Атанасова: Процедурата и парите за ин витро остават същите, сменя се само платецът

Директорът на "Фонд за асистирана репродукция" Николай Лалов и здравният министър Десислава Атанасова на откриването на Многопрофилна болница за женско здраве "Надежда" в София

© Георги Кожухаров

Директорът на "Фонд за асистирана репродукция" Николай Лалов и здравният министър Десислава Атанасова на откриването на Многопрофилна болница за женско здраве "Надежда" в СофияБюджетът за ин витро процедури остава 15 милиона лева и през 2013 г. Процедурата, по която се кандидатства за финансирането, и функцията на фонд "Асистирана репродукция" също се запазват.  Единствено се сменя платецът на средствата - не Министерството на здравеопазването, а Националната здравна каса ще поема разходите.


Това каза пред журналисти днес здравният министър Десислава Атанасова след откриването на нова многопрофилна болница за женско здраве в София. 


"Знаете, с бюджет 2013 стана възможно ин витро процедурите да се плащат от здравната каса, така че се надявам, че много повече жени ще намерят надежда, включително и в това лечебно заведение", заяви министърът.
Молбите за финансиране на процедурата за подпомагане на зачеването ще продължат да се приемат във фонда за асистирана репродукция, където двойките с проблем ще бъдат оценявани от експерти. След това документите ще се препращат към здравната каса, с която лечебните заведения имат сключен договор, обясни Атанасова. 


Подписването на договорите между изпълнителите на медицинска помощ и НЗОК за тази година все още предстои и то традиционно се случва през февруари, уточни министърът. 


"Жените не трябва да се притесняват, че ще има забавяния", каза директорът на фонда Николай Лалев. Той обясни, че около 4000 двойки, одобрени в последните месеци на миналата година, са прехвърлени в тазгодишната програма. Обикновено те са около 3000.


Освен това по думите му началото на работата по ин витро не зависи от министерството и от касата, а от клиниките и срока, в който те ще подадат документите си за финансиране от фонда. Първите 15-20 договора вече са входирани и ще бъдат подписани до февруари, потвърди и Лалев.


По данни на здравното министерство от края на миналата година бебетата, родени чрез ин витро процедури в страната, са около 4000.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK