Плевнелиев няма съмнение за процедурата при избора на Цацаров (допълнена)

Плевнелиев няма съмнение за процедурата при избора на Цацаров (допълнена)

© Юлия ЛазароваПрезидентът Росен Плевнелиев не е имал никакви съмнения при подписването на указа за назначаването на новия главен прокурор Сотир Цацаров и не смята, че е трябвало всички кандидати да бъдат подложени на гласуване.


Това стана известно от думите му след традиционния водосвет на бойните знамена на Богоявление, цитиран от агенция "Фокус".


"Нямах никакви съмнения. Самият акт на гласуването във Висшия съдебен съвет беше повече от категоричен. Господин Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех", заяви Плевнелиев.
"Самият аз се запознах с правилата: те казват, че всеки член на Висшия съдебен съвет може да гласува само веднъж. След като 18 члена на ВСС вече са използвали своя глас, мисля, че правилата категорично и точно посочват, че останалите, както и да гласуват, ние вече имаме мнозинство", смята още президентът.


Сотир Цацаров беше избран на 20 декември, като трима от членовете на ВСС бяха против, а трима се въздържаха. По-малко от 24 часа след това Плевнелиев подписа указа за назначаването му, без да коментира процедурата по избора. Тя беше спорна, защото останалите двама кандидати - Галина Тонева и Борислав Сарафов, не бяха подложени на гласуване и не разбраха каква е подкрепата за тях. Основна роля за това изигра правосъдният министър Диана Ковачева, която е само председателстващ съвета, но след гласуването на Цацаров тя обяви,че той е избран, и прекрати заседанието.


Членовете на ВСС дори не обсъдиха тримата номинирани да бъдат гласувани едновременно. Освен това вотът не беше таен, каквото е изискването в Конституцията, както и препоръката на Европейската комисия (ЕК) отправена неколкократно преди 20 декември. След като Цацаров беше избран от ЕК заявиха, че е "разочарована, че при избора на нов главен прокурор, ВСС не е успял да организира работата си така, че да избегне противоречиви решения."


След избора от Българския хелзински комитет (БХК) обявиха, че прекратяват членството си в гражданския съвет към ВСС, защото с избора на главен прокурор мнозинството в съвета "доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно".


Срещу начина, по който беше избран Сотир Цацаров реагираха и от опозицията. От БСП разкритикуваха процедурата, като според тях тя е оставила "под сериозно съмнение  разделението на властите". От ДСБ също призоваваха президента преди да подпише указа да си отговори на въпроса дали процедурата е била конституционно съобразна.


В първия работен ден след празниците (съобщението за указа на Плевнелиев беше разпространено в края на последния работен ден)  от най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите обявиха, че изборът и назначаването на новия главен прокурор са извършени в нарушение на конституцията и поради това указът на президента подлежи на проверка за съответствието му с върховния закон. От организацията припомниха, че  всички допуснати кандидати трябва да бъдат подложени на тайно гласуване и ако никой не получи две трети от гласовете на Висшия съдебен съвет, тогава първите двама, получили най-много гласове, да бъдат подложени на второ тайно гласуване.


Според омбудсмана Константин Пенчев обаче оспорването на процедурата за избор на нов главен прокурор е "контрапродуктивно". Вчера пред БНР той обяви, че темата е затворена.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK