Маргарита Попова за отказа да помилва Опиц: Президентът не е съдебна инстанция

Маргарита Попова

© Цветелина Белутова, Капитал

Маргарита ПоповаБългарският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата. Поради това не мога да си позволя да ги наруша с даването на помилване". Това заяви вицепрезидентът  Маргарита Попова, цитирана от пресслужбата на президентството по повод отказа от тази седмица да помилва художника Йордан Опиц. Той беше осъден на 5 години затвор за убийството на младеж, нахлул без разрешение в кооперацията му през 2007 г.


Решението на комисията по помилването стана известно на втори януари. По думите на Попова от днес комисията е решила единодушно, че няма основание за помилването на Йордан Опиц. Попова участва в отбелязване на 165-годишнината от рождението на Христо Ботев пред паметника на поета революционер в Борисовата градина в София.


Молбата за помилване на Опиц беше внесена от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, а решението на комисията по помилване по казуса е от ноември 2012 г. Джамбазки изпрати до президента призив от името на ВМРО да се намеси по случая на Опиц с мотива, че от президентското решение зависи репутацията му на политик и държавник и че в негово лице справедливостта ще намери защитник.
"Не работя с казуси без име. Подписвам укази за гражданство само когато са налице условията, залегнали в Закона за българското гражданство", коментира още Попова за отказа да бъде предоставено гражданство на арабски шейх, член на кралската фамилия на Саудитска Арабия и близък съветник на краля Абдуллах бин Абдул Азис. За казуса му писа в. "Труд", но изданието го представи с произволни инициали. Причината е, че в Саудитска Арабия двойното гражданство е забранено и тази информация би могла да навреди на кандидата за гражданство.


Според Маргарита Попова е необходимо преди всичко хората, които се стремят към получаване на гражданство, да докажат своята съпричастност към българския народ. "Едва след това ще последва указ и признание от страна на българската държава", заяви още Попова.

Коментари (237)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Поредната заблудена овца в българската политика. А как точност се доказжа "съпричастност" към българския народ?!?!?! И тя с какво я е доказала тази съпричастност? Защото аз със нищо не съм я доказал а и нямам намерение да я доказвам. Ще ми бъде ли отнето гражданството?

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не е съдебна инстанция, но Конституцията му дава тези правомощия. Щедро употребявани от предшественика, както стана ясно...

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Една добра новина!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Всъщност идеята на помилването е точно такава, когато разминаването между морал и право е много голямо. Не коментирам конкретния случай, защото и аз самият съм раздвоен.

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А отказите от българско гражданство защо не кажеш колко са?
  Вицето е пълководец, това трябва да е човек лидер, обединител, смелчага когото хората да искат да следват и с когото да се идентифицират.
  Попова не попада в нито една от тези квалификации.
  Никой не разбра въз основа на какви качества тая стана вице, освен че изглеждаше добре като фон на сивия костюм на Плевню.
  Абсолютно лишен от качества и съдържание индивид, а както виждаме, лишен и от основно концепции на човечеството като собственост, сигурност, а и милост.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Той беше осъден на 5 години затвор за убийството на младеж, нахлул без разрешение в кооперацията му ...

  По кой закон и откога трябва да искам разрешение за да вляза в жилищна кооперация с неохраняем вход???????

 7. 7 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Малка е даже тази присъда.Ако всеки може да убива безнаказано с незаконно оръжие и след 5 години да е на свобода ,докъде ще я докараме.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#1:"lordcris"]Ще ми бъде ли отнето гражданството?[/quote]
  Ако си опрял до българското гражданство - жална ти майка.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Тази президентска двойка е поредното разочарование за България...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 10. 10 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен":

  [quote#5:"Десен"]Абсолютно лишен от качества и съдържание индивид, а както виждаме, лишен и от основно концепции на човечеството като собственост, сигурност, а и милост. [/quote]


  По-голяма безсмислица от написаното по-горе отдавна не бях чел.

  Да оправдаваш убийци, това ли искаш?????? Да оправдаваш убийци и да ги пускаш на свобода е приоритет на комунистите.
  Какав десен си ти ? Ти се най-обикновено МЕНТЕ!!!!

 11. 11 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен":

  Да откажеш да помилваш затворник, признат за виновен на три инстанции не е липса на милост мой човек, а наличие на принципи!!!
  Да дадеш българско гражданство на саудитец, само защото е милиардер не е национално-отговорна позиция, а липса на принципи, за които дори има отделен закон!!!
  Но за такива като теб, за които законите бледнеат пред личните симпатии, това разбира се е дреболия.....

 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Опиц не заслужава да бъде осъден.. Някакъв наркоман-крадец нахлува в кооперацията му, който очевидно е бил там и прдедишните дни ( разпозната е открадната вещ по него), но Опиц няма право да каже "Стой не мърдай" и да се опита да го задържи.
  Само престъпниците имат права !

 13. 13 Профил на KATARAMA
  *****
  Неутрално

  Подписвам укази за гражданство само когато са налице условията, залегнали в Закона за българското гражданство", коментира още Попова за отказа да бъде предоставено гражданство на арабски шейх, член на кралската фамилия на Саудитска Арабия и близък съветник на краля Абдуллах бин Абдул Азис.б Според Маргарита Попова е необходимо преди всичко хората, които се стремят към получаване на гражданство, да докажат своята съпричастност към българския народ НЯМА НИЩО ПРИВЕДЕНО ПО СМЕТКАТА!

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Гневно

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Би трябвало да но за съжаление няма как. Пък и би било прекалено жестоко към дедите НИ които са дали живота си за да можете да плюете по такъв начин върху саможертвите им.

 15. 15 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А какво е като не е съдебна инстанция щом има правото да отменя съдебни решения?

  Всеки, който краде, трябва да е наясно с рисковете вкл. и да бъде застрелян. Всеки, който е наясно, че краде, трябва да е наясно, че когато оръжие бъде насочено срещу него и му се каже да стои на място, а дори и без оръжие, трябва да остане на място за изясняване на случая, а не да бяга. Няма никакво значение какъв е бил Опиц, законно ли е било оръжието му или не, нито дали са крали неговия имот или не. Задължение на всеки гражданин е да съдейства за намаляване на престъпността. Не са ми известни подробности, които да оневиняват крадеца и да правят виновен Опиц. Ако някой има такива, нека ги даде. Законите, писани от престъпниците, не ме интересуват. Интересува ме да има максимално справедливост.

 16. 16 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 516 Неутрално

  По случая с Опиц винаги съм бил раздвоен. И изглежда истината за този случай се крие в техническите подробности. Иначе голямо гърмене ще падне с преправени газови пистолети.
  А, по отношение на арабския шейх съм съгласен с Попова.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  До коментар [#12] от "bestbuy":

  А ако вашия син го гръмне В ГРЪБ някакъв изрод с незаконното си оръжие дали щяхте да сте толкова доволен ?!?

 18. 18 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#12] от "bestbuy":

  Хубаво е да се запознаеш с фактите, преди да коментираш така категорично. Кой е наркоман-крадец? "Криминално проявен" - може би, но това е цецово понятие. Или е осъждан, или неосъждан. ОК, влязъл на СТЪЛБИЩЕТО на кооперацията. Никакъв частен имот, нищо. Някакъв решил, че този е крадец и го заключил. Поле взел преработен в боен газов пистолет и го гръмнал ОТВЪН.
  Самата преработка е противозаконна, а това дали е влязъл да краде - това е някаква хипотеза. Предъвквана от защитниците на бившия милиционер Опиц.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 19. 19 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Българският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата."

  поправянето на несправедливост е далеч по-важно от факта, че президентството не било съдебна инстанция. Още повече, след като има такива правомощия - със съблюдаването на правилата всичко е наред.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#15] от "lessonsoftime":

  Ок, ама ако някой маниак се почувства засегнат от прическата на сина ви, и го гръмне с незаконен пистолет няма да се сърдите нали ?

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Българският президент и президентската институция не са съдебна инстанция и съблюдават правилата. Поради това не мога да си позволя да ги наруша с даването на помилване". Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, цитирана от пресслужбата на президентството.
  Много жестоко си скарана с правото и конституционализма. За мен въпросът с нейния професионализъм бе решен в момента, когато в битността си на министър на правосъдието оспори пред ВАС заповед на същия министър. Фактът че тя счита, че заповедите се издават от физически лица, а не от органи, е красноречив. Дано трудовите си задължения като коректор преди да завърши право са изпълнявани по-професионално.

 22. 22 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво намирам аз в Интернет:

  Имал 90 кражби! Това са само РЕГИСТРИРАНИТЕ!
  Крадял ли е? ДА!
  Бягал ли е от местопрестъпление? ДА!
  Рецидивист ли е? ДА!

 23. 23 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "demonoid":

  А то съд има ли изобщо?
  Но не разбрах - как го заключил, пък после го гръмнал отвън - нали е заключен?

 24. 24 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Ако по една случайност или грешка в затвора се окаже някоя комунистическа мутра-бизнесмен строящ магистрали със сигурност ще е помилван,или ще бъде много ама много болен и по хуманитарни причини естествено ще бъде освободен.Престъпниците и бандитите си действат на воля безнаказано и само ако влязат в територията на комунистическата мафия тогава биват осъдени.На практика за нормалните хора справедливост няма.А тази М.Попова е поредния червен и проверен другар на комуноидите.

 25. 25 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":

  що за аргумент е това? Опиц не е гръмнал никой заради прическата му, гръмнал е рецидивист от който е пропищял целия квартал. Ако съдебната система си беше на мястото, въпросния келеш щеше да е в затвора отдавна (но жив).
  А за тоя незаконен пистолет просто ми писна да слушам. Ако тебе те нападнат, може би първо ще направиш справка за законността на това, което ти е попаднало под ръка да се защитиш? В случая това няма нищо общо, може отделно да го съдят за незаконно оръжие.
  Но като се вземе впредвид, че в борбата с престъпността нормалния гражданин няма законно оръжие в лицето на полиция и съдебна система, не би трябвало да го съдят дори и за това.

 26. 26 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  1 - Йордан Опиц е политически функционер от ВМРО.
  2 - Идат избори.
  3 - ВМРО са точно никаква партия, но не са били в управлението на България => нямат негативен имидж и на всяка казана от тях дума ще се вярва.

  1+2+3 = От к'ъв зор Маргаритка да повишава конкуренцията на западащата си крадлива партия?

  Ограничения: Всичко останало като морал, справедливост и човечност са за друг път.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 27. 27 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":

  Не виждам това какво общо има със случая - тук се касае за съмнение за кражба най-малко. За къде е бързал този толкова, та е бягал? Нека спре, нека се изясни случая. Тогава и нямаше да бъде гръмнат. Гръмнат е именно, защото е бягал, а не е спрял за изясняване на случая.

 28. 28 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#22] от "lessonsoftime":

  Застрашил ли е Опиц?!НЕ!

  rock n' roll is king!
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#11] от "Владимиров":

  Когато някой е слаб и не може да свърши работа за пет стотинки,си измисля принципи с които да се оправдава. Попова не смее да вземе страна в "случая Опиц" като прилага нищо незначещо "адвокатско" говорене.
  Помилването не е милост,а (исторически) акт на кралете с който показват,че властта е в техните ръце. Един вид:"Сега ще те "помилвам",но другият път само да си посмял...". Тежко на държава,която помилва само поради милостиви чувства.
  При шейха не става въпрос за пари,а за политика. Но Попова,както винаги,не смее да вземе позиция.

 30. 30 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Властта има причини да държи дисидентите зад решетките. Естествено е - те ги застрашават.
  Съвсем естествено е и да освобождават циганите изнасилвачи и убийци - те ще гласуват за властта.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 31. 31 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "TAC":

  Защитава ли закона престъпниците - ДА.

 32. 32 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#23:"lessonsoftime"]А то съд има ли изобщо?
  Но не разбрах - как го заключил, пък после го гръмнал отвън - нали е заключен? [/quote]

  [quote#22:"lessonsoftime"]Имал 90 кражби! Това са само РЕГИСТРИРАНИТЕ!
  Крадял ли е? ДА!
  Бягал ли е от местопрестъпление? ДА!
  Рецидивист ли е? ДА! [/quote]

  Чукча - писател, чукча не читател!
  Приятел, прочети малко. Убитият е скочил през прозореца, защото се уплашил от подготвяния линч. Застрелян е от Опиц при скока. Умишлено и хладнокръвно.
  Дори и да емил 90 регистрирани кражби - айде да го застреляме, а? Ами онези тулупи от районното стига са се правили на регистранти, ами да придвижат нещата към прокуратура и съд. То не е само да прибираш профилактично наркоманите и да им приписваш престъпления.
  Та крал ли е? Може и да я крал другаде, но точно от това място и в тоя момент - категорично не.
  що се отнася за бягство от местопрестъпление - а, побягнал е от местопрестъплението - мястото на извършена стрелба по него.
  Рецидивист? Какво означава рецидивист? Дай ми квалификация, после ходи да гърмиш всички рецидивисти.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 33. 33 Профил на bobsunbg
  bobsunbg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  lessonsoftime
  Ах,мамка му,защо не се случи ти да бързаш за някъде и да бягаш,пък аз да съм наоколо със законния си пистолет.Следвайки твоята логика,че който бяга е престъпник ще го извадя и ще ти вкарам всичките 15 куршума в гърба.После може даже и медал да ми дадат,задето съм си изпълнил гражданския си дълг за съдействие за намаляване на престъпността!Как ти се струва?

 34. 34 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2191 Неутрално


  lessonsoftime, застрелял го е в гръб, когато "крадецът" е скочил от прозорец на стълбището и е побягнал. И всичките плюнки по Попова са на комплексирани, които не знаят какво искат. Отказът на искането на Ангел Джамбазки и правилно и всеки, който смята, че като види някой, който не му е симпатичен трябва да го застреля, ще трябва да се срещне със съда и неговите закони.

 35. 35 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#31] от "lessonsoftime":

  Не може да избиваш хората заради досието им!

  rock n' roll is king!
 36. 36 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#1] от "lordcris":
  Всякак не подлежиш на санкция, тъй като андрешковщината не е престъпление срещу другите...

 37. 37 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#21:"latcho59"]Маргарита Попова, [/quote]
  Амнистията винаги се дава абстрактно и общо за разлика от помилването, което е конкретно и индивидуално. Амнистията ... унищожава престъплението, преследването, присъдата, всичко, което може да бъде разрушено, и се спира само пред невъзможността да измени факта - Quod factum est, infectum redere non potest, което е сторено, не може да стане несторено". Помилването е едиа от най-старите институции на наказателното право, която се появява едновременно с държавното управление и съдебната система. То става един от принципите, залегнали в законите на Хамураби. Помилването е акт на “висша милост” и акт на държавния глава (президента), с който се опрощава изцяло или отчасти наложено наказание. Помилването обикновено се отнася до индивидуално определено лице, но може да бъде съобразено с видовете престъпления или размера на наказанията. Помилването не заличава престъпния характер на деянието. Неговият ефект се простира само до наказанието.
  Като конституционен институт, за разлика от уредените в наказателното право различни форми на освобождаване от изтърпяването на наложеното наказание, помилването преследва особена цел, а именно да осигури върховенството на човешката справедливост с въплътената в нея хуманност над абстрактната справедливост на закона. В същото време налице е тясна връзка между отраслите на конституционното и наказателното право по отношение на помилването. Най-често то се определя като конституционно правомощие на президента да прояви милост, от която следва безусловен и окончателен отказ на държавата да изпълни наложеното с влязла в сила присъда наказание за извършено престъпление.
  Институтът на помилването в правната ни система е уреден на различни места. От една страна, чл. 98, т. 11 от Конституцията определя правомощието на държавния глава с формулата “упражнява право на помилване”. Колкото до съдържанието на правото на помилване, то не се развива на конституционно ниво, а се определя в Наказателния кодекс (чл. 74 НК). По своето съдържание то е акт, чиито правни последици водят до освобождаване от изтърпяване на наложено наказание. Тези правни последици са пряката и единствена цел на помилването. То се прилага по отношение на законосъобразно наложени от съда наказания с влезли в сила присъди за извършени престъпления и по дефиниция е мотивирано от хуманни съображения. С оглед на съществуващата към момента правна уредба, която се съдържа не в конституционния текст, а в нормите на Наказателния кодекс (чл. 74 НК), помилването на първо място може да бъде пълно – когато лицето изцяло бъде освободено от изтърпяване на наложеното му наказание. При това в рамките на пълното помилване могат да бъдат разграничени две отделни хипотези – когато държавният глава е опростил цялото наказание на осъдения след влизането на присъдата в сила, но преди изпълнението на наказанието да е започнало, и, от друга страна, когато опрощаването засяга само остатъка от наказанието, когато лицето вече е изтърпяло някаква част от него. На второ място, помилването може да бъде частично – в случаите, когато държавният глава редуцира наказанието по размер, като изпълнението му започва или продължава, както и когато президентът заменя едно наказание с друго по-леко по вид наказание.
  Специално упражняването на правомощието за помилване разкрива някои характерни за правната ни система специфики. Особеното в случая е, че на опрощаване подлежат само наказанията, наложени по Наказателния кодекс за извършени престъпления. Най-ранният момент, в който може да се извърши помилването, е моментът на влизането на присъдата в сила. Проявата на държавна милост може да се реализира и докато трае изпълнението на наказанието, но тя е неприложима след пълното му изтърпяване. Поради това помилването е допустимо по отношение на всички наказания, които не са изтърпяни. Помилването е морален акт и като израз на милост не може да се ограничава само до някои видове наказания, налагани по съдебен ред за извършени престъпления. Правото на помилване може да бъде осъществявано и по отношение на лица, които са били осъдени с влязла в сила присъда в друга държава. В този случай се опрощава наказание, наложено от чужд съд. При това президентът не е обвързан с реализацията на процедурата за приемане за изпълнение на присъдата на чуждия съд по Наказателно-процесуалния кодекс и не е длъжен да изчака съобразяването или приспособяването на наложеното наказание с българското право. Президентът може да помилва лице, осъдено от чужд съд, след като осъденият пристигне в Република България или се установи, че той се намира под нейната юрисдикция.
  Тъкмо предвид естеството си помилването няма как да бъде обвързвано с никакви конкретни основания и може да бъде упражнено от държавния глава във всеки случай, когато той прецени и реши да прояви милост към осъденото лице. Ограниченията на това президентско правомощие най-напред се състоят в определянето на неговото съдържание в действаща норма на чл. 74 НК, доколкото самата Конституция не определя съдържанието на това конституционно правомощие. В същото време президентът, когато упражнява правомощието, е обвързан и не може да излиза извън границите на конституционно провъзгласените ценности, нито да нарушава конституционно установените принципи, на основата на които функционира държавното управление и се гарантират и осъществяват основните права на гражданите.
  Помилването в качеството си на конституционно правомощие на държавния глава и на институт на наказателното право е уредено в нашата правна система като способ за освобождаване от изтърпяване на наложеното наказание. То се състои в опрощаване изцяло или отчасти на наложеното наказание или неговата замяна е по-лека. Същественото при него е, че то не е способ за освобождаване от наказателна отговорност. Противното би означавало намеса на президента в дейността на независимата съдебна власт по реализирането на наказателната отговорност посредством осъждането и налагането на наказание на лица, извършили престъпления. Наказателното правораздаване стои изцяло в правомощията на съдебната власт (чл. 119, ал. 1 от Конституцията). Нейно е правото да обвинява, оправдава или осъжда за извършени престъпления. Никой друг държавен орган извън съдебната власт не може да има каквито и да са правомощия в областта на правораздаването. В същото време с влизането на присъдата в сила, като правило функциите на съдебната власт по реализирането на наказателната отговорност се изчерпват. Оттук нататък съдбата на осъденото лице попада в обхвата на компетентността на органите по наказателното изпълнение, които организационно и функционално се включват в изпълнителната власт. Така с влизането на присъдата в сила правомощията на органите на съдебната власт са реализирани, обхватът на нейната компетентност е изчерпан и вече не съществува конституционна пречка държавният глава да упражни правото си на помилване по чл. 98, т. 11 от Конституцията. Помилването се отнася само до изтърпяването на наказанието и винаги се извършва едва след като присъдата влезе в сила. Така се осигурява невъзможността на президента да има каквито и да са било функции по отношение на присъдата. Не присъдата, а наложеното от съда наказание може да бъде опростено от държавния глава. Правото на помилване представлява своеобразен конституционен компромис с принципите на правовата държава и равенството на гражданите пред закона. Този компромис е основан на разбирането, че понякога е необходимо да се допусне отклонение от формалното, еднаквото прилагане на закона спрямо всички поради необходимостта да се даде защита на такива конституционни ценности, които не могат да бъдат защитени адекватно от абстрактното по своя характер законодателство. Преценката, необвързана от формални правни основания, извършена от президента, който по начина на своето избиране в най-голяма степен олицетворява единството на нацията, се поставя от Конституцията над разбирането за равенството на гражданите пред абстрактните норми на закона. Президентът, когато помилва, да се съобразява със справедливостта, хуманността, състраданието, милосърдието, продиктувани от здравословното състояние или семейното положение на осъденото лице. В случаите, когато помилването е за остатъка от наказанието, важен критерий за него би следвало да са настъпилите положителни промени в личността на осъденото лице. Помилвайки, президентът е длъжен да търси баланса между основните конституционни ценности и принципи, като с оглед на конкретния случай следва да е в състояние да прецени на кои от тях да даде предимство. Във всички случаи при упражняването на правомощието си по чл. 98, т. 11 от Конституцията президентът следва да се ръководи от разбирането, че проявява висша милост, но едновременно с това е длъжен да гарантира справедливостта. РЕШЕНИЕ № 6 София, 11 април 2012 г. по конституционно дело № 3/2012 г., докладвано от съдията Красен Стойчев

 38. 38 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тъй като темата за промените в НК потъна, а това е във връзка с нея, пускам още веднъж моите предложения за промени:

  Възможни са два основни пътя. Единият е пътят, който имаме сега. Другият е този, който имаше при социализма, при който нямаше престъпност. Каква е разликата? Разликата е, че в единия случай се осъжда при 100% доказателства, а в другия - при 99% доказателства.

  Има един цитат:

  "По-добре е да рискуваш да спасиш виновен, отколкото да осъдиш невинен."

  Това обаче е грешно, защото неосъждането на виновните означава осъждане на невинните техни жертви, а както става ясно, осъждането на невинни жертви е лошо.
  Затова вероятно е добре да може да се осъжда при 99% доказателства, а не при 100% доказателства. Така работеше социализма и нямаше престъпност.

  Това е основният въпрос, който трябва да се реши. След като се реши дали ще се осъжда при 100% или при 99% доказателства, следва да се помисли за следното:

  Свидетелите - в момента основният източник на "доказателства". На мен са ми известни случаи, в които не двама, а десетки и стотици души са готови да лъжесвидетелстват, и го правят дори без да се наговарят помежду си, поради простата причина, че са от една общност, например клубове по интереси, агитки, фенове, обединени от години, познаващи се достатъчно добре, дори интелигентни достатъчно, за да знаят как да реагират, какво да говорят и как да се измъкват безнаказано от правосъдието и да натопят избраната жертва. При такава даденост изобщо е под основен въпрос доказването със свидетели! Това е остаряла постановка от вековете назад, но в днешно време нещата много са се развили.

  По подобен начин стои и въпроса със свидетелите - представители на държавата - полицаи и др. При тях също е често срещано да има негласно наговаряне, а да не говорим за случаите, когато властта си поставя за цел да набеди някого в извършването на престъпление - да му "подхвърли" нещо незаконно, което после "да намери".

  Другият проблем е, че снимките и видеозаписите не се признават за доказателства ако не са събрани по определена процедура. Каква може да е причината за това ограничение? Ако тя е, че снимки и видеозаписи могат да се манипулират, то трябва да се има предвид, че за подобна манипулация е необходимо време и условия. За момента даже технологиите не са достатъчно развити, за да могат да се манипулират видеозаписи, особено за кратко време. И ако доказателството - снимка или видеозапис - е добито по начин и време, така че да не е било възможно то да е манипулирано - напр. непосредствено след извършването на престъплението (стига то да не е било планирано по такъв начин, че да е било възможно фалшификат да се изготви предварително) - то следва да се признае - то ще е много по-надеждно от свидетелските показания.

  Предлагам да се разреши самоуправството - ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО - това е цяла тема, по която много има да се мисли. Минималното условие, при което да се разреши самоуправството е, когато държавата за даден период не си е свършила работата по наказване на виновния или компенсиране и обезщетяване на жертвата. Максималното условие е - във всички случаи да е разрешено. Принципът зъб за зъб, око за око, е много работещ, особено, когато няма никакъв друг работещ принцип.

  Чл. 95 относно призивите за въоръжено въстание, трябва да отпадне. Има един цитат:

  "Демокрацията е когато два вълка и едно агне гласуват за това какво да се яде на обяд. Свобода е когато добре въоръженото агне оспорва вота."

  https://sphotos-b.xx.fbcdn.net/hphotos-snc6/263786_10151129101322051_1888645567_n.jpg

  Ограничението на свободата на хората да се защитават с оръжие срещу законите го въведоха комунистите, самите те въоръжени с оръжията на МВР и с порочната система "демокрация".

  Чл. 108 трябва да се измени. Трябва не само да се декриминализира проповядването на недемократична идеология, а трябва да се КРИМИНАЛИЗИРА проповядването на ДЕМОКРАТИЧНА идеология - тъй като видяхме до какво доведе демокрацията в нашата страна!

  Този член също го въведоха комунистите, защото разбраха, че демокрацията най-добре им гарантира властта и грабежите!

  Призивите за масово теглене на пари от банките също трябва да се декриминализират - стига да не са насочени към конкретни банки, а изобщо.

  Трябва да се увеличат наказанията за клевета.

  Има множество членове, които не се прилагат масово, но при желание за репресия срещу конкретно лице могат да се прилагат по избор на органа, даващо възможност за субективно и избирателно въздействие от властта. Това трябва да се промени.

  Още веднъж ще напомня - думите молба, жалба, оплакване, да бъдат заменени във всички закони (със заявление, възражение, сигнал, искане ...): http://edno.info/f/showthread.php?p=8464#post8464

  За НПК трябва да се измисли как лице да може да сигнализира властите анонимно.

  Например ако си жертва на престъпление и искаш да сигнализираш анонимно - ако не за властите, то поне за този, който те застрашава - не можеш. Ако сигнализираш за престъплението, престъпникът научава още повече за теб - всичките ти данни и ставаш още по-уязвим!

  Само издаването на едно име - първо, второ - да се счита за издаване на лични данни. Не е нужно администратор на лични данни да го прави - всеки, който го прави, да се счита нарушител на закона.

  И това, което хората масово най-много искат - да могат да бъдат наказвани - стреляни и др. престъпници, които влизат да крадат частна собственост!

  Сега ще разберем кой иска да свърши нещо наистина полезно или само иска да отчита дейност - по това колко от моите предложения ще бъдат приети!

 39. 39 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":


  [quote#29:"deaf"]Когато някой е слаб и не може да свърши работа за пет стотинки,си измисля принципи с които да се оправдава[/quote]
  И закони най-вероятно, защото тя не отказа да вземе страна, а обоснова отказа си с наличието на закони и потвърдена на три инстанции присъда....според теб май трябва да въведем правото на тълата, толерирано мълчаливо от американското правителство през 19в в западните територии, известно под името "Линчуване".....


  [quote#29:"deaf"]Помилването не е милост,а (исторически) акт на кралете с който показват,че властта е в техните ръце. Един вид:"Сега ще те "помилвам",но другият път само да си посмял..."[/quote]
  Исторически може и да е така, но в днешно време за подобен акт си има редица изисквания, като обществено мнение (което в случая е тотално поляризирано), смекчаващи вината обстоятелства, обществени заслуги и т.н. Ако мога да използвам по-сетнешните ти думи: тежко и горко на държава, в която помилването е акт на доказване на власт!


  [quote#29:"deaf"]Тежко на държава,която помилва само поради милостиви чувства[/quote]
  Ама това точно ти го каза:
  [quote#5:"Десен"]Никой не разбра въз основа на какви качества тая стана вице, освен че изглеждаше добре като фон на сивия костюм на Плевню.
  Абсолютно лишен от качества и съдържание индивид, а както виждаме, лишен и от основно концепции на човечеството като собственост, сигурност, а и милост. [/quote]
  Нещо май започна да си противоречиш......лошо Седларов, пардон Десен.....


  [quote#29:"deaf"]При шейха не става въпрос за пари,а за политика[/quote]
  Именно, но не Попова, а ти не можеш да го разбереш......Сега помисли как ли би реагирала Саудитска Арабия, с която имаме добри отношения, когато разбере, че на човек от кралското семейство е предоставено гражданство от българската държава в нарушение на вътрешните им правила? И дали този човек няма набързо да си остане без милиардите, в които всички сте се вторачили? И не на последно място защо той е поискал точно българско гражданство, а не например Швейцарско или Френско и т.н.?

 40. 40 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#2:"dogwoman"]Щедро употребявани от предшественика, както стана ясно...[/quote]

  И затова се радвай, че на негово място е баба Марга, а не поредния плужек. Даже мен лично ме е яд, че я пратиха на такава синекурна позиция, но такава ни била държавата.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 41. 41 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "demonoid":

  Тази информация е от Интернет.

  А това, което си написал, е абсурдно. От какъв линч се е уплашил? Как е разбрал, че ще го линчуват? За какво да го линчуват, след като нищо лошо не прави? Защо ще го линчуват вместо просто да се проведе диалог или пък да се извика полиция?

  Не е застрелян, защото е имал 90 кражби, а, защото се е опитал да избяга вместо да спре за изясняване на случая.

  Прочети ми и горния пост относно 99-те или 100-те процента доказване. Според теб възможно ли е да има 90 регистрирани кражби и всички регистрации да са фалшиви? Ами, и ДНК-то като доказателство не е 100%, но се признава! Ти твърдиш ли, че не е крадец?

 42. 42 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#39:"Владимиров"]И не на последно място защо той е поискал точно българско гражданство, а не например Швейцарско или Френско и т.н.? [/quote]
  Защото само в тази страна може да му мине номера евентуално.

 43. 43 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "demonoid":

  Ако полицай те спре с колата, но ти тръгнеш да бягаш, той има право да стреля, нали? Може нищо да не си направил, но не си спрял и затова може да бъдеш гръмнат. А човекът е бил милиционер ли, полицай ли.

 44. 44 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#41] от "lessonsoftime":

  Кой ще изяснява случая бе, приятел? Бивш милиционер, запасал пистолет? Явно се е взел много сериозно, или е гледал много каубойски филми. Ти като не четеш инфо от интернет, поне да беше прочел мотивите към присъдите на три инстанции.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 45. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#38:"lessonsoftime"]Възможни са два основни пътя. [/quote]Демокрацията започна брутално да игнорира отговорните и моралните, мислещите и търсещите, умните и талантливите, знаещите и можещите хора и политици, а отвори щедро обятията си за откровени популисти, харизматични манипулатори, карикатурни кресльовци, цинични мошеници, нагли фашизоиди -"lessonsoftime". Последиците от това изпразване на Демокрацията от същност, смисъл и съдържание, са печални – Демокрацията се превръща във власт на тълпата (т.е. в охлокрация, осъждана още от Платон и Аристотел). След като израждащата се демокрация плоди опростачвана тълпа и обезценностявана маса, която преминава от просто в квалифицирано мнозинство, какво трябва да правят талантливите и умните, знаещите и можещите, трудолюбивите и почтените хора, чийто относителен дял в обществото и относително, и абсолютно намалява?
  Принципа е „с техните камъни по техните глави”.

 46. 46 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Цитат: Българският президент и президентската институция ... съблюдават правилата..... Попова участва в отбелязване на 165-годишнината от рождението на Христо Ботев пред паметника на поета революционер в Борисовата градина в София.
  ----
  Тц, тц, тц...
  Кво нещо са ПРАВИЛАТА, ей!!!
  Аз пък не знаех, че Ботев е роден в София...

  Разтурям колоквиума!
 47. 47 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#43:"lessonsoftime"]Ако полицай те спре с колата, но ти тръгнеш да бягаш, той има право да стреля, нали? Може нищо да не си направил, но не си спрял и затова може да бъдеш гръмнат. А човекът е бил милиционер ли, полицай ли. [/quote]

  Вярно ли го мислиш това!!??? Я си смени телевизионния канал. Убиецът е бивш милиционер. Това не го прави в никакъв случай някакво свръхсъщество, което може да убива за кеф.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 48. 48 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#25:"Ментор"] ... може би първо ще направиш справка за законността на това, което ти е попаднало под ръка да се защитиш...[/quote]
  Само че Опиц не се е спънал в пистолета, а целенасочено се е сдобил с него, преправил го е на боен, и го е използвал, стреляйки в гърба на бягащ човек. Къде е тук самозащитата?

 49. 49 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Йордан Опиц е притежавал незаконно преправен газов пистолет, с който напълно умишлено е застрелял извън личния си имот човек, който е излизал от сградата и който му приличал на крадец. Четете, преди да коментирате - http://www.vks.bg/vks_p10_168.htm

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 50. 50 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#44] от "demonoid":

  Какви ще са мотивите - те ще обслужват закона, а закона забранява стрелянето в такива случаи - за какво да ги чета тогава?

 51. 51 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#5:"Десен"]Абсолютно лишен от качества и съдържание индивид, а както виждаме, лишен и от основно концепции на човечеството като собственост, сигурност, а и милост. [/quote]

  Уаууууууу - "концепции на човечеството като собственост, сигурност, а и милост" !...

  Не съм магаре;-)
 52. 52 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#47] от "demonoid":

  А ти не си ли чувал случаи на застреляни от полицаи хора при преследване?
  А дали е бил милиционер, не е от голямо значение - всеки би трябвало да може да предприема съответните правилни действия, както съм го написал в първия си пост в темата [#15].

 53. 53 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#50] от "lessonsoftime":

  Един малоумник застреля куп деца в Щатите. Сигурно си му фен. Поради което смятам да игнорирам следващите ти коментари.
  Добър или лош, в тази държава си има съд и закони. И тукщ е основния проблем - съдът не е независим, а е подчинен на мутри във властта, поради което и правораздаването ни няма вид на такова.
  С изключение на конкретния казус - Опиц е убиец и това изобщо не подлежи на коментар. А ако за вас убийството на човек не означава нищо, значи трябва да се прегледате.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 54. 54 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#49] от "demonoid":

  И ПРИ ТОВА ГО Е ЗАСТРЕЛЯЛ В ГРЪБ.ЗА КАКВА САМОЗАЩИТА МОЖЕ ДА СТАВА ВЪПРОС.

 55. 55 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#43:"lessonsoftime"]Ако полицай те спре с колата, но ти тръгнеш да бягаш, той има право да стреля, нали? Може нищо да не си направил, но не си спрял и затова може да бъдеш гръмнат. А човекът е бил милиционер ли, полицай ли. [/quote]

  Умнико, записвай:
  1. Полицаите НЯМАТ право да употребяват оръжие, освен в точно определени случаи, разписани в нормативните документи. Описаният от теб не е от тях, така че, ако полицай си позволи да стреля в такава ситуация - носи административна и наказателна отговорност за неправомерното си действие.
  2. Лицето Опиц не е полицай и не е било на служба към момента на убийството.
  ...........
  Нещо неясно?

  Не съм магаре;-)
 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#39] от "Владимиров":

  Какви закони при днешната декадентска (разстроена) природа на човека?! Наказателният кодекс е като Библията-винаги можеш да намериш закон,който противоречи и даже изключва,друг закон.

  Президентът (кралят) да се съобразява напълно с общественото мнение,когато помилва?! Стига вече...Всичко е въпрос на власт,включително и забележи,отказът или проявата на милост. Няма значение кое от двете. Такъв е животът.

  Въобще не съм се вторачил в парите на шейха.

 57. 57 Профил на ministry
  ministry
  Рейтинг: 409 Гневно

  На какво отгоре да го помилват този ХЛАДНОКРЪВЕН УБИЕЦ.

 58. 58 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "stedim":

  А ти какво искаш - да го застреля в лице преди още да е побягнал ли? Точно тогава щеше да го е убил без основание.

  Застрелял го е не, защото не му е симпатичен, а защото е имало съмнения, че е крадец (или пък е нямало никакви съмнения за това) и, защото е избягал вместо да остане за изясняване на случая.

 59. 59 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#25:"Ментор"]Опиц не е гръмнал никой заради прическата му, гръмнал е рецидивист от който е пропищял целия квартал. [/quote]

  Да напомня на поредния умник - в момента на изстрела лицето Опиц не е знаело абсолютно нищо за жертвата си. Но е знаел това, което малоумникът, написал горното, не знае - няма право да стреля по незастрашаващи живота му хора!
  И е стрелял. С което се е превърнал в престъпник...

  Не съм магаре;-)
 60. 60 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#42] от "lessonsoftime":

  Точно това имах предвид и аз.....

 61. 61 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Имам мнение по два та въпроса , засегнати в статията . Опиц е стрелял по човек , влязнал В КООПЕРАЦИЯТЯ МУ . Ако е негова , има проникване в частна собственост. Ако не е - с какво право стреля по невъоръжен ПОСЕТИТЕЛ? оТКАЗА НА ГРАЖДАНСТВО НА САУДИТСКИ ШЕЙХ. сЪЩИЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО си е купил СЪГЛАСИЕТО НА главния археолог, на България . От неговото мнение зависи предложението за гражданство . Опорочена е процедурата . Вицето е права - има подкуп за постигане определена цел . Мнението ми е лично .

 62. 62 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#7:"Трактор и Тиква"]Ако всеки може да убива безнаказано с незаконно оръжие и след 5 години да е на свобода ,докъде ще я докараме.[/quote]
  вий сте я докарали много отвъд това ,но..още не знаете!!

 63. 63 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "Марко":

  Да, ама на държавата, полицията и полицаите им е все едно дали теб те крадат, затова и има толкова кражби, и когато държавата, законите и полицията не защитават хората, те се защитават сами. В САЩ имаш право да гръмнеш крадеца ако ти влезе в имота.

 64. 64 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нещо не разбирам . 2007г. дело, значи е бил в арест още оттогава. Когато и да е влязла в сила присъдата, нали се брои времето, прекарано в ареста, т.е. петте години са изтекли. Значи не е бил в арест, след като времето не стига. Убиец извън арест, каква ли е била тогава гаранцията. Не разбирам.

 65. 65 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#59] от "Марко":

  Може би опитът му като милиционер не го е подвел и въпреки, че не бил знаел, както ти казваш, всъщност правилно се е насочил към въпросния бягащ като към крадец.

 66. 66 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#63:"lessonsoftime"]Да, ама [/quote]

  Пиленце, признанието, че използваш невалидни аргументи е достатъчно. Поредните ти са със същото качество!
  Хайде, кротни си инфантилния ентусиазъм, че досаждаш неимоверно

  Не съм магаре;-)
 67. 67 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#65:"lessonsoftime"]всъщност правилно се е насочил към въпросния бягащ като към крадец.[/quote]

  Тъпако, ако приемем казаното от теб за вярно, още утре мога да те гръмна, защото си се затичал по улицата, а аз съм те преценил като "крадец" . А после да ме оправдаят, защото кой брои тъпаците за хора?!?

  Не съм магаре;-)
 68. 68 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#53] от "demonoid":

  Не ми е известно тези деца да са крали, съответно няма връзка между двата случая. Точно това говорим, че законите и съдът са лоши и затова следва да има помилване - освобождаване. В САЩ убиването на крадци е законно.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#67] от "Марко":

  Защо ще те оправдаят, след като ще се докаже, че не съм крадец? Защо ако изляза от собствената ти сграда и тръгна да бягам, а ти ми насочиш оръжие и ми кажеш да спра, аз да не спра за изясняване на случая, особено ако съм със знанието, че съм крадец и бягам от това да бъда заловен?

 71. 71 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  lessonsoftime, доколкото разбирам от отговорът ти в пост №58, ти ще застреляш всеки, в който се съмняваш. Това вече е диагноза и е добре най- напред да го разкажеш на психиатър.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  истината е че много изроди и ганьовци има в България,които с делата и действията си са за гърмене,или поне за як кьотек!! Повсеместно са наръсени из цяла България,даже са отглеждани -не от вчера или от днес! изродска територия и...до следващия път! Но следващия път вече се е случил и е факт.....много са!

 74. 74 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#54] от "lowec":

  А ти какво искаш - да го застреля в лице преди още да е побягнал ли? Точно тогава щеше да го е убил без основание. Не говорим за самозащита, а за стрелба по опитващ се да избяга крадец.

 75. 75 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#70:"lessonsoftime"]Защо ще те оправдаят, след като ще се докаже, че не съм крадец?[/quote]

  Защото от правна гледна точка основанията ми да те застрелям са точно същите, като на лицето Опиц - едни подозрения и нищо повече! И защото само в държава, допускаща уличната саморазправа като норма на общуване, е възможно някой да бъде безнаказано застрелян от гражданин единствено по подозрения!
  Ето затова ще ме оправдаят. А ти ще си застрелян. И заровен без последствия за убиеца ти.
  Слава Богу - България, без да е цветуща, все още не е стигнала до такова падение!

  Не съм магаре;-)
 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#45] от "latcho59":

  Лачо , много думи и нищо не казване . Демакрацията не е спазване на това ,което мислят знаещи , можещи ,и тем подобни , а спазването на законите , ПОСТАНОВЕНИ ОТ СЪОТВЕТНИТЕ институции . Добри , лоши , умни или тъпи - закони . И нарушението им е наказуемо .Без компромиси . Това е демокрация . Който е за бой , е бит , който е за ... , такива са последствията Демокрацията не може да игнорира нищо . Тя е рамка , в която трябва да се съвместяват права и задължения , като приоритет трябва да имат задълженията . Когато правата надделеят , се установява хаосът , мнимата демокрация , обична от мнимите демократи . Употребяващи я за прокарване на лични користни интереси . Чрез демокрация , към частично благоденствие . Или точното послание - Демокрацията - опиум за народа .

 77. 77 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#66] от "Марко":

  Какво значи валидни аргументи - тук не става въпрос за съд по законите, а за решение за помилване, където аргументите ми са валидни.

 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  До коментар [#25] от "Ментор":

  Ако го е нападнал с пищов е ок, ако го е нападнал с нож ок, ако въобще го е нападнал дори с думи е ок. Ама за да го гръмне в гръб с какво го е нападнал, със задника си ли ?!?.

 79. 79 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#18:"demonoid"]Кой е наркоман-крадец? "Криминално проявен" - може би, но това е цецово понятие. [/quote]
  Абе пич - 97 задържания и/или срещи сполицията е имал..... В САщ след 3тото престъпление се води рецидивист и може въобще да не излезе от затвора, дори и да е откраднал чифт боксерки..

 80. 80 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#77:"lessonsoftime"]решение за помилване, където аргументите ми са валидни.
  [/quote]

  Записвай: "аргументите" ти могат да са валидни единствено в психиатрията. А г-жа М. Попова не е психиатър, а професионален юрист, така че ще трябва да издухаш супата

  Не съм магаре;-)
 81. 81 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#17:"m17"]А ако вашия син го гръмне В ГРЪБ някакъв изрод с незаконното си оръжие дали щяхте да сте толкова доволен ?!? [/quote]

  Първо не е в гръб, второ - що за родител е този , който ще допусне над 90 срещи с полицията на своето дете и всякакви наркомански издънки..

 82. 82 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#71] от "stedim":

  Трябва да съм много съмняващ се, за да видя непознат в моя вход, който не излиза от вратата, а скача през прозореца и бяга, а вероятно разполагайки и с други достатъчно сигурни данни, и да не си помисля, че е крадец.

 83. 83
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 84. 84 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Жената на снимката сътвори единственият случай в историята на третата българска държава, когато министър обжалва в съда собствената си заповед и втрещи и първокурсниците по право, не е чудно, че прякорът, с който е известна е Марги Тъ..то!

 85. 85 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#79:"bestbuy"]Абе пич - 97 задържания и/или срещи сполицията е имал..... В САщ след 3тото престъпление се води рецидивист и може въобще да не излезе от затвора,[/quote]
  Абе, пич, защо ли ми се струва, че не правиш разлика между "задържания" и "престъпления"?
  А има разлика, полезно е да го знаеш

  Не съм магаре;-)
 86. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#27] от "lessonsoftime":

  Съветвам ви да внимавате като бързате за някъде, може на някой подобен да му заприличате на бягащ рецидивист и да ви гръмне в гръб. Ама вие няма да се сърдите, нали ?

 87. 87 Профил на mils56
  mils56
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всички тези приказки за спазване на ред законност или справедливост когато става дума за България звучат кухо и са изпразнени от съдържание. Имаме най-многобройната полиция на глава от населението - все мастити(неподкупни и суперпрофесионалисти) юристи работят в правосъдната система, а имаме най-голямата престъпност в Европа на всички нива. Чувството за спаведливост у българина се изпарява с всеки изминал ден и се приближаваме към деня когато гражданите ще вземат правосъдието в свои ръце т. е. крайно време е закона на Линч да влезе в действие. Другото е за пълни наивници-да се надяваш да получиш правосъдие на тази територия наречена България. Пълна загуба на време и пари! У нас така наречената правосъдна система се грижи за правата здравето и живота на престъпниците-арест без насилие, прочитане на правата на престъпника, осигуряване на адвокат и справедлив процес и ако не дай боже случайно го осъдят му осигуряват жилище, храна и охрана, а дори и занаят може да научи. Във връзка с това питам - колко от тези мерки заслужава крадеца, изнасилвача, убиеца, побойника? А някой задава ли си въпроса какво се случва с жертвите на престъпленията? Камелия Бончева лека и пръст е поредното доказателство какво се случва с голама част от жертвите-мъка, душевни разстройства, фалит на бизнес, оставане без работа, финансови загуби, ходене по безкрайни дела които накрая завършват с оправдателна или условна присъда за повечето престъпници. Така, че липсата на правосъдие у нас е като че ли най-малкото нещо което има значение в случаи като този на семейство Бончеви(не казвам че те са света вода ненапита). Така. че като чуя такива велики провесионалисти като г-жата вице на Плевнелиев да се изказва по въпросите на правосъдието у нас, да иска отмяна на доживотната присъда или че нямало основания за помилването на според мен будния гражданин Опиц, който в опита си да защити общата собственост е изпаднал в нелепата ситуация на убиец, просто ми се гади. Как да не му се прииска на човек да пожелае на др. М. Попова да и се случат част от ежедневните битови погроми на които е подложен обикновеният българин(на когото се налага да търси правосъдие от българската правозащитна система), че да разбере горката какво означава правосъдие и вътрешен ред в милата ни татковина.

 88. 88 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#81:"bestbuy"]Първо не е в гръб, второ - що за родител е този , който ще допусне над 90 срещи с полицията на своето дете и всякакви наркомански издънки.. [/quote]

  Оппааа, ражда се птредложение за нова законова норма - "децата на родители, които не са успели да прекратят срещите им с полицията и наркоманските им издънки, могат да се отстрелват безнаказано от съзнателните граждани по улиците".
  Как ви звучи?

  Не съм магаре;-)
 89. 89 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#84:"svoboden"] прякорът, с който е известна е Марги Тъ..то[/quote]

  На кого е известна с този прякор, че нещо не мога да се сетя?

  Не съм магаре;-)
 90. 90 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#12] от "bestbuy":

  Нима една открадната вещ струва колкото човешки живот?

  А както се разбра - даже няма и открадната вещ. Има само труп. Хладнокръвно убит.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 91. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#79] от "bestbuy":

  И така да е, единствено съда може да наказва и то според закона. България не е дивия запад където някакъв маниак може да раздава правосъдие както му кефне.

 92. 92 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#87:"mils56"]според мен будния гражданин Опиц[/quote]

  Уаууу - браво, бе, "мен"

  Не съм магаре;-)
 93. 93 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#75] от "Марко":

  Когато се стигне до разглеждане на помилването ти обаче, ще се вземе предвид този факт, че аз не съм бил крадец и ти няма да получиш такова.

  А ако ми прочетеш по-горе пост [#38] в частта за самоуправството, което ти наричаш улична саморазправа, ще видиш защо то е правилния път при липса на държавно осъждане на престъпниците.

  А тук отсъждането трябва да бъде не дали е стреляно по подозрения, а дали тези подозрения са се оказали основателни.

 94. 94 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  [quote#25:"Ментор"] Опиц не е гръмнал никой заради прическата му, гръмнал е рецидивист от който е пропищял целия квартал. Ако съдебната система си беше на мястото, въпросния келеш щеше да е в затвора отдавна (но жив). [/quote]
  Опиц е социопат - човек, който решава че сам може да наказва другите със смърт и дори няма угризения за това. Впрочем само за това, че е преправил газов пистолет на боен закона предвижда до 6 години затвор, а той за убийството е осъден само на 5. Според мен такива не трябва да излизат от затвора.

 95. 95
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 96. 96 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#62:"triton123"]вий сте я докарали[/quote]

  Кои "вий", пиле надменничко?

  Не съм магаре;-)
 97. 97 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#86] от "m17":

  Може, ама надали. Хората, както се вижда, не са сгрешили в преценката си, че човекът е крадец.

  Пък и ако някой ми извади оръжие, защо да не спра за изясняване на случая ако толкова има съмнение?

 98. 98 Профил на lessonsoftime
  lessonsoftime
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#95] от "SorryLol":

  Очевидно е. ДНК например не е 100%, а 99.9...%, но се признава за доказателство. Друг път чети повече.

 99. 99 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Значи, колеги, и аз съм раздвоен (най-малкото, защото не знам нищо по случая), но бих могъл да посоча конкретните за е~а~н~...
  Логическата верига - въз основа на известното ми!
  (1) Ако наистина е бил `регистриран` за 90 (деветдесет) или там някъде кражби, то това означава (за да не е в затвора) само едно: че разни дознатели, прокурори и пр. възхвалявани ПРЕФЕКТНО (кх-кх!) работещи са си свършили ~90 пъти ПЕРФЕКТНО работата...
  (2) Възхваляваните ПЕРФЕКТНО работещи са си свършили ПЕРФЕКТНО РАБОТАТА, но руганият съд (кх-кх!) е издал ~90 (деветдесет) оправдателни присъди (за да не е в затвора при ~90 ПЕРФЕКТНИ работи)...
  (3) Не е отразено в протокола да има ~90 (деветдесет) оправдателни присъди от ругания съд, но в замяна е документирано за ~90 (деветдесет) случая на `регистриране`...
  Извод: под ПЕРФЕКТНА работа някои явно разбират РЕГИСТРАЦИЯ, от което разбираме, че любимите ни полиция и прокуратура са регистрирали, с което са счели работата си за ПЕРФЕКТНО свършена... Разбира се съставянето на някакви обвинителни актове, подкрепени с доказателства, съответно лъвската защита на обществените интереси в съда и пр. ДРЕБОЛИИ не е и не може да бъде част от ПЕРФЕКТНАТА работа...
  Dixi!

  Разтурям колоквиума!
 100. 100 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#90:"Другарката Михайловна"] Има само труп. Хладнокръвно убит. [/quote]

  Само за протокола - няма как да убиете труп. Дори хладнокръвно
  Всъщност по-добре е да се каже "труп на хладнокръвно убит човек", май?

  Не съм магаре;-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK