Митрополит Николай призова да спрат спекулациите за негова кандидатура за партиарх (обновена в 20 ч.)

Пловдивският митрополит Николай

© Юлия Лазарова

Пловдивският митрополит НиколайПловдивският митрополит Николай обяви официално, че не иска да бъде избиран за патриарх, съобщи "Фокус".


Той призова митрополитите, които имат право да бъдат избрани, да не се отказват, защото според него може да се направи изводът за опит за манипулиране на вота, уточнява БТА. Недопустимо е църквата да оставя такова усещане у народа и не може лошите практики от политическия живот да се пренасят в църквата, каза митрополит Николай и добави, че изборът трябва да бъде обяснен не от позицията на процедурата, а от позицията на морала.


"Нека се знае, че Пловдивският митрополит Николай няма да наруши принцип", каза митрополит Николай по време на обръщението си към епархийските избиратели във връзка с избирането на делегати на Пловдивска епархия за участие в Патриаршеския избирателен църковен събор.
Този въпрос според митрополит Николай не трябва изобщо да се дискутира, тъй като уставът на Българската православна църква не позволява на митрополит, ненавършил 50 години, да заеме поста патриарх.


След смъртта на патриарх Максим, който почина на 6 ноември 2012 г., се появиха коментари, че владиците са подложени на натиск и може да свикат извънреден събор, на който да променят устава на църквата, така че да се даде възможност постът на Максим да бъде зает от Пловдивския митрополит Николай. Той все още няма навършени 50 години.


Нормата е безпрекословна и не подлежи на коментар, заяви днес Николай и добави, че за него е необяснимо защо продължават спекулациите по този въпрос. Ограниченията не бива да бъдат нарушавани и никой в църквата не желае те да бъдат отменяни, каза митрополитът. Според него е неразбираемо какво кара някои светски лица, включително висши представители на държавата, постоянно да поставят този въпрос на дневен ред.


Освен ако целта не е църквата да бъде умишлено дискредитирана чрез обвинения в безпринципност, каза владиката и добави, че уставът е казал ясно кой не може да бъде избираем. 


"Тези избори трябва да са абсолютно освободени от всякакви сметки. На мен лично ми омръзна да слушам бакалски сметки, не знам бакалите как не се умориха да ги правят", добави Пловдивският митрополит.


Според митрополит Николай с избора на следващия български патриарх ще бъде сложено началото на нова епоха от историята на Българската православна църква (БПЦ), уточни БТА. Периода от смъртта на патриарх Максим до днес дядо Николай определи като период за размисъл и допълни, че предстоящият избор на глава на БПЦ "предполага да започнем вече да споделяме размислите си публично".


За да избегне риска от субективни решения, църквата ни в момента има нужда от широка обществена дискусия, освободена от негативизъм, коментира владиката. По думите му трябва да се говори за това какъв патриарх трябва да имаме, а не, както досега, кой не трябва да бъде.


Днес епархийските центрове избират 80 свои делегати, които ще участват в църковния събор на 24 февруари, който ще избере новия патриарх и Софийски митрополит. Заедно с тях в избора на нов глава на Българската православна църква ще участват и всички архиереи на - 14 митрополити и 19 епископи, по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, по един монах и една монахиня от всяка епархия и по един представител на Софийската и Пловдивската духовна семинария.


Според неофициална информация проф. Аксиния Джурова, писателят акад. Антон Дончев и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров не са били избрани днес за епархийски представители - делегати, от Софийската епархия за Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, съобщи БТА. От квотата на миряните днес са били избрани деканът на Богословския факултет /БФ/ на Софийския университет /СУ/ "Св. Климент Охридски" проф. Александър Омарчевски, доц. Иван Петев - преподавател в БФ на СУ, проф. Климентина Иванова - преподавател по старобългарски език в СУ, и адвокатът на Светия синод Мария Кьосева. Изборът на епархийските представители /клирици и миряни/ от Софийската епархия завърши в салона на Софийската митрополия, но имената на избраните все още не са съобщени официално на журналистите.


В четири тура бяха избрани десетте делегати от Софийската епархия - шестима клирици и четирима миряни, съобщи пред журналисти в Софийската митрополия Знеполският епископ Йоан, който ръководи днешния избор в Епархията. Той обясни, че на първия тур са били избрани част от клириците и част от миряните, а на втория тур са били избрани всички миряни, както и част от клириците. На третия тур на гласуването "беше избрана останалата част от клириците и вече там се яви едно възражение от наш духовник за процедурно нарушение по устава за една млада кандидатура - малко под 30 години, и на четвъртия тур я елиминирахме тази кандидатура от списъка за достоизбираемите", каза Знеполският епископ. Той отбеляза, че на четвъртото гласуване е била избрана нова кандидатура към нужните шестима клирици и четирима миряни. Епископ Йоан заяви, че няма благословението на наместник-председателя на Светия синод - Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, да огласи имената на десетте делегати от Софийската епархия за Патриаршеския събор. Преписката с избраните делегати трябва да отиде в Светия синод и там ще бъде огласена официално, каза Знеполският епископ.


Тъкмо списъкът на предложените делегати за Софийската епархия доведе до скандал, заради което Софийската митрополия обвини епархийския събор, че саботира избора на нов патриарх.


В Сливенската епархия делегатите за Патриаршеския събор бяха избрани след три тура, съобщи за БТА секретарят на митрополията Вълкан Янев. Трийсет и петима епархийски избиратели след три тайни гласувания са избрали петима делегати от Сливенската епархия. Това са трима клирици от Айтос, Елхово и Поморие, както и двама миряни, сред които са секретарят на митрополията Вълкан Янев и църковен настоятел от Ямбол. Освен тях Сливенският епархийски съвет е определил и един монах и една монахиня, които също ще участват в изборите за патриарх на Българската православна църква. Своя глас за избор на патриарх по право ще дадат и Сливенският митрополит Иоаникий и неговия викариен епископ Игнатий.


Петима делегати ще представляват Великотърновската епархия на Патриаршеския събор. Предстоятелят на църквата "Св. Успение Богородично" отец Иван Начев, ставрофорен свещеноиконом Минчо Иванов от Габрово и свещеноиконом Димитър Андонов от Свищов са тримата клирици, които са избрани за делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор. Освен тях право да участват в събора имат и двама миряни - доц. Димитър Попмаринов, декан на Православния богословски факултет във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", и Николай Маринов, бивш директор на затвора в Белене. В изборите са участвали 44 епархийски избиратели от общо 53-ма, които са имали правото на глас. Общо номинираните делегати са били 15. В събора по право участва Великотърновският митрополит Григорий, както и един монах и една монахиня от манастирите в епархията, посочени лично от него, уточниха от Великотърновската митрополия.


Епархийските избиратели от Варненската и Великопреславска епархия определиха петимата делегати за патриаршеския избирателен събор на 24 февруари. Определени са трима свещеници и двама миряни. Духовниците са архиерейските наместници от Търговищката, Шуменската и Добричка околия. Имената на делегатите не бяха съобщени. В избора участваха представители на всички духовни околии в епархията.


Тримата свещеници и двамата миряни бяха избрани от общо 15 свещеници и 8 миряни от четири духовни околии в Русенската епархия. От духовниците това са протойерей Валентин Лазаров - архиерейски наместник в град Попово, иконом Георги Георгиев - архиерейски наместник в Разград, и ставрофорен иконом Илия Тонков - архиерейски наместник в Тутракан. Двамата миряни, избрани за делегати, работят в Русенската митрополия - секретарят Ангел Младенов и главният счетоводител Даниел Николов. Отделно митрополит Неофит е посочил и двама монаси за делегати - архимандрит Виктор и архимандрит Емилиян от Басарбовския скален манастир.


Помолен да коментира въпроса, че името му се посочва като една от трите кандидатури за патриарх, митрополит Неофит заяви, че това не е тема на днешния избор.


Двадесет и девет епархийски избиратели определиха делегатите от Ловчанска епархия за Патриаршеския избирателен църковен събор. Само един не присъства в Ловчанската митрополия, където събралите се от петте духовни околии избраха тримата клирици и двамата миряни. Те ще участват в избора на новия български патриарх на 24 февруари. Имената им обаче не бяха съобщени. Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че не иска да се оповестяват публично, а направо ще бъдат изпратени в Светия синод. Петимата делегати бяха определени измежду петнадесет духовници и осем миряни, предложени от Ловчанския митрополит и епархийските наместници. Срокът за обжалване на избора е три дни. Освен това според устава на Българската православна църква всеки митрополит е длъжен да определи и един монах и една монахиня за събора.


Пловдивската митрополия избра петимата делегати за Патриаршеския църковен събор. В списъка са архимандрит Висарион, игумен на манастира "Света Троица"- Кръстова гора, протойерей Атанас Манолов от Панагюрище, протойерей Емил Паралингов, от Пловдив, д-р Константин Зисов, Радомир Чолаков – юрист и епархийски съветник. Петимата бяха избрани от епархийските избиратели на изборно събрание в Пловдивска митрополия, както изискваше решението на Светия Синод, от листата с предложени 23 имена на клирици и миряни.


Във Видин днес бяха избрани трима духовници и двама миряни за делегати на Патриаршеския избирателен събор, съобщи пред БТА архимандрит Поликарп. Изборът се състоя в сградата на Видинската света митрополия след Света литургия, отслужена в митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" в крайдунавския град. За делегати бяха избрани тримата духовници - архимандритите Антим Дулев - игумен на Раковишкия манастир "Св. Троица", и Поликарп Петров - председател на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин, и свещеноиконом Петър Петров - архиерейски наместник на Берковската духовна околия. Двамата миряни, които ще бъдат делегати от Видинската епархия, са Ирина Кръстева - секретар на Видинската митрополия, и Цветан Милчев Славчев - мирянин от енорията в с. Арчар. Съгласно Устава на БПЦ-БП двамата делегати - монах и монахиня, които участват като делегати по право, бяха предложени от Видинския митрополит. Те са архимандрит Антим Маноилов - протосингел на Видинската митрополия, и монахиня Таисия - игумения на Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец.
По право в Патриаршеския събор ще участват Видинският митрополит Дометиан и Величкият епископ Сионий, уточни архимандрит Поликарп.


Петимата делегати от Плевенската епархия за Патриаршеския събор са избрани с пълно мнозинство и вотът е даден според канона, съобщиха от Плевенската митрополия. Епархията ще бъде представлявана от отец Тихомир - свещеник в черквата "Св. Параскева", и отец Венци от храма "Св. Троица", от Марина Георгиева - секретар в Плевенската митрополия, отец Красимир от черквата "Св. Софроний Врачански" в Червен бряг и Цанка Илкова от с. Петревене, известна с духовната си дейност и организирането на ремонта на църквата в селото. Един от избирателите не се е явил, тъй като е имал здравословни проблеми, но изборът на делегати е легитимен, уточниха от Митрополията. В Патриаршеския събор по право ще участва Плевенският митрополит Игнатий, който каза пред журналисти, че не би се кандидатирал за патриарх, защото е на възраст и има здравословни проблеми. Избраният за делегат отец Тихомир посочи, че се надява на събора да бъдат предложени достойни хора, както и да има промени в църквата.


Двама миряни и петима представители на духовенството ще представляват Старозагорската епархия в Патриаршеския избирателен събор на 24 февруари, съобщиха от Старозагорската митрополия. Избрани са ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков и новозагорският бизнесмен Михаил Тачев, секретарят на Старозагорската митрополия отец Михаил и свещениците отец Емилиян Стоянов от Стара Загора и отец Петко Мотев - епархийски съветник от Казанлък. Монашеството ще представляват майка Рахила - игуменка на Мъглижкия манастир, и игуменът на Шипченския манастир отец Януарий. По право в Патриаршеския избирателен събор ще участват и Старозагорският митрополит Галактион, и неговият викарий епископ Инокентий.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  И ТОЙ ЗЪБИ ТОЧИ ,
  КАНОНА ДА ПРЕСКОЧИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А спекулациите с Ролекса остават ли?Както и с посрещането на руския патриарх-той се чудеше да козирува ли или да го благославя.

 3. 3 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  "На мен лично ми омръзна да слушам бакалски сметки, не знам бакалите как не се умориха да ги правят"
  Трябва пак Някой да изгони..бакалите от Храма.

 4. 4 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тъй, тъй Ваше преосвещенство, ама като не Ви вярваме!
  Може да не се натискате за партриарх, ама няма начин да не тропкате закулисно вито хорце, с цел да подлеете вода на някого!
  То добре, че нямате 50 години, щото войната Извънземното срещу Хищника, щеше да прилича на компютарно забавление, спрямо тази "Ролекса" срещу "Линкълна"!

  ура и да живей!!!
 5. 5 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Следващият господ здраве да му дава , защото по-следващият ще е Николай !

 6. 6 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Май накрая ще стане бой на попове като във всеизвесните... видео сайтове !

 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Не ми е работа да се обаждам, защото съм 100% атеист, но този е прекалено ортодоксален за Патриарх.
  Между другото, това изказване трябваше да го направи доста по-рано, като се оттегли 40-дни за молитви. Всеки скандал в църквата още повече гони хората от нея.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#5] от "adze":

  не е сигурно, ако някой им се разрови в делата и далаверите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Мисля, че най-добрият избор би бил този на митрополит Неофит - един интелигентен и ерудиран духовник. Слава Богу, оказва се, че се възстановява от заболяването си и лекарите дават надежди за оздравяване.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 10. 10 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Николай е казал че неще вече да се големее, и че ще даде Ролекса в Националния Исторически Музей на агент Тервел. Да се пази за поколенията.

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  в православието останаха само и единствено поповете, те направиха всичко възможно миряните да се самоотлъчат от църквата. И тук не става въпрос само за БПЦ, а за всички. Изключение може би е само православието в Етиопия. Навсякъде другаде поповете извършиха скрита приватизация на материалното и духовното.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Дудука му е голям "фен" на Дедо Николай /ДН/.
  ДН му водеше църковната свадба в Пловдив преди 4-5 години.

 14. 14 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Ами няма право по устав.

 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  До коментар [#13] от "Малката Пица":

  Венчавката на Бареков беше голям срам - след ритуала, по разпореждане на Николай, всички църковни камбани в града биеха, като че се е венчала царска особа...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#12] от "NO2ID":


  [quote#12:"NO2ID"]не мога да разбера защо светски издания се упражняват по тена , ноято не е за тях. [/quote]Аха,значи не е за всеки да има мнение по църковните въпроси-само отбрани могат да казват-така ли?!Ама ако може да са и агенти на ДС,викаш иначе не става!!!

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#9] от "domakinq":


  Мисля, че най-добрият избор би бил този на митрополит Неофит - един интелигентен и ерудиран духовник. Слава Богу, оказва се, че се възстановява от заболяването си и лекарите дават надежди за оздравяване. "

  -Аз съм от Русе и моите впечатления,доколкото съм имал възможност за контакт с него ,са такива .Изразявал съм ги при други постове преди време.Неговата кандидатура се откроява и единствено той би бил достойният патриарх.Дай Боже!

 18. 18 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Надявам се с избора на нов Патриарх да бъде поставено едно начало,начало на честни и прозрачни избори

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 19. 19 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 684 Весело

  Хи хи той не иска да постоянен ...само временен патриарх:P

  bigman
 20. 20 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Весело

  Ееееех,
  Дядо Николай, ами очичките, тях къде ще скриеш?
  Всичко говорят, да знаеш!
  Нещо тъмни очилца ли, не знам!

 21. 21 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  И тези кръгове зад тебе олимпийските ли са на аутото?!

 22. 22 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  До коментар [#17] от "dedo pepo":

  Приятно ми е, че мненията ни съвпадат, и най-важното - че не съм се излъгала в личността на Неофит.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 23. 23 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  Усети се Николай

  и най-умният си е малко прост....
 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  [quote#22:"domakinq"] мненията ни съвпадат[/quote]
  Наскоро се запознах ..онлайн , с личността
  и делата на митрополит Неофит Русенски.
  Без да съм разглеждал всички останали кандидати
  в подробности,смятам че Неофит е подходящата
  кандидатура.

 25. 25 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно  Каквото и да каже този >

  компрометиран поп > все ще е като басня.


  В случая е прав, че се спекулира с негоеата кандидатура. Просто той не е кандидат и не може да бъде кандидат по Устав.

  Видно е обяче, че Варненската Мутра Кирил > контролира пряко около 44 делегатски номинации .... засега. И това са само видните зависимости !

  А "спускането" > на червената >
  Аксиния Джурова (дъщеря на Добри Джуров) е показателно за ретроградният манталитет на ИД Патриарх.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 26. 26 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Само как клокочи!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#13] от "Малката Пица":

  те са си рода ! май му е кръщелник !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Весело

  До коментар [#26] от "berbenkov":

  сякаш младо вино точи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#25] от "barcelonski":

  Аксиния е много стойностен човек ! казвам ти го от първа ръка и ти гарантирам, че няма да си продаде съвестта ! Не забравяй, че е възпитана в религиозно семейство, което е една от най-големите и неудобни тайни на живковата власт ! не знам дали не е и кръщелница на покойния патриарх !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  В МОМЕНТА СЕ ВОДЯТ ЗАДКУЛИСНИ ИГРИ С ОГРОМНИ ЗАЛОЗИ ЗА ПРОМЯНА НА УСТАВА НА БПЦ С ЦЕЛ СНИЖАВАНЕ НА ИЗИСКУЕМАТА ЗА ПАТИАРХ ВЪЗРАСТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1158 Весело

  Да спрат спекулациите и да му присъждат служебна победа. Май това му се ще на отеца с часовник Ролекс и лимузина Ауди

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 32. 32 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  време е и църквата да се отърси от комунизма ,недопустимо е по всички канони да се допуска човек ,бил доносник на ДС независимо по какъв повод и под каква форма ,не забравяйте че десетки хиляди български граждани са били избити и хвърлени в лагери и затвори само заради политически и религиозни причини и в основата на тези неща са били именно доносниците на ДС ,те нямат място във висшия клир ,а още по малко може патриарха да е бивш сътрудник ,да не превръщаме църквата в отдел на ДС.

 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тоя какви спекулации е сънувал?
  Може би му се иска някой да спекулира с него, но реално се оказва че леко го позабравиха.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 34. 34 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#9] от "domakinq":
  [quote#9:"domakinq"]Мисля, че най-добрият избор би бил този на митрополит Неофит[/quote]
  Дядо Неофит е интелигентен, добър дипломат, има прекрасен глас и изглежда духовен човек. За дядо Гавриил мога да кажа същото, но аз смятам, че и дядо Йосиф има качества, които биха му позволили да ръководи добре БПЦ.

 35. 35 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пловдивски митрополит † НИКОЛАЙ събира едва 8% в в Анкета за нов Патриарх на БПЦ.
  Варненски и Великопреславски митрополит † КИРИЛ е на четвърто място в предпочитанията със 7%.
  Най-избираеми изглеждат Ловчанския митрополит ГАВРИИЛ с 35% и Русенския митрополит НЕОФИТ с 21% .
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/01/blog-post_12.html

 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Ники е пич, ама не го разбирате. Преди 2000 години някои са били на магаре и са проповядвали, но бедните не са ги съдили. Е сега с автомобил, с какво друго.

 37. 37 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  До коментар [#34] от "Петър Николов":

  Изразих лично мнение, без претенции да е точно. Който и да е, трябва да е различен от Кирил Варненски, и да започне сериозна работа по възвръщане и доверието, и уважението, и потребността на миряните от БПЦ.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Е, заради това мутрЕ , може да ме откажат да влизам в църква, като по време на комунизма, винаги съм посещавал неделните литургии!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Играта на ,,дядо,, Николай е за патриарх да се избере истински дядо и когато след известно време Господ го прибере, той да седне където желае, но мисля този стол не е за него.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 40. 40 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 709 Весело

  Тарикат е дядо ви Николай, тарикат е. Знае, че мирските благинки и далавери няма как да ги скрие като патриарх и затова предпочита да си остане митрополит ама с ролекса, Аудито и бизнес далаверите. А поста на патриарха е доста проветрив, има време и за него.

 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#40] от "marker":

  Зарежи конспирациите, на дядо Николай не му стигат "годинките", трябва да е поне на 50, о той е само на 42....
  Когато можеше да по-промени нещо в устава се полени... а ленивците знаем....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Най-суетното и тщеславно същество на света. Душичката златна си направи дори телевизия, за да има къде да се показва. Признавам, леко ме стряска, като му видя безумния поглед на лудото падре.

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Неутрално

  До коментар [#19] от "BGman1":

  ВСЕКИ Е ВРЕМЕНЕН ! БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Това, че дядо Николай няма да се кандидатира за патриарх и няма да бъдат правени опити за промяна на устава на БПЦ, си беше ясно поначало, но спекулациите няма да спрат дори след изборите. Тогава ще се говори пък как му се искало, ама не станало, и как с нетърпение чака да почине новоизбраният патриарх, за да заеме мястото му. Журналистите все търсят скандал и жълтинка, но нека дядо Николай не им се сърди, а да си спомни първо колко спорен беше собственият му "избор" за митрополит. За ролексите, бмв-тата и политическите игри да не говорим.

 45. 45 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Въпросът за покаянието на висшия клир на българското духовенство е много актуален в момента по две причини:покаянието е израз на сила и смирение,а в същото това време народа има нужда от достойни религиозни пастири.
  За мене лично като мирянин най силна е кандидатурата на Негово Преосвещенство Неофит-високоинтелигентен и отдаден на църковни дела божи служител.

 46. 46 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Избирайте умно, ..новият патриарх трябва да стиска поне 7 години, ... ама и не повече от 10-12, ...да излезе дядо Николай от уставния пубертет, ...ама и да не стане съвсем дядо.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 47. 47 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Дядо Кольо не спря да се ръга за патриарх. Да чака малко, след Кирил ще му дойде и на него редът, не е престарял още.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 48. 48 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Извинявайте,но поне не трябва да е п...л новият патриарх!

  4itatel
 49. 49 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Заглавието е написано, ако не сте забелязали: ПаРтиарх!?
  Иронична случайност.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 50. 50 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#41] от "boby1945":

  Никакви конспирации, джаст бизнес.

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#50] от "marker":

  Може да ти изглежда на бизнес, ама БПЦ не е баничарница.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хитрецът Николай опита веднага след смъртта на дядо Максим да се окопае в София. Старите вълци го изхвърлиха и сега цитира устава. И той не става за НИЩО. Празен човек, не е показал нищо християнско на хората. Да сте го виждали при умиращи, болни или цигани в Столипиново. Ами нали ще си изцапа расото. Отвратителни са. Дано на избора не издигтан някой пълен кретен.

 53. 53 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 458 Неутрално

  13 от 15-те настоящи членове на Светия синод са били информатори на комунистическите тайни служби, а голямо възмущение сред миряните предизвиква разкоша и екстравагантността които някои епископи демонстрират.
  Бъдещия патриарх трябва да ограничи олигархията,безобразията и самояправството в църква,но това в настоящия състав на Светия синод е "мисия невъзможна".
  За разлика от Католическата църква,голяма част от Евангелцките църкви и другите православни църкви, където патриархът е ръководещ и има реална власт, у нас патриархът е първи сред равни.
  Решенията се вземат от Светия Синод,в който патриарха има един глас и те са задължителни за него.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/01/blog-post_4935.html

 54. 54 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защо е необходимо да се обявяват имената, сега има възможност за един джип да го обиколи с по 3000 лева на калпак и да манипулират вота.

 55. 55 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 458 Разстроено

  И у нашия Свети Синод е един ужасен псевдо-ПРАВОСЛАВ€Н Ц€НТРАЛИЗЪМ, до немай къде.
  "Какво очаквате от бъдещия патриарх", ни питат МАРИОН€Т-пожълтясалите Журна-ЛИГИ.
  НИЩО ДРУГО (отговаря истински-вярващия мирянин), ОСВЕН "духовна" ЗАБЛУДА от продължаващото ПС€ВДО-православие!
  Но защо, ще Ви обясни без констатации, Полит-пророка И.П.Енчев;
  Защото БЪЛГАРСКАТА "православна" (както се е САМО-наименовала) ЦЪРКВА АКО ИМА МАЛКО светска-СЪВЕСТ И ПОНЕ ЧАСТ ОТ ДУХА НА БЪЛГАРИТЕ, и ако самата тя вярва в истинското православие, НЯМА ДА С€ДИ БЕЗПРИСТРАСТНА ПР€Д ФАКТА И НА Н€ЙНОТО ЧЛ€НСТВО С КОЛОНИАЛИСТИ В €ВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМ€РАТА, И ДА ПРОПОВЯДВА "православие"!!

  Къде е това "ПРАВОСЛАВИЕ" €ДНИ НАРОДИ ДА ЖИВЕЯТ ПОМАЗАНИ, А ДРУГИ КОЛОНИАЛ-ОТР€ЧЕНО, псевдо-православ, БОГОХУЛНО-УPОЧAСАНИ ?
  Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛ€Н-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа е насилствено изселен, и e в ИЗГНАНИЕ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I

  СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТИ В РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ВЕЧЕ €ВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМ€РАТ!
  ТАЗИ МАСОНИЗИРАЛА СБИР-ЗOНА В КОЯТО ДОПУСНАХМЕ МАСОН-ЛУКАНОВИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ - "РАН-ЪТ" < http://bgsviat.narod.ru > ДА ПОСАДЯТ И БЪЛГАРИЯ В €ВРО-КОЛОНИЯЛ ЧЛ€НСТВО, НИКОГА НЕ€ БИЛА А И Н€МОЖЕ ДА БЪДЕ в тази си ФОРМА, съюз, а кaмоли "демократичен", както са се самоназвали, незнаейки значението на истинската ДЕМОКРАЦИЯ!
  Къде въобще има, истинскa-демокрация в света?
  И още защото;
  ТАМЯН-ВМИРИСАНИТЕ, псевдо-православни бизнес-килимявки, не деляли децата, а само начина на зачеването им, като едните богохулно "оручасват при-живе" а другите "богославят, при-смъртно"!
  УМИШЛЕНО ЗАТВОРИЛИ ОЧИ ДАЖЕ И НА БОГА ПРЕД ФАКТА ЧЕ;
  ПРЕВЪРНАХМE ШКОЛАТА ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ "индиго".

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин?
  http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related
  http://bgsviat.narod.ru
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  (БЕЗПРИЕМСТВЕНА) Мажоритирана и посредствено сива-ГРУПЩИНА
  Eто трагедията ни и в момента!
  "БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНО ЖЕСТОКА"
  GLOBAL-КОЛОНИЗИРАЩА и ЗЛАТО-ЛИКА
  NАТО-ПЕТРОЛ ГЕНОЦИДНА,

  Парламент-ДИСКРИМИНАЦИОННA,
  ГРУП СРЕЩУ ГРУПА, човек срещу ЧОВЕКА,
  Нелоял срещу ТАЛАНТА, Мaжoритетна!

  "КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ"?
  Н. Йо. ВАПЦАРОВ

  "Колко партии ще успеят да влязат в следващото Народно събрание"?
  Този въпрос е зададен ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЖУРНА-ЛИГСКИ НИСКО И професионал-НЕТОЧНО!!
  Той трябва да се формулира ПРОФЕСИОНАЛНО-ЖУРНАЛИСТИЧEСКИ, ето така,;
  Колко партии ПОЛЯРИЗИРАНО-РАЗЦЕПИЛИ ЕДИНСТВОТО НА НАРОДА и докопали се до парламентарното ВЛАСТ-местенце, ще продължават ДА ПОТДЪРЖАТ ПАРЛАМЕНТРАРНАТА-ДИСКРИМИАЦИЯ вследствие на, БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА, ПОБОРСТВАТА, СВАДИТЕ, БОЕВЕТЕ и даже вече "престрелките" в народното събрание? Ненавиждайки ДРУГИТЕ си полит-сбир-КОНКУРЕНТИ, всички до един "работещи" НЕ ЗА НАРОД И ДЪРЖАВА, а за собствена и ЧЛЕН-сбирска изгода, БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКИ , БЕЗ ОТЧЕТEН РЕЗУЛТАТ НА ОБЕЩАНИЯ!

  Ето защо ПОЛИТ-събуделият се Български-труженик РЕШИ;
  ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г. КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНO-ОТЧЕТНА "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТTA НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА БИЗНЕС (а не закон) ПРОКУРОР-СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ, след обаче издържан ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ЗА ЛОЯЛНОСТ, и дадена СВЕЩЕННА КЛЕТВА ЗА ЧЕСТНОСТ ПРЕД НАРОД И ДЪРЖАВА.
  НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ, ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!
  ДО КОГА БЕЗПРИЕМСТВЕНО ТРОИЧНИТЕ СИ РАЗЛИКИ, ЩЕ СЕ ПАРЛАМЕНТОСВАМЕ про-западно-нечовешки, ОЗВЕРЕНИ ЕДИН-ДРУГ, ЧЕ И ЗАРАДИ СЛАБОСТТА в отгношенията си, сме се ГРУП-МАЖОРИТИРАЛИ за сила?
  Освен Политическите парламент-поборства, обиди, хулене, пререкания, и боеве като копие на западната БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ от АМАТЙОРСКО ГРУПИРАНИТЕ НИ РАЗЛИКИ;
  ПОЛИТ-ИДЕОЛОЖСКИ,
  РЕЛИГИОЗНИ И
  ЕТНИЧЕСКИ, започнахме вече и "Политически престрелки", ЗАТВЪРДЯВАЙКИ Парламенмтарната-Дискримиация в РОДИНАТРА НА ДЯКОНА.
  Парламентарна-Дискриминаця от сиво-МАЖОРИТИРАНА посредственост (основанa на количеството а ne КАЧЕСТВО), при РЕШАВАНЕ на важни за Нартод и Държава задачи.
  Парламентарна-Дискриминаця Заглушилa напълно гласът на ТАЛАНТА а с него, потъпквайки най лоялно-точнaтa и далновиднa идея за резултатa .
  И то в момент когато ни трябва КОНСОЛИДАЦИЯ а не БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ, ПАРТИЙНО-ИДЕОЛОГИЗИРАНА, РЕЛИГИОЗНА и най-срамното, ЕТНИЧЕСКА груп -безприемственoст, за да оцелeeм.

  ИМЕННО ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА СМЕ ПО-ПЪТЯ НА САМОУНИЩОЖЕНИЕТО СИ.
  На останалите въпроси в статията, ПОЛИТ-осъзнатият Българин не считра за нужно да отговаря, зaщото са “ЖЪЛТО-ПРЕС-ПРОВОКАТИВНИ” И НАИВНИ, ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ВСЕОБЩ НАРОДНО-ДЪРЖАВЕН ПОТДЕМ И РАЗВИТРИЕ!

  Времe е да СПРЕМ ЗАПАДНО-Парламентарната ДИСКРИМИНАЦИЯ в която сме въвлечени насила, чрез БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА друг-другиго?!
  Дойде време да избираме ръководството си не от средата на меж-ПАРТИЙНИТЕ ИМУНИТЕТ-ПОБОРНИЦИ, мислещи единствено за оцеляването на идеолог-групата, а талантите сред нас.
  ЗАБРАНИЛИ ЗА ВИНАГИ ВЕЧЕ НАМЕСАTA НА ЧАСТНИЯТ ПОЛИТ-УЗОРПАТOР, В ДЪРЖАВНО-ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЛА!

  Т.е. ВРЕМЕ Е ОСНОВНО ДА ПРОМЕНИМ КОНСТИТУЦИЯТА СИ И НАЧИНА НА ИЗБОРИТЕ НА ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ!
  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!

  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДA В НЕЯ.
  Какъвто е народa такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временен "резултат" от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводa че, щом една "работа" не е свършена както се полага, то и "резултата" от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННO ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една централна улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??
  http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related
  http://bgsviat.narod.ru
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  БИ-СМИЛ-AЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!
  СМЪРТ НА П€ТРОЛ-Г€НОЦИДНИTE ПИС-КИЛЪРИ!

  Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
  "Стара Славянска поговорка"

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 56. 56 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1359 Весело

  "Дядо Николай" - какъв дядо, за какво става дума? Няма 50 години, няма внуци. Заради брадата ли му викат "дядо"? Обръснете попа за да миряса селото. Или как беше приказката...

 57. 57 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Митрополит Николай призова да спрат спекулациите за негова кандидатура за партиарх (обновена в 20 ч.)
  ==============

  Само едно нещо е ясно - Бог никога не би създал подобна организация! Дори и да го има, това НЕ Е негово дело!

  If you are going through hell... Keep going!
 58. 58 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Колко са агентите на ДС в избраните делегати?

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Само не разбирам какво общо имат тези мутри, милиционери, доносници, сутеньори и търгаши с Бог и Църквата?! Нека си се избират, ако щат, и за Далай Лама, или за Цар на Абисиния - колкото са едното или другото, толкова са и християни и духовни пастири на българския народ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Чудя се коя е по-досадна сапунка, тази с ченгетата, маскирани като духовници, или онази с Жерар Депардийо.

  БПЦ отдавна няма. Църквата е преди всичко съдържание, а не бал с маски. Тук съдържание няма, има маскарад, и то некадърно режисиран. Отврат.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  [quote#60:"the_sceptic"]Тук съдържание няма[/quote]

  Абе баш съдържание има, ама няма много общо с религията.

  Църквата е изключително доходоносно предприятие, машина за пари, която не се отчита пред никого, не плаща данъци и като цяло е над закона. Нейният имунитет и неподвластност я правят привлекателна за подземния свят, с когото тя се е сраснала в симбиоза. Всеки един от чернокапците, които се боричкат за патриаршеския трон, е местен феодал с огромна власт, финансови и всякакви други ресурси за правене на далавери, на които биха завидели и покойните Жоро Илиев, Косьо Самоковеца, Доктора и т.н. юнаци.

  Зе всичко това светската държава си затваря очите и го търпи, защото най-важната роля на църквата е на руска пета колона в България. Точно както ДС е била чисто и просто филиал на ЮКГБ, по същия начин БПЦ е филиал на РПЦ, която на свой ред е поделение на КГБ. Всичко това е толкова страшно, че разумният човек стои далеч от тази хидра и не желае да има нищо общо с нея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  [quote#61:"dodge_ram"]ЮКГБ[/quote]

  КГБ = lapsus clavis

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#61:"dodge_ram"]БПЦ е филиал на РПЦ, която на свой ред е поделение на КГБ. [/quote]

  +++++++++++++++++

 64. 64 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#29:"КМЕТ В СЯНКА"]Аксиния ... възпитана в религиозно семейство, което е една от най-големите и неудобни тайни[/quote]
  Точно затова ли нейният съпруг е сина на бившия секретар на МВР - Босилков?!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK