Прокуратурата разследва ТВ+ за укриване на данъци (допълнена в 19:45)

Официална връзка между "Булсатком" и ТВ   няма

© Георги Кожухаров

Официална връзка между "Булсатком" и ТВ нямаСофийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за укриване на данъци срещу компанията, собственик на ТВ+, след като СДВР е докладвала за проверката си. Днес следобед "Икономическа полиция" към СДВР влезе в офисите на медиата, свързана със собствениците на сателитния оператор Булсатком". Проверката е започнала по сигнал, получен в края на миналата година.


На извънреден брифинг говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обясни, че фирмата се проверява за двойно счетоводство. Пред "Капитал" тя уточнява, че е било установено, че служителите на телевизията получават по-големи заплати от тези, които са посочени в трудовия им договор, което е накарало разследващите да приемат, че е налице укриване на данъци. Проведен е и разпит пред съдия на служител на телевизията, а с разшрение на съдия от Софийски градски съд е било проведено претърсване и изземване в офисите на компанията днес.


Скрити пари
На брифинга Арнаудова обясни, че според получения от прокуратурата сигнал служителите на телевизията са получавали твърдо възнаграждение по трудов договор, което се е превеждало по дебитни карти. "Плащани са и допълнителни пари, за които също са полагали подпис, което на практика е двойно счетоводство", дорълни тя. Досъдебното производство е образувано по чл.255 от Наказателния кодекс, което касае укриването на данъци (виж карето).


Наказателен кодекс - чл. 255. 
(1) Който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, като:
1. не подаде декларация;
2. потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация;
3. не издаде фактура или друг счетоводен документ;
4. унищожи, укрие или не съхрани в законоустановените срокове счетоводни документи или счетоводни регистри;
5. осъществява или допуска осъществяването на счетоводство в нарушение на изискванията на счетоводното законодателство;
6. състави или използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство или при представяне на информация пред органите по приходите или публичните изпълнители;
7. приспадне неследващ се данъчен кредит,
(изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до две хиляди лева.

Арнаудова отказа да съобщи кой е подал сигнала, както и повече подробности, защото това може да попречи на разследването.


Първоначално беше съобщено, че "Икономическа полиция" търси и нелегален софтуер. На брифинга Арнаудова нито потвърди, нито отрече. "Няма арестувани журналисти", добави говорителят. По-рано медии бяха съобщили, че е арестувана телевизионна водеща.


Няма връзка с "Булсатком"


По думите на Арнаудова няма връзка между "Булсатком" и ТВ+. Справка на "Дневник" в търговския регистър показа, че телевизията е собственост на друго дружество - "БГ Сат" АД, която притежава още "Филм+" и "Хоби ТВ", които също се излъчват само в мрежата на "Булсатком". И двете компании обаче са регистрирани на един и същ адрес - "Магнаурска школа" 15, но на два съседни етажа.


Въпреки, че няма преки доказателства през търговския регистър, каналът ТВ+ е свързан със собствениците на сателитния оператор, пише capital.bg. Заради ограничение в Закона за електронните съобщения, компанията не демонстрира свързаност с канала, защото ако притежаваш разпространителска мрежа, нямаш право да имаш и телевизия (предприятие, произвеждащо съдържание). ТВ+ се излъчва само в мрежата на "Булсатком".


Арнаудова отрече връзка между спора на "Булсатком" с БиТиВи и ТВ7. Двете национални телевизии обвиниха сателитния оператор в скриване на броя аудитория и затова искат по-високи такси за излъчването на програмите им.


ТВ+ е най-популярна с излъчването на спортни първенства. Тя държи правата за футболния шампионат на Испания. Тъй като телевизията се разпространява само в пакета на "Булсатком", това е и едно от предимствата на сателитния оператор да бъде избиран от абонатите. Каналът излъчва още шампионата на Холандия, тенис турнира "Уимбълдън" и женските тенис турнири, "Формула 1" и първенството на България по баскетбол, което се нарича "Булсатком баскетболна лига". В края на есенния дял на шампионата, ТВ+ купи част от правата за излъчване на мачовете от българското първенство. Тя получи правото на първи и трети избор на мачове. Миналата година мачовете се излъчваха от ТВ7, която кандидатстваше и този сезон и която реагира с яростна атака, след като ги загуби.


Още по темата за ТВ+ и "Булсатком" - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK