Станишев настоя да бъдат изплатени следколедни бонуси на пенсионерите

Сергей Станишев

© Георги Кожухаров

Сергей СтанишевЛидерът на БСП Сергей Станишев призова да бъдат изплатени следколедни бонуси на пенсионерите и да бъдат увеличени помощите за майките, отглеждащи деца до 2-годишна възраст в сутрешния блок на Нова ТВ.


"Пенсионерите не можаха да посрещнат достойно Коледа и Нова година. Нека, ако ГЕРБ се грижат за бъдещето на държавата, да увеличат парите за майките, които отглеждат деца. Да връзваш бюджета за сметка на гърба на хората, като не реализираш социалните отговорности на държавата – всеки може да управлява така", коментира Станишев.


Според него поведението на държавата към гражданите е несериозно и именно това е причината никой вече да няма доверие на тези думи, "хвърлени във въздуха". Станишев бе категоричен, че за четиригодишното си управление ГЕРБ не са обещали нещо, което да са изпълнили.
Председателят на БСП отбеляза, че се лъже на институционално ниво. Той даде пример с "лъжите на министър Дянков", свързани с обещанията за коледни добавки за пенсионерите.


Коментарът на Станишев беше свързан с това, че в четвъртък Европейската комисия опроверга финансовия министър Симеон Дянков, като заяви, че "решенията за социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които Европейската комисия възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове".


От своя страна вицепремиерът заяви за "Дневник", че между възможността българското правителство да плати на пенсионерите коледни надбавки към пенсиите и забавените плащания от европейските структурни фондове има връзка и тя е в това, че забавянето от Брюксел увеличава дефицита в бюджета. Това пък на свой ред можеше да доведе до нарушение на закона за държавния бюджет.


"Не приемам политически игри. Политиката, ако е истинска, е сериозно нещо. Чрез нея се решават много важни неща, които засягат хората. Управляващите трябва да отговарят за своите думи, за пореден път от ГЕРБ обръщат поведението. Днес казват едно – утре друго. Така не се прави нищо сериозно. Четири години те съществуват чрез конфронтация", каза пък бившия премиер Станишев.


Ако бяхме на власт, щяхме да имаме реактор в Белене


Той говори и за предстоящия референдум, като подчерта, че това е първата възможност от 23 години насам хората да дадат мнението си по важен стратегически въпрос и да принудят политиците да се съобразят с тяхната воля.


"Аз виждам каква неистова кампания на дискредитация на референдума върви – недейте да гласувате, много сложна е тематиката, българинът не разбира, нищо няма да се получи – това се внушения. Питам се кой се страхува от гласа на българите и кой е казал, че не разбират", отбеляза лидерът на БСП. Той беше категоричен, че "Белене" е най-евтиният ядрен проект в момента в света.


"Тези 20 милиарда евро са глупости. Четири милиарда евро е цената, за която бе подписано строителството и изграждането под ключ на атомната централа. Когато руската страна казаха официално цена шест милиарда, която според мен е по-висока от реалната, цялата работа беше правителството да се договори за по-ниска цена", подчерта Станишев.


Той допълни, че "Белене" никога не е бил предвиждан като проект, който директно се финансира от държавата. "Убеден съм, че ако ние бяхме на власт, или тази или следващата година щяхме да имаме работещ първи реактор", настоя Сергей Станишев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK