Уволнение, законови промени и пълна забрана за строителство върху дюни обеща кабинетът (допълнена)

Срещата се проведе при закрити врати

© Красимир Юскеселиев

Срещата се проведе при закрити вратиДа бъде уволнен директорът на изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев. Промени в закона за горите и за защита на земеделските земи, с които да се въведе пълна забрана за строителство върху дюни и в зона Б от черноморското крайбрежие. Възможност за по-широк кръг от хора да могат да обжалват издадени разрешителни за строеж. Прекратяване на всички инвестиционни намерения и спиране на процедурите по вече издадените разрешителни за строеж. Прецизиране на дефиницията за дюни.


Това се разбраха на среща днес неправителствени организации и министрите на земеделието Мирослав Найденов, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на околната среда и водите Нона Караджова. Събирането се проведе в Министерския съвет при закрити врати, а всичко договорено беше представено пред журналистите на пресконференция. Причината беше скандалът с имота край на Несебър, върху който в края на 2012 г. започна строителство, въпреки че върху него има дюни.


На пресконференцията не присъства премиерът Бойко Борисов, въпреки че е бил на срещата.
Наказания може и да има, ама не сега


Единственият наказан засега ще е Бисер Дачев, въпреки че имотът не е под контрола на Изпълнителната агенция по горите от 2007 г., когато е изключен от държавния горски фонд. След като сутринта премиерът заяви, че най-вероятно Дачев ще бъде освободен, Мирослав Найденов потвърди и каза, че това ще се случи "до няколко часа".


Мотивът - Дачев не бил информирал министерството на земеделието, че е получил сигнали, че има терени по Черноморието, върху които се строи, въпреки че това не трябвало. Помолен да обясни и други причини за решението, Найденов каза: "И след разговор с премиера." Накрая заключи, че уволнението идва заради цялостната дейност на агенцията.


До няколко дни трябва междуведомствената комисията към земеделското министерство да представи данните от своето документално разследване за имота край Несебър. Бойко Борисов подаде сигнал в прокуратурата по случая.


На въпрос дали няма да бъде поета отговорност и от екоинспекцията в Бургас, която беше пропуснала да впише, че имотът е в "Натура 2000" и е върху дюни, Нона Караджова каза, че тече проверка. "В стъпването си в длъжност през 2009 г. разпоредих да се проведат конкурси за нови директори и тогава беше освободен предишният директор", аргументира се първия път министърът на околната среда.


Уволнение, законови промени и пълна забрана за строителство върху дюни обеща кабинетът (допълнена)

© Министерски съвет


След въпрос а няма ли настоящият шеф на екоинспецията да понесе отговорност, защото е препотвърдил заключението, Караджова каза: "Ще поискам обяснения. Отговорността ще бъде потърсена и ще свикам дисциплинарния съвет." Според нея не трябвало да се бърза, защото при обжалване на уволнение имало възможност съдът да го възстанови на поста.


Така не било обаче за директора на Изпълнителната агенция за горите, който според Найденов бил "във висшия държавен кръг, от който се уволнява със заповед без право на обжалване".


И Найденов, и Караджова не отговориха на въпроси дали смятат да си подадат оставките.


ГЕРБ променя своя закон


В преходните и заключителните разпоредби на закона за горите, който влезе в сила от 2011 г. и беше приет с гласовете на мнозинството по предложение на Министерския съвет, ще бъдат направени промени, с които да се спре изпълнението на продажбата на държавни имоти без търг.


На въпрос защо това не е случило по-рано, когато правителството обеща спиране на порочната практика на тройната коалиция, Найденов отвърна, че не може да отговаря за гласуването на промени в закони, защото те се приемали от Народното събрание. Промените обаче бяха инициирани от земеделското министерство.


Изнервен от настойчивите журналистически въпроси, по-късно агроминистърът каза, че спирането на процедурите за всички 3500 преписки ще струва на държавата поне 100 млн. лева. Причината е, че купувачите са платили таксата за изключване от държавния горски фонд, която би трябвало да им се върне.


Нона Караджова отхвърли обвиненията, че не е настъпила промяна в строителството върху защитени територии от времето на тройната коалиция, с обяснението, че е направила "всичко възможно още август-септември 2009 г. досега". "Предотвратихме огромно застрояване по морето", заключи тя. Посочи за пример пълната забрана за строителство в 10 км плажна ивица Камчийски пясъци.


Лиляна Павлова заяви, че вече се спира строителството върху дюни и в зона Б, освен в зона А, по Черноморието.


От неправителствените организации изразиха задоволство, но отправиха и критики. "Трябва да се увеличи прозрачността още сега. Не бива да се оставя за следващия кабинет", заяви Александър Дунчев от WWF. Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" каза, че трябва да се гарантира обжалваемостта на актовете на главните архитекти на общините, включително и при издаването на разрешително за строеж. Свилен Овчаров от "Зелените" посочи решение на международния комитет към ООН в Женева, в което се настоява за по-голяма прозрачност за общите и подробните устройствени планове на общините.


Кой кой е в скандала?


Причината за срещата беше разразилият се скандал с имот край Несебър, върху който беше започнато строителство, въпреки че се намира в защитена зона с дюни. Имотът е бил изключен от държавния горски фонд през 2007 г. Година по-късно районната екоинспеция в Бургас е заключила, че може да строи, като не е отбелязала в документацията, че там съществуват пясъчни образувания, а теренът е част от "Натура 2000". Накрая община Несебър приема в общия устройствен план на града, че това е урбанизирана територия, върху която може да се строи.


През 2012 г. Димитър Петров е физическото лице, което е подало заявление за закупуване на имота. Той е тъст на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. Всички разходи по придобиване на 29-те декара са 1 141 849 лева, а ден след сделката те са продадени за 4 009 451 лева на фирма "СЛЕ груп", която има общ бизнес с кумеца на Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев.Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Инспекторите ще проверят счетоводната отчетност и спазването на данъчните закони при всички субекти от момента на първото прехвърляне на собствеността. Освен конкретните сделки данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физическите лица, свързани със случая.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK