Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу Евдокия Манева

Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу Евдокия Манева

© Антон ПоповБившият министър на околната среда Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.


Това става известно от позиция Чакъров, изпратена до агенция "Фокус". Повод са изявленията на Манева от вчера, че той се е намесил при вземането на решение от РИОСВ - Бургас през 2007 и 2008 година относно проекта за застрояване на терени в Несебър.


"Не допускам, че изявлението на г-жа Манева е официална позиция на МОСВ и го приемам за нападки към мен на чисто лична основа, които по недопустим начин уронват репутацията ми. След като бях намесен по този начин в скандала с предвидените за застрояване терени в Несебър, много подробно се запознах с всички материали в медийното и публичното пространство", пише Чакъров.
"Аз вече изразих категоричната си позиция, че като министър не само по този случай, но никога не съм оказвал натиск върху служителите на Министерството на околната среда и водите за каквото и да било в тяхната работа. Не знам каква е била практиката по времето, когато г-жа Манева е била министър на околната среда, но аз като бивш министър много добре познавам разделението на компетенциите между регионалните структури на МОСВ и централната администрация", обяснява Чакъров. Той допълва, че когато казусът е от компетенциите на съответната регионална структура, "министърът не само че не се намесва, но и няма информация за преписките, които се водят, освен ако не е сезиран специално и то само, ако има обжалване на вече издадени решения". 


По думите му, обвинения се хвърлят само на различни длъжностни и политически лица от предишното управление и затова, "особено остро у мен възниква въпросът - защо се спестяват факти за решения, издадени съвсем наскоро, и даващи "зелена светлина" на проекта за застрояване на коментираните територии".


"Вече изразих и позицията си, че не съм участвал в процедурите, провеждани по реда на екологичното законодателство за скандално нашумелия напоследък проект и че никой тогава не ми е представял информация за провеждане на каквито и да било процедури, касаещи коментираните в момента терени, още повече за дюни", пише Чакъров, който вчера за първи път отрече да има нещо общо със сделката.

Чакъров заявява, че няма притеснения от проверки. Според него с изявлението си, за "гарантирано" оказан от министъра на околната среда и водите в мое лице натиск върху РИОСВ - Бургас, заместник-министър Манева не само отправя груби несъстоятелни обвинения към мен, но и принизява професионалната компетентност на експертния състав на МОСВ и неговите регионални структури, уронва престижа на министерството като цяло и хвърля съмнения върху решенията му не само в предишни периоди, но и сега", пише още в позицията си бившия министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK