И новите идеи за защита на дюните предизвикаха спорове

Готвените законодателни промени предвиждат класифицирането на три вида дюни.

© Спас Спасов

Готвените законодателни промени предвиждат класифицирането на три вида дюни.Готови са предложенията за изменения в законите, регламентиращи строителство в защитени територии, включително дюни. Това съобщиха днес от министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), след като новите текстове, които трябва да влязат в нормативните актове, бяха публикувани на интернет страницата на ведомството.


Работната група, която трябваше да обсъди и предложи промените, беше свикана от министър Лиляна Павлова още на 4 януари т.г., по думите й "след изричното разпореждане на министър-председателя". Още в първия работен ден на тази седмица на обща пресконференция министрите Мирослав Найденов, Нона Караджова и Лиляна Павлова обявиха, че ще предложат промени в общо шест закона. Това са законите за устройство на територията и Черноморското крайбрежие, за горите, за опазване на земеделските земи и околната среда, за биологичното разнообразие и за защитените територии.


Още вчера експертите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" внесоха в регионалното министерство своите предложения за законодателни промени, с които
да се прекратят случаи, подобни на този с дюните в Несебър


Природозащитниците са взели участие и в специалната експертна група група с представители на различни министерства, която трябваше да изработи обявените днес промени в текстовете на няколко закона.


"За съжаление представителите на министерствата на регионалното развитие, на земеделието и околната среда и водите не успяха да намерят общ език помежду си", каза след края на заседанието един от участниците в него – Тома Белев от "Зелени балкани". Според него не е било постигнато и сближаване на позициите с експертите на природозащитните организации. "Четирите присъстващи страни имаха различия по всички детайли, като се започне от тълкуването на законите, термините и понятията и се стигне до подхода при законодателните промени", обясни Белев.


Както според Тома Белев, така и според друг участник в срещата - Любомир Костадинов от българския клон на международната природозащитна организация WWF вчерашната среща не е била достатъчна за изработването на текстове, които да отразяват в пълнота постигнатите съгласия при срещата, организирана от премиера Бойко Борисов, която се състоя през лятото на миналата година по повод протестите срещу промените в Закона на горите.


Според природозащитниците най-скандалното предложение за промени в закона е била направено от МРРБ. Според предложената промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие дюни може да има и в т.нар. зона "Б", които обхващат територия със специфични характеристики и специален режим за опазване на териториалните и акваториалните ресурси. Това ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А", без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече, смятат природозащитниците. Според сегашния текст на закона тези територии в момента с режим на особена териториално устройствена защита.


Като "скандално" бе определено днес от страна на природозащитниците и предложението на министерството на околната среда и водите, което допуска възможност


дюните да бъдат и общинска собственост


при положение, че според сега действащият текст на Закона за уствойство на Черноморското крайбрежие те са публична държавна собственост.


Въпреки мнението на природозащитниците обаче промените в законодателството, които трябва да направят невъзможно по-нататъшното застрояването на дюни днес бяха обявени като факт.


В предложения вариант за промени от Министерството на регионалното развитие предлагат в сега съществуващия текст на закона за устройство на територията да бъде добавена забрана за строителството и на преместваеми обекти и съоръжения на пясъчни дюни. Това ограничение трябва да важи включително и за урбанизираните територии на населените места в "зона Б".


От Министерството на околната среда и водите също е направено предложение за промени в ЗУТ. Според него в текста му трябва да бъде включена нова точка, която да "забранява строителството върху пясъчни дюни, попадащи в границите на защитени територии и защитени зони, по смисъла съответно на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие".


Един от най-сериозните спорове, възникнали около продажба на 29-те дка защитени дюни край Несебър в края на миналата година, беше дали всъщност става дума за защитени природни образувания или не. За това от регионалното министерство е направено предложението за


дефиниране на това "що е дюна".


Това предложение е вписано в допълнителните разпоредби на закона и постановява, че "пясъчните дюни са образувания, формирани от насипване на пясъци под въздействието на вятъра".


Дефинирани са и три основни видове дюни. Те са "зараждащи се подвижни дюни", "подвижни (бели) дюни", "неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни)" и "облесени дюни".


От своя страна от министерство на земеделието и храните са предложили промени в Закона за горите, които не допускат строителството в терени, които попадат в границите на зона "А" и "Б" по смисъла на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и в защитените зони по "Натура 2000" или терените, определени от Закона за защитените територии. Експертите на министерството са предложили още и промени и в Закона за опазване на земеделските земи. 


От природозащитните организации обаче алармираха, че в предложенията, направени от земеделското министерство няма текст, който категорично да забранява продажбата на държавни гори, част от европейската екологична мрежа "Натура 2000".


Днес от МРРБ съобщиха също, че са предложени и промени в Закона за устройството на територията, които предвиждат


не само одобрените от регионалния министър общи устройствени планове,


но и техните проекти да бъдат публикувани на сайта на МРРБ и на съответната община. Отхвърлени са били обаче предложенията на неправителствените организации общите, както и подробните устройствени планове да подлежат на обжалване, наред със строителните разрешения издавани от общинските администрации.


Според предложения вариант за промени, заинтересованите лица ще могат да обжалват подробните устройствени планове само когато теренът, за който той е одобрен се намира в защитена територия извън кръга на обжалването обаче остават всички други случаи на екологични проблеми.


Липсата на информация по готвени проекти, която през миналата година предизвика протести на граждански организации, най-сериозните от които във Варна. В повечето случаи отказите за достъп до проектите бяха мотивирани с липсата на правен интерес от страна на заявителите на информация. По тази причина сега от регионалната министерство са предложили в Закона за устройство на територията заинтересованите страни при процедурите за одобряване на подробни устройствени планове да бъдат ясно определени.


В следващите дни направените предложения ще бъдат подложени на обществено обсъждане в Народното събрание с всички заинтересовани лица, институции и браншови организации, съобщиха още от регионалното министерство. От там днес обявиха и адреса на пресцентъра си, на който до 15 януари могат да бъдат изпращани коментари и препоръки по направените предложения за законови изменения. Той е [email protected].


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ако не бяха предизвикали, щях да се притесня искрено. Току виж мине някой ден без гюрултия по телевизора.

  Governments never learn. Only people learn.
 2. 2 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  Нещо ти е смешно, ама и твоето име го срещнах някъде в Бивола

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 3. 3 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "vladimirkarolev":

  [quote#1:"vladimirkarolev"]Току виж мине някой ден без гюрултия[/quote]

  По-добри бяхте,по ваше време тихомълком царя си прилапа няколко резиденции,плюс няколко хиляди декара планини,унаследени му от Господ...

 4. 4 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1139 Весело

  Утре ще падне смях. Винету ще се намеси, за да разреши проблема.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 5. 5 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "...регламентиращи строителство в защитени територии, включително дюни."

  За какво въобще трябва да се строи в защитени територии?

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 6. 6 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Ако забранят "преместваемите обекти" в ЗУТ-а да разбира ме ли, че няма да има бар на плажа?
  По принцип уважавам зелените, ама тези точно явно са от породата с фанатизирани блеснали погледи и трябва да се държат далеч от властта.
  Да намерят и слагат други на масата за преговори.

 7. 7 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  абе как хората в гърция имат ясни правила и не позволяват строителство на първа линия и в натура ,а тук няма ,никъде не видях бараки и барове на плажа ,високи хотели на първа линия ,хората ясно са си написали закона и просто се спазва без изключения ,какво пречи и тук да е така ,а не като сега освиниха морето и територията край него и кво като им раздадат дюните и построят хиляди модерни хотели като си изсипват каналите в морето и кат влезеш във водата ,влизаш все едно в кенефа си да се изкъпеш в собствените си фъшкии ,никога няма да дам една стотинка за един квадратен метър земя на нашето черноморие , то имаше няколко чисти места на юг по ахтопол и силистар ,ама турците и тях ще одрищят с тая атомна централа на границата ,за другите места няма кво да се коментира ,вече отдавна не си хабя здравето и парите да ходя там.

 8. 8 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#2:"Червената шапчица"]Нещо ти е смешно, ама и твоето име го срещнах някъде в Бивола[/quote]

  А, да, за къмпинг Корал Всички медии без 1-2 го свалиха, като им се обадих, че ще ми го доказват в съда. Няма грижи, като видиш документи, които да доказват моята свързаност, ми се обади. Излизам по телевизията и ги показвам, тържествено обещавам! Дотогава, ще се обвиняваме по форумите кой - какво приватизирал, защото един човек така казал

  Governments never learn. Only people learn.
 9. 9 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#3:"manu_chao"]По-добри бяхте,по ваше време тихомълком царя си прилапа няколко резиденции,плюс няколко хиляди декара планини,унаследени му от Господ[/quote]

  Но по документи купени с лични пари

  Governments never learn. Only people learn.
 10. 10 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#3:"manu_chao"]По-добри бяхте,по ваше време тихомълком царя си прилапа няколко резиденции,плюс няколко хиляди декара планини,унаследени му от Господ.[/quote]

  Между другото, сигурен ли си, че сега са прилапали по-малко? Че аз не бих се обзаложил

  Governments never learn. Only people learn.
 11. 11 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Примати. Имат проблем с българския език. Да дефинират какво значи "демокрация"

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  [quote#9:"vladimirkarolev"]Но по документи купени с лични пари [/quote]

  Това беше не само грозно, но и цинично!

 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#7] от "tur671":
  И кво ти пречи бара на плажа?
  Аз затова не ходя на гръцко море.
  И ми е неприятно наистина когато екодружинки акат натурално в дюните.
  Съгласен, че е природно, ама ми е кофти. Научен съм да ползвам тоалетна за тия нужди.

 14. 14 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Има държави в Европа къде едно дръво да отсечеш у двора си требва да земеш разрешително от полицията. Ама и там всичко е застроено къде има крайбрежна ивица. Морето действа като притегателна за къде що има пари у света и всичко на всекъде ще бъде застроено. Не знам точно защо е така?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 15. 15 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#10:"vladimirkarolev"]Между другото, сигурен ли си, че сега са прилапали по-малко?[/quote]

  Достатъчно е и това, че се съгласихте с използването на думичката "прилапали".

  Хвани единия, удари останалите.

  Свобода за Надежда Савченко!
 16. 16 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 824 Любопитно

  До коментар [#9] от "vladimirkarolev":

  Абе, на тебе Карилев колко ти плаща да му поддържаш фейсбук страницата?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 17 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#16:"Wrornoxmaniak"]Абе, на тебе Карилев[/quote]

  Това някой руски олигарх ли е? Май вече си почнал да не копи-пействаш директно инструкциите от ПР отдела на ГЕРБ и изскачат правописни грешки

  Governments never learn. Only people learn.
 18. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#2:"Червената шапчица"]Нещо ти е смешно, ама и твоето име го срещнах някъде в Бивола[/quote]
  Той е почитател на телевизия Алфа, от там се учи на маркетинг!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 19. 19 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#15:"GogoPG"]Хвани единия, удари останалите.[/quote]

  Народът е мъдър и винаги прави най-добрият избор, знаеш. В момента, народът благоденства както никога досега, което е последица от мъдрите му избори, заменящи всяко правителство с по-добро

  Governments never learn. Only people learn.
 20. 20 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#19] от "vladimirkarolev":

  Даааа. Факт! И по магистралки се вози....

  "Народът" е мъдър точно толкова, колкото аз съм мозъчен хирург. Но не е излишно да има верни инстинкти. Нашите са поразмътени - по ред добре известни причини.

  Свобода за Надежда Савченко!
 21. 21 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#6:"k_"]Ако забранят "преместваемите обекти" в ЗУТ-а да разбира ме ли, че няма да има бар на плажа? [/quote]

  Ми на много от най-известните и посещавани плажове, няма барове. На Копакабана например няма барове на пясъка.

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 22. 22 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#17] от "vladimirkarolev":

  Не очаквам да си признаеш, но само му предай, че парите му са хвърлени на вятъра.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 23. 23 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 402 Весело

  Най-добрата идея за защита на дюните е Мирослав Найденов, Цветан Цветанов и депутатът Емил Димитров да бъдат тикнати в затвора

 24. 24 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#22:"Wrornoxmaniak"]Не очаквам да си признаеш, но само му предай, че парите му са хвърлени на вятъра.[/quote]

  Вие от ГЕРБ сте царе на ПР-а в социалните мрежи, така че оценката за ефективността на фейсбук профилите ми (аз нямам страница) е особено ценна

  Governments never learn. Only people learn.
 25. 25 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#17] от "vladimirkarolev":

  Владко и ти ли стана като плоскочелите.

  Оказва се ,че вица за милиционера , който седял пред аквариума е по истински случай......

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 26. 26 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#19] от "vladimirkarolev":

  така е беше мъдър 2001 г. и бяхте избрани с много но за малко ....... Владко не ми разваляй мнението за себе си .изпращя от глад и финансови загуби ли .Всеки ден си по телевизиите , драскаш по хиляди сайтове , но не падай на нивото на дневник читателите, не са по различни от опонентите ти при Милен Цветков.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 27. 27 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#3] от "manu_chao":

  е нямаха насреща никой с голямо гърло и жаден поглед .всички бяха на трапезата .БСП и ДПС директно на първи ред , "Сините" лъвчета индиректно ......как искаш да има гюрултия , При подобен "консенсус" в ползу роду мислиш ли че на някоя медия и стискаше да гъкне .Нали помниш какво се случи на Иво Инджев - издухаха го на секундата.А такива дрислювци като Бивол още при първата дописка и щяха да са някъде със запушени устенца..Сега лесно - всеки лае на воля и като го барнат почва да плаши с ЕК , С съд в Страсбург и с какво ли не ... вече е бизнес да риташ държавата и Владко мнооооооого добре го знае.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 28. 28 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#12:"Мария Антоанета"]Това беше не само грозно, но и цинично! [/quote]
  Някои го приемат за достоинство!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  Неразбирателството значи само едно и то е ,че отново има замесени лобистки интереси и съответно има кой да ги защитава!

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#21] от "el_komandante":
  Ама на други пък има:
  http://www.barcelona-life.com/barcelona/beach-bars

  И са много готини.

 31. 31 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#30] от "k_":

  Да така е, но не са ВЪРХУ пясъка. В Барселона са дръпнати непосредствено до крайбрежния булевард, и не заемат място, атрактивно за плажуващи

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#31] от "el_komandante":
  Глупости на търкалета. Като вземете да се втелявате и заслепени от собствените си гласове дето ви бръмчат в главите, сте способни да отричате очевидното.
  Това тука кво е?
  http://www.mochimabar.com/img/mochi_marbe2.jpg
  И въобще, айде сега да забраним баровете на плажа, щото всичката мара втасала.

 33. 33 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Дефинирани са и три основни видове дюни. Те са "зараждащи се подвижни дюни", "подвижни (бели) дюни", "неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни)" и "облесени дюни".

  Последно? 3 или 4?

 34. 34 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не е нужен нито един нов закон или изменение! Достатъчно е да се приложат съществуващите - с цялата им сила! Достатъчно е да се срути целият квартал Черно море в Несебър хотел Дюн на Слънчев Бряг и подобни брутални посегателства - показна екзекуция с взрив показвана на живо по телевизиите и ще видите че никой няма десетилетия да си помисли за подобна съсипия= След взривовете - рециклиране на унищоженото до последния детайл да сметка на собствениците!

 35. 35 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#14] от "Wrornoxmaniak":

  За дръвчето си прав и не си прав, различно е навсякъде. ТУК се преборихме за три големи смърча да не ги отрежат и спечелихме. Аз и комшията купихме земята от града и си увеличихме дворното пространство. Но когато се опитах да купя земя в планината, доста добра цена и поисках да се смени статута на тази земя, ми казаха, че не може и няма да стане. Отказах се. Хората си пазят красотите. Нямах намерение да руша нищо. Исках само да направя няколко loghouse и да ги давам под наем. Гората беше разчистена. Път прокаран. Май затова се продаваше, нищо не можеш да построиш. Закони, ама действат. Здраве да е!

 36. 36 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  " Още в първия работен ден на тази седмица на обща пресконференция министрите Мирослав Найденов, Нона Караджова и Лиляна Павлова обявиха, че ще предложат промени в общо шест закона. Това са законите за устройство на територията и Черноморското крайбрежие, за горите, за опазване на земеделските земи и околната среда, за биологичното разнообразие и за защитените територии." Така записано е добре, според мен. но те пак тръгват да конкретизират и... " "За съжаление представителите на министерствата на регионалното развитие, на земеделието и околната среда и водите не успяха да намерят общ език помежду си", каза след края на заседанието един от участниците в него – Тома Белев от "Зелени балкани". Според него не е било постигнато и сближаване на позициите с експертите на природозащитните организации. "Четирите присъстващи страни имаха различия по всички детайли, като се започне от тълкуването на законите, термините и понятията и се стигне до подхода при законодателните промени", обясни Белев." Не е възможно да се вкара в закон всяка евентуална ситуация. Трябва ни принципно решение. А, в други, вече съществуващи документи има дефиниции на " дюни", например, описание на защитени зони, флора, фауна...

  goblenka
 37. 37 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  "Дефинирани са и три основни видове дюни. Те са "зараждащи се подвижни дюни", "подвижни (бели) дюни", "неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни)" и "облесени дюни"."

  Колко видове все пак са "дефинирали" герберските светила? Или вече и числата нищо не означават, както впрочем всичко, изречено от мутренската сган.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално  [quote#19:"vladimirkarolev"]Народът е мъдър и винаги прави най-добрият избор, знаеш. [/quote]
  Това си го постнал над хиляда пъти...смени плочата.

 39. 39 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#23] от "dimitar2007":

  Не се хаби Тиквата отново излъга българския народ НИКАКВА ЗАБРАНА НЯМА ДА ИМА ПРОСТО щЕ БЪДАТ ДОВЪРшЕНИ СДЕЛКИТЕ ЗА КОИТО СА ВЗЕЛИ ПАРИчКИ .Забрана щяло да има за нови сделки . Не вярвайте нищо на ГЕРБ

 40. 40 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Просто и едните, и другите са маскари!

 41. 41 Профил на pl_dichev
  pl_dichev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Някой от вас дава ли си сметка, каква хранителна среда за корупция създават налаганите забрани, каква благинка са те за докопалите се до някакво монополно положение, каква радост и средство за изнудване са за т. нар. "зелени" рекетьори? Няма ли нужда от прилагане на не толкова емоционален подход?

  има умисъл за да съществуваме
 42. 42 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  [quote#9:"vladimirkarolev"]

  По-добри бяхте,по ваше време тихомълком царя си прилапа няколко резиденции,плюс няколко хиляди декара планини,унаследени му от Господ- цитат на коментар #3 от “manu_chao”
  Посмали, индобългарино! (тва е политкоретктно наименование на "манго". Много е спорнодоколко парите на Царското интендантство са лични. Ако казусът беше глеидан от съда (защото по ваше време беше независим), много бе вероятно решение в ущърб на царя. Индиректно доказателство е това, че не прекарахте сделките през съда, а чрез аодминистративни актове на вашия областен управител Олимпи забравих кой. Ако всичко на вашияа вожд бе тип-топ юридически, защо избягна произнасянето на съда относно собствеността на претендиранитеи земи?

  Но по документи купени с лични пари[/quote]

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK