Да моделираш с любов градския транспорт

Изложбата "Градският на 20 квадрата", посветена на 112 години откриването на обществения транспорт в София, ще бъде отворена за посещения до края на януари

© Анелия Николва

Изложбата "Градският на 20 квадрата", посветена на 112 години откриването на обществения транспорт в София, ще бъде отворена за посещения до края на януариТръпката ми е едни много ранни мои бебешки години. Още тогава съм изпитвал някаква любов към трамваите, но нямам идея какво точно ме е накарало". Това разказва Георги Александров, който е моделист на трамвайни мотриси от близкото минало на столицата.


Заедно с Дариан Георгиев от днес до 31 януари представят изложбата "Градският на 20 квадрата". Тя включва модели на автобуси, трамваи и тролеи в културно-информационния център на Столичната община в подлеза на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Поводът е 112 от откриването на обществения транспорт в столицата.


След това 39-годишният Георги облича любовта си към трамваите в хоби - да създава макети на трамваи. Това става през 1988 г. когато вижда в списание "Млад техник" картонен модел, който само трябва да се сгъне.
Фотогалерия: Изложбата "Градският на 20 квадрата" >


Дариан, който е на 24 години, се запалва по моделизма на девет. В час по изобразително изкуство вместо натюрморт, той решава да нарисува трамвай. "Учителката много ми се скара: "Как може, ние тук рисуваме натюрморт, ябълки", спомня си Дариан. През последните три години активно упражнява хобито си.


В изложбата са включени осем негови макета от последните две години в мащаб 1:24. "Това е исторически подвижен състав, главно вагони, автобуси и тролеи, които са се движили през 80-те, 90-те и след 2000 година", обяснява той. Пресъздава макетите си по снимки, разкази на хора, свои спомени,  видеоматериали в интернет и личен архив.


Георги Александров (отдясно) и Дариан Георгиев

© Анелия Николва

Георги Александров (отдясно) и Дариан Георгиев


В изложбата Георги пък участва само с трамвайни модели. Те са в мащаб около 1:35, "защото всичко е правено на око". Изработени са от картон и кабел. Дариан пък използва основно пластмаси, но и метал и дърво за корпуса, фини кожи, кабели, кламери и поддръчни материали.


И двамата казват, че изработката на един макет отнема между една седмица и два месеца в зависимост какви детайли има. "Може да отнеме и повече от два месеца, стига макетът да стане добър, реалистичен. Вътре в макетите има перфоратори", казва Дариан.


Цената пък зависи от вида материали, но долната граница е около 40-50 лева, а горната може да достигне до 700-800 и повече лева.


В изложбата са включени и макети на мотриси за метрото, които са изработени от "Метрополитен".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK