Нона Караджова: Строежът на Иракли е законен, протестът - тенденциозен (обновена в 15:40)

Нона Караджова

© Юлия Лазарова

Нона КараджоваПроцедурата за строеж на ваканционно селище в Иракли е законна и срещу него няма нито едно възражение, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова на пресконференция по повод получения сигнал от екоактивисти за застрояване на местността.


Междувременно днес от 18.30 ч. екоактивистите начело с гражданската инициатива "Да спасим Иракли" се събират пред Народното събрание, за да изразят несъгласието си с поредния проект за застрояване по брега. Недоволството им бе предизвикано, след като блогът stopatom публикува снимки от строежа на Иракли. Проблемът с него е, че според Закона за устройство на черноморското крайбрежие това би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено.


На извънредна пресконференция днес министър Караджова определи протеста като "изключително тенденциозно и преднамерено обвинение към службите на екоминистерството". Още вчера в позиция на сайта си МОСВ обвини намеренията за протест срещу строежа за "тенденциозни и лишени от градивност".
Караджова заяви, че процедурата за строежа е започнала още през 2009 г. и не е в нарушение на закона за околната среда и биологичното разнообразие. Караджова допълни, че през октомври 2010 г. е направено обществено обсъждане, на което не са постъпили никакви възражения. Година по-късно, през 2011 г., директорът на РИОСВ - Бургас, издава решение, с което одобрява решението на инвеститора, публикувано на страницата на РИОСВ - Бургас, още същия ден, обясни министърът и допълни, че срещу него не е имало никакви възражения. Караджова каза още, че към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки, които са бивш пионерски лагер и почивна станция.


"Това е урбанизирана територия, на която още през 60-те години с решение на ЦК на БКП са отредени 40 декара за строителство на почивни бази и на пионерски лагери. Това са били пионерски лагери за много повече хора, отколкото се предвижда в решението", допълни Караджова. По думите й, независимо че е била урбанизирана изцяло територията, директорът на РИОСВ - Бургас, е подложил на "дълбока оценка по въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост по зони на "Натура 2000" и цялата процедура е преминала при пълна прозрачност.


Междувременно от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обявиха, че Лиляна Павлова е възложила на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да провери строителните работи в Иракли.С цитираното от Караджова решение по ОВОС от 11 август 2011 г.  се дава разрешение за строеж  в местността Калдери в Иракли на три имота с обща площ 26 091 кв.м, които да приютяват максимален брой от 180 почиващи. Единият от имотите предвижда изграждането на 8 еднофамилни къщи, резиденция от 8 стаи и 6 апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, СПА център и механа, както и плажен бар. Другият одобрен имот включва построяването на 12 еднофамилни къщи, плажен бар и басейн. На територията на третия имот пък се предвижда изграждането на 11 еднофамилни къщи, 3 магазина с 3 апартамента над тях, лоби бар с администрация, подземен паркинг за 13 автомобила и басейн. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK