Според митрополит Йосиф сред управляващите има хора, които не милеят за бъдещето на българите

Митрополит Йосиф

© Анелия Николова

Митрополит ЙосифИзбори 2022

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф вижда сред управляващите хора, на които не вярваме, защото "те не милеят за бъдещето на българина, защото те гледат с пренебрежение на просвещението и духовността". Тази теза духовникът застъпи по време на Новогодишния молебен, съобщи БГНЕС.


Митрополит Йосиф заяви, че българите много рядко са умирали от глад и призова хората да търсят "святото слово, което излиза от божията уста", защото "не само с хляб живее човек".


Той призова хората да не мърморят, защото "за българина се носи по целия свят, че ние много често мърморим, недоволстваме, молим се за неща, които Бог няма да ни даде".
Припомни, че Христос никога не е възразил срещу своя Отец, а се съгласявал с Божията воля. Дядо Йосиф не пропусна и българите зад граница и призова хората в родината да се молят в нея да е хубаво и всички те лека по лека да се върнат.
Дядо Йосиф, за когото съществуват документи, че е сътрудничил на разузнаването преди 10 ноември 1989 г., припомни думите на сръбския светия Николай Велимирович, който, разпитван от комунистическите агенти дали вярва в Христа, отговарял: "Аз не вярвам в Христос, аз го познавам лично, той е в мен и аз съм в него". "Ето това е, от което ние се нуждаем", каза митрополит Йосиф, цитиран от БГНЕС.


Митрополит Йосиф разказа притча за обиколката на старата година, съобщи БНТ. На 31 декември - малко преди свършването на годината, старата година решила да обиколи света и да чуе какво разказват хората за нея. След чутото тя останала недоволна - всички хора разказвали, че за нещастията и скърбите им старата година била виновна, продължи митрополит Йосиф. На изпроводяк старата година казала на хората, че годината е знак за време и затова тази мярка не може да се посочи за виновна, а за всички нещастия са си виновни хората с техните дела и живот. Поуката от тази притча, по думите на митрополит Йосиф, е да бъдем благодарни на Господ за старата година, за всичко, което той ни е дал, и да измолим неговите милост и щедрост за през новата година - да бъде тя мирна, здрава, щастлива, благоденствена, добра за нашето отечество България, за всички българи в родината и извън нея, за всички държави и за всички люде.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK