Главният архитект на Несебър: В терени от "Натура 2000" може да се строи, разрешенията са издадени на "СЛЕ груп"

Главният архитект на Несебър: В терени от "Натура 2000" може да се строи, разрешенията са издадени на "СЛЕ груп"

© Тома БелевВсички строителни разрешения за терена между Равда и Несебър в новия квартал "Черно море" са издадени не на Димитър Петров, а на "СЛЕ груп", при това на 20 декември, когато компанията вече е имала нотариален акт за собственост върху имота. Това каза днес главният архитект на Несебър Валентин Димов. Така той на практика опроверга казаното по-рано през деня от министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов по повод скандала с продажбата на защитените дюни край града.


По време на специално свиканата пресконференция днес Найденов заяви, че препродажбата на терена е представена некоректно от медиите. Според него на 27 ноември м.г. държавата го е продала на  Димитър Петров за общо 1 141 849 лв., а ден след сделката е препродаден на "СЛЕ груп" за 4 009 451 лв., тъй като тази цена е включвала и готов инвестиционен проект с разрешение за строителство.


"Нямам никаква представа защо министърът е говорил подобни неща. По същата логика оправдание за завишената цена на определен имот при сделка може да се търси в продажбата на всяка от керемидите му поотделно", коментира иронично Валентин Димитров. По думите му строителните разрешения са издадени на 20 декември - близо месец след продажбата на терена. На следващия ден -  21 декември те са внесени за информация и в РДНСК – Бургас.
На въпроса как е станало възможно издаването на строителни разрешения за терен, който е част от "Натура 2000", главният архитект на Несебър отговори така: "Натура 2000" не забранява абсолютно строителството в територии, част от екологичната мрежа. Там то може да се извършва без проблем, но при определени параметри, които в случая са напълно спазени".Според него цялото проучване за принадлежността на въпросния терен към "Натура 2000" е извършено от Министерството на околната среда и водите. "В периода 12 – 19 декември м.г. проектните документи за това, което трябва да бъде построено в имота, са върнати за повторно произнасяне от министерството и то отново е потвърдило становището си, че това е напълно допустимо", каза Димов.


По думите му,  за да започне процедура по изваждането на определен терен от Държавния горски фонд, най-напред финансово обезпеченият инвеститор е внесъл искане в някогашната Национална дирекция по горите (сега Изпълнителна агенция по горите, бел. ред). С него той официално е съобщил, че иска разрешение да бъде изготвен Подробен устройствен план за държавен имот.


"Процедурата по изготвянето на ПУП може да започне едва след получаването на подобно разрешение, обясни Димов. За три години и половина Мирослав Найденов трябва да е научил какви са правомощията и задълженията, както на собственото му министерство, така и на звената, влизащи в структурите му. Аз обаче усещам, че сега цялото това говорене е, за да се хвърли отговорност за станалото върху общинската администрация в Несебър. Не, има си процедура и тя ясно определя – кой за какво отговаря", каза още той.


Валентин Димов категорично отрече той или който и да е от общинската администрация в Несебър да е издавал заповед за спиране на строителството върху дюните край Равда. "Мисля, че инвеститорът сам е решил да спре до изясняване на случая, каза той. Чувам сега, че лично министър-председателят бил спрял строителството. Аз не знам той да има подобни правомощия. Но ако нещо подобно все пак се е случило, следващият път трябва да чакаме лично председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой да дойде да свърши тази работа", пошегува се Валентин Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK