Дянков: Решението за новите заплати на премиера, министрите и президента остава за следващия мандат

Законопроектът, който предвижда повишаване на заплатите на премиера, президента, министрите, председателят на НС и членовете на политическите кабинети, е готов от април, но ще отлежава за следващия мандат

Дянков: Решението за новите заплати на премиера, министрите и президента остава за следващия мандат

© Надежда Чипева, КапиталЗаконопроектът, който предвижда повишаване на заплатите на премиера, президента, министрите, председателя на НС и членовете на политическите кабинети, е готов от април, но ще отлежава за следващия мандат, каза днес по БНТ министърът на финансите Симеон Дянков. Третият елемент от административната реформа, както беше определен от министъра, предвижда министър-председателят, държавният глава и председателят на парламента да получават по 8000 лева на месец.


Финансовият министър обяви, че идеята е била решението за новите заплати да се приеме на последното заседание на кабинета "Борисов" за годината. "Така щеше да е ясно, че не го правим за нас, а одобрението на законопроекта щеше да остане за следващия парламент", уточни Дянков.


Той добави, че не е сега моментът за приемане на новия размер на заплатите, като такова е било и мнението на премиера още през май. Тогава Борисов казал, че първо трябва да се вдигнат доходите на обикновените хора и след това на висшите държавни служители.
Финансовият министър посочи, че при сегашните заплати неговите заместник-министри взимат по-ниски заплати от директорите на дирекции, които са им подчинени. "Проблемът е стар, а при Станишев беше решен по нечестен начин, като членовете на политическите кабинети членуваха в управителните съвети на държавни дружества и оттам получаваха допълнителни доходи", обясни Дянков.


Той припомни, че в началото на миналата година е бил приет нов закон за държавната администрация, след това е направен закон за държавния служител и предлагана промяна е трябвало да стане третият закон, с който да завърши административната реформа. Законопроектът предвижда и нови заплати в областните управи и кметствата.


Финансовият министър посочи, че вече са вдигнати доходите на част от работещите, предстоят и повишения в нови сектори. Запитан дали тези стъпки не са част от предизборната кампания, финансовият министър отговори, че от премиера е научил, че всеки ден от мандата, в който се прави нещо добро, е част от предизборната кампания.


Дянков посочи, че тази година акцентът в работата на кабинета ще е да се използват повече средства за намаляване на младежката безработица и да се намери работа на хората, които от дълги години не са имали такава. Според финансовия министър при договарянето на средства за създаване на заетост през 2005-2007 г. е допусната грешка, като са поискани повече пари за преквалификация вместо за създаване на работни места. В резултат сега само 20 000 души, или 5% от безработните, имат работа благодарение на евросредства. Плановете на правителството са да поемат за година плащането на осигуровките и данъците на наетите от фирмите младежи и трайно безработни.


В отговор на въпрос дали приема идеята за семейно подоходно облагане Дянков обяви, че е против тази идея с аргумента, че никъде по света хората не решават дали да имат дете на база доходите си. "Това е емоционално решение, далеч по-важна от доходите, е възможността да поддържаш едно семейство, затова правим детски градини, въвеждаме задължително обучение на петгодишните. Идеята е държавата да поема повече разходи за отглеждането на деца, но социализирано", обясни финансовият министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK