TEDxBG 2013: За революциите не трябват условия, а емоции

Снимките са предоставени на "Дневник" от един от лекторите на събитието Владимир Петков, който за втора година снимаше официално TEDxBG.

© Владимир Петков

Снимките са предоставени на "Дневник" от един от лекторите на събитието Владимир Петков, който за втора година снимаше официално TEDxBG.
Кой и за какво говори на TEDxBG 2013?


Назад:
Журналистката Диана Иванова за Държавна сигурност като неизбежно наследство от миналото.


Ядреният физик в CERN Леандър Литов за работата на адронния колайдер и как адронната терапия може да промени облика на медицината.


Медийният експерт Орлин Спасов за състоянието на медиите в България.


Напред:
17-годишният ученик Любомир Янчев за модерния иконом "Мелиса".


Бизнесменът Виктор Кирков за "Отбора на надеждата" и как топката може да промени света.


Специалистът по дигитален маркетинг Христо Ласков за инициативата "Освободи интернет".


Богдана Ракова за HacKIDemia и за "експоненциалния ефект от комбинацията на деца, любопитство и технологии".


Социалният активист Сърджа Попович за хумора като начин на заявяване на гражданска позиция и обезсилване на властта.


Художникът Иван Мудов за времето в съвременното изкуство.


Навътре:
Георги Камов за беседковата птица, софийския шофьор на тролей Петър Чернев и изобщо за това какво е да преживяваш България.


Защитничката на детски права Ива Бонева за света на хората с дислексия.


Мениджърът Владимир Петков-Каладан за нетолерантността към посредствеността.


Документалистката Ина Сотирова за танците като радикална сила.


Журналистът и кореспондент на "Дневник" и "Капитал" Спас Спасов за ксенофобията, расизма и реакциите в обществото ни.


Навън:
Учителката от "Заедно в час" Даниела Тодорова за капана на ниските очаквания.


Влади Шунтуров, съосновател на софтуерната компания за чисти технологии Lucid Design Group, за следващата пробивна иновация в строителството.


Астономът от "Йейл" Ивелина Момчева за най-далечните кътчета на Вселената.


Политологът Иван Кръстев за това защо да промениш света е толкова трудно.

Вървят трима самураи по улиците на София и ги питат: "А вие кои сте?" Те казват: "Ние сме седемте самураи". "А защо сте трима", учудват се другите, а самураите отвръщат: "Ами, няма хора."


Бурен смях и аплодисменти посрещат шегата на политолога Иван Кръстев в заключителната лекция на четвъртото издание на TEDxBG, независимо организираната конференция за споделяне на идеи, която се прави по лиценз и модел на TED, което се проведе в София този уикенд.
След като 18 други лектори от най-различни сфери разказаха историите си и дадоха примери за това как България и животът могат да станат по-добри, Кръстев зададе въпроса: "Защо все пак е толкова трудно да променим света около себе си?"


"Всеки знае, че е много по-лесно да промени света за себе си, ако не мисли, че може да промени света около себе си", каза политологът. Затова и отварянето на граници – информационните и държавните – изиграва еднакво голяма роля за улесняването и затрудняването на промяната. Шегата за самураите е намигване към онези "мнозина", които вярват, че "това, което не достига в страната ни в момента, е критична маса хора, за да бъде променено едно или друго нещо". Но това, което наистина може да промени света според политолога, е "силата да участваш в инициативите на другите, а не просто да имаш инициатива". (лекцията на Иван Кръсвет едно към едно може да прочетете тук).


Такава е и целта на мрежата от независими конференции за споделяне на идеи TEDx - да дава тласък на нестандартни, иновативни и потенциално революционни инициативи с надеждата, че те ще успеят да привлекат на своя страна още ентусиасти. Другата й особеност е, че просто дава трибуна и за хаотични, и ексцентрични идеи, които да вдъхновяват, изясняват, нахъсват, насъскват... Както обикновено, TEDxBG 2013 беше комбинация и от двете.  


Събитието се организира от фондация "Кошер" с помощта на доброволци. За пръв път тази година конференцията се излъчваше на живо в салони в още четири града на България - Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В четирите панела - "Назад", "Напред", "Навътре" и "Навън", аудиторията от над 1000 души чу и видя как близкото и далечното минало могат да се окажат ключ към по-добро бъдеще, колко необятен е вътрешният свят на човека, колко точно е голяма Вселената и каква може да бъде продължителността на една минута.  


Освен от посоките темите на TEDxBG 2013 можеха да бъдат обединени и от посланията си. Голяма част от лекторите говориха за науката и технологиите като начин да подобрим света около себе си. Останалата част – за вниманието към личността и гражданското общество, за социалните иновации и начините да се мобилизираме и да задействаме промяната.


Пръв от технологичната вълна беше ядреният физик в CERN Леандър Литов, който обясни с какво се занимава Европейската организация за ядрени изследвания, как точно работи известният адронен колайдер и как откритията от последните години могат да променят облика на медицината завинаги.


Шумното одобрение на публиката пожъна и 17-годишният ученик от ЧНГ "Ерих Кестнер" в София Любомир Янчев, който представи своя модерен иконом "Мелиса". Младежът беше избран да говори на TEDxBG 2013 сред десетки кандидати на първия подобен кастинг за България. Изобретението му представлява софтуер, който може да върши домакински задачи по гласова команда. На сцената младежът нареди на иконома си да светне и изгаси лампа, да загрее вода и да включи телевизор и дори да смени каналите.


Има и други такива програми, призна Янчев, но всичките са безумно скъпи. Целта и плановете на Любо са да направи "Мелиса" безплатна и достъпна за всеки, а това да се превърне в негов бизнес.


Безспорно едно от най-силните представяния по време на конференцията беше и това на Влади Шунтуров, съосновател на софтуерната компания за чисти технологии Lucid Design Group, базирана в Калифорния. Без да звучи налудничаво, Влади се аргументира защо и как може да направи следващата пробивна иновация в строителството, каквато не е имало, откакто е изобретен термостатът. Младият мъж и екипът му са намерили начин чрез софтуер да намаляват потреблението на енергия на сградите наполовина. Той призова да започнем да работим по това и тук, в България, или дори само в София и така до 2030 г. столицата да стане по-ефективна. Влади покани ентусиастите, които биха се заели с това, да потърсят помощта му и такива веднага се намериха. 


За науката и мощта на технологиите говори и астрономът от "Йейл" Ивелина Момчева. Тя ни показа "края на Вселената", по-точно началото й... или поне дотам, докъдето стига обхватът на телескопа "Хъбъл". На фона на милионите галактики и планети, подобни на нашата, положителното е, че ние имаме любопитството и находчивостта постоянно да изследваме и да откриваме нови неща за света, каза Ивелина.


Влади Шунтуров на сцената на TEDxBG 2013

© Владимир Петков

Влади Шунтуров на сцената на TEDxBG 2013


Темата за социалните иновации пък откри Виктор Кирков. Неговата лекция беше посветена на "Отборът на надеждата" - инициатива на фирмата му за спортен мениджмънт и маркетинг, чрез която 27 младежи от домове за временно настаняване са преобърнали съдбата си. Това е отборът, който представи държавата ни на първенството за бездомни в Мексико преди няколко месеца. Сега половината от младежите живеят на квартири в София, повечето имат работа, трима са завършили средното си образование, а двама следват в университет, разказа Кирков. 


За това да си част от подобна инициатива разказа и Даниела Тодорова, учителка на "Заедно в час". Ентусиазмът й напълно да смени обстановката и да започне да преподава на деца в село Горна Малина се изпарил само за около месец, след като попаднала в капана на ниските очаквания, разказа тя. Даниела предупреди за ефектите от продължителния престой в него - децата нямат амбиция, защото знаят, че от тях не се очаква много, а преподавателят спира да вижда смисъл в работата си, защото и от него не се очаква много. Ниските очаквания водят до ниски резултати, а те до ниски очаквания занапред. 


Даниела Тодорова се подготвя да излезе на сцената на TEDxBG 2013

© Владимир Петков

Даниела Тодорова се подготвя да излезе на сцената на TEDxBG 2013


Подобни бяха посланията и на Георги Камов и Владимир Петков-Каладан. По собствен начин и двамата имаха много мотивиращи лекции за това как хората в България нямат ниски критерии, но имат ниски очаквания; как постоянно се примиряват с посредствеността и как вършенето на впечатляващи неща и лични усилия може да промени това. "Правете впечатляващи неща, за да накарате хората да се чувстват специални", посъветва Камов и накрая спечели за пореден път гръмването на залата с финала си: "Няма значение какво говорим ние, лекторите на TED, има значение какво ще направите вие с това!"


Владимир Петков разказа и за експеримента, който си направил месец и половина преди конференцията - "да стане по-здрав", и успял, но... не сам, а благодарение на хората около него - екипа му, треньорите, семейството. Той подари на присъстващите и своята история с катастрофа, за да не им се случва, но да не забравят, че понякога може би няма толкова много дни, за да се отлагат планове и промени. Каладан отново беше и официален фотограф на конференцията (и предостави снимки на "Дневник". Благодарим).


Истински фурор предизвика лекцията на социалния активист Сърджа Попович, представен като консултант за революции. Изпълнителният директор на базирания в Белград Център за мирни действия и стратегии Canvas говори за т.нар. laughtivism - умението чрез хумор да изразяваш гражданската си позиция и да обезсилваш властта. Той успокои, че за революциите не трябват условия, а емоции. И показа примери за много ефективни акции, които с шега са преодолели цензура, забрани за протести, предизвикали са да се говори и мисли по проблеми. Той завърши с посланието "Бъдете дръзки, забавлявайте се, продължавайте да променяте света" (Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world).


Кореспондентът на "Дневник" и "Капитал" във Варна Спас Спасов също обърна поглед към обществото и по-точно към понякога несправедливите му реакции на етническа основа. Спас припомни за историята на трите несправедливо наказани момчета (само заради ромския си произход), които се бяха снимали с портретите на исторически личности, и говори за ксенофобията, расизма, опасното употребяване на такива случаи и защо не трябва да мълчим за тях и след тях. (Още по темата от Спас Спасов - в материалите "Шпицкоманда, или кой се грижи за това, което държавата не смее да свърши сама?" и "Случаят е приключен. Мълчете!" )


Още много идеи и интересни мисли прехвърчаха от сцената на TEDxBG 2013 към 1000 души в залата, които избраха да споделят съботата си по този начин. Дигиталният музикант Kottarashky оживи публиката в началото на конференцията. А следобед незрящите момчета и момичета от театралната група "Сянката на моята душа" разчувстваха всички с театъра си на сенки и цветове и изправиха залата за много дълги аплодисменти. Софийският кулинарен кооператив (събран от няколко инициативи, свързани с готвене и храна) беше приготвил кекс, филийки с тахан, лютеници, курабийки, а за обяд избор между пели и веган меню. На трети балкон от магазина за чиста козметика "Шипка" предлагаха бързи масажи, докато слушаш някоя от лекциите. TimeHeroes събираха детски книги за децата от домовете, книги за възрастни за читалищата в селата, календари за 2013 г. за домовете за стари хора, както и мъжки зимни обувки за бежанците. А съботата не свърши, защото след края на TEDхBG продължи с представление на "Мадам Бътерфлай" и после с парти в MixTape5.


Един познат ми казва: На  е "целото бг туитър и ако падне операта ще бъде като атентата в св.неделя" Засмях се.


Един от туитите, който предизвика шеги и дискусия.  Под хаштаг tedxbg може да видите в Twitter още впечатления, емоции и снимки от събитието.

"Празненството на идеи" TEDxBG 2013 донесе положителни емоции за стотици хора. Дори за тези, които не са харесали или не са съгласни с някоя от представените идеи, го има предизвикателството да се аргументират против и да предложат алтернатива.


Въпросът защо, след като на едно място могат да се съберат толкова много хора с идеи и желание за промяна и убеденост, че тя е възможна, тя все още не се случва и защо е толкова трудно наистина предизвика много разговори. Ами... защото идеята е само началото, а силата е в това не просто да имаш инициативата, но и да работиш по нея (според моята версия). 


Вижте по-късно днес в "Дневник" Голямата снимка от TEDxBG 2013 и четете откъс от книгата, представена на конференцията.
През седмицата четете интервюта и истории на част от лекторите.  


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK