Петър Щурм Константинов, политолог: Напълно възможно е да трябва два пъти да гласуваме за парламент

Петър Щурм Константинов, политолог: Напълно възможно е да трябва два пъти да гласуваме за парламент

© Юлия Лазарова"Дневник" започна 2013 г. със серия от прогнози на политолози и социолози какво да очакваме в годината на парламентарни избори, първи национален референдум, избор на патриарх, както и коментарите им за развитието на други очертали се политически и обществени тенденции


Какво би било фатално през 2013-та?


- Най-голямата заплаха за България си остава икономическото състояние на Европа и най-вече на Гърция. Влошаване на ситуацията на юг би довело до допълнителни трудности за икономиката и пълен социален крах заради високата безработица. Дори това да не стане, младежката безработица е фатална в по-дългосрочен аспект – тя създава не просто безработни, а вечно безработни – хора без трудови навици, без умения, без перспективи.
Ще бъде ли успешен първият национален референдум?


- Не. Първият национален референдум вече е пълен провал.


Какво очаквате от бъдещия патриарх?


- Нищо. Но бих бил щастлив, ако не е доносничил на Държавна сигурност. Така ще мога да очаквам нещо от следващия.


Как гледате на възможността ГЕРБ да предизвика по-рано избори, докато има по-голяма преднина пред БСП?


- Ако са имали подобни мисли – окъсняха вече. Двете партии в момента имат разлика в рамките на статистическата грешка. Няма и за кога – редовните избори са след около половин година. И още нещо – за първи път ГЕРБ не са готови за избори предварително – в момента за избори са готови единствено ДПС и в голяма степен БСП.


Колко партии ще успеят да влязат в следващото Народно събрание? Кои?


- Вероятно пет, може би четири или шест. БСП, ДПС, ГЕРБ. "България на гражданите" на Меглена Кунева влиза, но ДСБ е под въпрос. Почти сигурно и някаква коалиция на национал-популистите ще влезне. Също толкова сигурно, обаче, евентуалните коалиции около РЗС, СДС, НДСВ, ССД и др. не влизат. Това, което малките партии надяващи се на помощта на "машината за избори на ГЕРБ" не разбират е, че "машината" има интерес те да крадат от електората на БСП, Кунева и Костов, а не да бъдат в парламента.


Каква коалиция ще управлява след парламентарните избори?


- Не се знае и няма да се знае в първите дни след изборите. Напълно възможно е и парламентът да не може да състави мнозинство.


Възможно ли е да се наложи да се гласува втори път, ако следващият парламент не успее да излъчи правителство?


- Напълно. Ако си представим, че изборите са днес и разпределим на партиите резултатите, които социологическите агенции им дават, парламентът реално ще е в патова ситуация.


Какво ще прави Бойко Борисов след лятото?


- Ще е в "Банки" при "една госпожица, която му е по-близка". Ще се бори за титлата в там, която футболна група е отборът му, ще разучава песни на китарата и ще рисува на тавана си. Типичните дейности за всеки уважаващ себе си бивш министър-председател.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK