светва зелена лампа , така и с паспортите , като се излезе от бг , в компа на данъ4ното светва зелена лампа , когато лицето се прибере светва 4ервена лампа , после на 31 декември в данъ4ното знаят колко дни е светела зелената лампа и колко дни е светила 4ервената лампа

 45. 45 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#4] от "lessonsoftime":

  За мното години на всичси!

  Много не съм съгласен с теб, защото това означава нови избори (плащани от народа) на всеки 2 - 2.5 години!

 46. 46 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хм нищо радостно от новото от 01.01 напротив.....друго и не съм очаквал ако е повишение на цените ще е 10-15% ако е намаление в порядъка 3-4% и така от как се помня.Не ни остава друго освен ошашавени да чакаме избори или чудо.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 47. 47 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#37] от "dgidgo":

  Не се притеснявай, след месец юли това ще отпадне , както и правителството

 48. 48 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lemmy":
  Тогава да са снизходили.

  'Let light surround you' Dream Theater
 49. 49 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Влизат в сила лъжи с кошове.
  Ще излезе мръсно бельо.
  Хвалипръцковците се бият в гърдите-ще си ги пробият.

 50. 50 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#4:"lessonsoftime"]Аз предлагам мандатите на правителствата да се намалят от 4 на 2, 2.5, най-много 3 години. [/quote]
  не става така всеки има последна третина в която гласи избори дори най добрите, ако намалиш то няма да им остане време в смисъл ще намалят нормалните неща , глупостите и популизма са константа

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#44:"dgidgo"] като се отиде до тоалетната горе светава 4ервена лампа , когато се излезе от тоалетна горе светва зелена лампа , така и с паспортите [/quote]То това много сложно бе ... особено като за някои като мишка на Уиндос - 2-3 бутона = ужас !!! Карай по епълски = единствен бутон ! Само когато си в БГ - червена лампа и брои!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  е това му заби последния пирон в ков4ега на герб , няма6е да гласувам на изборите , сега отивам в секцията в лондон да гласувам против герб , големи отрепки излезнаха тия

 53. 53 Профил на natali_pk
  natali_pk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  През последните 20-тина години , когато цената на газа растеше цената на парното в Перник също се качваше и то винаги повече отколкото в София (последния път беше най високо с около 13% ) Така бяхме вързани с цената на газа. Сега когато намаляват цената на парното заради намаляване цената на газа, за София има най високо намаление а за Перник изведнъж се сещат , че ТЕЦа е на въглища и няма грам намаление на парното .Това е ненормална логика , геноцид и двоен аршин на ДКЕВР , а вероятно и на пра вителството.. Изглежда някои Умишлено пълнят гушката на Ковачки ,на когото са и двата ТЕЦа вПерник и в Русе..

 54. 54 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#53:"natali_pk"]Изглежда някои Умишлено пълнят гушката на Ковачки ,на когото са и двата ТЕЦа вПерник и в Русе.. [/quote]
  де да бяха само тия двата негови с мед да го намажеш , бая повече са

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 55. 55 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#4] от "lessonsoftime":

  Периодът е почти без значение! При какъвто и да е период, все това ще правят!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 56. 56 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#45] от "jo":

  Иначе народът плаща повече.

 57. 57 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#50] от "stg":

  Те толкова са се специализирали вече, че правят нещата едновременно. Иначе в последната третина сме сега. Ама те правят мизерии от около година.

 58. 58 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ogiigo":

  Те не правят едно и също през 4-те години.

  А смисълът на това управление на ГЕРБ беше не друго, а да се бият политически сините, да им се удари по политическото самочувстие, да бъдат бити и най-малките им признаци на самоувереност, и накрая, естествено, да бъдат унищожени политически, за да се отвори път на ДОИП и да се приключи със синята измама.

  Разбира се, това можеше да стане и на миналите избори, но щом не стана на тях, ще стане на следващите, а междувременно течеше процеса на разбиване на политическо самочувствие, защото понякога трябва да бъдеш бит всеки ден в продължение на дълго време, за да разбереш, че си бил на грешен път.

  Също беше и да се спре АЕЦ Белене.

  Разбира се, имаше възможност да се приеме и ДОИП, но това не стана.

 59. 59 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  Изплащането на болничните вече няма да е свързано с начисляването на заплата. При добра воля от страна на работодателя, то може да става по-бързо.
  При добра воля от страна на работодателя?!? ...станете ПОСЛАНИК НА ДОБРА ВОЛЯ!?! Само законови разпоредби предпоставят наличието на добра воля, държавническа мъдрост, добросъвестност и отговорност при изпълнение на възложените правомощия от съответните органи, длъжностни лица или работодатели...

 60. 60 Профил на krac4eto
  krac4eto
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#3] от "sto67nes":

  Сета няма да свърши но ние да.

 61. 61 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#5:"SSmart"]Кога ще доживеем, аз за себе си съм загубил надежда, индивидуални осигурителни сметки,които финансовия министър няма да има право да закача?!?!?![/quote]
  Никога. Военните и полицаите няма да има как да се пенсионират по-рано, ако има индивидуални партиди. За тях държавата плаща към 3 пъти по-малко от полученото от тях като пенсия, а на другите плаща към 3 пъти по-малко от внесеното в пенсионния фонд. Ако направят всичко по лични партиди, за ранните пенсионери ще се събира толкова, че при пенсия на 50 да получават по 20лв месечно до 65. Като сложим и всички други търтеи- хора без ден стаж, но с пенсия по старост, то... Айде, другите социални плащания уж не закачат парите от социални осигуровки. Така че ще ги оставя извън списъка.

 62. 62 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSmart":

  Кога ще доживеем, аз за себе си съм загубил надежда, индивидуални осигурителни сметки,които финансовия министър няма да има право да закача?!?!?!

  Не знам какво е това индивидуална осигурителна вноска. Но от това което прочетох в книгата ,,Япония като Япония ,, ли беше от автор Сейко ли беше Сейков ли беше, то беше някъде около средата на осемдесетте години. Направо ми падна шапката, в Япония нямало пенсии, обаче, работодателя ти е бил длъжен да ти внася в банката всеки месец по една брутна заплата изработена от тебе и когато навършиш години и решиш да спреш работа, ти ги дават тези спесдтени брутни заплати, каквото искаш прави съ тях.

 63. 63 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  Допълнение, защото съм дядо на 68г. пенсионер вече

 64. 64 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  До коментар [#44] от "dgidgo":

  Е амизнаеш ли как ми отговориха на подобно предложение от една партия. А предложението беше такова, да се въведе отчисляване на осигурителни вноски на всяка въведена в експлоатация автоматизирана, компютъризирана и тем подобни системи, като вноските са на основа броя на хората освободени от тези автомати . И знаете ли кво ми казаха а бе дядо ти мислиш със стотици години напред глей сега какво е. Казаха ми също нали тези хора ще отидат другаде да работят, да ама не ако ги нямаше тези автомати хората щяха да си стоят там а на другото място други хора щяха да отидат.

 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Момчета, приветствам фантазиите ви, но имайте предвид, че управляващите комунисти начело с отказалия да върне БКП книжката си национализираха пенсионните фондове и приходите от частни здравни фондове, а вие чакате от тях нещо.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 66. 66 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#65] от "mitko11":

  И какво ли имаше в тези фондове за доброзорно пенсионно осигуряване. Всяка година получавах справка, съгласно която парите ми стават все по малко. Естествено накрая ще се окаже, че по доброволната ми партида нищо не е останало. И естествено всиúи пари ще са загубени за разходи на дружеството и неизгодни сделки с ДЦК.Така стана и с приватизационните фондове създадени от Виденов - обраха боновите книжки на 86% от населението, с тях участваха в търговете за масова приватизация и купиха десетки хиляди бивши държавни предприятия. По ценните от тях си ги прехвърлиха за жълти стотинки на частните си фирми.

 67. 67 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Оставиха затъналите в дългове и обезкостени ( без ценни активи ) бивши държавни предприятия като активи във фондовете, ликвидираха и от приватизационни се превърнаха в инвестиционни. Чудя се как да осъдя държавата, че ни изнудва да даваме на такива крадци да ни точат спестяванията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK