Найденов за скандала с дюните: Има опасност от популистка вълна

Мирослав Найденов<br />Снимката е архивна<br />

© Надежда Чипева, Капитал

Мирослав Найденов
Снимката е архивнаАко живеем в правова държава, трябва да спазваме правата на хората. Аз не съм юрист, тълкуванията ще ги направят експертите в парламента. Истината е, че има опасност да се увлечем от определена популистка вълна в момента: "Давайте всичко да развалим." Нека отново да имаме предвид, че при тези изключвания от горския фонд стоят и много общински и инфраструктурни проекти, които не са финализирани".


Така заявява министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в интервю за в. "24 часа" по повод скандала с държавните имоти, които са изключени от горския фонд.


Според него, ако през 2011 г. беше гласувано, че се прекратяват всички сделки, десетки милиони трябвало да бъдат предвидени в бюджета и върнати на хората. В началото на седмицата той каза, че след спиране на всички сделки държавата трябва да върне около 100 млн. лв. на инвеститорите, които са платили такса за изключването на дадени парцели от горския фонд. "Тези 100 млн. лв. ги казах с много голяма условност. На отговор на въпрос обясних, че не мога да уточня средствата точно, сумата може и да е по-ниска, може да е и по-висока. Посочих хипотетична цифра на база на приходите от тези сделки през годините", посочва днес той.
Според него с промяната на закона ще отпадне възможността в преходните разпоредби да се приключат преписки по стария ред. "76 млн. лв. е платената сума за промяна на предназначението след 2003 г. Но не можем сега да кажем колко от тези пари са за финализирани процедури и колко са недовършени", добавя по темата Найденов.


Със спирането на всички сделки пък министърът казва, че, правейки тези промени, ние ще бъдат създадени доста голями затруднения по много проекти - "чисти, реални". "И ако законадателят гласува промените, трябва да каже откъде ще вземем парите. Аз обсъдих със зелените, които настояват за това, да имат предвид, че е свързано с разходи и неустойки, които държавата ще дължи", казва агроминистърът.


Според него не всички преписки са за закупуване на земи по Черноморието. "Има много, които са за инфраструктурни обекти, за изграждане на национални обекти. Има например промяна на предназначението за водни цикли - като този на Враца", обяснява той. По думите му нямало как да се спрат само преписките, които са по морето, а останалите продължават. "Има и частни проекти - например за клетки на мобилните оператори или линейни трасета на ЕРП-та."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK