Цацаров покани в екипа си конкурентите от битката за главен прокурор и обвинителя по делото "Килърите" (обновена)

Сотир Цацаров приема пожелания за успешна работа от предшественика си на поста главен прокурор Борис Велчев (вляво). Вдясно е изпълняващият длъжността Бойко Найденов

© Юлия Лазарова

Сотир Цацаров приема пожелания за успешна работа от предшественика си на поста главен прокурор Борис Велчев (вляво). Вдясно е изпълняващият длъжността Бойко НайденовПредстои ни работа, чрез която българската прокуратура да изпълни препоръките от последния доклад на Европейската комисия". Това заяви новият главен прокурор Сотир Цацаров минути след като положи клетва. Той се закле в присъствието на своя предшественик Борис Велчев и изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов.


Клетвата
"Заклевам се в името на народа да прилагам точно Конституцията и законите на България, да изпълнявам задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъда безпристрастен, обективен и справедлив, да допринасям за издигане престижа на професията, да пазя служебната тайна, като винаги помня, че за всичко отговарям пред закона. Заклех се."

Екипът на новия главен прокурор


След клетвата на брифинг пред журналисти Цацаров представи предложенията си за заместници. Сред номинирани са двамата му конкуренти при избора за главен прокурор Галина Тонева (тя беше зам.главен прокурор в екипа на Велчев и Цацаров уточни, че е подала оставката си веднага след избора му) и административния ръководител на специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.
Освен тях за заместници са предложени окръжният прокурор на Шумен и основен обвинител по делото "Килърите" Ася Петрова, както и прокурорът от Пловдивската апелативна прокуратура Пенка Богданова. За заместник при Върховната административна прокуратура Цацаров ще номинира Камен Михов от Върховната касационна прокуратура. Цацаров ще предложи на ВСС един от досегашните заместници на Велчев - Валери Първанов да бъде освободен от заеманата длъжност.


По закон директорът на Националната следствена служба (НСлС) също е със статут на зам. главен прокурор - това е Бойко Найденов, който беше преизбран за втори мандат през ноември 2012г., а за два месеца изпълняваше и функциите на главен обвинител. Останалите заместници и колко да бъдат се назначават по предложение на главния прокурор. Предстои заместниците да бъдат гласувани от Висшия съдебен съвет (ВСС).


На журналистически въпрос, Цацаров отговори, че не е предложил никой от заместниците си след разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов. "Ася Петрова не е такова назначение", уточни той. За нея при представянето й, Цацаров изтъкна, че по делата, в които е била прокурор има само две оправдателни присъди. Петрова стана известна покрай делото "Килърите" - на 20 декември Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев бяха осъдени на доживотен затвор без право на замяна от Шуменския окръжен съд.


На следващия ден в интервю за БНТ вицепремиерът Цветанов коментира, че "тук няма как да не отбележа съществения принос и личния ангажимент на окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова". Тя беше включена и в делегацията, с която той беше две седмици в САЩ в края на миналата година.


"Предстои ни работа, която бих определил като обща и съвместна. Нека продължим постигнатото досега", каза още главният прокурор на пресконференцията. Според него за никого не е тайна, че прокуратурата продължава да е длъжник на обществото при борбата с организираната престъпност.


"Предлаганият от мен


подход е диалог, динамика и уважение


заяви новият главен прокурор.


Минути преди полагането на клетвата, изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов заяви: "Ще бъдем до един зад него в борбата му с престъпността".


"Пожелавам му, през тези седем години, които му предстоят, по-малко скандали и да успее да обясни на българското общество какво точно прави главният прокурор", каза предшественикът на Цацаров Борис Велчев.Той оправи към него още една препоръка: "да се опита да преодолее едно грешно разбиране за ВСС. Много дълго време ВСС се схващаше като мястото, където главният прокурор дава пресконференция всеки четвъртък. Не ми беше удобно тази практика да я прекратя рязко, опитвах се, но неуспешно. Препоръчвам на г-н Цацаров, ако е възможно, да промени тази практика. Други съвети не бих си позволил да дам", заяви още Велчев.


Накрая се обърна към прокурорите в залата и заяви: "Благодаря на колегите си за търпението, за огромната подкрепа през годините, за щедростта, с която ми позволихте да се ползвам от вашия опит и знание и да ви помоля да направите същото за господин Цацаров, ако ви е възможно и малко повече". След полагането на клетвата, Велчев веднага напусна залата.


На церемонията днес присъстваха още министърът на правосъдието Диана Ковачева, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Върховния административен съд Георги Колев. В Тържествената зала бяха и бивши и настоящи членове (почти всички) на Висшия съдебен съвет.


"Некоректно ще е да ви обещая всички чудеса"


Ако ви кажа, че ще бъда гарант за справедливост, ще издигна лозунг. Така новият главен прокурор отговори на журналистически въпрос. По думите му единственият верен отговор е, че ще се опита. Цацаров обяви, че смята да има редовни срещи с медиите и че няма как да послуша съвета на предшественика си Борис Велчев да прекрати "брифингите" пред ВСС всеки четвъртък.


"Медиите трябва да са гарант за това, че в обществото се случва нещо нормално, като не е нормално поне да намерят начин да го кажат", заяви още Цацаров. Помолен да коментира акцията от вчера, при която Икономическа полиция към СДВР нахлу в офисите на ТВ +, Цацаров обяви, че не се е запознал с материалите, а се е информирал от медиите. Той обяви, че ще поиска веднага информация от Софийска градска прокуратура.


"Принципно посегателствата по този начин са повече от смущаващи. Но качеството "медия" не може да дава имунитет срещу наказателно преследване. Най - опасното обаче е, че когато подобни действия са свързани с журналисти", заяви още новият главен прокурор и допълни, че "свободата на медиите е правило в едно общество. Според него проблемът е наказателното преследване само по себе си, да не се превръща в средство за натиск, върху медия, която и да е тя, защото примерно е изразила неудобни позиции или в "даден момент е била неудобна финансово на медийния пазар". Цацаров уточни, че не говори за случая с ТВ +, а изразява принципна позиция.


В отговорите си пред медиите той беше пестелив и постоянно правеше уговорки как не иска да прозвучи нещо, което казва: "без да е от куртоазия", "може да ви прозвучи познато" и други. Попитан на няколко пъти за неща, които може да гарантира (например, че няма да изпълнява политически и икономически поръчки), Цацаров заявяваше, че ще е некоректно да декларира нещо и да го заяви със сигурност, но е сигурен, че ще се опита. "Некоректно е да ви обещая всички чудеса..."


А ти доволен ли си от успехите в борбата с организираната престъпност?

Цацаров обясни, че успехите в борбата с организираната престъпност не го удовлетворят. Той за пореден път отговори на въпроса с въпрос. "Вас те удовлетворяват ли ви, нормалния човек удовлетворяват ли го? Защото мен не. Имаме голям процент осъдителни присъди – 96-97% и в годишните доклади на прокуратурата отразяваме, че това е атестат за отлично свършена работа. Но в рамките на оставащите 3% е това, което Европейската комисия нарича "провалените дела". И това не е само по вина на прокуратурата. Тя не може да работи без МВР, както и МВР не може да работи без прокуратурата", смята още новият главен прокурор.


По повод задълженията на прокуратурата по загубени дела по закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) (бел. ред. в края на миналата година стана известно, че само за 2012 г. те са близо 5 млн. лв), Цацаров коментира, че големият проблем е че скоро лихвите по сумите ще надхвърлят самите обезщетения. Според него проблем в тази ситуация са и интересите на самите хора, осъдили прокуратурата.


Цацаров е съгласен с идеята на доскорошния и.ф. главен прокурор Бойко Найденов (който я обяви в края на декември) да бъде направен анализ на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, по които България е осъдена.


Цацаров иска и нов облик на досъдебното производство, като според него формализма трябва да се намали, без от това да се засегнат правата на страните. Според новия главен прокурор 80% от действията по разследването (като например претърсване, изземване, обиск и т.н.) се извършват преди да има разрешение от съд, а трябва да е обратното. Цацаров е съгласен и с идеята да се въведе съдебен контрол на отказите на прокуратурата да се образува досъдебно производство. И стои зад идеята в Закона за съдебната власт да бъде записано, че магистратите трябва задължително да обявяват дали членуват в тайни организации, тип масонски ложи.


Цацаров на няколко пъти помоли за време да се запознае с всички папки на бюрото си, защото все още не е влизал в кабинета си за повече от един час.


По-рано днес Висшият съдебен съвет освободи Сотир Цацаров от поста административен ръководител - председател на Окръжен съд – Пловдив. Цацаров беше избран за главен прокурор на 20 декември 2012 година с гласовете на 18 от членовете на ВСС.


ЕК: Ключовите институция в правораздаването трябва да се ползват с обществено доверие


Днес на редовния брифинг на ЕК, говорителят на комисията Марк Грей беше попитан за оценка около избора и полагането на клетва от новия главен прокурор. Той отбеляза, цитиран от БТА, че ЕК няма да коментира неговата личност, както и че няма какво ново да добави в светлината на вече изразените позиции. В принципен план той допълни, че прокуратурата е една от главните институции в процеса на съдебната реформа. По неговите думи затова реформата в прокуратурата е така важна.


Малко след избора на Цацаров през декември от Европейската комисия, които предупредиха, че ще следят процедурата отблизо, изразиха съжаление, че ВСС не е организирал работата си така, че да избегне противоречивите решения.


Днес Грей отново повтори позицията на комисията, че е важно ключовите правораздавателни институции да разполагат с обществено доверие. Според него това ясно означава, че ако съществуват противоречия и ако доверието е под въпрос, отговорът следва да бъде тези институции да заработят двойно повече, за да постигнат доверието на обществото по предприеманите от тях действия.


"Сега сме там, където сме. Важното е да гледаме напред, към пътя, по който ще поеме главният прокурор", посочи говорителят. Ще наблюдаваме този процес изключително отблизо и ще докладваме "по нормалния начин", допълни Грей. В последвал въпрос какво се разбира под "нормален начин", говорителят уточни, че следващият доклад за България е насрочен за края на настоящата година. Все пак Грей уточни, че комисията ще запознае устно европейските министри и с отчитания напредък в наблюдаваните области в България в средата на януари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK