В края на месеца ще е ясно количеството СО2-квоти за България

В края на месеца ще е ясно количеството СО2-квоти за България

© Associated PressВ края на януари ще станат ясни количествата квоти за парникови газове, собственост на България, които страната ще може да продава на търг през третия период на Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) –2013–2020 г. Тогава ще се реши на европейско ниво как ще се разпределят квотите между държавите-членки и респективно ще стане ясно количеството, което ще бъде издадено за страната ни.


Засега е ясно само общото количество квоти за ЕС по години като средно за година е 1.846 млрд. На България се полагат около 2.71% от общо за целия ЕС количество квоти за тръжна продажба. Това се посочва в отчета на Министерството на околната среда и водите и Националния доверителен екофонд  (НДЕФ), който ведомствата представиха пред екологичната комисията в парламента този четвъртък. Депутатите - членове на комисията,  приеха на първо четене и новия Закон за ограничаване изменението на климата. 


В момента НДЕФ реализира проекти по две сделки за продажби на ПЕЕ (Предписаните Единици Емисии са квотите, разпределени на правителствата на страните), сключени с Австрия. В тази връзка са сключени договори за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност на публични сгради. Става дума за 29 общини с 69 обекта. Освен тях е финансиран проект на една областна администрация, два университета и две гимназии. По същите сделки, са одобрени още 17 нови проекта.
Сключени са и пет договора с частни инвеститори за производство на биомаса с минимална държавна помощ (до 200 000 евро за период от три години), като финансирането става на база верифицирани редукции на емисии на парникови газове.


В началото на тази година в Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) участват 136 инсталации на територията на България като те отговарят на определени изисквания за производствен капацитет и вид продукция.


Тази схема е основният инструмент на ЕС за изпълнение на задълженията по Протокола от Киото по конвенцията на ООН по изменение в климата. Основните й цели са намаляване емисиите парникови газове по икономически изгоден начин и постигане целите от Протокола от Киото. България се включи в тази схема във втория й период (2008-2012) през 2009 г. след одобрение от страна на ЕК на Национален план за презпределение на квоти за емисии на парникови газове.


Квотите са собственост на държавата и в предходните два периоди се разпределяха на квоти безплатно на предприятия в обхвата на схемата. В момента – в началото на третата си фаза (2013-2020 г.), се предвижда постепенно преминаване към пълно търгуване на квоти. България участва в обща тръжна платформа за продажба на квоти в рамките на ЕС.


Делът, с който страната ни участва на ранните търгове, които се провеждат в момента от Европейската енергийна борса с общо 120 млн. квоти, е 3.277 млн. квоти. Цената на квотите варира от 8,49 до 5,82 евро. Общите постъпления от тези търгове до момента са около 43 000 000 лева (22 000 000 евро). В рамките на 11 сделки, реализирани на т.нар. "ранни търгове" с емисии, са за над 3 267 000 обем квоти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK