Епархийският съвет саботира избора на нов патриарх, обяви Софийската митрополия

Митрополит Кирил

© Надежда Чипева, Капитал

Митрополит КирилСаботира се изборът на новия български патриарх, обяви в свое изявление Софийската митрополия, цитирана от БНТ.


Повод за него стана вчерашният отказ на епархийския съвет и архиерейските наместници да подпишат списъка за епархийски представители, които ще избират нов патрирах на 24 февруари. Списъкът беше изготвен от и.д. Софийски митрополит Кирил.


От митрополията признават, че в процеса на изготвяне на списъка са се появили разногласия, които набирайки своята острота, за съжаление ясно са показали, че става дума за саботиране на избора на новия Български патрирах и Софийски митрополит.
Този акт сам по себе си е недопустим за църковната дисциплина, каноничното съзнание и поведение на православния клирик и християнин, пише още в изявлението. Там се казва още, че утре на 13 януари, когато ще се избират епархийските представители, на епархийските избиратели ще бъде представен именно този списък.


Вчера епархийският съвет и архиерейските наместници от епархията не подписаха изготвения списък с довода, че не познават хората в него и че не фигурират представители на 6-те околии край София. Един от архиерейските наместници - отец Петър от Самоков - каза дори, че е заплашван с уволнение от митрополит Кирил и че в понеделник ще заведе жалба в Светия синод за нарушаване на църковния устав при вчерашния избор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK