Митрополит Йосиф: Да си върнем страха от Бога и срама от хората

Митрополит Йосиф

© Юлия Лазарова

Митрополит Йосиф
Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф (със светско име Иван Благоев Босаков) е роден на 6 декември 1942 г. в с. Славовица, Пазарджишко. През 1961 г. завършва Софийската духовна семинария, а през 1970 г. Духовната академия "Св. Климент Охридски". Постриган е в монашество с името Йосиф на 12 април 1970 г. от Ловчанския митрополит Максим. На 3 май 1970 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 27 декември 1970 г. за йеромонах. След избора на Ловчанския митрополит Максим за Български патриарх и Софийски митрополит е протосингел на Софийската митрополия. На 7 декември 1980 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата Велички и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит. След като на 18 декември 1989 г. Светият синод взима решение да възстанови съществувалата до 1969 г. единна българска Американска и Австралийска епархия, на 19 декември той е избран за Американски и Австралийски митрополит. По решение на Петия църковно-народен събор, проведен на 17 декември 2001 г. в София, той се титулува Американски, Канадски и Австралийски митрополит. На 27 ноември 2012 г. Светият синод определи митрополит Йосиф за говорител по подготовката на Патриаршеския избирателен църковен събор.


"Дневник" препечатва интервюто с митрополит Йосиф от портала "Култура". Пълният текст може да прочетете в бр. 77 на сп. "Християнство и култура", който предстои да излезе.

Като духовник, израснал под крилото на покойния патриарх, предлагам да започнем разговора с вашия спомен за него. С какво ще го запомните лично вие? С какво според вас трябва да го запомни църковният народ, а и цялото общество? Как бихте описали годините на неговото служение?
- Четиридесет и шест години бях свързан духовно с приснопаметния Български патриарх Максим (миро да капе на гроба му!). Роден в годината на татко и мама – 1914 г., той бе духовникът, на когото дължа всичко в църковното ми израстване. Много са спомените за него, които ще помня до гроб. На пострижението ми в Троянския манастир, когато каза в словото си към мен: "Днес Иван умря", майка ми изпищя всред множеството: "Не, той е жив!". И когато дядо Максим продължи: "Днес духовно се роди Йосиф!", тя не можа да разбере промяната, която и за нея, и за мен постави начало на нов живот в Христа, който водя с Божията помощ досега.


Друг важен спомен е неговото виждане, изказано още през 1971 г., когато като негов протосингел в Ловеч, той, вече като патриарх, сподели, че ще ме изпрати на служение зад граница, за да го представлявам.


Няма да забравя също думите му на изпроводяк през 1982 г., когато, като негов първи викарий в София с послушание и игумен в Троянския манастир след 10-годишно служение като негов протосингел, ми рече: "Благодаря ти за честното служение. Бях спокоен и сигурен с теб като мой сътрудник на Господнята нива, че никога не ме подведе!". Думи, които той повтори през август 2012 г., когато го посетих в Университетската болница в "Лозенец".


Когато бях уволнен от директора на изповеданията Методи Спасов през 1993 г. по чл. 13 на комунистическия Закон за вероизповеданията, дядо Максим при нарочно посещение при министър-председателя Димитър Попов (вероятно става дума за премиера Любен Беров - бел. ред.) ме спаси от освобождаването ми от длъжност в Америка, въпреки че Светият синод на БПЦ е бил съгласен с разпореждането на М. Спасов.


Ще запомня дядо Максим и с това, че той лично, не като председател на Св. синод, а като Софийски митрополит, по моя настоятелна молба се застъпи и спаси от разруха църквата в родното ми село Славовица, Пазарджишко, църквата "Св. Иван Рилски" в Перник, църквата в село Бракьовци, Пернишко, и особено столичната църква "Св. София" от превръщането й в музей, както настояваше Националният институт за паметниците на културата и по нареждане на Политбюро на БКП, за което имаше и съгласието на Светия синод на БПЦ.


Българският православен народ и цялото ни общество ще запомни дядо Максим като "втори Евтимий", водещ българския вярващ народ след службата си в "Покров Богородичен" в София към българския президент Желю Желев, за да го помоли за съдействие срещу безчестното превземане на патриаршеския дом на ул. "Калоян" № 7 от лумпените на Христо (Христофор - бел. ред.) Събев.


Цялото ни общество ще запомни дядо Максим с разкъсаното му було в присъствието на Цариградския патриарх Димитрий пред патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" в бурните години на разкола.
Българският православен народ няма да забрави и благословията на дядо Максим в Народното събрание на Симеон ІІ, на Георги Първанов, на Росен Плевнелиев като ръководители на държавата.
Участието на българското общество в погребението му свидетелства, че народът ни го призна като човек Божи, търсещ Царството небесно и неговата правда, в резултат на което Господ ни придава всичко останало.


Що се отнася до годините на неговото служение, гледайки от Америка, аз бих ги описал като години и служение, отдадени на запазването и съхраняването на съществуващото преди него и при него правно положение на БПЦ.


Преди няколко седмици в храмовете слушахме евангелското четиво за онзи благочестив началник, опазил от младини преданието на отците, който искал да наследи живот вечен (Лука 18:18-27). Едно само не му достигало, но то се оказало фатално. Ако народът Божи от диоцеза на Българската православна църква отправи подобен въпрос към нашия Господ, какъв отговор според вас ще чуем? Кое едно нещо не ни достига?


- Благодаря ви за този въпрос. На сърце ми е това евангелско повествование от младини. Не само защото Господ Иисус Христос коригирал "благочестивия началник" заради обръщението към Него, наричайки Го: "Учителю благий", но особено за любимия ми призив, отправен към него: "Па ела и върви след Мене."


Ето това не достигнало на "благочестивия началник", което се оказало фатално за него. Той не пожелал да стане "съвършен", а си отишъл от Господа натъжен. Не се чудете на това! То не бе лека работа за богатия момък, то не е лека работа и за народа Божи от поместната ни БПЦ, който е в морална и материална криза понастоящем. Но въпросът тук е, ако като бедни православни българи запитаме благия Учител Господ Иисус какво още не ни достига като вярващи в Него люде, мисля, че Той, Благият, ще ни отговори по същия начин и със същите думи: "Народе мой български! Ела и върви след Мене!" Не ни достига това, дето изповядваме в Символа на вярата, че вярваме в Него, ала не Го следваме.


Ако пък има измежду нас в диоцеза на БПЦ някои, които като св. апостол Петър да рекат на Господа Иисуса: "Ето, ние оставихме всичко и Те последвахме", Той също ще им рече: "Истина ви казвам: няма никой, който да е оставил къща или родители, или братя, или сестри, или жена, или деца заради царството Божие, и да не е получил много повече в сегашно време, па и в идещия век, живот вечен" (Лука 18:28-30).


Кое е нещото, което не ни достига? Вярата в думите на Господа: "Върви след Мене", които се отнасят и за всеки един от нас, православните българи. "Ела и върви след Мене! Вярвай в Мене и в Моите пътища и тогава ще имаш основание да отговориш на въпроса "преуспяла ли е православната ни вяра?" Да, тя е преуспяла и ще преуспее благодарение на кръстната Ми смърт и защото ти, българино, вярваш в Моята победа, както и в това, че Аз действам. Да. Аз действам, но и ти, българино, действай. Вярата е преуспявала, преуспява и ще преуспее, защото и ти вярваш и действаш. Щом вярваш, ти ще победиш с Мене, та после и с Мене да царстваш в Царството Ми!"


Съгласно устава на БПЦ патриархът не притежава някакви изключителни правомощия и е само пръв след равни. Това означава, че неговата власт и влияние, доколкото изобщо можем да говорим за власт, произлизат най-вече от авторитета му сред църковния народ и обществото. Доколко тази особеност на патриаршеското служение ще ръководи вас и вашите събратя от Светия синод при избора на тримата митрополити - кандидати за патриаршеския престол?


- Ясен за всички ни е Уставът на БПЦ – патриархът е при Светия синод, негов председател, негов говорител, пръв измежду равни. Той е нашият посредник пред управляващите, пред обществото, пред целия свят. Към него е отправена цялата кореспонденция, в неговия авторитет се състои неговата власт. Всичко това добре се знае от моите събратя, епархийските митрополити, членовете на Светия синод на БПЦ – Българска патриаршия, и тази особеност на патриаршеското служение ръководи нашите лични и служебни взаимоотношения с него като наш предстоятел. Всички митрополити сме доволни от големите правомощия и власт, които ни дава Уставът на БПЦ – Българска патриаршия, утешавайки се, че Българският патриарх няма власт над нас, а всички ние сме като Светия синод, в който на първо място е патриархът като негов председател, и сме спокойни, че нито той без нас, нито ние без него можем да направим големи промени в църковния ни и административен живот. С една дума, не се боим, че при избора на тримата митрополити - кандидати за патриаршеския престол, може да има някой с характер на деспот.


В едно ваше интервю казахте, че новият български патриарх трябва да е анализатор, да умее да се вглежда и вслушва в хората и процесите около нас. Кои според вас са темите и проблемите, с които трябва да се започне, и защо?


- Много са проблемите. Трудно е да се каже кои от тях имат приоритет. Защото всички са важни и чакат разрешение колкото е възможно по-скоро. Вътрешното ни устройство като че ли е най-важното. Абсолютно необходимо е Светият синод да бъде единен и ако не в пълно единодушие, то поне 2/3 от членовете му трябва да са единни в избора на най-потребното, т.е. Светият синод трябва да пази съборността, централизацията и авторитета ни като върховна църковна управа.


Всеизвестно е, че финансовото ни състояние е в криза. Заедно със Светия синод новоизбраният Български патриарх е задължен да направи точен и пълен анализ на имотното ни състояние, което да обезпечи нашата материална издръжка, особено заплатите и осигуровките на българския клир. Защото имаме богати църкви, богати епархии, а беден Свети синод и омаломощена материално БПЦ.


Дисциплината от горе до долу също се нуждае от корекция. Трябва да се знаят правата на всеки един от БПЦ, но да не се оставят настрана и задълженията, както и отговорностите ни пред Бога, Светата Църква и обществото. Необходимо е да си възстановим страха от Господа и срама от хората.


Думите на Господа Иисуса Христа: "Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Св. Духа" (Мат. 28:19) също така трябва да залегнат в незабавната ни програма за действие, т.е. проблемите на Духовната семинария, на богословските ни факултети, на прицърковните ни училища и общото образование на нашите миряни очакват нашата грижа и любов. Наш дълг е да тръгнем на мисия, да усилим просветната дейност и да въцърковим народа на България. Добре ще бъде, ако Светият синод предложи програма за актуализиране на разпространението на Св. Евангелие според духовните и материалните нужди на народа ни. Както досегашният, така и новият Български патриарх трябва да има на сърце усърдното църковно служение, така че православните българи в Родината и в диаспора да пазят бащината си православна вяра, за да не станат слуги и роби на чужди народи (св. Методий Славянобългарски) и да имат Господа Иисуса Христа за крепост и щит, Нему да се уповават, да Го слушат и в Него да спасяват душите си.


През 2007 г. изпратихте открито писмо до Синода по повод несъгласието си с архонтската титла на Слави Бинев. Преди няколко месеца в отсъствието на Негово Светейшество и на трима митрополити (вие също отсъствахте) Синодът гласува решение за даване на архонтска титла, което срещна силната съпротива на църковния народ и на част от митрополитите. Промени ли се нещо във вашето отношение към тази практика в българския й вариант? Какво мислите за опасенията на някои хора, че архонтите или сходни бизнес структури могат да окажат влияние върху предстоящия патриаршески избор?


- Радвам се, че повдигате отново този въпрос, защото един път завинаги той трябва да получи отговор в църковните ни среди. Вярно е, че аз съм бил от ония, които изразиха отдалеч несъгласието си с архонтската титла по принцип. Истина е, че не съм гласувал и че сега стоя твърдо на позицията си против даването на тази титла. Няма да има промяна и в бъдеще на моето разбиране, че не бива да се въвежда произвеждането на архонти в българския им вариант. Нещо повече, поддържам силната съпротива на църковния ни народ и на част от митрополитите да се направи всичко възможно за възстановяването на Синодалното решение от 2008 г., че даването на такава титла не е в традицията на БПЦ. За сведение искам да кажа, че съм представил на Светия синод за разглеждане резолюцията на 37-ия годишен събор на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия от юли 2012 г., в която изразяваме становището на българския клир и миряни от цялата ни епархия по този казус и молим Светия синод да анулира решението на Пловдивския епархийски съвет, станало без консенсусно решение и на Светия синод на БПЦ, с което ние зад граница не сме съгласни и затова настояваме да се върне силата и правотата на решенията на Светия синод от 2008 г.


Колкото и да е неприятна, темата за "досиетата" не може да не присъства в дискусиите около избора на нов патриарх. След като те станаха публични, можем да кажем, че вашето досие и на митрополит Неофит са едни от малкото, в които няма нищо компрометиращо. Не забравяме и вашето писмо от 2008 г., озаглавено "Прощавай български народе?" (Писмото може да бъде прочетено и в бр. 29 на "Християнство и култура", включително и на адрес: http://www.hkultura.com/db_text/2008_29.pdf#page=13.) Затова ни се иска, вместо да се замеряме с агентурни псевдоними, да поговорим по този въпрос от човешка гледна точка и отвъд черно-бялата поляризация. Ако може да разкажете малко повече за онази епоха, за намесата на държавата в църковните дела, доколко "безопасно" беше духовното служение в тези години, доколко сянката на Държавна сигурност присъстваше в годините след 1989 г.?


- Наистина е неприятна темата за досиетата. Съгласен съм, че тя се дискутира около избора на новия ни патриарх. Нека да се знае всичко за нас, та белким си възстановим страха от Господа и срама от човеците. Защото агентурните ни псевдоними са факт, който не може и не бива да се отминава от човешка гледна точка. Защото съм служител и на Бога, поради което ще разкажа малко повече за духовното ми служение в онази епоха.


Изповядам, че неспокойни бяха годините от 1980 до 1988 за мен. Както е редът, питаха ме навремето в Светия синод дали искам да стана епископ. Отговорих, че нямам нищо против. Това добре, но се чу, че няма дълго да стоя пръв викарий на Софийския митрополит, по послушание и игумен на Троянския манастир, а ще ме повишават, за да ме пратят мимо съгласието ми на задгранично служение. Тази вест сложи началото на по-силното влияние на злите сили върху мен, чиито представители бяха моите вербовчици от секретните български служби. Увлякъл се в бездната на греха, за мое съжаление, и аз станах ангел на дявола (Мат.25:4) и като него клеветник, измамник на вселената (Откр. 12: 7-9).


При всяка среща уж "сключвахме договор" с вербовчика аз да не казвам никому нищо за срещите, а по мое настояване и той да си мълчи. Но какво се случи! Разбра се от оповестеното извинение на моя вербовчик, че той не само е докладвал по-нагоре, но е напълнил и две папки, като ги е нарекъл досие, и като мой таен кръстник ми е дал не едно, но две имена: Николов и Зографов, които освен Благоев Босаков аз не съм знаел до частичното прочитане на папките.


Казвам частично, защото, когато ми позволиха да си прочета досието, красиво момиче стоеше неотклонно до мен и не ми разреши да видя добре прищипаните и отново засекретени страници от моето житие-битие.


Това още повече озадачи моята готовност да зная всичко написано от другите за мен. Защото освен официалния отговор на г-н Андреев навремето, че за мен не са събирани сведения, при четенето на досието си намерих в свободната за четене територия мои официални доклади до Негово Светейшество Българския патриарх Максим (Бог да го помилва!) в битността ми като администратор и управляващ епископ на бившата Акронска епархия от 1983 до 1988 г. А такива доклади, които съм бил длъжен да правя според Устава на БПЦ - БП до председателя на Светия синод, аз пиша и сега. Защото такива са изискванията на администрацията и управлението на институциите.


И сега, като разсъждавам логично, си казвам: щом моите официални доклади са в моето досие, то тогава съм бил наистина доносник и клеветник. Нещо повече, макар да съм освободен от наблюдение още през 1988 г., аз отново пиша доклади за делата на епархията, молейки Светия синод за различни благословения, което означава, че аз съм доносник и сега.


Загадъчното е, че както вербуването и покръстването ми с нови бащини и фамилни имена е станало между 1983 и 1988 г., без официално да бъда уведомен, така и свалянето ми от отчет през 1988 г. е направено тайно, без да ме известят като "техен човек".


Добре би било да се знае официално каква е причината за моето "уволнение като агент". Тъй като в моята памет изникват факти, че не само съм "забравил паролата" за евентуални инструкции и задачи, но не е постъпил нито един "нарочен доклад" за двойната ми дейност цели пет години.
Затова се удивлявам по каква причина тайните служби ме уволниха в 1988 г., а на следващата 1989 г. Светият синод отново мимо моето желание пак ме повиши и ме избра за митрополит на току-що обединените Акронска и Нюйоркска епархия в една с име Българска източноправославна епархия в Америка и Австралия и съм първият митрополит, избран след политическите промени в България.
Като оставям учудването си настрана, връщам се на факта, че аз съм работил заедно с поднебесните духове на злобата (Еф. 6:12). И то свободно паднал и упорито останал за няколко години в състоянието на злата си деятелност. Хубавото обаче при мене е, че докато злите духове не могат да се покаят, то по милостта на Господа аз продължавам да се кая и прибягвам до Неговото милосърдие по съвета на св. Теофан Затворник.


Милостив Господ, падналите духове бяха изгонени от първоначалното им жилище (Иуда ст. 6) и свалени от небето (Лука 10:18), а аз все още съм на мястото си. Съжалявам и се кая, че наистина съм бил на особени места, където се създаваха планове, получаваха се разпореждания, приемаха се отчети с одобряване или укоряване на изпълнителите. Такива са "така наричаните дълбини сатанински" (Откр. 2:24), както се изразява св. Йоан Богослов.


Нищо обаче не става случайно. Според думите на св. Теофан Затворник дяволът се представя за господар, та хората чрез призрака на неговата измама да се втурнат в самоугодие и чрез последното да му служат.


Поради това вярвам, че Бог също допусна изкушенията ми с цел. Защото чрез тях ми се предоставиха случаи да упражнявам и да се укрепвам в добродетелите, а чрез това и да получавам награди от Господа, обещани от Него на ония, които Го обичат (Иак.1:12).


Благодаря на Господа, че чрез изкушенията аз разкрих съкровените свойства и качества на душата си, а също опознах своите недостатъци и грешни предразположения, които дано да ме предпазват от духовна гордост (1 Кор. 12:7), от нерадение и безгрижност, като ме заставят да бъда внимателен и бдителен над себе си занапред.
Слава на Господа, че ограничи и спря злата деятелност на вербовчиците. Без такова ограничение посятото от тях в Църквата ни човешко зло постепенно щеше да се умножи и щеше да достигне ужасяващи размери.
Велик е Бог, че допусна вербовчиците да ми въздействат заради свободата, която Той ми дарува. Вярно, не се отвориха духовните ми очи овреме и затова се клатушках ту на едната, ту на другата страна в зависимост от това доколко душата ми общуваше с Господа чрез вярата, покаянието и ревността по добрите дела или отклоненията ми от Него поради нерадението, безгрижността и охлаждането към доброто.


Благодаря на Бога, че не ме отхвърли като Негов служител и по молитвите на клира и православното изпълнение на епархията ми се освободих от робството на вербовчика и от вербован агент в миналото, сега вярвам, че ще успея да възвърна достойнството си да бъда отново чедо Божие.
Благодаря на Господа, че ме избави от капаните и засадите по всичките ми пътища и бе с мен в мислите, чувствата, срещите, в житейските дела и в общуванията ми с хората.


Горещо моля особено досточтимите православни християни, читатели на сп. "Християнство и култура" да ми простят агентурното минало, да се помолят на Господа да приеме покаянието ми, да изкорени от сърцето ми греховните страсти и да не ме връща по пътя на предишния ми живот. Защото с Него, с Господа, съм по-силен!

[1] Писмото на митр. Йосиф от 1 юли 2008 г. беше публикувано на сайта Православие.бг., а впоследствие препечатано от много други медии.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АЗ КАЗАХ
  АЗ КАЗАХ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Митрополит Йосиф: Да си върнем страха от Бога и срама от хората" - една от малкото умни приказки изказани от метрополитите.

  аз
 2. 2 Профил на АЗ КАЗАХ
  АЗ КАЗАХ
  Рейтинг: 470 Весело

  метрополит от метрополис

  аз
 3. 3 Профил на se_nau
  se_nau
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Първо пловдивския владика,а после НИЕ...

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  "Много са проблемите." - вярата, че моралът, добротата, съпричастността, са важни и за религията, и за реалния свят, след което ще имаме страх и от самите себе си, заради другите около нас. Само няма свещеници, които да поведат изстрадалия народ. Как да им се вярва, като самите те нямат страх от Бога...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 865 Неутрално

  А ВЯРАТА в Бога .....?Нея кой ще я върне?"Да си върнем страха от Бога и срама от хората."И все пак от някъде трябва да се тръгне.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#3:"Sergei"]Първо пловдивския владика,а после НИЕ...[/quote]

  По - правилното е първо ние. Едва тогава ще можем да търсим сметка от тях. Иначе с какво сме по - добри?

 8. 8 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#5:"barcelonski"]иначе отново Шибана Кремълска Мутра ще ни ръси с чемшир от Линкълн ........ [/quote]
  Няма нищо Кремълско в митрополит Кирил. Човек си обича хапка, пийка, колици, абе по - живота си е той. Ама и голяма част от другите са такива като него. За Николай Пловдивски пък не искам въобще да споменавам. Надали има друг с по - болни амбиции от него.

 9. 9 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 435 Неутрално

  На страх и срам са призовани да заложат вярващите...типично в тоталитарен стил.

 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  "Митрополит Йосиф: Да си върнем страха от Бога и срама от хората"

  Има едно полско цвете, наречено от народа "срамниче". Съцветието му е сложно - бяло, а в средата черно. С годините черното става все по-малко и по-малко и сега има просто 5-6 черни тичинки в средата. По тази причини хората казват, че и СРАМЪТ изчезва у хората и бива заместен от арогантността, наглостта и безпардонността - дали е истина не знам, но народната наблюдателност го е забелязала!!!!
  Според списъка на билките, който Петър Димков дава в третия том на "Българска народна медицина", билката Срамниче е Див морков - Daucus carota.

 11. 11 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Българският народ е унизен и поруган от 45 годишна съветско-азиатска окупация и гнусен, селяшки комунизъм, Българският народ бе роб на комунизма и беше тъпкан до степен да приеме комунистическия, брадат и мустакат и триединен бог - Маркс, Енгелс, Ленин (Сталин, Димитров)... Българският народ го прие, чрез най-долнопробните си представители - над 1 милион комунисти от долнопробен произход на 10 ноември 1989 година. Вече над 20 години този народ се лута във вината си и прави по правило грешни избори с цел да се реабилитира от падението си. Борисов - комуниста пожарникар, Кирил - селякът доносник - са опити на народа да се еманципира от онези дни, доказвайки си, че те не са били толкова лоши...
  Скопен народ - всичко с ценна генетика е прогонено в чужбина, милиционерска държава, безморални водачи, насърчена популация от ... индобългари, никаква интелигенция извън комунистическата и на финал - най-изостаналата и бедна, робска държава в цивилизована и християнска Европа.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Без Народната ни помощ за Клира, съща ще остане Вярата ни, все подозрителна към неговото Откровение...

 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#11] от "marquis":

  Напълно споделям казаното от Вас!!!!
  ++++++++++++++++++++++++++

 14. 14 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 809 Неутрално

  За каквото и да е било посредници са нужни само за гузни помисли...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Наложително е да си върнем страха от бога и срама от хората.Без това сме обречени на чалгализация и изчезване.Но мисля,че това първо трябва да направят духовните ни пастири.

 17. 17 Профил на rali.germanov_86
  rali.germanov_86
  Рейтинг: 418 Неутрално

  НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО, КОЕТО ЧОВЕЧЕСТВОТО СИ Е САМОСЪТВОРИЛО и ОТ КОЕТО БАВНО И ТРУДНО ЩЕ СЕ ОТЪРВЕ е РЕЛИГИЯТА - ВЯРВАНЕТО в БОГ/ОВЕ/ ТЪПОТИЯТА, НЕГРАМОТНОСТА, САМОЗАБЛУДАТА и ПЛАТЕНИТЕ АГИТАТОРИ, СА ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА ЗЛО. РАЯ и АДА СА ТУК НА ТОЗИ СВЯТ, СЪЗДАВАНИ ОТ и ЗА ЧОВЕКА. ДРУГ ЖИВОТ И СВЯТ НЯМА. ДА СЕ БОРИМ ПРОТИВ АЛЧНОСТА , ЕГОИЗМА И ЗА СВЯТ БЕЗ ВОИНИ, ТОВА Е НУЖНО - НИЩО ДРУГО...

 18. 18 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Не мога да се въздържа да не цитирам Стивън Уайнбъргър, физик и Нобелов лауреат:

  "With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion. "

  ... в превод

  " С или без религия има добри хора, което вършат добри неща и лоши хора, вършещи лоши неща. Но за да могат добрите хора да вършат лоши неща - за това трябва религия. "

 19. 19 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Етва е най-големия проблем на всички религии - че Бог е някакво "чудовище", от което трябва да се страхуваме. А всъщност трябва да ни кажат, че Бог е пич и ни подкрепя. Но най-вече трябва да ни кажат, че изобщо го няма и моралът си съществува и без останалите простотии на религията, тъй като е естествено заложен.

 20. 20 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тъй де тъй де дядо Йосифе, само дето първо това трябва да направят пастирите божии т.е. Вие митрополитите и другите водачи на православната ни църква.
  Така ще дадете пример на стадото и ще имате правото да го поведете накъдето трябва!

  ура и да живей!!!
 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хубави думи и нищо повече.
  В същото време абсолютно нищо не казва по нито един въпрос довел до трусовете в БПЦ - относно разкола, относно принадлежността на хората в клира към ДС и зависимостта им от БКП. Нищо не казва и за българските свещеници в чужбина, особено в САЩ.
  Ми то има случаи на хора да са плащали самолетните билети на български свещеници да идат до там, само за да им кръстят децата, защото БПЦ не може да им посочи свещеник в САЩ който да свърши това.
  Само с думи не става, трябва и дела, трябва да се заеме позиция, с мъжество, с вяра и с упование в Бога и правдата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Гневно

  "Да си върнем страха от Бога "
  Примитивна измет! Цялото ви подло съществуване се върти около страха. Дорде има невежи бабета и селяци, такива като вас ще просперират и печелят на гърба им.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 23. 23 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  И тоя говори като партиен секретар.

 24. 24 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Това някои го разберат като да се возят в бронирани коли с тъмни стъкла.

 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Смирението трябва да си върнат българските висши духовници, основна черта за един духовник.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на vspassov
  vspassov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Братя и сестри българи,

  Докога ще стпим замаяни и зспали и ще позволяваме да ни учат на морал кадрите на ДС?! Докога ще позволяваме на децата на членовете и кандидат членове на политбюро и ЦК на БКП (Аксиния Джурова, Велислава Дърева) и други слуги на дявола, като Борислав Цеков (унищожителя на БПЦ) да ни кзват кое е правото в църквата и кое не е?!

  Този псевдомитрополит (с най-много папки в досието на ДС) си позволява да нарича лумпени тези хора, които искаха БПЦ да се изчисти от ДС и сега, бес капка срам, си позволява да ни учи на морал. Докога ще търпим това?!

  Вижте кои са предлагани за делегати на събора за избор на патриарх. Дори през турско народът сам и свободно е избирал своите църковни водачи. Нима ще допуснете слугите на БКП и ДС да кръщават децата Ви, да Ви изповядват и да Ви пречестяват ?!

  Наистима ли голяма част от българите не разбраха, че тези които искаха и продължават да се борят за прочистване на църквата, се оказаха прави.

 28. 28 Профил на vspassov
  vspassov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Братя и сестри българи,

  Докога ще стоим замаяни и заспали и ще позволяваме да ни учат на морал кадрите на ДС?! Докога ще позволяваме на децата на членовете и кандидат членове на политбюро и ЦК на БКП (Аксиния Джурова, Велислава Дърева) и други слуги на дявола, като Борислав Цеков (унищожителя на БПЦ) да ни кзват кое е правото в църквата и кое не е?!

  Този псевдомитрополит (с най-много папки в досието на ДС) си позволява да нарича лумпени тези хора, които искаха БПЦ да се изчисти от ДС и сега, без капка срам, си позволява да ни учи на морал. Докога ще търпим това?!

  Вижте кои са предлагани за делегати на събора за избор на патриарх. Дори през турско народът сам и свободно е избирал своите църковни водачи. Нима ще допуснете слугите на БКП и ДС да кръщават децата Ви, да Ви изповядват и да Ви пречестяват ?!

  Наистинна ли голяма част от българите не разбраха, че тези които искаха и продължават да се борят за прочистване на църквата, се оказаха прави.

 29. 29 Профил на vspassov
  vspassov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Съжалявам, че сега разбрах, че водачът на щабът на Серг. Станишев, агитиращ за АЕЦ Белене – акад. Стефан Воденичаров, също е предложен за делегат за избора на патриарх. Така излиза, че сегашният синод на БПЦ е за атомните централи (благодарение на Чернобилската стотици хиляди хора се разболяха от рак). Дали Господ ще прости на рези слуги на ДС?

 30. 30 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Гневно

  Казаното от него не важи за него!
  Безсрамник и подлец.
  Разпродаде и присвои всичко което църквата беше събрала стотици години от дарения на българи в Америка.
  Лош за хората и църквата превърнал я лична собственност.
  Пиша го от личен опит.

 31. 31 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "АЗ КАЗАХ":

  Не си ли задавате въпроса как така, човек може да се страхува и обича едновременно? Това не са ли основите на садомазохизма и отношенията роб господар?

 32. 32 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "PetarSt":Кирил - агент на 6-то ДС и чичо му - полковник от ДС са в основата за пропадането на църквата в ръцете на комунистите - мисля че и този Йосиф е бил отвратителен доносник години наред!

 33. 33 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "PetarSt":

  Ако си прав, тогава не ни трябва Бойко Борисов в Църквата.
  Само дето за разлика от ББ - Патриарха е за дълго, така че моля се, дано ни се размине.

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 34. 34 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#22] от "NnT":

  Ти да не си безстрашен, че така хулиш страха?

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 35. 35 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#27] от "vspassov":

  Къде може да видим, кои са предлагани за делегати на събора?

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 36. 36 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#31] от "ot4eto":

  Чувал си за Фройд, но не си чел нищо от него.

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 37. 37 Профил на masterfori
  masterfori
  Рейтинг: 470 Гневно

  Ами върнете си каквото искате, но едно надали ще успеете-вярата на хората!!!

 38. 38 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Нещата на този свят трябва да се правят правилно не заради страх от някакви божества и за това "какво ще кажат хората", а по две причини
  1. Заради личните съвършенство и чиста съвест
  2. Защото ако не ги правиш по този начин причиняваш страдние на другите.

  Това е цената на удовлствието да бъдеш свободен и да не си нито раб, нито роб.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 39. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Весело

  П. С.
  Свободата не ще екзарх, иска Караджата, а лозето не ще молитва, а иска мотика.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 40. 40 Профил на vspassov
  vspassov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар 35
  До коментар [#35] от "Автор":

  Епархиите ще определят днес делегатите на събора за избор на нов патриарх

  От Софийската митрополия съобщиха, че днес на епархийските избиратели ще бъде представен именно списъкът на Кирил, в който според различни публикации са Аксиния Джурова (дъщеря на Добри Джуров), писателят Антон Дончев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, деканът на Богословския факултет Александър Омарчевски.

  Това е материал публикуван днес в този сайт.

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 971 Любопитно

  Извинете моето невежество, но не разбрах защо някой трябва да се страхува от бог? Това някакъв вид добродетел ли е?

 42. 42 Профил на vspassov
  vspassov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#35] от "Автор":

  Кратко пояснение:
  Антон Дончев е любимецът на бившият президент Гоце, а Стефан Воденичаров откри днес, заедно с Румен Петков, митинга на БСП в Белене.

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всичко казано в интервюто (и "откровенията" по повод агентурното минало) са чисто егоцентрични. Този човек се занимава (и нас също) единствено със собстеното си спасение, респективно личност. На всичко отгоре ОТКАЗВА да има участие в собственото си битие, а де що грешки е направил ги отправя към Господ и се оправдава с Господ. Егати и божия човек - СРАМ!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И ТИ ДАВАШ "АКЪЛ" ОТ ВИСОТАТА НА ТВОЕТО УМЕНИЕ ДА РАБОТИШ ПРОТИВ НАРОДА СИ,КАТО АГЕНТ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.СТОЙ СИ В ГЬОЛА И НЕ СЕ ИЗКАЗВАЙ.ТИ СИ ПО-ЛОШ ДОРИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ВЛАДИЦИ МОШЕНИЦИ.

 46. 46 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И ИМЕТО ТИ Е ТАКОВА (ЙОСИФ) НЕ ДАВАЙ АКЪЛ.МИРЯНИТЕ В АВСТРАЛИЯ,КАНАДА И АМЕРИКА ТЕ НЕНАВИЖДАТ.ТИ СЪСИПА МНОГО ЦЪРКВИ В ТЕЗИ ЗЕМИ.ОТ МОШЕНИК И АГЕНТ НЯМА РАЗЛИКА.

 47. 47 Профил на kibrito
  kibrito
  Рейтинг: 420 Весело

  Да си върнем уважението към ближния и любовта към Бога!

 48. 48 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Човека Митрополит Йосиф, получаващ пенсия като служител на ДС ще ни учи: Да си върнем страха от Бога и срама от хората? Къде е твоя страх от Бога и срамът от хората митрополите? Заради такива, като теб от 20 години в църква не влизам! Превърнахте Божите храмове в свърталище на червените безбожници и искате те да избират отново патриарха на България измежду доносниците от неСветия синод!

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Човек трябва да има ясното съзнание кое е добро и кое е зло и да постъпва цивилизовано (т.е. съобразно нормите в обществото). Набиването на страхове и комплекси в съвременното общество не е начин да се въздейства на интелигентния човек.

 50. 50 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Митрополит Йосиф по-има вид на божи човек,ама тоя Кирил много страшен,за капак и нахален.

 51. 51 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 640 Гневно

  До лицето Иван Благоев Босаков:

  От вашите думи излиза, че дълго време сте бил прибилижен на лицето, зовящо се Максим. При това положение трябва да сте наясно как точно е станал изборът му за патриарх. Също би трябвало да знаете и Тридесето Апостлско правило, което /да ви припомня/ гласи:

  "Епископ, който си послужи със светски власти и чрез тях получи епископска власт в църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички ония, които се съобщават с него."

  Лицето Максим го направи два пъти!

  Обърнете внимание и на втората част на Правилото:

  "...да се низвергне и отлъчи, както и всички ония, които се съобщават с него"!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 52. 52 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не ме е страх от приказни чудовища, а щом угасне Астра-та на градските кръстовища.

 53. 53 Профил на dreamcatcherloop
  dreamcatcherloop
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Религииите експлоатират нуждата от вяра в хората за да капитализират. Капитализирането е насочено директно към власт, тоест не е необходимо наличие на финансов капитал за да се влияе на обществото, след като има наличие на традиционен механизъм за контрол, тоест нищо по-различно от установения status quo, исторически битката между политическа власт и религиозна е добре документирана.
  Страха от Бога поддържа със всички възможни средства чувството за вина, като възпитава навика за страха от грешка и изисква от индивида подчинение и отдаденост на морален код, който в корена си за да има почва стъпва на общото желание на човек да се чувства добре. Кода има заповедна форма, Бог заповядва, Бог наказва, Бог има всевиждаща, всевластна изява.
  Но той има и човешка изява, той има емоционална проекция.
  Не ми се влиза в подробности. Не съм атеист, трябва да си глупав за да изключиш идеята за това, че има неща, които ограничените ни сетива не могат да анализират и проумеят. Все още.))
  Чисто функционално религиите ако имаха реално за цел да помагат а не да експлоатират, би трябвало да си оправят маркетинг дипартмънтите. Аудиторията се движи с друго темпо, има други цели, религиозните и усещания са обект на рекламни кампании дирижирани от баш мастерите на света - корпорациите.
  Конкретно за православната ни църква имам няколко въпроса:
  Къде са ви делата?
  Какво давате на младите хора?
  Каква е практическата полза от вас?
  Не е ли време за вас да захвърлите всичко установено от глупавите ви канони, да запалите костюмите на страховити клоуни, да направите имотите си общежития за хора в нужда, да създадете телефон на доверието, да запалите клира, да изгоните търгашите от храма, и всичко дето ви се казва да правите от Новия Ви Завет.
  Тоест просто казано ако не размърдате брадясалите си задници и не свършите малко истинска работа, няма да ви се получи.
  За щастие вируса ви е под постоянна атака на нещо което се нарича реалност. А вие не го владеете за радост на интелигентните, грамотни хора.
  И спрете с тоя страх, прочетете си по сериозно книжките.
  Бог е любов)

 54. 54 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#1:"АЗ КАЗАХ"]една от малкото умни приказки изказани от метрополитите. [/quote]

  Те приказките са им все едни такива умни, благи и богоугодни. Но в библията е казано "По делата им ще ги познаете". По делата, не по приказките.

 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  [quote#11:"marquis"]всичко с ценна генетика[/quote]
  Ама и ти Маркизе си един християнин.

 56. 56 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Да си върнем страха от Бога" - та да ме плашат с Бог и да ме манипулират както си искат мазните клерици ли? Не, благодаря.

 57. 57 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 572 Гневно

  В биографията му сте пропуснали да добавите кога е вербуван и от кой агент на държавна сигурност. След като е вербуван към кои отдели е работел.
  Това за историята му си е толкова важно, както хиротонисването. Както виждате от повечето досиета - първо ставаш агент, а в кратки срокове владика или патриарх.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 58. 58 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Прав е дядо Йосиф. А който е безгрешен, нека хвърли камък по него.

 59. 59 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#57] от "zaza":

  Да, съгласен съм. Нека да видим там от кого е вербуван и за кои отдели е работил. Защото повечето от тях са работели за първо.

 60. 60 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#59] от "Димитров":

  За разузнаването и политическата полиция е работел и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия дядо Йосиф. Владиката е бил агент Николов на Шесто и секретен сътрудник Зографов на ПГУ.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 61. 61 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#58] от "Димитров":

  Да. За разлика от другите, той поне се кае. Доколко разкаянието му е истинско, знае само Господ!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 62. 62 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 470 Гневно

  [quote#22:"NnT"]"Да си върнем страха от Бога "
  Примитивна измет! Цялото ви подло съществуване се върти около страха. [/quote]
  Изключително вярно! Хем "Бог е любов", хем "страхувайте се!". Религията трябва да се основава на вътрешно убеждение и любов, а не на страх! Който страх, между впрочем, изобщо не възпира алчността и егоизма на митрополитите! За страх - не знам, но срам нямат ли???

 63. 63 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#7:"PetarSt"]По - правилното е първо ние. Едва тогава ще можем да търсим сметка от тях. Иначе с какво сме по - добри?[/quote]
  Да, ама ние не сме се цанили за професионални праведници!

 64. 64 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#61] от "ТНТ":

  Да ти кажа в САЩ да се каеш, на поста който заемаш благодарение на Държавна сигурност и това, че си им сътрудничил... Да кажем, че в този наистина има нещо духовно. Ами Игнатий, а Кирил, а Натанаил, а другите, които нито се каят нито си освобождават постовете дадени им от държавна сигурност? Не! Те сега дори избират хора, които да изберат следващия патриарх измежду тях - и след това как да не е техен човек и "да им прости"... лицемерие и безбожие

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 65. 65 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#18] от "Булаир":
  Нещо се е объркал лауреатът Точно обратното е: за да могат злите хора да правят добри дела, трябва религия - трябва да повярват в Бог и да се покаят. Покаянието обикновено идва, когато осъзнаеш колко грехове са ти били ВЕЧЕ опростени.

  Една българка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK